Runaway - A Road Adventure

Δευτέρα, 25 Μαϊος 2015, Συντάκτης: Tsampikos

  • Κυκλοφορία: 2003
  • Ανάπτυξη: Pendulo Studios
  • Πλατφόρμα: PC

Ήταν το έτος 2001 όταν η ισπανική Pendulo Studios κυκλοφόρησε το Runaway: A Road Adventure. Το παιχνίδι αμέσως προκάλεσε αίσθηση στην κοινότητα των adventure gamers, καθώς αμέσως φάνηκε πως ήταν φτιαγμένο με τα στοιχεία εκείνα που κατέστησαν τα adventures αγαπημένα παιχνίδια για πολύ κόσμο. Υπήρχε όμως ένα πρόβλημα. Όπως και το προγενέστερο δημιούργημα της Pendulo Studios, που άκουγε στο όνομα Hollywood Monsters, έτσι και το Runaway κυκλοφόρησε μόνο σε ισπανική έκδοση. Μετά κόπων και βασάνων όμως, μετά από πολλές αναβολές, ατυχίες και καθυστερήσειw η υπομονή των αγγλόφωνων παικτών αμείφθηκε κι έτσι το παιχνίδι κυκλοφόρησε μεταφρασμένο στα αγγλικά τον Οκτώβριο του 2003. Η αναμονή αυτή, όπως αποδείχθηκε άξιζε τον κόπο καθώς το παιχνίδι έγινε επιτυχία και καθιέρωσε την Pendulo Studios ως ένα από τα σημαντικά ονόματα του χώρου.

Στο παιχνίδι ο παίκτης παίρνει τον ρόλο του ενθουσιώδους νεαρού Αμερικάνου από τη Νέα Υόρκη που ακούει στο όνομα Brian Basco, οποίος μόλις έχει εξασφαλίσει θέση σπουδών στο ξακουστό Πανεπιστήμιο τoυ Berkeley της Καλιφόρνια. Με το που ξεκινήσει όμως για το μακρύ ταξίδι από την Νέα Υόρκη , η μοίρα φέρνει στο δρόμο του την Gina, μια μελαχρινή νέα κοπέλα. Από εκείνη τη στιγμή η ζωή του θα πάρει μια εντελώς διαφορετική τροπή, καθώς η Gina, που βρίσκεται μπλεγμένη σε μια δυσάρεστη κατάσταση, ζητά τη βοήθειά του. Αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο που διατρέχει, ο Brian, θα ξεχάσει για λίγο το δικό του ταξίδι. Δε θα μπορούσε όμως ποτέ να φανταστεί πως η μικρή αναβολή που είχε στο μυαλό του θα εξελισσόταν σε ολόκληρη περιπέτεια. Τόσο ο τίτλος του παιχνιδιού όσο και το σενάριο έδειχναν ιδιαίτερα ελκυστικά και πολλά υποσχόμενα για adventure game, κυρίως επειδή το παιχνίδι κυκλοφόρησε σε μια περίοδο, όπου τα adventure games, δεν γνώριζαν ιδιαίτερη ακμή.

Τα γραφικά του παιχνιδιού ήταν άψογα για την εποχή που αυτό κυκλοφόρησε ενώ ακόμα και σήμερα κρίνονται ικανοποιητικά. Δυστυχώς δεν υπάρχει δυνατότητα επιλογής ανάλυσης, καθώς το παιχνίδι υποστηρίζει τις μικρότερες αναλύσεις των παλαιών οθονών με οπτική 4:3 που υπήρχαν τότε. Πάντως, ακόμα και σε οθόνες άνω των 24 ιντσών , με οπτική 16:9 και ανάλυση 1920 x 1080 τα γραφικά του παιχνιδιού προσαρμόζονται αυτόματα, γεμίζοντας την οθόνη, αφήνοντας όμως την θολή αίσθηση της μικρότερης ανάλυσης. Αυτό, όμως, δεν είναι και τόσο δυσάρεστο τελικά, καθώς τα τα πάντα ήταν καλοσχεδιασμένα, με αποτέλεσμα το μάτι να συνηθίζει γρήγορα, κι έτσι να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα από οπτικής άποψης. Στο παιχνίδι η Pendulo Studios χρησιμοποιεί τα αγαπημένα της καρτουνίστικου τύπου γραφικά με ιδιαίτερη επιτυχία, καταφέρνοντας με ομαλό animation αλλά και πλούσια και έντονα χρώματα να παρουσιάσει ένα παιχνίδι με ευχάριστη οπτική αισθητική.

Ο ήχος του παιχνιδιού είναι απόλυτα πετυχημένος και συμβάλλει τα μέγιστα στην δημιουργία όμορφης ατμόσφαιρας. Ποικίλες μελωδίες συνοδεύουν τον Brian στην περιπλάνησή του, άλλοτε διακριτικά, άλλοτε με μεγαλύτερη ένταση, ανάλογα με την περίσταση. Η μουσική έχει προστεθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην γίνεται ενοχλητική όσο παίζουμε, και μπορούμε να πούμε πως περιορίζεται “σε δεύτερο και διακριτικό ρόλο”. Το voice acting των διάφορων χαρακτήρων κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, και, αν και έχουν ήδη περάσει 13 ολόκληρα χρόνια από τότε που κυκλοφόρησε το παιχνίδι, μπορεί να πει κανείς πως στέκεται αξιοπρεπέστατα ακόμα και σήμερα.

