Hidden: On the Trail of the Ancients

Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2015, Συντάκτης: Fallen Angel

  • Κυκλοφορία: 2015
  • Ανάπτυξη: Lost Spell
  • Πλατφόρμα: PC

"I knew it at that time, things would no longer be the same."

Στην Αργεντινή υπάρχουν μέχρι σήμερα κατάλοιπα της αυτοκρατορίας των Ίνκας που προκαλούν δέος· υπάρχουν ανεξερεύνητα δάση γεμάτα κινδύνους και μυστικά· υπάρχουν φυλές που εξακολουθούν να κάνουν μυστικιστικές τελετουργίες προσδοκώντας να πλησιάσουν τους θεούς και τα πνεύματα. Στην Αργεντινή, όμως, υπάρχει επίσης και μια σημαντική παρουσία δημιουργών παραδοσιακών point 'n' click adventure τρόμου, που τείνει μάλιστα να δημιουργήσει σχολή. Μετά τη Nucleosys με το Scratches, έρχεται τώρα η Lost Spell με το Hidden να μας ταξιδέψει σε μια περιπέτεια κοσμικού τρόμου, σαφώς επηρεασμένη από τους Άλγκερνον Μπλάκγουντ και Χ.Φ. Λάβκραφτ, όπου ο ήρωας της ιστορίας μάς αφηγείται εκ των υστέρων όσα έζησε σε μια περιπέτεια που έμελλε να αλλάξει για πάντα τη θεώρησή του για τον κόσμο των ανθρώπων, μα και τον κόσμο που κρύβεται πέρα από αυτόν.

Υπόθεση

O Τόμας Φάρελ είναι διακεκριμένος ανθρωπολόγος στο πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες και μοιράζεται ένα πάθος με το θείο του (επίσης καθηγητή) Ενέκο: την επαλήθευση του «Θρύλου των Αρχαίων». Ο θρύλος μιλά για μια πόλη εντυπωσιακή, μα και απαγορευμένη, η οποία προϋπήρξε του ανθρώπου κατά πολλές χιλιάδες χρόνια, μα ξεχάστηκε με το πέρασμα των χρόνων. Λένε πως η πόλη κατοικούνταν από μια φυλή πηγαίου Κακού που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς, αφήνοντας πίσω της δεισιδαιμονίες και φόβο σε βαθμό που μέχρι και σήμερα καμιά γλώσσα δεν έχει τολμήσει να ονοματίσει ούτε την πόλη ούτε τους κατοίκους της. Ωστόσο, κάποιοι λίγοι τολμηροί πιστεύουν πως υπάρχουν ακόμη κατάλοιπά της, κάπου θαμμένα βαθιά στα δάση της Παραγονίας, κι έχουν κάνει σκοπό της ζωής τους να τα ανακαλύψουν. Ο Τόμας Φάρελ με το θείο του ανήκουν σε αυτούς.


(όλα ξεκινούν από έναν αρχαίο θρύλο που μιλά για έναν τεράστιο, χαμένο θησαυρό)

Ένα κρύο, φθινοπωρινό πρωινό του 1934 βρίσκει τον Τόμας στο Μπουένος Άιρες να ερευνά τα ίχνη που άφησε πίσω του ένας διακεκριμένος καθηγητής που ισχυρίστηκε πως ανακάλυψε στοιχεία για τον αρχαίο θρύλο. Παράλληλα, ο θείος του βρίσκεται σε έναν υπαίθριο καταυλισμό στις παρυφές του ανεξερεύνητου δάσους της Παταγονίας, όπου έχει πάει με την εξερευνητική αποστολή των αρχαιολόγων που καθοδηγεί. Και οι δύο ακολουθούν στοιχεία που ανακάλυψαν για το θρύλο, ελπίζοντας να βρίσκονται κοντύτερα στη λύση του μυστηρίου αυτή τη φορά. Και οι δύο έχουν ανακαλύψει πράγματι κάτι...

Gameplay

Η χαρά του παλιοαντβεντσουρά: παραδοσιακοί γρίφοι και προκλήσεις, χωρίς slider, αλλά με λαβύρινθο. Πρέπει να ανοίξετε όλα τα συρτάρια και να αναποδογυρίσετε κάθε πέτρα που θα βρεθεί στο δρόμο σας. Πρέπει να εξετάσετε όλα τα ενεργά hotspots και τα αντικείμενα με τα οποία υπάρχει δυνατότητα αλληλεπίδρασης. Πρέπει να παρακολουθήσετε με προσοχή όλες τις περιγραφές και τους διαλόγους. Πρέπει να εντοπίσετε τα στοιχεία που θα σας βοηθήσουν στη λύση των γρίφων, να συνδυάσετε σωστά τα αντικείμενα μεταξύ τους και να τα χρησιμοποιήσετε στο κατάλληλο hotspot. Πρέπει να ξεκλειδώσετε μπαούλα, να τρυπώσετε σε κρυφά δωμάτια, να εκτελέσετε αρχαίες τελετουργίες. Πρέπει να μελετήσετε τα διάσπαρτα βιβλία και τις σημειώσεις γιατί περιέχουν στοιχεία -άλλοτε στα λόγια τους, άλλοτε στην εμφάνισή τους. Τίποτε δεν είναι τυχαίο στο παιχνίδι... ούτε καν η διασπορά του αίματος!

Πραγματικά πλούσιο σε hotspots, το Hidden προσφέρει πλήθος αντικειμένων για να συλλέξετε. Μάλιστα, ορισμένα από αυτά βρίσκονται κρυμμένα σε μεγάλες εκτάσεις και σκοτεινές γωνιές, ή σε μικρή απόσταση το ένα από το άλλο, και καθότι δεν υπάρχει η δυνατότητα εμφάνισής όλων των hotspots με ένα πλήκτρο, το παιχνίδι αποκτά παλιομοδίτικο χαρακτήρα, χωρίς όμως να γίνεται εκνευριστικό με αυτοσκοπό του το pixel-hunting. Από τα αντικείμενα που θα βάλετε στο inventory, ορισμένα θα τα χρησιμοποιήσετε ως έχουν, κάποια θα τα συνδυάσετε με άλλα (σε ειδικές περιοχές του παιχνιδιού, όχι μέσα στο inventory), και κάποια άλλα δε θα τα χρησιμοποιήσετε ποτέ. Ναι, καλά διαβάσατε: υπάρχουν μπόλικα αντικείμενα που συλλέγετε απλώς επειδή τα βρήκατε και δε θα σας χρειαστούν πουθενά τελικά.


(το παιχνίδι είναι γεμάτο αντικείμενα -αρκετά μάλιστα δε θα τα χρησιμοποιήσετε τελικά κάπου)

Τα αντικείμενα που είναι πραγματικά καλά κρυμμένα είναι τα «Ευρήματα» (Findings). Πρόκειται για διαφορετικά αγαλματίδια σε κάθε κεφάλαιο, τα οποία προσφέρουν επιπλέον πληροφορίες για το παρελθόν των χαρακτήρων και την ιστορία. Καθώς δεν είναι υποχρεωτικό να τα βρείτε για να ολοκληρώσετε το παιχνίδι, η ανεύρεσή τους είναι ιδιαιτέρως δύσκολη, και κάνα-δυο από αυτά θέλουν αρκετή επιμονή μιας και απαιτούν να προηγηθεί πρώτα κάτι άλλο. Στον εντοπισμό των ευρημάτων δε θα σας βοηθήσει, δυστυχώς, ούτε το in-game hint σύστημα του παιχνιδιού, το οποίο μας κατευθύνει μόνο προς όσα πρέπει να γίνουν για να προχωρήσει η ιστορία και να ολοκληρώσουμε την περιπέτειά μας.

Πατώντας το πλήκτρο «G» μπορούμε ανά πάσα στιγμή να εμφανίσουμε ένα κατάλογο με τους ενεργούς στόχους που έχουμε και πρέπει να ολοκληρώσουμε προκειμένου να προχωρήσουμε. Δίπλα σε κάθε στόχο υπάρχει η ένδειξη «?», την οποία μπορούμε να πατήσουμε για να πάρουμε ένα hint που θα μας βοηθήσει να ολοκληρώσουμε το συγκεκριμένο στόχο. Η βοήθεια εντός παιχνιδιού είναι πραγματικά καλοσχεδιασμένη και δεν προσφέρει τη λύση ευθύς εξ αρχής· αντίθετα, μας δίνει μόνο μια υπόδειξη προς τα πού να πάμε ή τι να αναζητήσουμε (παραδείγματος χάριν), ενώ πρέπει να περιμένουμε και 90" για να πάρουμε το επόμενο hint. Δεν πρόκειται για in-game walkthrough ή skip puzzle όπως συνηθίζεται σε άλλα παιχνίδια, αλλά για βοήθειες, τις οποίες μάλιστα (όπως λέει και το ίδιο το παιχνίδι): "good adventurers don't need".

Γραφικά / Διάλογοι-Ήχος

Τα γραφικά αποτελούνται από στατικές εικόνες χωρίς ιδιαίτερο animation, ενώ υπάρχει η δυνατότητα για πλήρη περιστροφή 360 μοιρών του βλέμματος του ήρωα από το σημείο στο οποίο βρίσκεται. Γενικά, δεν αποτελούν κάτι εξαιρετικά καινοτόμο, ωστόσο κατορθώνουν να εκπληρώσουν το σκοπό τους: να μεταδώσουν κάτι από την νοσηρότητα του κόσμου. Το Hidden υπονοεί ευθαρσώς πως κάπου βαθιά μέσα του κρύβεται κάτι αποκρουστικό, κάτι ανείπωτο. Σύμβολα στους τοίχους μισοκαταστραμμένων δωματίων μαρτυρούν ακατανόητα μυστικά, υπόγεια γεμάτα κούτες αποθήκευσης κρύβουν αποκρυφιστικά αντικείμενα, πίνακες ζωγραφικής φιλοξενούν σκοτεινά θέματα, καλύβες βαμμένες από αίμα θυμίζουν το πρόσφατο παρελθόν, και σκεύη αρχαίων τελετουργιών φαντάζουν ως η μόνη διέξοδος. Στη σκοτεινή ατμόσφαιρα που κυριαρχεί σε ολόκληρη την περιπέτεια συμβάλει επίσης η μοναχικότητα και ο (σχεδόν) ερημικός κόσμος που εξερευνούμε. Αυτό, βέβαια δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν και στιγμές κατά τις οποίες μια ακατανίκητη ανησυχία διατρέχει τη ραχοκοκαλιά μας.


(τα δάση της Παταγονίας κρύβουν αιματηρές και θανάσιμες εκπλήξεις)

Στη γενικότερη ανησυχία συμβάλει σημαντικά η λιτή, απέριττη, μα καθ' όλα υποβλητική μουσική και τα ηχητικά εφέ που συνοδεύουν μια κατά τα άλλα ήσυχη περιπέτεια. Οι σκέψεις του ήρωα δεν έχουν speech, παρά τις βλέπουμε μόνο σε υπότιτλο στην οθόνη μας. Έτσι, λοιπόν, όσο εμείς ψάχνουμε ανάμεσα σε ξεραμένα φύλλα και αναποδογυρισμένα πράγματα αν υπάρχει κάτι που μπορεί να μας βοηθήσει να ρίξουμε φως στην υπόθεση, η ατμόσφαιρα που δημιουργείται είναι αγχωτική και τρομακτική. Να αναφέρουμε, τέλος, πως λίγο μετά την κυκλοφορία του παιχνιδιού, κυκλοφόρησε ένα patch το οποίο (μεταξύ άλλων) πρόσθεσε υποτίτλους σε όλους τους διαλόγους (που δυστυχώς αρχικά δε διέθεταν). Σύντομα, πολύ σύντομα, θα κυκλοφορήσουν και οι ελληνικοί υπότιτλοι.

Συμπεράσματα

Μπορεί ορισμένες αντιδράσεις του ήρωα να μας ξενίζουν (άδεια φυσίγγια, ένα πεταμένο όπλο, αίμα παντού... και δεν αναρωτιέται καν τι συνέβη!), αλλά γενικά το πρώτο από τα δύο μέρη του παιχνιδιού κατάφερε να μας κερδίσει με τη σκοτεινή ατμόσφαιρά του και τους ενδιαφέροντες γρίφους του. Αν και η συνέχεια («The Untold») κινηθεί στα ίδια επίπεδα και προσφέρει την κορύφωση της ιστορίας που περιμένουμε να δούμε, τότε σίγουρα έχουμε στα χέρια μας ένα νέο adventure τρόμου που θα θυμόμαστε για καιρό.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια