Herald An Interactive Period Drama - Book I & II

Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2018, Συντάκτης: GameLinguist

  • Κυκλοφορία: 2017
  • Ανάπτυξη: Wispfire
  • Πλατφόρμα: PC, MAC, LINUX

Ένας εναλλακτικός τρόπος να μάθεις ιστορία

Το ενδιαφέρον πόνημα της Wispfire με τίτλο Herald εντάσσεται στην κατηγορία των αφηγηματικών ιστοριών περιπέτειας που έχουν κυριαρχήσει με την Telltale. Αλλά ίσως θα ήταν καλύτερα να το αποκόψω τελείως από τη συγκεκριμένη ομάδα, γιατί τότε θα αδικηθεί κατάφορα. Επομένως ξεκινώ πάλι από την αρχή για να απεμπολήσω τον μανδύα της αντικειμενικότητας. Λατρεύω τα παιχνίδια εποχής, αυτά που προσπαθούν να αφηγηθούν ξανά την ιστορία ή μια εναλλακτική ιστορία. Ίσως η νοσταλγία άλλες εποχές ή περιόδους όσο σκοτεινές κι αν είναι κάποιες από αυτές, προσδίδουν μια περίσσια χάρη σε τέτοιες αφηγήσεις.

Το Herald είναι ένα διαδραστικό δράμα περιόδου – όπως υποδηλώνει ο υπότιτλος του – που μας μεταφέρει στον 19ο αιώνα και θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν ένα ιδιαίτερο ηλεκτρονικό βιβλίο ιστορίας που επιτρέπει να παρέμβεις και να την διηγηθείς με τον δικό σου τρόπο. Επίσης ξεφεύγοντας από την πεπατημένη των αφηγηματικών περιπετειών, το Herald θέλει να αποκτήσει περισσότερα χαρακτηριστικά από τα κλασικά adventure παιχνίδια και συνάμα να βυθίσει γρήγορα τον χρήστη στον όμορφο κόσμο του.

Σε ένα καράβι για τις Αγγλικές Αποικίες

Σε μια εναλλακτική αλλά εξαιρετικά αληθοφανή εκδοχή του19ου αιώνα, το παιχνίδι διηγείται το ταξίδι του Devan Rensburg, ενός νεαρού άνδρα που επιβιβάζεται στο εμπορικό πλοίο Herald σε μια προσπάθεια να επιστρέψει στον τόπο γέννησής του, το αποικιακό Indigo. Ξεκινάει αφήγηση με τον Devan, όντας «κρατούμενος» (;) σε ένα εξωτικό παλάτι, όπου αναφέρει στην Rani πως ήταν η εμπειρία του ως μέλος ενός σημαντικού επιβατικού πλοίου όπως ήταν το HLV Herald σε ένα τόσο μακρύ ταξίδι. Στο flashback του Devan, η ιστορία εξελίσσεται σύμφωνα με τις επιλογές που κάνετε. Ενώ βρίσκεστε στο πλοίο, αλληλεπιδράτε με άλλα μέλη του πληρώματος και τους επιβάτες, ώστε να προχωρήσει η ιστορία.

(Εξερευνώντας τους χώρους του εντυπωσιακού πλοίου HLV Herald)

Η ιστορία εξελίσσεται ομαλά και χωρίς μεγάλες ανατροπές ή κορυφώσεις, αλλά δίνεται με έναν τέτοιο όμορφο και ιδιαίτερο τρόπο που θεωρώ ότι είναι υποδειγματικός τρόπος για να διηγηθείς μια περιπέτεια ή διάφορα ιστορικά γεγονότα. Μάλιστα έχει διηγηματικές αρετές που συναντάς σε ιστορικά μυθιστορήματα της εποχής, μιας και ήδη από τη συντομότατη εισαγωγή σε εντάσσει με την προσέγγισή του μέσα στην ιστορία και την αφήγηση του Devan. Να σημειωθεί ότι το Herald είναι ένα δράμα που έρχεται σε δύο δόσεις των τεσσάρων βιβλίων/επεισοδίων.

Το Herald είναι ένας μικρόκοσμος της κοινωνίας του 19ου αιώνα, όπου το πλήρωμα και οι επιβάτες έχουν όλα τα δικά τους σκοτεινά μυστικά και χρησιμοποιούν συχνά τον  εξαναγκασμό, τον εκβιασμό ή την εξουσία για να πείσουν τον Devan να τους βοηθήσει. Αλλά ποιος μπορεί να τον εμπιστευτεί; Πιο συγκεκριμένα η ιστορία εξελίσσεται κατά τη διάρκεια μιας εναλλακτικής εκδοχής του 1857 στην οποία η Δύση έχει ενωθεί ως μια ενιαία παγκόσμια υπερδύναμη: το Προτεκτοράτο. Δεν κυβερνώνται από τους βασιλιάδες αλλά από έναν εκλεγμένο «Λόρδο Προστάτη», ενώ οι προτεκτοροί πιστεύουν ότι είναι ηθικά ανώτεροι. Ένας μικρόκοσμος κοινωνίας που σίγουρα θα σας προβληματίσει και θα σας επηρεάσει άμεσα τις επιλογές και τη στάση σας.

Σε κάθε συζήτηση που έχετε με έναν χαρακτήρα του πλοίου ή ακόμα και με την απότομη και δύστροπη Rani, σας δίνεται η δυνατότητα πολλαπλών επιλογών διαλόγου για το πώς πρέπει να ενεργήσει ο Devan. Ενώ κάποιες επιλογές μοιάζουν να μην επηρεάζουν την εξέλιξη, εντούτοις ο βασικός πυρήνας της ιστορίας πάνω στο πλοίου αλλάζει αρκετά ανάλογα με τις αντιδράσεις μας. Για παράδειγμα, είναι καλύτερο να σταθείς υπέρ των καταπιεσμένων από τους προϊσταμένους τους ή να κρατήσεις τον εαυτό σου και να δουλεύεις μέχρι την κοινωνική ιεραρχία;

Τυπικά χαρακτηριστικά περιπέτειας σε μια αφήγηση

Η κίνηση στο πανέμορφο πλοίο Herald είναι επηρεασμένη από τα point-and-click παιχνίδια περιπέτειας, αν και η αλλαγή της κάμαρας είναι συχνά αναπόφευκτη. Είστε σε θέση να εξερευνήσετε το πλοίο (η πρόσβαση σε όλες τις τοποθεσίες γίνεται τμηματικά), να συλλέξετε αντικείμενα και να μάθετε περισσότερα για κάθε χαρακτήρα και τα μυστικά του. Ο καθένας έχει κάτι να κρύψει, και είναι δύσκολο να γνωρίζετε πως θα εξελιχθεί η ιστορία μαζί του. Αναμφίβολα όλο το παιχνίδι εξελίσσεται γύρω από τους χαρακτήρες και για αυτό η ιστορία αποκτάει ιδιαίτερα δυναμική αναλογιζόμενοι τις συνέπειες των επιλογών μας. Ο καθένας έχει την προσωπική του προσωπικότητα και τα όνειρά του και έχει μοναδικό σχεδιασμό και με λεπτομέρειες που είναι πιστές στην εποχή του.

(Δείγμα των συμπληρωματικών πληροφοριών που προσφέρει το Herald για τον πλούσιο κόσμο του)

Μάλιστα η περιγραφή για κάθε αντικείμενο που συναντάς θυμίζει ενδιαφέρουσα και λειτουργική διαδραστική εγκυκλοπαίδεια. Ακόμα και για αυτά που δεν μπορείτε να κουβαλήσετε μαζί σας στο inventory. Το ευχάριστο με την αφήγηση του Herald είναι η όμορφη ενσωμάτωση των γρίφων στην ιστορία χωρίς να υπάρχει κάποιος ξεκάρφωτός ή περιττός. Σίγουρα δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολοι, αλλά οι εναλλακτικές προσεγγίσεις γρίφων προσδίδουν χάρη στο παιχνίδι και ίσως παρακινούν για να γίνει επαναδοκιμή κάποιων προσεγγίσεων στο παιχνίδι. Οι περισσότεροι γρίφοι είναι βασισμένοι σε διαλόγους, επιλογές και σε συνδυασμό αντικειμένων. Δεν ξεφεύγουν από τα τετριμμένα των παιχνιδιών περιπέτειας, αλλά έχει όλα τα χαρακτηριστικά που απαιτεί ένα τίμιο παιχνίδι περιπέτειας που σέβεται το είδος του.

Σαν ένα πανέμορφο pop-up βιβλίο ινδικών παραμυθιών

Το εικαστικό τμήμα του Herald είναι πραγματικά πανέμορφο. Με εικόνες που ξεπηδούν από ένα ινδικό παραμύθι με έντονα χρώματα, λεπτομέρειες αναπαράστασης, ευκρίνεια απεικόνισης και μια παραμυθένια ζωντάνια στις τοποθεσίες. Καμία εικόνα, καμία τοποθεσία, κανένας χαρακτήρας δεν έχει αφεθεί στην τύχη. Κάθε τοποθεσία χαρακτηρίζεται από, με φωτεινά και ζωντανά χρώματα που ξεχωρίζουν ακόμα και λίγο πριν ξεσπάσει η καταιγίδα. Παρά το γεγονός ότι μερικές φορές τα αισθάνεσαι καρτουνίστικα ή να μοιάζουν λίγο με τα αντίστοιχα της Telltale, η πραγματική εικόνα έχει έναν αέρα πολυπλοκότητας, που χαρακτηρίζεται από σοβαρότητα και στοχευμένη απεικόνιση. Επίσης το πορτραίτο κάθε χαρακτήρα που εμφανίζεται στους διαλόγους είναι εξαιρετικής ποιότητας και αναπαράστασης. Παράλληλα η κίνηση των χαρακτήρων είναι ομαλή και προσεγμένη, ενώ οι αντιδράσεις τους είναι εξαιρετικά πιστευτές. Επίσης η συνολική αίσθηση της κίνησης του πλοίου είναι αληθοφανής, ενώ πραγματικά αξίζει να σημειωθεί το όμορφο ηλιοβασίλεμα που θολώνει υπέροχα τα χρώματα της θάλασσας με εκείνα του φωτός.

(Κουβεντιάζοντας με το προσωπικό του πλοίου θα χτίσετε φιλίες ή θα δημιουργήσετε έχθρες)

Από την άλλη πλευρά η καλλιτεχνική ολοκλήρωση του έργου θα ήταν ημιτελής, αν οι δημιουργοί δεν είχαν έναν εφάμιλλο ακουστικό τομέα. Δεν έχουν αφήσει τίποτα στην τύχη. Ο κάθε χαρακτήρας έχει την ξεχωριστή προσωπικότητα που ενισχύεται από την φωνητική υποστήριξη, μιας και το voice acting είναι πραγματικά εξαιρετικό, ταιριαστό για κάθε χαρακτήρα, Νομίζω ότι η επιλογή των ηθοποιών που δάνεισαν τις φωνές τους είναι ιδανική. Κάθε φωνή φαίνεται να έχει συλλάβει την ουσία του χαρακτήρα και μοιάζει να προσπαθεί να σας κερδίσει με τη συνολική «παράσταση» που δίνει κατά την ολοκλήρωση αυτής της ναυτικής περιπέτειας. Επιπλέον η μουσική που συνοδεύει είναι απαλή, με έντονες εθνίκ και ανατολίτικες μελωδίες συμβάλλοντας στην απόλαυση του παιχνιδιού. Τέλος, οι περιβάλλοντες ήχοι, όπως τους ναύτες που εργάζονται στο κατάστρωμα, τα κύματα που σκάσουν στο πλοίο, οι ήχοι στην κουζίνα, είναι τόσο προσεγμένοι που πολλές φορές κοιτάς τριγύρω σου για να δεις από που ήρθε αυτό το φύσημα του αέρα, ο χτύπος της κουτάλας βοηθώντας στο να βυθιστείς όλο και πιο μέσα στον κόσμο του Herald. Σε γενικές γραμμές το οπτικοακουστικό κομμάτι του Herald είναι υποδειγματικό για το συγκεκριμένο είδος παιχνιδιών που προσπαθούν να διηγηθούν όμορφες ιστορίες περιόδων.

Πάνω σε μια κλασική δοκιμασμένη (ανατολίτικη) συνταγή

Η μετακίνηση στο παιχνίδι γίνεται με τον κλασικό τρόπο των point-and-click περιπετειών χωρίς προβλήματα ή εκπλήξεις. Η κάμερα δεν είναι στατική και ακολουθεί συχνά τον κεντρικό χαρακτήρα αλλάζοντας την οπτική στα όμορφα και προσεγμένα τοπία, αλλά ταυτόχρονα εμφανίζοντας νέα αντικείμενα για αλληλεπίδραση. Η προσθήκη του εντοπισμού hotspots βοηθάει στην απρόσκοπτη περάτωση της περιπέτειας, καθότι στις αλλαγές οπτικής λόγω κάμερας είναι πιθανό να χάνονται η αίσθηση κατεύθυνσης ή κάποια αντικείμενα. Στο ίδιο μήκος κύματος με την απλότητα του χειρισμού είναι και οι λιγοστοί γρίφοι που και μόνο η παρουσία τους είναι ευχάριστη έκπληξη. Οι περισσότεροι είναι βασισμένοι στη διαχείριση των χαρακτήρων μέσω διαλόγων που επηρεάζει και την έκβαση της ιστορίας. Οι υπόλοιποι γρίφοι βασίζονται στο συνδυασμό αντικειμένων. Σαφώς, όμως, η συνολική προσέγγιση συμπεριλαμβάνει σαφώς περισσότερα στοιχεία από το είδος των adventures σε σχέση με τα υπόλοιπα παιχνίδια της αφήγησης ή των διαδραστικών ιστοριών. Και η γλυκιά γεύση που αφήνει μετά από μία χορτάτη σχεδόν 10ωρη ενασχόληση είναι υπέροχη και αρχίζει να πικρίζει με την πολύμηνη αναμονή της ολοκλήρωσης των δύο τελευταίων βιβλίων/ επεισοδίων.

Μια ιστορία ειπωμένη μισή

Το Herald είναι μια ευχάριστη και διασκεδαστική αφηγηματική περιπέτεια χρόνου. Σίγουρα μια εξαιρετική προσθήκη στη συλλογή του συγκεκριμένου είδους που υπηρετεί. Αλλά ακόμα και οι πιο σκληροπυρηνικοί adventurers θα μείνουν αρκετά ευχαριστημένοι. Έχει πανέμορφο εικαστικό σύνολο, ενδιαφέροντες και ιδιαίτερα εκφραστικούς χαρακτήρες, εξαιρετική ηχητική και μουσική παραγωγή και το σημαντικότερο μια φρέσκια ανατολίτικη ιστορία που θα σας αφήσει να αδημονείτε για τη συνέχεια.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια