Minims, The - A New Beginning

Δευτέρα, 09 Ιανουαρίου 2017, Συντάκτης: Constantine_R

  • Κυκλοφορία: 2016
  • Ανάπτυξη: beyondthosehills
  • Πλατφόρμα: PC, iTunes

The mini me’s

Το 2013 σας είχαμε παρουσιάσει το Minims, ένα μικρό adventure του Ανδρέα Δικτυόπουλου που είχε κυκλοφορήσει σε iOS και αποτελούσε την αρχή μιας μεγαλύτερης ιστορίας. Τρία χρόνια μετά ο Ανδρέας και η παρέα του ολοκλήρωσαν και βελτίωσαν το παιχνίδι που πλέον διατίθεται σε έννοια μορφή όχι μόνο στις συσκευές αφής αλλά και στους προσωπικούς υπολογιστές. Ευκαιρία λοιπόν να δούμε το Minims ολοκληρωμένο και στη μεγάλη οθόνη.

Κάπου βαθιά στην έρημο...

Στο PC όπου και το δοκιμάσαμε, το Minims κυκλοφορεί σαν ένα ενιαίο παιχνίδι και αυτή την αίσθηση θα αποκομίσει και κάποιος που το παίζει για πρώτη φορά. Επειδή δεν μπορούμε να επεκταθούμε πέρα από αυτά που σας έχουμε ήδη πει, ας κάνουμε μια επανάληψη για να τα ξαναθυμηθούμε.

Στην απέραντη έρημο, πάνω σε έναν τεράστιο και δύσκολα προσβάσιμο βράχο, ζουν ο Mii και η Mo (αρχικά ονομαζόταν U). Είναι περίεργα πλασματάκια, χωρίς άκρα και μόνο δυο μάτια στο πάνω μέρος τα κάνει και ξεχωρίζουν από ένα μπουκάλι. Ανήκουν στην φυλή των Minims και, όπως πιστεύουν τα ίδια, είναι οι τελευταίοι του είδους τους. Το ζευγάρι ζει μια ήρεμη ζωή και έχει φροντίσει ο βράχος να τους παρέχει ό,τι χρειάζονται καθώς και την προστασία τους από την αφιλόξενη έρημο. Ένα πρωινό ο Mii ξυπνά από ένα εφιάλτη. Αφού φροντίσει τις καθημερινές δουλειές διαπιστώνει προς έκπληξή του πως η σύντροφός του έχει εξαφανιστεί. Η απουσία της σημαίνει αυτόματα και κίνδυνο, οπότε και ο ήρωάς μας, χωρίς δεύτερη σκέψη θα ξεκινήσει το ταξίδι της αναζήτησή της. Μέσα από αυτό δεν θα μάθει μόνο που είναι η Mo αλλά θα ανακαλύψει και τον εαυτό του.

Το σπιτικό των Minims έχει όλες τις ανέσεις για μια άνετη, μακριά από κινδύνους

Το Minims διαδραματίζεται σε έναν σουρεαλιστικό χαριτωμένο κόσμο, προϊόν της φαντασίας του Ανδρέα Δικτυόπουλου. Μου θύμισε το Little Big Adventure χωρίς να θέλω να συγκρίνω οτιδήποτε. Πρόκειται για μια απλή ιστορία, που εξυπηρετεί το παιχνίδι και παράλληλα ξεδιπλώνει τη φαντασία του δημιουργού. Έτσι και αλλιώς το Minims είναι ένα μικρό σε διάρκεια adventure, πολύ δύσκολα θα ξεπεράσετε τις τρεις άντε τέσσερις ώρες να το τελειώσετε, καταφέρνει όμως μέσα σε αυτό το λίγο χρόνο να μας παρουσιάσει έναν ολόκληρο σύμπαν που μας δίνει την εντύπωση ότι έχει και άλλα να δώσει. Δεν ξέρω ποια είναι τα σχέδια για το μέλλον, αλλά θεωρώ ότι ο Δικτυόπουλος έχει φανταστεί έναν κόσμο που μπορεί άνετα να εξελιχθεί.

The Third/First Person Point n’ Click

Το Minims είναι ένα third person point n’ click adventure σε ένα πλήρως τρισδιάστατο περιβάλλον. Έχει όμως την ιδιαιτερότητα να μην χειριζόμαστε απ’ ευθείας τον συμπαθή ήρωα αλλά την... κάμερα. Κρατώντας πατημένο το αριστερό Shift και μετακινώντας το ποντίκι μπορούμε να περιστρέφουμε την κάμερα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση από τη θέση που βρίσκεται και να ψάξουμε για hotspots. Αν στον κέρσορα εμφανιστεί ένας ρόμβος (τετράγωνο είναι βασικά) τότε εκεί υπάρχει κάποιο hotspot να αλληλεπιδράσουμε ή να πάρουμε μια περιγραφή από τον Mii. Αν εμφανιστεί ένας κύκλος, τότε πατώντας η κάμερα θα μετακινηθεί προς εκείνη την κατεύθυνση, συνήθως μαζί με τον Mii. Με το δεξί πλήκτρο ανοίγει το inventory (που το παρατήρησα αλλαγμένο από αυτό που φαίνεται στην εικόνα του πρώτου μας review). Επιλέγοντας ένα αντικείμενο αυτό μένει στο επάνω μέρος της οθόνης και πατώντας μετά στο hotspot που θέλουμε θα δούμε αν αυτό λειτουργήσει. Αν τα αντικείμενα που έχουμε είναι τόσα που δεν χωρούν στην οθόνη, μπορούμε να σκρολάρουμε με τα βελάκια, γιατί όχι με την ρόδα βρε παιδιά;

Ο χειρισμός χτίστηκε πάνω στις συσκευές αφής, παρόλα αυτά λειτουργεί μια χαρά και με το ποντίκι. Η κίνηση της κάμερας είναι εξαιρετικά ομαλή και γρήγορη γι’ αυτό και θα προσαρμοστείτε εύκολα στις απαιτήσεις του παιχνιδιού. Φαίνεται ότι στο Minims έχει προσεχθεί ιδιαίτερα το κομμάτι του χειρισμού και η κάμερα σε κάθε περιοχή είναι τοποθετημένη έτσι που να διευκολύνει τον παίχτη.

Το ταξίδι σας θα συναντήσετε διάφορα αλλόκοτα πλάσματα...

 Οι γρίφοι βασίζονται σε λογικά/κλισέ μοτίβα με τρελά όμως αποτελέσματα που ταιριάζουν  στον αλλόκοτο κόσμο των Minims. Αν κλικάρετε πάνω στον ήρωα θα εμφανιστεί ένα μενού των στόχων σας χωρίς αυτό να αποτελεί spoiler. Αν νιώθετε ότι χρειάζεστε βοήθεια, ανοίγοντας το inventory υπάρχει ένα “λαμπάκι” που θα σας δώσει το απαραίτητο hint. Στο σύνολό τους οι γρίφοι είναι ευχάριστοι και απλοί χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν χρειάζεται σκέψη. Θα προτιμούσα να μην υπήρχαν τόσοι trial-n-error γρίφοι, και να μην χρειάζονταν τόσα πήγαινε-έλα που τεχνηέντως επιμηκύνουν την έτσι και αλλιώς μικρή διάρκεια του παιχνιδιού, δεν είναι πάντως και τόσο τραγικά για να γκρινιάξει κανείς. Προς το τέλος όμως δείχνει κάπου η έμπνευση να στερεύει και το μόνο που κάνουμε είναι να κλικάρουμε. Θα μπορούσε να είχε σχεδιαστεί καλύτερα.

Ποιος χρειάζεται πολύγονα όταν έχεις φαντασία...

Το παιχνίδι έχει φτιαχτεί στη unity και ο κόσμος του είναι φτιαγμένος από απλά και μεγάλα σχήματα. Μπορεί να μην βρίθει από λεπτομέρειες έχει όμως φαντασία και πολλές από τις τοποθεσίες είναι πολύ όμορφα σχεδιασμένες. Στο πρώτο μέρος, που αντιστοιχεί στα δυο πρώτα κεφάλαια και καταλαμβάνει το ένα τρίτο του παιχνιδιού, όλη η δράση εξελίσσεται στο σπιτικό των Minims γι’ αυτό και οι τοποθεσίες που θα επισκεφτούμε είναι λιγοστές. Από τη στιγμή όμως που ο Mii αρχίζει το ταξίδι του θα βρεθείτε να διασχίζετε αρκετές περιοχές, κάθε μια με το δικό της χαρακτήρα.

Τα παιδιά της beyondthosehills “μέτρησαν” τις δυνάμεις και κατάφεραν να αξιοποιήσουν τους πόρους στο έπακρο. Τα γραφικά μπορεί να είναι απλά αλλά σε καμιά περίπτωση δεν φαίνονται “φτηνά”. Είναι ιδιαίτερα ελαφρύ παιχνίδι και έτρεξε απροβλημάτιστα στο παλιό μου laptop. Μπορεί να ακούγεται τετριμμένο ή προφανές τον τελευταίο καιρό όμως έχω τρέξει αρκετά indie του ίδιου βεληνεκούς που μου ζορίζουν το ταπεινό πλην εργατικό μου σύστημα λες και τρέχω ΑΑΑ υπερπαραγωγή.

 ... και μέρη

Ομιλίες δεν υπάρχουν, οποιοσδήποτε διάλογος εμφανίζεται σε “μπαλονάκια” αλά comics. Δεν με ενόχλησε αφού έτσι και αλλιώς οι διάλογοι είναι σύντομοι. Μόνο τα ηχητικά εφέ υπάρχουν και λειτουργούν άψογα. Η μουσική είναι της Μαρίας Αλούπη η οποία συνέθεσε όμορφες και ήρεμες μελωδίες με κιθάρα ή πιάνο που θα σας συντροφεύσουν σε συγκεκριμένα σημεία. Η μουσική αποτελεί και μέρος μερικών γρίφων χωρίς όμως να κατηγοριοποιούνται σαν μουσικοί.

Όταν ξέρεις τι θες...

Το Minims είναι ένα “τίμιο” adventure, για να μιλήσουμε και την ποδοσφαιρική διάλεκτο. Τα παιδιά αξιοποίησαν με τον καλύτερο τρόπο τα εργαλεία που μπορούσαν να έχουν στην διάθεσή τους και χωρίς φανφάρες έφτιαξαν ένα παιχνίδι που έστω και για τη σχετικά λίγη ώρα που θα ασχοληθείτε μαζί του θα περάσετε ευχάριστα. Ήξεραν τι ήθελαν και ξέρουν τι αποτέλεσμα παραδίδουν. Λίγο παραπάνω να είχαν προσέξει κάποιους γρίφους και δεν θα είχα τίποτα αρνητικό να προσάψω. Ελπίζω το Minims να έχει την αποδοχή που του αξίζει.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια