Preview: Gabriel Knight 20th Anniversary Edition

Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2014, Συντάκτης Tsampikos

Preview: Gabriel Knight 20th Anniversary Edition

Κάθε Adventurer, παλιός και νέος, που σέβεται τον εαυτό δεν μπορεί παρά να γνωρίζει το όνομα Sierra on Line. Tης ιστορικής αυτής εταιρείας που μαζί με την Lucasarts σημάδεψαν μια κατηγορία παιχνιδιών όσο καμία άλλη δεν κατάφερε. Έχοντας ανακοινωθεί πως σύντομα η ιστορική εταιρεία θα λειτουργήσει ξανά, και με την Phoenix On Line άξιο διάδοχο και συνεχιστή στην σκηνή του Adventure Gaming, η είδηση ότι ένα από τα πλέον ιστορικά Adventures της Sierra, και ταυτόχρονα ένα από τα καλύτερα όλων των εποχών το Gabriel Knight Sins of the Fathers, θα κυκλοφορήσει σε επετειακή έκδοση ενθουσίασε το Adventuring κοινό.

Στο Demo που ευγενικά μας παραχώρησαν οι δημιουργοί του παιχνιδιού είχαμε τη δυνατότητα να διαπιστώσουμε από μόνοι μας ότι η επετειακή έκδοση του Gabriel Knight είναι πράγματι επετειακή! Κοινώς προστίθεται στο παιχνίδι η λάμψη που του αρμόζει με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Καθώς το παιχνίδι αποτελεί απλά Remake της original έκδοσης, δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν σεναριακές διαφορές ανάμεσα στις δύο εκδόσεις. Απλά στο σημείο αυτό θα αναφέρουμε, για όσους δεν γνωρίζουν ή για εκείνους που για πρώτη φορά ασχολούνται με το adventure gaming ότι το παιχνίδι διέθετε (και εξακολουθεί να διαθέτει) ένα από τα πλέον “δυνατά” και πρωτότυπα (ειδικά για την εποχή που κυκλοφόρησε) σενάρια που έχουμε δει ποτέ. O Gabriel Knight, ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου σπανίων βιβλίων, γράφει ένα δικό του βιβλίο σχετικά με την παράδοση του Voodoo, που επί πολλά χρόνια χαρακτηρίζει την πόλη του τη Νέα Ορλεάνη.Την περίοδο εκείνη η Νέα Ορλεάνη τυγχάνει να μαστίζεται από φόνους που όπως φαίνεται έχουν τελεστεί από κάποιον γνώστη του Voodoo. Mε τη βοήθεια του φίλου του ντετέκτιβ Μosley και της Grace της πανέξυπνης βοηθού του ο Gabriel θα προσπαθήσει να αντλήσει υλικό για το βιβλίο του αλλά παράλληλα θα προσπαθήσει να συνδράμει με τον δικό του τρόπο στην εξιχνίαση των  δολοφωνιών μη γνωρίζοντας ότι ενδεχομένως να θέτει τον εαυτό του σε κίνδυνο.

Με το που φορτώσει το παιχνίδι, αμέσως εισερχόμαστε σε ατμόσφαιρα....Gabriel Knight! Τα γραφικά του παιχνιδιού έχουν διατηρήσει τους χρωματισμούς της  παλιάς έκδοσης, με τη διαφορά ότι έχουν εκσυγχρονισθεί και υποστηρίζουν μια ευρύτερη γκάμα αναλύσεων, μεταξύ των οποίων και εκείνη της Full HD. Η καθαρότητα των γραφικών μας αφήνει ικανοποιημένους και μπορούμε να πούμε ότι το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό. Eπίσης, σαν φόρος τιμής στην παλιά έκδοση, εικόνες με τα παλιά VGA γραφικά του παιχνιδιού κάνουν την εμφάνισή τους σε συγκεκριμένα σημεία του παιχνιδιού. Όπως ας πούμε στο Log/ Scetch book που κρατάει πάνω του ο Gabriel και στο οποίο έχει πρόσβαση ανά πάσα στιγμή όσο παίζουμε. Το animation είναι ικανοποιητικό.

Ο ήχος του παιχνιδιού περιλαμβάνει όλα εκείνα τα μουσικά κομμάτια που μας έχουν μείνει αξέχαστα από τότε που κυκλοφόρησε το Gabriel Knight στην αρχική του μορφή. Έχει γίνει εξαιρετική δουλειά, καθώς τα μουσικά κομμάτια αποδίδονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δεδομένης και της διαφοράς που έχει συντελεστεί όλα αυτά τα χρόνια στον τομέα του ήχου των computer games αλλά και της ποιοτικής δουλειάς των μουσικών και προγραμματιστών της Phoenix on Line. Το Voice Acting είναι εξαιρετικό με τις φωνές των ηρώων να θυμίζουν εκείνες που είχαν και στην πρωτότυπη CD έκδοση του παιχνιδιού.