To Runaway, είναι ένα παιχνίδι με ικανοποιητική διάρκεια αφού ένας μέσος παίκτης θα χρειαστεί 12-15 ώρες να το τελειώσει. Ο χειρισμός γίνεται εξ ολοκλήρου με το ποντίκι, από την οπτική του τρίτου προσώπου και είναι απλούστατος. Μετακινώντας το ποντίκι στο πάνω μέρος της οθόνης αποκτάμε πρόσβαση στο inventory και στις γενικές ρυθμίσεις του παιχνιδιού. Ο κέρσορας αλλάζει μορφή όποτε μπορούμε να εξετάσουμε ή να πιάσουμε ένα αντικείμενο ή να κατευθυνθούμε προς κάποιο συγκεκριμένο σημείο ή νέο χώρο. Το αρχικό μενού του παιχνιδιού περιλαμβάνει ό,τι χρειάζεται για χαρακτηρισθεί πλήρες: Ξεκίνημα νέου παιχνιδιού, φόρτωση παλαιότερης θέσης, σώσιμο, έξοδο στα Windows και το μενού των τεχνικών ρυθμίσεων. Επίσης το παιχνίδι διαθέτει εισαγωγή αλλά και διευρυμένο φινάλε, που όχι μόνο βοηθούν τον παίκτη να προετοιμαστεί και να αποχαιρετίσει το παιχνίδι με ομαλό τρόπο, αλλά προσθέτουν και κινηματογραφική αίσθηση.

Ο δείκτης της δυσκολίας του παιχνιδιού είναι κυμαινόμενος. Υπάρχουν γρίφοι εύκολοι εώς πολύ δύσκολοι. Το Runaway είναι ένα παιχνίδι που απαιτεί υπομονή και πολύ ψάξιμο καθώς η καλή εξερεύνηση των χώρων είναι απαραίτητη για να μην ξεφύγει κάποιο κρίσιμο στοιχείο. Ίσως σε άπειρους παίκτες να φανεί ιδιαίτερα δύσκολο. Οι υπότιτλοι είναι ευδιάκριτοι αλλά οι διάλογοι είναι μακροσκελείς και ίσως σε κάποιες περιπτώσεις μακροσκελείς. Το παιχνίδι σε ενδιάμεσα στάδια προβάλλει ενδιάμεσες σκηνές βίντεο που μεταφέρουν ομαλά τη δράση από το παρόν στάδιο σε κάποιο άλλο. Γενικά διαθέτει εύθυμο περιεχόμενο, πολλές περιοχές προς επίσκεψη και εξερεύνηση, ιδιαίτερους και εύθυμους χαρακτήρες και σταθερό ενδιαφέρον από την αρχή ως τη λήξη του. Όλα δηλαδή αυτά τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για ένα καλοφτιαγμένο adventure.

Συνοψίζοντας μπορούμε να πούμε πως το Runaway: A Road Adventure είναι ένα παιχνίδι που, 12 χρόνια μετά την κυκλοφορία του, μπορεί να χαρακτηρισθεί ως κλασσικό, αφού η Pendulo Studios κατάφερε να δημιουργήσει ένα παιχνίδι που διέθετε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που έκαναν τα adventures δημοφιλή σε παλαιότερες εποχές. Άλλωστε το γεγονός ότι ακολούθησαν άλλες δύο εξίσου επιτυχημένες συνέχειες, μια το 2004 και μια το 2009 , αποδεικνύουν πόσο πολύ αγαπήθηκε το συγκεκριμένο παιχνίδι αλλά και πόσο σημαντική ήταν η συμβολή της Pendulo Studios σε εποχές ζοφερές για τα adventures. Πρόκειται για ένα παιχνίδι που δικαιωματικά αξίζει μια θέση στη συλλογή κάθε adventure gamer που σέβεται τον εαυτό του.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Μπράβο βρε Τσαμπίκο! Τι παιχνιδάρα είναι αυτή που μας θύμισες...

  • Πολύ ωραίο review και συμφωνώ απόλυτα. Το πιο νέο adventure που μπορείς πλέον να χαρακτηρίσεις κλασικό. Φοβερό adventure που κατ' εμέ δεν του λείπει τίποτα. Θυμάμαι ότι η ποιότητα των γραφικών του πρώτου κεφαλαίου ήταν ένα σκαλί κάτω από το υπόλοιπο παιχνίδι, τα θυμάμαι πιο μουντά και νομίζω ότι ο λόγος ήταν γιατί η Pendulo έφτιαξε και διέθεσε (στην Ισπανία) πρώτα το κεφάλαιο αυτό και μετά ετοίμασε και τα υπόλοιπα και το κυκλοφόρησε σαν ενιαίο παιχνίδι. Θυμάμαι σωστά;

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια