Full Throttle

Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2005, Συντάκτης: Airness

  • Κυκλοφορία: 1995
  • Ανάπτυξη: LucasArts
  • Πλατφόρμα: PC

Whenever I smelt asphalt I think of Maureen, that's the last sensation I had before I blacked out...". Κάπως έτσι αρχίζει το αγαπημένο μου intro και γενικότερα cutscene στην ιστορία των adventures. Θυμάμαι ακόμα την στιγμή που το πρωτοείδα και ακόμα και τώρα μου προκαλεί τα ίδια συναισθήματα...
 
Είσαι ο Ben Whatsisname (ναι καλά διαβάσατε), ο αρχηγός μιας συμμορίας μοτοσικλετιστών εν ονόματι 'Polecats'. Ένα άλλο πρόσωπο τώρα, Ο Malcolm Corley, ένας πρώην μηχανόβιος όπου διευθύνει την μοναδική εταιρεία που έχει μείνει για να κατασκευάζει μοτοσικλέτες, την 'Corley Motors', είναι άρρωστος. Το υποτιθέμενο δεξί του χέρι, ο αδίστακτος Ripburger θέλει να καταλάβει αυτός την εταιρεία για να κατασκευάζει μόνο minivans αντί για μοτοσικλέτες (τώρα σούζες με minivan ποιος θα κάνει δεν μπορώ να καταλάβω...).Βέβαια για να γίνει όλο αυτό θα πρέπει να πεθάνει ο Malcolm Corley και αυτό που θα σκεφτεί ο Ripburger είναι να μπλέξει εσάς και την συμμορία σας στο σχέδιό του με στόχο να καταλάβει την εταιρεία. Εδώ αρχίζει η περιπέτεια του Ben να αποδείξει ποιος είναι και να σώσει την συμμορία του καθώς και την Corley Motors.


 
Ξεκινώντας κιόλας με την ανεπανάληπτη εισαγωγή του θα καταλάβετε ότι στα cutscenes έχει γίνει τρομακτική δουλειά και στον τεχνικό αλλά και στον σκηνοθετικό τομέα. Προσωπικά είναι ότι καλύτερο έχω δει σε adventure.Ο σχεδιασμός και οι φυσιογνωμίες των χαρακτήρων είναι εκπληκτικές και ποιοτικότατες. Παρατηρείστε προσεκτικά τους χαρακτήρες και τα τονισμένα χαρακτηριστικά τους και την δουλειά που έχει γίνει με τα ιδιόμορφα πρόσωπά τους και ειδικότερα προσέξτε τα μάτια τους, είναι από τις καλύτερες δουλειές που έχω δει. Tα backround του που προσδίδουν την αίσθηση που χρειάζεται μια τέτοια ιστορία αποτελούνται από υπέροχους χρωματισμούς και θα το διαπιστώσετε αμέσως. Οι τεράστιοι και έρημοι δρόμοι, τα ξεχασμένα συνεργεία, το τεράστιο εργοστάσιο του Corley, το περίφημο bar 'The Kickstand' και όλες οι υπόλοιπες περιοχές προσδίδουν το σκηνικό που αρμόζει με γραφικά ποιοτικά ακόμα και σήμερα.
 
Το soundtrack υπογράφεται από μία μπάντα με το όνομα 'The Gone Jackals' που στην προκειμένη περίπτωση καλύτερο είδος μουσικής από rock δεν γινόταν. Όμως δεν είναι μόνο το γκρουπ των 'The Gone Jackals' που συμπληρώνει την μουσική επένδυση του Full Throttle.Οι σχεδιαστές της Lucas δημιουργήσανε μουσικά θέματα για την πλοκή του παιχνιδιού και ταιριάζουν απόλυτα με τα σημεία που έχουν επενδυθεί με αυτά τα θέματα. Για άλλη μια φορά η Lucasarts δεν πρόκειται να χάσει βαθμούς σε αυτόν τον τομέα. Να πούμε πως όσοι θέλουν και μπορέσουν βέβαια να βρουν το lp αυτό των 'The Gone Jackals' λέγεται 'Bone to Pick'. Οι ομιλίες των χαρακτήρων τώρα, είναι ότι έπρεπε και δεν νομίζω ότι μπορούσαν να γίνουν καλύτερες. Από τους βασικούς πρωταγωνιστές, τα μέλη των συμμοριών, τον Malcolm Corley και την Maureen, τον Ripburger και την παρέα του καθώς και τους υπόλοιπους χαρακτήρες που θα συναντήσει ο ήρωάς μας στην περιπέτεια του είναι πραγματικά άψογες. Βέβαια κάτι το σπάνιο είναι η φωνή του Ben και να πούμε τέλος εδώ πως την αξέχαστη αυτή φωνή με την μοναδική χροιά την έκανε ο Roy Conrad όπου και πέθανε δυστυχώς μόλις πέρυσι (2002).Γεννήθηκε το 1941.

Περνάμε στο gameplay τώρα και στο interface, που είναι έξυπνο και λειτουργικό. Η συγκεκριμένη έκδοση του SCUMM της Lucas (αν και τα original SCUMM χωρίς παραλλαγές θεωρούνται των Zack McKracken και σαφώς του Maniac Mansion, άλλωστε από εκεί βγήκε το όνομα SCUMM) είναι πολύ εύχρηστη. Κρατώντας πατημένο το αριστερό κουμπί του mouse εμφανίζεται ένα μενού με icons.Πατώντας το χέρι λοιπόν ο ήρωάς μας θα σηκώσει/σπρώξει/δώσει κάτι. Η νεκροκεφαλή χρησιμοποιείται για το interactivity και το πόδι για τα ευκόλως εννοούμενα. Επίσης γίνεται και η πρόσβαση του inventory με αυτή τη μέθοδο του χειρισμού.
 
Η ατμόσφαιρα που έχει το Full Throttle είναι πραγματικά εκπληκτική. Θα μπείτε στο κλίμα από νωρίς και θα βιώσετε την ατμόσφαιρά του από το πρώτο κιόλας λεπτό. Η όλη εξέλιξή του τώρα είναι πολύ καλά δομημένη και το σενάριο άκρως ενδιαφέρον. Ο Tim Schafer και η ομάδα του δημιούργησαν επαναλαμβάνω κάτι πρωτότυπο, έστω και αν μερικούς η ιστορία δεν τους πείθει. Όλα κυλούν ομαλά σεναριακά. Από την αρχή που η συμμορία του Ben μπλέκεται στα σχέδια του Ripburger μέχρι και τον αγώνα που κάνει ο Ben για να φτάσει ως το τέλος, αποδεικνύοντας πως πραγματικά έχουν τα πράγματα. Αν και γραμμική η πορεία που θα ακολουθήσετε θα σας ανταμείψει και με το παραπάνω γιατί κάθε σημείο της είναι σωστά τοποθετημένο και στην δόση που πρέπει, άρα και οι ενέργειες που πρέπει να κάνετε θα είναι λογικές και συγκεκριμένες.


 
Παίζοντας θα συναντήσετε κάποια arcade στοιχεία που από μερικούς κυρίως στο εξωτερικό κατακρίθηκαν. Για την εποχή να υπενθυμίσω (1994) και με τα πρότυπα που είχαμε και εμείς τότε, γιατί αλλιώς ήταν ένα adventure με βασικά στοιχεία τότε και άλλα βασικά στοιχεία έχει τώρα που πολλά η λίγα, σημασία έχει πως οι εποχές άλλαξαν, δεν ήταν κάτι που μας ενόχλησε. Βέβαια υπήρχαν και αυτοί που δεν το θεώρησαν κάτι το ευχάριστο, όμως γούστα είναι αυτά. Τουλάχιστο τότε αυτά τα action sequence δεν μας φόβισαν καθόλου. Μην φανταστείτε τίποτα το υπερβολικό όμως, απλά έγινε μια αναφορά σε αυτό το σημείο και ο λόγος έχει να κάνει με τα στάδια που πέρασε και περνάει το είδος . Έτσι πέρα από το πρώτο sequel με τον αυθάδη κύριο της συμμορίας των Rottwheelers που έχει τατουάζ ένα easter egg (όπως υπάρχουν πολλά ακόμα και σε αυτό το adventure της Lucasarts) στο κεφάλι του, προς το τέλος που θα πρέπει να κάνετε μια ενέργεια σε μια αρένα με ένα αυτοκίνητο και το σημείο στο Old Mine road όπου πρέπει να επιστρατέψεις το μυαλό και όχι τα αντανακλαστικά δεν υπάρχει κάτι άλλο που θα θεωρηθεί action στοιχείο. Επαναλαμβάνω πως η αναφορά γίνεται για τους λόγους που εξηγώ παραπάνω και για να αναφέρουμε τα σημεία αυτά.
 
Προσωπικά το θεωρώ κορυφαίο adventure και ο μόνος λόγος που δεν θα πάρει άριστα είναι το μέγεθος του. Δυστυχώς είναι πολύ μικρό και τελειώνεται πολύ γρήγορα με κάποιες ώρες ενασχόλησης μαζί του. Η δυσκολία του μου άρεσε αν και θα το προτιμούσα λίγο πιο δύσκολο σε συνδυασμό με το μέγεθος του. Όποιος δεν το έχει παίξει πραγματικά χάνει. Το θεωρώ ένα από τα καλύτερα adventures που έχω παίξει. Ο Tim Schafer προσφέρει για άλλη μια φόρα ένα μοναδικό adventure."When I'm o­n the road I'm indestructible..."

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια