Missing: An Interactive Thriller, Ep.1

Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2015, Συντάκτης: Fallen Angel

  • Κυκλοφορία: 2015
  • Ανάπτυξη: Zandel Media
  • Πλατφόρμα: PC, iOS, Android

"Daddy, when are you coming home? I miss you..."

Μερικά παιχνίδια τολμούν και πρωτοτυπούν θέλοντας να δουν αν ο κόσμος θα αγκαλιάσει τις ιδέες τους. Έτσι και το MISSING της Zandel Media από τον Καναδά φέρνει ξανά τα FMV adventures στο προσκήνιο, αλλά με παντελώς φρέσκια ματιά. Αποφασίζει να κρατήσει την αγωνία που προσφέρει μια κινηματογραφική σκηνή αστυνομικού θρίλερ, να τη συνδυάσει με την κλειστοφοβία και την περιορισμένη αλληλεπίδραση ενός Escape the Room και να την εμπλουτίσει με παραδοσιακούς γρίφους του adventure genre. Το αποτέλεσμα; Μια ιδιαίτερη και πρωτότυπη περιπέτεια, που όμως κρατάει λίγο -πολύ λίγο.

Σενάριο

Ο David Newcastle συνέρχεται σε ένα αλλόκοτο εγκαταλελειμμένο κτήριο, είναι δεμένος με χειροπέδες. Δεν ξέρει πώς ή πότε μεταφέρθηκε εδώ. Δεν έχει ιδέα ποιος ή γιατί τον απήγαγε. Στην κλειδωμένη πόρτα δεξιά του βλέπει ένα γκράφιτι που λέει «PLAY WITH ME» και τον καλωσορίζει στο διεστραμμένο παιχνίδι του απαγωγέα του. Η φωτογραφία της οικογένειάς του μαρτυρά πως αυτή η υπόθεση είναι προσωπική, υπόσχεται σιωπηλά  πως όλα αυτά είναι μόνο η αρχή και σύντομα τα πράγματα θα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Ίσως ο απαγωγέας να έχει αιχμαλωτίσει τη γυναίκα και τις κόρες του. Ίσως να τις υποβάλλει στα ίδια βασανιστήρια. Όχι, δεν μπορεί να είναι δυνατόν, όχι τις μικρές... Μήπως δεν τις άρπαξε ποτέ; Μήπως ο βασανιστής παίζει με το δίποδο παιχνιδάκι του, διασκεδάζει με τον τρόμο στα μάτια του;


(συνερχόμαστε δεμένοι με χειροπέδες και βλέπουμε το μήνυμα «Play with me»... δεν ξεκινήσαμε καλά!)

Όσο ο David προσπαθεί να αποδράσει από την αλλόκοτη φυλακή του και να βρει διέξοδο από το κτήριο που κρύβει νέες θανάσιμες παγίδες πίσω από κάθε γωνιά, ο αστυνομικός επιθεωρητής Lambert διερευνά την υπόθεσή του. Έχει εντοπίσει το σημείο από όπου απήχθη ο νεαρός οικογενειάρχης. Βρήκε κάποια προσωπικά του αντικείμενα και ανακάλυψε ορισμένα στοιχεία. Θα προλάβει να τον εντοπίσει προτού συμβεί το χειρότερο; Ο αγώνας δρόμου έχει ξεκινήσει και στο τέρμα του κανείς δεν ξέρει τι μας περιμένει: ο θάνατος ή η λύτρωση;

Η ιστορία θυμίζει ένα ανάλαφρο Saw και σίγουρα ενδείκνυται για μια περιπέτεια του είδους, καθώς διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που προκαλούν κλειστοφοβία και άγχος, χωρίς όμως να προάγει παράλληλα γκορ και σπλάτερ σκηνές που δεν είναι για όλους. Στο πρώτο επεισόδιο υπονοούνται αρκετά για τη συνέχεια, αλλά ακόμη τίποτε δεν είναι σαφές. Πρόκειται για κατά συρροή απαγωγέα/δολοφόνο κι ο David είναι ένας ακόμη αριθμός στη λίστα του, ή είναι κάτι εντελώς προσωπικό; Τον επέλεξε επειδή ήταν απόντας από την οικογένειά του, ή αυτή είναι η τιμωρία του; Θα πρέπει να περιμένουμε για να απαντηθούν ορισμένα βασικά ερωτήματα που προκύπτουν στο σύντομο πρόλογο του παιχνιδιού.

Gameplay

Παρότι υπερβολικά -και εννοούμε Υ-ΠΕΡ-ΒΟ-ΛΙ-ΚΑ!!- σύντομο, το Missing: An Interactive Thriller προσφέρει πλούσιο gameplay, καθώς μας ζητά: να λύσουμε γρίφους, να βρούμε χρήσιμα αντικείμενα, να εκτελέσουμε QTEs, αλλά και να παρατηρήσουμε το χώρο γύρω μας για να αξιοποιήσουμε κάθε διαθέσιμη λεπτομέρεια ή στοιχείο προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα εμπόδια που μας κλείνουν το δρόμο, μας κρατούν αιχμάλωτους, ή απειλούν ακόμη και τη φυσική ακεραιότητα ή τη ζωή μας. Η ιστορία και το σκηνικό όπου αυτή εξελίσσεται (αιχμάλωτος άντρας, εγκαταλελειμμένο κτήριο γεμάτο παγίδες, παρανοϊκός απαγωγέας που παίζει μαζί του) σίγουρα ενδείκνυνται για ένα gameplay πραγματικά πλούσιο σε γρίφους, και η Zandel Media το εκμεταλλεύεται κατάλληλα αυτό και μας μεταφέρει διαρκώς από τη μία πρόκληση στην επόμενη.


(το gameplay είναι πλούσιο, παρότι αρκετοί γρίφοι κάπως τετριμμένοι)

Ωστόσο, οφείλουμε να αναφέρουμε πως αρκετοί από τους γρίφους που συναντάμε είναι κάπως τετριμμένοι και τους έχουμε λύσει σε άλλα παιχνίδια στο παρελθόν, ξανά, και ξανά, και ξανά. Το unblock-me αποτελεί από τα πλέον συνηθισμένα puzzles και φυσικά δίνει δυναμικό παρόν και στο MISSING ως ένας από τους πρώτους (και επαναλαμβανόμενους) γρίφους που συναντάμε. Ακολουθεί ένας ακόμη συνηθισμένος γρίφος στον οποίο πρέπει να ανασυνθέσουμε ένα κομματιασμένο σημείωμα για να διαβάσουμε τι λέει, και λίγο παρακάτω μας περιμένει κι ένα μηχάνημα από το οποίο λείπουν ορισμένα εξαρτήματα που πρέπει να βρούμε και να τοποθετήσουμε στα κατάλληλα σημεία. Φυσικά, δε λείπουν και οι γρίφοι με τις ηλεκτρονικές κλειδαριές που απαιτούν τετραψήφιους κωδικούς, οι μοχλοί και τα κουμπιά. Όλοι οι κλασσικοί χωράνε. Αν αυτή η απόφαση των δημιουργών σας βρίσκει σύμφωνους ή όχι είναι καθαρά θέμα προσωπικής προτίμησης. Εμείς διασκεδάσαμε λύνοντας τους γρίφους, αλλά μείναμε με το παράπονο πως δεν είδαμε ούτε έναν πρωτότυπο ή έστω κάπως ευφάνταστο.

Γραφικά / Διάλογοι-Ήχος

Ο τεχνικός τομέας του Missing εκπλήσσει ευχάριστα μιας και δε θυμίζει καθόλου πως πρόκειται για indie παραγωγή. Μάλιστα, δε θυμίζει σε τίποτα την ποιότητα των FMV adventure games στην οποία έχουμε συνηθίσει, κι αντίθετα αφενός οι ηθοποιοί είναι πειστικοί κι αφετέρου οι σκηνές δε φαίνονται στημένες. Για παράδειγμα, όταν ο ήρωας τρέχει σε ένα διάδρομο, τον βλέπεις πραγματικά να τρέχει σε ένα διάδρομο, και δεν τον φαντάζεσαι να τρέχει μπροστά σε ένα πράσινο τοίχο που μετά «μεταμορφώθηκε» ψηφιακά σε διάδρομο κτηρίου. Αυτό βέβαια συμβαίνει επειδή η βιντεοσκόπηση έγινε πράγματι στους συγκεκριμένους χώρους και όχι μέσα σε στούντιο.

Πολύ ικανοποιητικής ποιότητας είναι και οι τοποθεσίες όταν μπαίνουμε σε interactive mode και από θεατές γινόμαστε παίχτες. Γενικά, όλο το παιχνίδι χωρίζεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τις σκηνές όπου παρακολουθούμε ως θεατές τα FMVs και τις σκηνές όπου αλληλεπιδράμε με το περιβάλλον, βρίσκουμε αντικείμενα και λύνουμε γρίφους. Υπάρχουν, τέλος, και ορισμένες σκηνές όπου ενώ διαδραματίζεται ένα FMV, εμείς θα πρέπει παράλληλα να παίζουμε QTEs για να βοηθήσουμε τον ήρωα να κινηθεί αποφεύγοντας θανάσιμα εμπόδια που υπάρχουν στο δρόμο του.

Οι διάλογοι στο παιχνίδι είναι αρκετά περιορισμένοι λόγω θεματολογίας και σκηνικού, αλλά όπου ακούμε έναν ηθοποιό, η ερμηνεία του είναι ικανοποιητικά πειστική. Μουσική και ηχητικά εφέ υπάρχουν διακριτικά και στο υπόβαθρο, αλλά κορυφώνονται όπου το απαιτεί η ιστορία, βοηθώντας την κλιμάκωση της αγωνίας και του σασπένς.


(FMV adventure games are here to stay! Or so we hope...)

Συμπεράσματα

Παίζοντας λιγότερο από μία ώρα (συνολικά, gameplay και cutscenes μαζί), δεν μπορείς να οδηγηθείς σε ασφαλή συμπεράσματα για ένα (πρόλογο από) παιχνίδι. Παρόλα αυτά, το Missing: An Interactive Thriller δείχνει πολλά υποσχόμενο, ενώ παράλληλα έρχεται να καλύψει ένα ακατανόητο κενό στο genre των adventure games. Ας ελπίσουμε το επόμενο επεισόδιο να κυκλοφορήσει σύντομα (και να διαρκεί περισσότερο!), ώστε αφενός οι adventure gamers να το καλωσορίσουν κι αφετέρου να δούμε κι άλλες παρόμοιες περιπέτειες στο μέλλον.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Αγαπημένα