Preview: Randal's Monday

Τετάρτη, 05 Νοεμβρίου 2014, Συντάκτης Constantine_R

Preview: Randal's Monday

Σε λίγες μέρες κυκλοφορεί το πρώτο παιχνίδι της ισπανικής Nexus Game Studio, το Randal's Monday. Το παιχνίδι άφησε καλές εντυπώσεις από την πρώτη στιγμή που μάθαμε γι' αυτό και όταν μια εταιρεία σαν την Daedalic Entertainment αναλαμβάνει τη διανομή του, τότε το ενδιαφέρον μας γίνεται ακόμα μεγαλύτερο. Εμείς είχαμε την τύχη να πάρουμε μια πρώτη γεύση από το πολλά υποσχόμενο παιχνίδι και να μοιραστούμε μαζί σας τις εντυπώσεις μας.

Ο Randal Hicks είναι μεγάλο ρεμάλι. Πολύ μεγάλο ρεμάλι. Γιατί όταν πουλάς το χρυσό δαχτυλίδι που ο καλύτερος (και μοναδικός) φίλος σου Matt Griffin έχει σκοπό να δωρίσει στη μέλλουσα αρραβωνιαστικιά του Sally Thompsom, τότε έχεις πιάσει ηθικό πάτο. Ναι, μπορεί να χρωστάς νοίκια και να σε έχουν απολύσει από τη δουλειά σου, αλλά ποιος ευθύνεται γι' αυτό; Εσύ και μόνο εσύ που παρασιτείς εις βάρος των φίλων σου και γνωστών σου. Έπρεπε να αυτοκτονήσει ο Matt για να συνειδητοποιήσεις ότι κάπου το παράκανες; Φαίνεται πάντως ότι κάποιος ή κάτι σε αγαπάει, καθώς κάθε φορά που ξυπνάς είναι πάλι εκείνη η καταραμένη Δευτέρα. Πώς έγινε αυτό; Είσαι ικανός να επανορθώσεις τα λάθη σου (αν τα κατάλαβες); Και πόσες Δευτέρες θα χρειαστείς μέχρι να τα καταφέρεις; Ε λοιπόν, αυτό θέλουμε να μάθουμε κι εμείς γι' αυτό κάνουμε υπομονή μέχρι να βγει το παιχνίδι.

(o Randal παρέα με τη Sally και το Matt, γιορτάζουν το ευτυχές γεγονός)

Όποιος διάβασε τα παραπάνω και δεν πήγε το μυαλό στη φοβερή ταινία Groundhog Day ("Η Μέρα της Μαρμότας" ελληνιστί), απλά δεν έχει δει την ταινία. Και το Randal's Monday δεν σταματά εδώ. Το παιχνίδι βρίθει από αναφορές σε κάθε είδους αγαπημένα θέματα από τη δεκαετία του '80 μέχρι σήμερα. Ταινίες, videogames, comics, σειρές, ό,τι μπορείτε να φανταστείτε θα το βρείτε κάπου στοιβαγμένο στις οθόνες και τους διαλόγους του παιχνιδιού. Θα λέγαμε ότι το Randal's Monday είναι μια geeky ιστορία, χωρίς geek ήρωα. Από αυτά που είδαμε, μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για μια καλογραμμένη ιστορία, με το ανάλογο κάφρικο χιούμορ, που προκαλεί γέλιο χωρίς να καταφεύγει σε χοντράδες. Βεβαίως, περιμένουμε ανάλογη συνέχεια.

Το Randal's Monday δεν κλείνει το μάτι στο παρελθόν μόνο σε αναφορικό επίπεδο, αλλά και σε ουσιαστικό. Πάρα πολλοί περιγράφουν τα adventures τους ως old school, λίγοι όμως καταφέρνουν (ή τολμούν) να το κάνουν. Στα κεφάλαια/μέρες που είδαμε, λύσαμε γρίφους ευφάνταστους, με την απαραίτητη τρέλα και την ανάλογη δυσκολία. Πολλά αντικείμενα στο inventory, συνδυασμοί, αρκετό (αλλά υγιές) pixel hunting, αρκετά hotspots σε κάθε οθόνη, ενώ ακόμα το παιχνίδι με πληροφόρησε στα μηνύματα που εμφανίζονται όταν αλλάζουμε περιοχή, ότι κάποια αντικείμενα που έχουμε, δεν θα τα χρησιμοποιήσουμε(!). Είμαστε πολύ περίεργοι να δούμε πόσο δύσκολοι θα γίνουν οι γρίφοι καθώς προχωράμε και πώς θα εκμεταλλευθούν την επανάληψη της ημέρας και των γεγονότων. Πραγματικά, μας ξάφνιασε ευχάριστα η αύρα του παιχνιδιού και φαίνεται να έχει γίνει πολύ καλή δουλειά στον τομέα αυτό.

 (κανείς δεν θέλει να έχει υπάλληλο σαν τον Randal Hicks)

Ο χειρισμός είναι εύκολος και έχουμε δυο επιλογές: στη μια, μόλις ο κέρσορας βρει ένα hotspot, εμφανίζονται πάνω του οι δυο επιλογές που μπορούμε να κάνουμε και κάθε μια εκτελείται με το αριστερό και το δεξί πλήκτρο αντίστοιχα. Στη άλλη, ένας απλός κέρσορας αναγνωρίζει τα hotspots και με δεξί κλικ εμφανίζεται ένα μενού με όλες τις δυνατές επιλογές (look, use, talk). Αν διαλέξετε τον πρώτο τρόπο, θα χάσετε κάποιες καλές ατάκες που λέει ο Randal όταν τον βάζετε να κάνει περίεργα πράγματα, όπως το να μιλήσει σε ένα αντικείμενο. Κατά τα άλλα, όλα γίνονται με το αριστερό πλήκτρο και είναι πολύ απλά. Αν έχουμε ένα μικρό παράπονο, είναι το inventory το οποίο παρόλο είναι πρωτότυπο καθώς μοιάζει με comic, δεν βολεύει αρκετά καθώς κάθε σελίδα χωρά λίγα αντικείμενα και δεν είναι ό,τι πιο βολικό ιδιαίτερα όταν ψαχνόμαστε με συνδυασμούς αντικειμένων.

Οι τοποθεσίες και οι χαρακτήρες του Randal's Monday είναι φτιαγμένοι με όμορφα κατρουνίστικα γραφικά που έχουν ένα δικό τους χαρακτήρα. Παρά τα πολλά αντικείμενα που έχουν κάποιες οθόνες, είναι καθαρές και μπορούμε να διακρίνουμε το παραμικρό. Επίσης ανάλογα με το που βρισκόμαστε, η κάμερα έρχεται πιο κοντά ή μακριά και σε μερικά μέρη ζουμάρει καθώς κινούμαστε. Δεν διακρίναμε κάποιο πρόβλημα, και δεν νομίζουμε να έχουμε κανένα όταν κυκλοφορήσει.

 (μην ξεγελιέστε, είναι ο άγγελος που λέει στο Randal να πουλήσει το δαχτυλίδι)

Σε ό,τι αφορά στον ήχο, τα πράγματα είναι επίσης εξαιρετικά. Τον Randal Hicks ενσαρκώνει ο ηθοποιός Jeff Anderson γνωστός από την κωμωδία Clerks (που επίσης υποδύεται ένα χαρακτήρα που λένε Randal… αλλά είπαμε οι αναφορές είναι μυριάδες) και ταιριάζει γάντι στο ρέμπελο χαρακτήρα του ήρωα. Επίσης, guest εμφάνιση κάνει ο Jason Mewes υποδυόμενος ποιον άλλο; Τον Jay από το δίδυμο Jay and Silent Bob. Γενικά μπορούμε να πούμε ότι από τις φωνές των χαρακτήρων που ακούσαμε (και το παιχνίδι υπόσχεται πολλούς) μείναμε άκρως ικανοποιημένοι και δεν έχουμε λόγο να μην είμαστε αισιόδοξοι για τη συνέχεια.

Το παρόν preview μας άνοιξε την όρεξη για τα καλά. Το Randal's Monday δείχνει να είναι ένα adventure που θα συζητηθεί αρκετά και θα προκαλέσει αίσθηση με τον απλό και συνάμα εξαιρετικό χαρακτήρα του. Το περιμένουμε με ανυπομονησία.

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Όποιος διάβασε τα παραπάνω και δεν πήγε το μυαλό στη φοβερή ταινία Groundhog Day ("Η Μέρα της Μαρμότας" ελληνιστί), απλά δεν έχει δει την ταινία.

    Και όποιος δεν έχει δει τη ταινία, να τρέξει α-μέ-σως να τη δει. (Συγγνώμη Κωνσταντίνε, αλλά η πρότασή σου ήταν ελλιπής :) )

  • Σε απάντηση: Dream Specialist

    Έπρεπε να τη δει χτες! ;)

Αγαπημένα

  • Όποιος διάβασε τα παραπάνω και δεν πήγε το μυαλό στη φοβερή ταινία Groundhog Day ("Η Μέρα της Μαρμότας" ελληνιστί), απλά δεν έχει δει την ταινία.

    Και όποιος δεν έχει δει τη ταινία, να τρέξει α-μέ-σως να τη δει. (Συγγνώμη Κωνσταντίνε, αλλά η πρότασή σου ήταν ελλιπής :) )