Στον τομέα του Gameplay, έχουμε κάποιες βελτιώσεις, οι οποίες συνίστανται στον εκσυγχρονισμό του user interface, το οποίο εμφανίζεται στο κάτω μέρος της οθόνης, όπως και η πρόσβαση στο κυρίως μενού του παιχνιδιού αλλά και στο Log Book του Gabriel. To αρχικό μενού διαθέτει όλες τις κλασσικές επιλογές που διαθέτουν τα adventure games σήμερα. Στις προσθήκες ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στο κυρίως μενού έχει προστεθεί μια γραφική νουβέλα η οποία διαβάζεται σαν κανονικό περιοδικό και που περιέχει μια σκοτεινή ιστορία βγαλμένη από θεματολογία παραπλήσια του παιχνιδιού. Ως γνωστόν, χειριζόμαστε, αποκλειστικά με το ποντίκι, τον Gabriel από την οπτική γωνία του τρίτου προσώπου.

Οι γρίφοι και η πλοκή του παιχνιδιού είναι αυτοί που συναντάμε και στο πρωτότυπο παιχνίδι. Να αναφέρουμε, για όσους δε γνωρίζουν, ότι το παιχνίδι είναι μεγάλο σε διάρκεια και επιπέδου δυσκολίας τουλάχιστον μέσου με τους γρίφους αυτού να είναι ποικιλόμορφοι. Το μόνο σημείο που ενδεχομένως να υπάρχουν κάποιες ενστάσεις είναι στην κίνηση του Gabriel η οποία είναι μεν φυσική αργή δε με αποτέλεσμα η αποκρισιμότητα στην εντολή του ποντικιού για κίνηση να μην είναι όσο γρήγορη θα έπρεπε. Με διπλό πάτημα όμως του πλήκτρου του ποντικιού μεταβαίνει ο παίκτης άμεσα στην  επιθυμητή τοποθεσία. Επίσης ένα άλλο στοιχείο που προξενεί εντύπωση είναι πως το παιχνίδι δείχνει να ταλαιπωρεί σε μεγάλο βαθμό την κάρτα γραφικών, αναγκάζοντάς την, αδικαιολόγητα, να ανεβάσει “στροφές” και θερμοκρασία. Κάτι που, ακόμη και στις βέλτιστες ρυθμίσεις, δεν δικαιολογείται για το είδος των γραφικών και τη φύση του παιχνιδιού, Σημειωτέον πως το παιχνίδι, ακόμη και την περίοδο που μας παραχωρήθηκε το Demo, βρισκόταν υπό συνεχή βελτίωση και ανάπτυξη των στοιχείων του και προσδοκούμε πως στην τελική του μορφή θα είναι αστραφτερό.

Κλείνοντας θα θέλαμε να αναφέρουμε πως η νέα επετειακή έκδοση του Gabriel Knight έρχεται να επιβεβαιώσει με τον δικό της τρόπο την συνεχή ακμή των adventure games. Οι παλιοί θα το παίξουν με το συναίσθημα και τη νοσταλγία των παλιών χρυσών ετών της Sierra, αλλά ταυτόχρονα με το ίδιο ενδιαφέρον. Όσοι πάλι δεν το έχουν παίξει στην  αρχική του μορφή τους δίνεται τώρα η ευκαιρία να το απολαύσουν στη σύγχρονή του μορφή η οποία, όπως όλα δείχνουν  θα είναι αντάξια της φήμης και και της αξίας της πρωτότυπης.

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Την καμπαρντίνα του Gabriel που γραφικά θύμιζε περισσότερο κελεμπία στο πρώτο Backer-DEMO του παιχνιδιού τη βελτιώσανε καθόλου ή μπα;

  • κριμα που δεν εχει tim curry αυτή τη φορά. ας ελπίσουμε να εχει ποιοτικό χειρισμο, σιγουρα θα το ξαναπαιξω

  • Μάνο η σκέψη που έκανα πάνω στο θέμα ήταν ελαφρώς σύνθετη. Ναι μεν δεν είναι η φωνή κάποιου ηθοποιού από την Ελίτ, αλλά συνάμα από ποιότητα δεν είναι κακή. Μια χαρά μου φάνηκε και συνιθίζεται εύκολα. Άσε δε που ταιριάζει με το νέο πιο "ευγενικό" προφίλ του Γκάμπριελ. ;)

  • Σε απάντηση: tsampikos

    Προσωπικά μου φάνηκε κωμικοτραγική, αλλά γούστα είναι αυτά.
    Πολύ θα ήθελα να έχει αλλάξει στην τελική έκδοση, αλλά δε το βλέπω...

  • Ρε Tsamp, συμφωνώ σ' όλα τα υπόλοιπα, αλλά, ειλικρινά τώρα, βρήκες εξαιρετικό το voice over του Gabriel;

Αγαπημένα