Samorost 3

Τετάρτη, 19 Απριλίου 2017, Συντάκτης: Constantine_R

 • Κυκλοφορία: 2016
 • Ανάπτυξη: Amanita Design
 • Πλατφόρμα: PC, Mac

Η Amanita Design δεν χρειάζεται συστάσεις. Τα τελευταία χρόνια αποτελεί μια από τις πιο αναγνωρισμένες και σταθερά ποιοτικές indie εταιρείες στο χώρο του adventure gaming. Το Machinarium εγκωμιάζεται ακόμα και από gamers που δεν έχουν ως πρώτη προτεραιότητα τα adventures. Μετά μια απραξία πέντε ετών, οι Τσέχοι επιστρέφουν με ακόμα μια περιπέτεια του ήρωα που τα ξεκίνησε όλα. Ο μικρούλης Samorost είναι πάλι εδώ με την τρίτη του περιπέτεια, μεγαλύτερος και καλύτερος από ποτέ.

Η Δύναμη της Παντομίμας

Κάποτε, σ’ έναν σκοτεινό πλανήτη γεννήθηκε ένα τέρας-καλαμάρι που ξεχύθηκε στο διάστημα καταστρέφοντας όποιον πλανήτη τύχαινε στο διάβα του. Σε έναν άλλο πλανήτη ζούσαν τέσσερις μοναχοί που με τη μουσική τους έκαναν τα πνεύματα να χορεύουν γύρω τους. Όταν οι μοναχοί αντιλήφθηκαν το τέρας, ζήτησαν από τον μηχανικό να φτιάξει κάτι που θα τους βοηθούσε να το νικήσουν. Εκείνος έφτιαξε ένα τεράστιο ρομπότ και έδωσε μια μικρή μαύρη πέτρα στους μοναχούς. Οι μοναχοί έπαιξαν μουσική και συγκέντρωσαν όλα τα κακά και μοχθηρά πνεύματα μέσα στην πέτρα. Έπειτα την τοποθέτησαν στο ρομπότ που του έδωσε ψυχή και νίκησε το τέρας. Βλέποντας οι μοναχοί την δύναμη της πέτρας, την αφαίρεσαν από το ρομπότ και την φύλαξαν στο κέντρο ενός γυμνού πλανήτη κλειδώνοντας την είσοδο για πάντα.

Ο Samorost ζει αμέριμνος στον μικρό του πλανήτη παρέα με τον σκύλο του και τ’ άστρα όταν ξαφνικά πέφτει από τον ουρανό ένα πνευστό μουσικό όργανο. Ας πούμε κλαρινέτο αφού με αυτό μοιάζει περισσότερο. Το όργανο ανήκει στους μοναχούς και αμέσως ο Samorost θα πάρει την απόφαση να το επιστρέψει. Πρώτα όμως πρέπει να φτιάξει ένα  διαστημόπλοιο...

(Όχι δείτε τη βλάστηση... δείτε...)

Το παιχνίδι ξεκινά αμέσως μόλις πέσει το κλαρινέτο στο έδαφος. Τα γεγονότα της πρώτης παραγράφου τα μαθαίνετε μέσα από ένα πολύ όμορφο comic που θα βρείτε στο δωμάτιό σας. Καθώς θα περιπλανιέστε θα ξετυλίγεται σιγά-σιγά και το νήμα τόσο της ανεξήγητης πτώσης του οργάνου, τόσο και το τι έγινε μετά την φύλαξη της μαύρης πέτρας. Προς το τέλος θα βρείτε και ένα δεύτερο comic που θα σας λύσει όποια απορία έχετε μέχρι τότε.

Όπως σε όλα τα παιχνίδια της Amanita, έτσι και στο Samorost 3 δεν υπάρχει ίχνος λέξης. Τα πάντα περιγράφονται μέσα από τη δύναμη της εικόνας και αυτό είναι που κάνει τα παιχνίδια της τόσο μοναδικά. Η ιστορία δεν κρύβει τίποτα μεγάλα νοήματα αλλά η φαντασία περισσεύει και οι συμπαθείς Τσέχοι είναι μάστορες στο να δημιουργούν κόσμους.

Μια Εικόνα Ίσον Χίλια Φύλλα

Έχοντας παίξει όλους τους προηγούμενους τίτλους της Amanita, περίμενα ότι το Samorost 3 δεν θα με απογοήτευε σε ότι είχε να κάνει με τα γραφικά του. Δεν περίμενα όμως ότι θα είχε ΤΟΣΟ εκπληκτικά γραφικά! Από την πρώτη οθόνη έμεινα να κοιτάω σαν χαζός από την λεπτομέρεια που αντίκριζα. Η βλάστηση, οι ρωγμές στους βράχους και στους κορμούς των δέντρων, το τρίχωμα στα ζώα... όλα έχουν τόσο μεγάλη λεπτομέρεια και φαίνονται τόσο καθαρά που απορώ πως το έκαναν.

Συνολικά θα επισκεφθείτε καμιά δεκαριά πλανήτες, όλοι διαφορετικοί και χαρακτηριστικοί μεταξύ τους. Οι πιο μεγάλοι είναι γεμάτοι ζωή. Μικρά ζωάκια ζουν την καθημερινότητά τους και η φύση κάνει τα δικά της κόλπα. Μην διστάσετε να επεξεργαστείτε αυτόν τον υπέροχο κόσμο. Μέσα σε λίγα clicks θα έχετε την εντύπωση ότι γνωρίζετε όλον τον κύκλο ζωής της πανίδας και χλωρίδας του συστήματος και δεν λείπουν στιγμές που θα χαμογελάσετε με αυτά που διαδραματίζονται.

(Κάθε μικρός πλανήτης είναι και μοναδικός)

Όσο υπέροχος είναι ο οπτικός τομέας τόσο εκπληκτικός είναι και ο ηχητικός. Η μουσική και τα ηχητικά εφέ παντρεύονται με το περιβάλλον και κάνουν τον κόσμο να δείχνει ακόμα πιο αληθοφανή. Τη μουσική θα τη χαρακτήριζα οργανική. Πολλά κρουστά, ξύλινα ή μεταλλικά, πνευστά και γενικά όργανα που μας φέρνουν στο νου φύση παίζουν σε κάθε γωνιά του κόσμου και φυσικά μερικές πανέμορφες μελωδίες από το κλαρινέτο. Ακόμα και τα εφέ μοιάζουν ώρες-ώρες να έχουν την δικιά τους μουσική. Ακούστε π.χ. πως κάνει ο τρυποκάρυδος στην αρχή και θα καταλάβετε. Θα το ξαναγράψω: Εξερευνήστε κάθε οθόνη με την ησυχία σας, κρύβει πολλές εκπλήξεις και αν κρίνω από τα achievements που δεν ξεκλείδωσα, έχασα κάμποσες.

Βρες το Μόνος Σου

Το στοιχείο της εξερεύνησης δεν βρίσκεται βέβαια μόνο στις λεπτομέρειες αλλά αποτελεί το βασικό παράγοντα του παιχνιδιού. Το Samorost 3 είναι έτσι που απαιτεί να ανακαλύψετε τα πάντα, από τους γρίφους και την ιστορία, μέχρι... το μενού. Η απουσία λέξεων θα σας αναγκάσει να ανακαλύψετε το παιχνίδι μόνοι σας και είναι λογικό για αρκετά λεπτά στην αρχή να νιώσετε χαμένοι και χωρίς κάποιον σαφή στόχο. Σιγά-σιγά όμως θα μπαίνετε στο κλίμα, θα αρχίζετε να καταλαβαίνετε περισσότερο την ιστορία και όλα θα μπαίνουν στη θέση τους. Adventuring με τα όλα του.

Ειλικρινά, νιώθω ότι αν προβώ σε οποιαδήποτε άλλη περιγραφή θα πέσω σε spoilers. Υπερβολικός, το ξέρω. Παρόλα αυτά υπάρχουν δυο σημεία που πιστεύω θα βοηθήσουν να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις. Οπότε μη δίνετε σημασία στον κακόμοιρο ψυχαναγκαστικό και συνεχίστε να διαβάζετε.

Το Samorost 3 είναι ένα ΑΑΑ flash game επί της ουσίας. Ο χειρισμός είναι παραπάνω από απλός και όλα γίνονται με το αριστερό πλήκτρο. Γυρίζοντας την ρόδα μπορείτε, αν θέλετε, να ζουμάρετε την οθόνη. Ανάλογα από πού θα περάσει ο κέρσορας, θα αλλάξει και σύμβολο με την ενέργεια που μπορεί να γίνει εκεί. Προσοχή! εκτός από απλό κλικ, σε αρκετά σημεία θα χρειαστεί να κρατήσετε το πλήκτρο πατημένο και ίσως και να μετακινήσετε το ποντίκι προς κάποια κατεύθυνση. Μια λειτουργία που άργησα να συνειδητοποιήσω αφού δεν πήρα κάποια βοήθεια ότι μπορεί να συμβεί και αυτό. Κρατάω μια επιφύλαξη ότι μπορεί το παιχνίδι να μου έδωσε και να μην το πήρα χαμπάρι (γερνάω...), και αν είναι έτσι παρακαλώ αφήστε ένα σχόλιο που και πως... γιούχα δεκτά. Τα αντικείμενα από το inventory τα χρησιμοποιούμε με drag n’ drop.

Το inventory είναι πάνω δεξιά και πάντοτε θα έχετε το κλαρινέτο. Το συγκεκριμένο όργανο λειτουργεί σαν ένα παραδοσιακό “examine”. Σε συγκεκριμένα σημεία, θα δείτε κάποια κύματα να εμφανίζονται, ο Samorost μπορεί να παίξει μια μελωδία και θα ξεπροβάλλει ένα animation που όλο και κάποια σημασία θα έχει.

(Τα διαβολάκια ξέρουν από καλή μουσική)

Πατώντας στο αστεράκι εμφανίζεται το μενού. Το πρώτο εικονίδιο αριστερά θα σας εμφανίσει το hint book που πρέπει πρώτα να καταλάβετε τη λογική της κλειδαριάς του αν θέλετε να το συμβουλευτείτε. Οφείλω όμως να σας προειδοποιήσω: έτσι και το ανοίξετε, θα εμφανιστούν δυο σελίδες που θα παρουσιάζουν με πάσα λεπτομέρεια όλες τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν στην οθόνη που βρίσκεστε. Ένας πολύ άκομψο hint system που καταστρέφει πολλά από τη μαγεία του παιχνιδιού. Προσωπικά με πείραξε αρκετά, γιατί επεξεργαζόμενος το παιχνίδι, και μην καταλαβαίνοντας ακριβώς τι κάνει το βιβλίο αυτό, βρέθηκα φάτσα φόρα με τις λύσεις χωρίς να το θέλω. Νεύρα... Το αμέσως επόμενο εικονίδιο δεν έχει κάποια πρακτική αξία, είναι η λίστα με τα ξεκλειδωμένα achievements και τα υπόλοιπα για save, load και settings.

Οι γρίφοι είναι κατά κύριο λόγο puzzles που ολοκληρώνονται στην οθόνη που βρίσκεστε. Θα αποκομίσετε κάποια αντικείμενα για να χρησιμοποιήσετε αργότερα, λειτουργούν όμως σαν συνδετικός κρίκος για τη συνέχεια. Αναπόφευκτα(;) αυτό σημαίνει ότι θα αναλωθείτε σε αρκετό trial n’ error δεν είναι όμως τόσο κουραστικό που να το πεις εκνευριστικό. Αν πάντως δεν δοκιμάσετε και μάλιστα πολύ δεν θα πάτε μακριά. Υπάρχουν κάποιες πολύ όμορφες ιδέες αλλά στον πυρήνα τους είναι γρίφοι που έχετε δει πολλές φορές. Προς το τέλος δε, δείχνει κάπου η διάθεση να στερεύει και ενώ, όσο αφορά πάντα τους γρίφους, ξεκινά δυναμικά, κάπου μετά τη μέση φαίνεται να μένει από έμπνευση προκαλώντας μου μια αίσθηση του να βιάζεται να τελειώσει. Οι έξι περίπου ώρες που μου πήρε να το τελειώσω δε μου έφτασαν.

Σταθερή Ποιότητα

Το Samorost 3 είναι το καλύτερο παιχνίδι που έχει κυκλοφορήσει ποτέ η Amanita. Δεν βγάζει τον συναισθηματισμό του Machinarium, είναι όμως με διαφορά το πιο “μεγάλο” παιχνίδι της εταιρείας και ακόμα ένα βήμα εξέλιξης, ιδιαίτερα στον οπτικοακουστικό τομέα. Όσοι αγαπήσατε τα προηγούμενα adventures της Amanita θα λατρέψετε το Samorost 3, και όσοι όμως δεν έτυχε να ασχοληθείτε το παιχνίδι είναι ιδανικό για να γνωρίσετε αυτή την ιδιαίτερη εταιρεία και τους κόσμους της.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
 • Σε απάντηση: skoros

  Οι φωτογραφίες με τις ραπτομηχανές να δουλεύον όλα τα λεφτά!
  Να φανταστείς έψαξα βλέποντας τη φωτογραφία του ντιβιντόκουτου στο ρίβιου και δεν το βρήκα πουθενά. Προφανώς γιατί δεν υπάρχει. Τελικώς, τόσα χρόνια αναρωτιέμαι και κατά διαστήματα το ρωτάω και φανερά τι στο καλό τρέχει με αυτές τις φωτό από ντιβιοντόκουτα που γράφουν επάνω PC DVD ROM. Αφού αυτά δεν υφίστανται 99,9%. Ποιανού φαεινή ιδέα είναι να φτιάχνει στο φώτοσοπ ή όπου αλλού ψευδοντιβιντόκουτα και γιατί το κάνει; Για να δείξει, θυμίζοντας τον παλιό τρόπο κυκλοφορίας των παιχνιδιών, πως πρόκειται για παιχνίδι για PC; Ό,τι πιο παρελκυστικό έχω δει ποτέ στο ίντερνετ!
  Μαγκιά τους αυτό που έφτιαξαν αλλά το κόστος δεν αντέχεται για κάτι τόσο μικρό σε διάρκεια θεωρώ. Δεν είμαι και σίγουρος όμως ...

 • Ας πούμε κλαρινέτο αφού με αυτό μοιάζει περισσότερο.

  Άντε βρε που μοιάζει με κλαρινέτο ... Ζουρνάς ίσως ...
  Συνολικά θα επισκεφθείτε καμιά δεκαριά πλανήτες, όλοι διαφορετικοί και χαρακτηριστικοί μεταξύ τους.

  ... Antoine de Saint-Exupéry ...
  κάθε γωνιά του κόσμου και φυσικά μερικές πανέμορφες μελωδίες από το κλαρινέτο

  Κάτσε λίγο ... youtube ... samorost 3 ... ναι ... κλαρινέτο ... δίκιο έχει ...
  Ακόμα και τα εφέ μοιάζουν ώρες-ώρες να έχουν την δικιά τους μουσική. Ακούστε π.χ. πως κάνει ο τρυποκάρυδος στην αρχή και θα καταλάβετε.

  ... Προκόφιεφ ...
  (γερνάω...)

  ... καιρός ήταν να το καταλάβει ...


  ... ωραίο ρίβιου ... ωραίο παιχνίδι ...

Αγαπημένα

 • Δεν βρέθηκαν σχόλια