Digital αγορές / Επεισόδια
- giovanna
- Topic Author
- Adventure's Advocate
Το άλλο θέμα είναι ότι συνεχίζεται να βγαίνουνε παιγνίδια σε επεισόδια όπου το κάθε παιγνίδι τις πιο πολλές φορές δεν ξεπερνάει 2-3 ώρες παιγνιδιού. Γιατί δεν τα εκδίδουνε όλα μαζί? Δεν κινδυνεύουνε όταν αγοράσεις ενα επεισόδιο και να μην σου αρέσει να μην προχωρήσεις στην αγορά του επόμενου? Ο λόγος που δεν βλέπω σήριαλ είναι ότι δεν μπορώ να βλέπω κάτι που δεν έχει τέλος. Ετσι και τα παιγνίδια τα θέλω όλοκληρα και στα κουτάκια τους.
Τι τραβάω η πονεμένη
Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.
- Castledoque
- Adventure Draic Kin
Ότι βγαίνει στο STEAM μη βιάζεσαι να το αγοράσεις. Κατά περιόδους (καλοκαίρι, γιορτές) κάνει προσφορές με 66-75% έκπτωση, οπότε παίρνεις τα παιχνίδια σχεδόν τζάμπα.
Όσο για τα επεισόδια νομίζω βολεύουν τους indie developers, γιατί η διαδικασία δημιουργίας ενός ολόκληρου παιχνιδιού από μικρούς developers είναι πολυ χρονοβόρα, οπότε βγάζουν από τα πρώτα επεισόδια κάποια έσοδα με τα οποία χρηματοδοτούν την παραγωγή των επομένων επεισοδίων.
- giovanna
- Topic Author
- Adventure's Advocate
Κατάλαβα αλλά βλέπεις είναι το μεράκι να τα αγοράσω πρώτη και να έχω όπως τα έχω αλλά απο Steam απο εδώ και πέρα nada. Θα περιμένω ίσως κάποιος κάποτε θα τα βγάλει σε retail μορφή και θα μου τα πουλήσει αλλιώς θα μείνω με την γλύκα του εαν....
- outcry
- Walker Survivor
Και πολύ καλά θα κάνεις. Έτσι όπως έδιωξαν κόσμο με το κιλό όταν σταμάτησαν να βγάζουν τα μεγάλα ωραία κουτιά με τα διάφορα καλούδια μέσα με διάφορες αστείες δικαιολογίες και άρχισαν τις ντιβιντι θήκες έτσι θα διώξουν κι άλλο κόσμο με αυτές τις νέες μεθόδους.giovanna wrote: Εαν συνεχίσει αυτή η μόδα με βλέπω να μην αγοράζω πλέον παιγνίδια.
Αναρωτιέμαι γιατί κάποιος να διαλέξει να αγοράσει ένα παιχνίδι που ουσιαστικά το κατεβάζει και να μη διαλέξει να αποκτήσει δωρεάν ένα παιχνίδι με τον ίδιο τρόπο. Όπως δεν υπάρχει σεβασμός προς το αγοραστικό κοινό έτσι δε πρέπει να υπάρχει και σεβασμός προς τις εταιρείες.
[i:2dyt6cll]I'd like to be the Catcher in the Rye and all.[/i:2dyt6cll]
- skoros
- Banned
outcry wrote: Αναρωτιέμαι γιατί κάποιος να διαλέξει να αγοράσει ένα παιχνίδι που ουσιαστικά το κατεβάζει και να μη διαλέξει να αποκτήσει δωρεάν ένα παιχνίδι με τον ίδιο τρόπο.
Εγω πλέον αγοράζω σχεδόν αποκλειστικά ψηφιακές εκδόσεις (GOG, Steam) για τους παρακάτω λόγους:
1. Γιατί η λογική λέει ότι θα είναι πολυ πιο φτηνό (δεν ισχύει πάντα δυστυχώς). Γενικά έχω υπομονή και περιμένω για προσφορές (κατά μέσο όρο τα παιχνίδια μου κοστίζουν 4 € το ένα).
2. Γιατί μπορώ να έχω πρόσβαση σε αυτά σχεδόν απο οπουδήποτε υπάρχει ιντερνετ. Τα δε παιχνίδια του GOG μπορώ να τα περάσω και σε στικάκι, dvd ή εξωτερικό σκληρό και να τα έχω και εκεί που δεν υπαρχει ιντερνετ.
3. Γιατί πλέον τα κουτιά περιέχουν ένα ξερό δισκάκι και ενα δισέλιδο φυλλάδιο. Δε νιώθω ότι μου προσφέρουν κάτι ιδιαίτερο. Μόνο οι συλλεκτικές αξίζουν για retail.
4. Δεν έχω χώρο (βιβλιοθήκες, ντουλάπια) για άλλα κουτιά.
5. Τo GOG υποστηρίζει πολύ καλά τα παιχνίδια του. Όταν κυκλοφόρησαν τα windows 7 αναβάθμισε σχεδόν όλο τον κατάλογο του από vista και τον έκανε συμβατό με αυτά. Ευελπιστώ ότι θα συνεχίσει έτσι και με τα win 8, οπότε ό,τι αγοράζω εκεί πιθανότατα θα μπορώ να το χαίρομαι για πολυ καιρό ακόμα. Με τις retail πρέπει να ψάχνω για patch από την εταιρεία και ιστορίες...
- Castledoque
- Adventure Draic Kin
Αυτό δεν το σχολιάζω, γιατί ουδείς δεν είναι αναμάρτητος σε αυτόν τον τομέα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι μπορούμε και να το χρησιμοποιούμε σαν σοβαρό επιχείρημα. Ούτε είναι θέμα έλλειψης σεβασμού προς το κοινό η αποκλειστική ψηφιακή διανομή. Αν θέλουμε να μιλάμε με δεδομένα, θα δούμε ότι η αποκλειστική ψηφιακή διανομή αφορά τίτλους από indie developers, οι οποίοι απλως δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προχωρήσουν σε κυκλοφορία retail εκδόσεων, ενώ και πολλοί μεσαίας τάξης developers για να ανταπεξέλθουν οικονομικά βγάζουν ένα μικρό αριθμό retail αντιτύπων σε ορισμένες χώρες και για την παγκόσμια διανομή επιλέγουν την ψηφιακή διανομή. Αυτό μπορεί να μη μας αρέσει, αλλά να το χαρακτηρίζουμε έλλειψη σεβασμού είναι αδικία για τους developers και τον κόπο τους. (Υπάρχουν βέβαια και κάποιες εξαιρέσεις, όπου το κίνητρο είναι όντως η κερδοσκοπία, αλλά αυτή είναι μάλλον η εξαίρεση παρά ο κανόνας.)outcry wrote: Αναρωτιέμαι γιατί κάποιος να διαλέξει να αγοράσει ένα παιχνίδι που ουσιαστικά το κατεβάζει και να μη διαλέξει να αποκτήσει δωρεάν ένα παιχνίδι με τον ίδιο τρόπο... δεν υπάρχει σεβασμός προς το αγοραστικό κοινό...
Κόσμο με το κιλό δεν έδιωξαν. Στο εξωτερικό η ψηφιακή διανομή είναι εξαιρετικά δημοφιλής, σε βαθμό που κάποιοι δε θέλουν ούτε να ακούνε για retail εκδόσεις, και όσο περνάει ο καιρός γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής και στη χώρα μας. Είναι πολλοί οι νεότεροι παίκτες (αλλά και κάποιοι παλιότεροι) που προτιμούν τις ψηφιακές εκδόσεις, επειδή δεν έχουν δισκάκια που γρατζουνίζονται και γίνονται άχρηστα, δεν πιάνουν χώρο στις βιβλιοθήκες τους, σε πολλές περιπτώσεις έχουν καλύτερη υποστήριξη με ταχύτερη και ευκολότερη πρόσβαση σε patches, κλπ. Ενδεικτικά αναφέρω ότι το Psychonauts του Tim Shaffer ήταν παταγώδης αποτυχία στη retail έκδοση του, αλλά όταν κυκλοφόρησε ψηφιακά (κυρίως μέσω του STEAM αλλά και από το GOG) άρχισε να πουλάει και να γίνεται κερδοφόρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι indie developers κυριολεκτικά παρακαλάνε να μπούνε στο STEAM, γιατί έτσι πολλαπλασιάζονται οι πωλήσεις των παιχνιδιών τους και γίνονται ευρύτερα γνωστοί, σε βαθμό που μια απόρριψη από το STEAM μπορεί να σημαίνει και χρεωκοπία. Το έχω ξαναπεί άλλωστε ότι η DAEDALIC παρά την επιτυχία της εντός Γερμανίας και τα φιλόδοξα σχέδιά της κινδυνεύει να κλείσει τα επόμενα χρόνια, αν δεν γίνουν δεκτά τα παιχνίδια της στο STEAM. (Νομίζω μάλιστα γι'αυτό δέχτηκε να κάνει η DEEP SILVER STEAM-εξαρτώμενο το Dark Eye: Chains of Satinav.) Οπότε δε νομίζω ότι είναι σωστό να διατυπώνουμε γενικεύσεις όσον αφορά τις προτιμήσεις του ευρύτερου κοινού με βάση τα δικά μας προσωπικά γούστα.outcry wrote: Έτσι όπως έδιωξαν κόσμο με το κιλό όταν σταμάτησαν να βγάζουν τα μεγάλα ωραία κουτιά με τα διάφορα καλούδια μέσα με διάφορες αστείες δικαιολογίες και άρχισαν τις ντιβιντι θήκες έτσι θα διώξουν κι άλλο κόσμο με αυτές τις νέες μεθόδους.
Και τελικά πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω προς τι τόση επιθετικότητα απέναντι σε εκείνους τους developers που επιλέγουν να υπηρετήσουν ένα είδος, το οποίο εκ προοιμίου απευθύνεται σε ένα περιορισμένο σχετικά κοινό, κάνοντας ουστιαστικά το μεράκι τους. Όποιος αντιπαθεί την ψηφιακή διανομή, εννοείται πως δεν τον υποχρεώνει κανείς να αγοράζει ψηφιακά παιχνίδια, από εκεί και πέρα όμως κατηγορίες για αστείες δικαιολογίες ή έλλειψη σεβασμού προς το κοινό νομίζω πως είναι ολότελα αβάσιμες, ειδικά τη στιγμή που αφορούν ανθρώπους που σέβονται πολύ περισσότερο το κοινό τους σε σχέση με εταιρίες-μεγαθήρια που λόγω οικονομικής ευμάρειας βγάζουν πάντα και retail εκδόσεις (οι οποίες πολλές φορές είναι και ωραιότατες).
Κατά τα άλλα, ο skoros τα λέει πολύ ωραία στο post του (αν και εγώ, ως γνήσιος δεινόσαυρος, επιμένω να προτιμώ μια καλή retail έκδοση με ένα ωραίο manual, τουλάχιστον όσον αφορά τα παιχνίδια που αγαπώ περισσότερο).
- shinjigr
- Elite Member
Και πες ότι καταλαβαίνω ότι από μια retail έκδοση η εταιρία παραγωγής βγάζει πολύ λιγότερα λόγω των πολλών μεσαζόντων. Το δικό μου παράπονο λοιπόν είναι γιατί οι ίδιες οι εταιρίες όσο μικρές και να είναι δεν πουλάνε τα παιχνίδια τους και σε χειροπιαστή μορφή, σε ένα όμορφο κουτάκι που να μπορούμε να στολίσουμε μετά στο ράφι μας? Γιατί δεν δημιουργούν οι ίδιες δηλαδή την συσκευασία χωρίς να μπλέξουν κανέναν publisher και κανένα διανομέα. Και γιατί στην ουσία αυτό το πρόβλημα υφίσταται μόνο για τις Αγγλικές εκδόσεις?
Ακόμα και εταιρίες όπως η WadjetEye που διανέμουν τα παιχνίδια τους και σε CD, παρότι αυτά είναι CD-R και όχι κοπής, το κάνουν μόνο για τα pre-orders. Γιατί όχι και μετά την κυκλοφορία τους? Δεν μπορώ να δεχτώ ότι μια εταιρία όσο μικρή και να είναι δεν έχει να επενδύσει $100 για έναν printer. Και ας είναι και CD-R! Και το κόστος να κάψει ένα CD-R, να του κολλήσει μια ετικέτα, να αγοράσει ένα κουτάκι τύπου DVD και να τυπώσει ένα insert, εκτός του ότι είναι πολύ μικρό μπορεί να το μεταφέρει στον αγοραστή και η έκδοση σε κουτί να κάνει $5 παραπάνω.
Επίσης το άλλο παράπονο είναι ότι ενώ βγαίνουν σχεδόν τα πάντα retail στα Γερμανικά και τα Ρώσικα, ελάχιστα από αυτά είναι multi-language, όπως γίνοταν μέχρι πριν 15 χρόνια. Ακόμα και παιχνίδια που δεν έχουν διαλόγους (πχ Full Pipe) που το μόνο που θα έπρεπε να μεταφράσουν είναι το μενού, δεν έχουν αυτή την επιλογή. Άλλο παράδειγμα το Chains Of Satinav. Κυκλοφόρησε ταυτόχρονα η Γερμανική και η Αγγλική έκδοση. Οι Γερμανοί έχουν την standard και την collector's edition και οι υπόλοιποι ένα digital download και μια υπόσχεση για το μέλλον. Γιατι να μην περιέχεται ήδη η Αγγλική έκδοση στην Γερμανική retial, έστω και μόνο στην collector's edition? Δεν λέω να μην υπάρχει καν η digital, αλλά ένα δισκάκι παραπάνω στις retail εκδόσεις πιστεύω θα αύξανε πολύ τις πωλήσεις τους. Χώρια που εμείς που θέλουμε retail πολύ πιθανόν να δίναμε το κάτι παραπάνω για την collector's edition. Και δεν είναι καν θέμα publisher γιατί είναι η ίδια εταιρία. Γιατί δεν μας δίνουν λοιπον την δυνατότητα να αγοράσουμε έστω την Γερμανική retail έκδοση? Το Gray Matter και το Vampire's Story κυκλοφόρησαν και σε Γερμανικές collector's edition που περιελάμβαναν και την Αγγλική έκδοση. Εσείς πιστευετε ότι έχασε ή κέρδισε η εταιρία από την κίνηση αυτή?
Υπάρχει μια βιασύνη να κυκλοφορήσουν στην Γερμανική αγορά ενώ θα μπορούσαν να το καθυστερήσουν λίγο ακόμα μήπως και καταφέρουν να συμπεριλάβουν έστω και μόνο το κέιμενο στα Αγγλικά. Τα περισσότερα παιχνίδια που δεν κυκλοφορύν ποτέ στα Αγγλικά έχουν ήδη μεταφραστεί στα Αγγλικά σε βαθμό 50%-90% από τις ίδιες τις εταιρίες και έχουν δοθεί σαν preview εκδόσεις στα media, αλλά εμείς δεν θα τα παίξουμε ποτέ! Κλασικό παράδειγμα το Mozart που για κάποιον λόγο απέκρυψαν την πληροφορία ότι με δυο αλλαγές μπορούσε να μετατραπεί στα Αγγλικά! Προσωπικά, καλύτερα να παίξω ένα παιχνίδι τώρα με Γερμανικό voice-over και Αγγλικό κείμενο και memu παρά να περιμένω 4 χρόνια (ή και μια αιωνιότητα καμιά φορά) για μια Αγγλική έκδοση που μπορεί στην τελική να έχει και κάκιστες φωνές όπως έγινε με το Dead Mountaineer's Hotel.
Ένα άλλο παράπονο είναι ότι με την ψηφιακή διανομή υπάρχουν περιπτώσεις που κυριολεκτικά αγοράζεις αέρα. Θα αναφέρω πάλι το Full Pipe σαν παράδειγμα. Μεταφράστηκε το μενού στα Αγγλικά και έτσι απλά δημιουργήθηκε η Αγγλική και ξεκίνησε να πουλιέται στο Steam. Για κάποιον λόγο όμως που δεν γνωρίζω, το Steam σταμάτησε να το πουλάει. Δεν γνωρίζω τι συμβαίνει σε αυτες τις περιπτώσεις πχ για κάποιον που το είχε ήδη αγοράσει αλλά το έσβησε από το δίσκο του, μιας και δεν έχω λογαριασμό Steam. Το θέμα είναι ότι αυτή την στιγμή από όσο γνωρίζω το Full Pipe στα Αγγλικά δεν πουλιέται πουθενά. Πάλι καλά λοιπον που υπάρχει η Γερμανική retail έκδοση η οποία θα συνεχίσει να κυκλοφορεί για μερικά χρόνια ακόμα. Και εντάξει η Ubisoft και η ΕΑ μπορεί να αντέξουν δεκαετίες στην αγορά, αλλά πχ αν η Akella κλείσει (που δεν πάει καλά) οι Αγγλικές εκδόσεις των Dead Mountaineer's Hotel και Stroke Of Fate θα εξαφανιστολυν από προσώπου γης? Και τι θα γίνει σε 10 χρόνια με τις μικρές εταιρίες που βγάζουν τώρα τα παιχνίδια τους σε επεισόδια και τα πουλάνε μόνο σε ηλεκτρονική μορφή? Όταν κλείσουν χάνονται και τα παιχνίδια τους?
Συγνώμη για το μέγεθος αλλά σαν παλιός adventure gamer και συλλέκτης το θέμα με πονάει. Πλέον, 9 στα 10 adventure games που αγοράζω δεν είναι στις Αγγλικές τους εκδόσεις.
- Praetorian
- Walker Survivor
Σίγουρα το έχουμε ξαναπιάσει το θέμα, μια και θυμάμαι να το έχω ξανασυζητήσει εδώ. Αυτό που άλλαξε από τότε μέχρι τώρα είναι μάλλον ότι τα digital downloads "έπιασαν", τα μαγαζιά που προσφέρουν υπηρεσίες διανομής έχουν πολλαπλασιαστεί και επιπρόσθετα έχουμε πολύ συχνά μέσα στο χρόνο περιόδους με μεγάλες προσφορές στις τιμές τους.
Προσωπικά είμαι υπέρ αυτού του ψηφιακού τρόπου διανομής. Τα υπέρ για μένα:
1) πολύ πιο εύκολα προσβάσιμη η αγορά από όπου και αν βρίσκεσαι -αρκεί να έχεις internet βέβαια. Επίσης, συνήθως έχεις πολύ πιο γρήγορα το παιχνίδι έτοιμο να το παίξεις από ό,τι πχ αν περιμένεις να φτάσει μια παραγγελία από το εξωτερικό.
2) Οι περισσότερες (όλες μάλλον) πλατφόρμες διανομής σε αφήνουν να εγκαταστήσεις το παιχνίδι, αρκεί να μπεις από τον λογαριασμό σου. Αυτό με βολεύει αφάνταστα μια και στην περίπτωση με τα κουτιά θα πρέπει να τα κουβαλώ μαζί μου παντού (πχ αν μετακομίσω, ή όταν μετακινούμαι από το πατρικό στο διαμέρισμά μου (σε άλλη πόλη)).
3) δεν υπάρχουν δισκάκια που μπορεί να γρατσουνιστούν όπως αναφέρθηκε.
4a) πολύ πιο εύκολο patching και updating, μερικές φορές και αυτόματο. Σε αρκετές περιπτώσεις σου δίνεται μόνο ένα download (με όλα τα patches, updates, dlcs κλπ), ενώ με τα δισκάκια ψάχνεις εδώ κι εκεί να βρεις τα patches και τα dlcs, και έπειτα έχεις και το άγχος αν μπορείς να περάσεις αμέσως το τελευταίο patch ή πρέπει να έχεις περάσει όλα τα προηγούμενα πρώτα.
4b) σε πολλούς τίτλους μπορεί να προστεθεί και έξτρα περιεχόμενο (περίπτωση gog.com) χωρίς καμιά πρόσθετη επιβάρυνση του χρήστη.
5) βολεύει indie developers και αυτό είναι σημαντικό γιατί αλλιώς δύσκολα θα είχαμε πχ το braid, ή το machinarium. Επίσης έχει "σώσει" developers γιατί σε περιόδους προσφορών ευνοούνται πολύ αυτά τα παιχνίδια που αλλιώς ένας χρήστης δεν θα έμπαινε στη διαδικασία να αγοράσει (piracy be damned).
6) Αυτές οι πλατφόρμες παρέχουν forum και άλλα έξτρα (wishlists, in-game chat, κοινότητες και groups από χρήστες) όπου μπορείς να βρεις μαζεμένα θέματα υποστήριξης, κριτικής, και γενικότερης συζήτησης για τα παιχνίδια που έχεις αγοράσει.
7) Μπορείς να βρεις τίτλους που διατίθενται DRM-free (ακόμα και σύγχρονους τίτλους) οπότε δεν θα έχεις το παίδεμα με περιορισμούς στο πόσες φορές θα το εγκαταστήσεις, σε πόσα PC, αν πρέπει να έχεις σύνδεση στο internet και λογαριασμό σε τρίτες υπηρεσίες.
8.) πολύ συχνές και σημαντικές προσφορές στις τιμές. Επίσης δυνατότητα για πολλαπλούς συνδυασμούς σε καλή τιμή (που δε θα έβρισκες εύκολα σε κουτί) πχ όλη η λίστα τίτλων της LucasArts, Horror Adventure τίτλοι, Indie Adventure τίτλοι, pay what you want (Humble Indie Bundle κλπ) κλπ
^^ και σίγουρα ξεχνώ κάποια υπέρ
Παρεμπιπτόντως, με το επεισοδιακό περιεχόμενο δεν έχω πρόβλημα, εφόσον βολεύει την εταιρία έτσι -και εφόσον τους επιτρέπει να παρουσιάζουν βελτίωση βάσει feedback σε επόμενα επεισόδια μιας σειράς-, αλλά στο 95% των περιπτώσεων θα περιμένω να βγει όλη η σειρά πρώτα πριν την αγοράσω.
Θα προτιμήσω το κουτί αν μου δίνεται αυτή η επιλογή, μόνο αν το κουτί έχει καλό περιεχόμενο και καλή ποιότητα σε ό,τι έξτρα δίνει, η (παραπάνω) τιμή δικαιολογείται από το περιεχόμενο, και αν πιστεύω ότι θα ενισχύσω την εταιρία περισσότερο με αυτή την κίνηση.
Edit:
Ενημερωτικά, επειδή έχει συμβεί συχνά στο steam, σε τέτοια περίπτωση, απλά το παιχνίδι δεν διατίθεται για αγορά, αλλά όσοι το αγόρασαν μπορούν να το κατεβάσουν και να το παίξουν από οπουδήποτε (αρκεί να μπουν με τον λογαριασμό τους).ShinjiGR wrote: Ένα άλλο παράπονο είναι ότι με την ψηφιακή διανομή υπάρχουν περιπτώσεις που κυριολεκτικά αγοράζεις αέρα. Θα αναφέρω πάλι το Full Pipe σαν παράδειγμα. Μεταφράστηκε το μενού στα Αγγλικά και έτσι απλά δημιουργήθηκε η Αγγλική και ξεκίνησε να πουλιέται στο Steam. Για κάποιον λόγο όμως που δεν γνωρίζω, το Steam σταμάτησε να το πουλάει. Δεν γνωρίζω τι συμβαίνει σε αυτες τις περιπτώσεις πχ για κάποιον που το είχε ήδη αγοράσει αλλά το έσβησε από το δίσκο του, μιας και δεν έχω λογαριασμό Steam.
• patch για ελληνικούς υπότιτλους σε: Monkey Island 1 SE και CD VGA beta patch !!!, Indiana Jones 3 και LOOM , Grim Fandango
- tsampikos
- Master of Dimensions
1) Στις Retail εκδόσεις αγοράζεις ό,τι και στην ψηφιακή έκδοση και ακόμα περισσότερα στην ίδια τιμή. Έχεις ένα ωραιότατο κουτί, δισκάκι, manual, extras.
2) Στοιχειωδώς αν προσέχει κανείς προβλήματα με φθορές του DVD δεν θα έχει. Αντιθέτως αν πάθει τίποτα κανένας σκληρός δίσκος....μαύρο φίδι που σε έφαγε....
3) Όταν αγοράζεις κάτι από το Steam και το κάθε Steam ουσιαστικά αγοράζεις αέρα. Αν δεν έχεις internet δεν μπορείς να παίξεις, αν πάθει κανένα black out το Steam επίσης, όπως και αν κατεβάσει ρολά (πράγμα απίθανο για την ώρα αλλά είναι πάντα ένα ενδεχόμενο). Αναγκάζεσαι να δημιουργήσεις λογαριασμό. Αυτό από μόνο του μπορεί να μην είναι κακό, αλλά ο εξαναγκασμός πάντα εκνευρίζει. Πληρώνεις για κάτι το οποίο ουσιαστικά υπάρχουν διάφοροι κίνδυνοι να το χάσεις.
4) Όσο εύκολα κοπιάρονται οi Retail εκδόσεις των παιχνιδιών άλλο τόσο κοπιάρονται και οι ψηφιακές.
5) Πιο πιθανό είναι ένας πειρατής να "σεβαστεί" κάποιον που του προσφέρει DRM free παιχνίδι και να το αγοράσει αυθεντικό, παρά να να "σεβαστεί" κάποιον που του προσφέρει ψηφιακά ένα παιχνίδι με ένα σωρό γραφικούς περιορισμούς.
6) Η "κτήση" είναι νόμος της φύσης. Το μωρό όταν γεννίεται, πιάνει κάτι και ενστικτωδώς λέει "δικό μου". Το ίδιο ισχύει και στα παιχνίδια. Όταν πληρώνεις για κάτι και υποτίθεται ότι είναι δικό σου δεν είναι δυνατόν να υφίστασαι περιορισμούς στην ιδιοκτησία σου. Εϊναι σαν να αγοράζεις μια μηχανή και να σου λένε "μπορείς να οδηγείς 20 χλμ. την ημέρα" ή "μπορείς να καις μόνο Χ λίτρα βενζίνη" διαφορετικά η μηχανή θα...πεισμώνει σαν γάιδαρος.
7) Το DRM free είναι ένα "αυτοεξοντωμένο" επιχείρημα των ψηφιακών εκδόσεων. Αλίμονο αν έπρεπε να λέμε και μπράβο σε κάτι που πρέπει να είναι ο κανόνας, δηλ.το φυσιολογικό.
. Το αυτόματο Patch των ψηφιακών εκδόσεων όχι μόνο δεν είναι πλεονέκτημα αλλά είναι μέγιστο μειονέκτημα. Αν δεν έχεις την δυνατότητα να αποθηκεύσεις το patch τότε τι θα γίνει την επόμενη φορά που θες να παίξεις αν συμβεί κάτι κακό? Αν κλείσει η εταιρεία?, Αν δεν έχεις internet? Aν το Steam πάθει κάτι???? Αν, αν, αν....Στις περισσότερες retail εκδόσεις τα κατεβάζεις όμορφα όμορφα, τα αποθηκεύεις για μελλοντική χρήση και με ένα κλικ το εγκαθιστάς. Ε, εντάξει, δεν είναι αυτόματος τρόπος, αλλά δεν παθαίνεις και υπερκόπωση..... Υπάρχουν παιχνίδια και σε retail εκδόσεις που απαιτούν επίσης λογαριασμό και σύνδεση internet αλλά ευτυχώς αυτά δεν είναι ακόμα τόσα πολλά....Για παράδειγμα το Diablo 3. To αγοράζεις σε κουτί όμιορφα και ωραία και πρέπει να συνδεθείς σε server με ειδικό λογαριασμό που δημιουργείς. Να πέσει θύμα κανενός ιού ή hackers o Server, να πάθει κανένα Black Out από το πολύ φόρτωμα και να δεις μετά κλάμα...Θα έχει ο άλλος το κουτί και θα το λιβανίζει, μέχρι να εμφανιστεί ένας "καλός" Πειρατής να του προσφέρει crack with server emulation...
- Praetorian
- Walker Survivor
Πολύ ωραία αυτά. Σκέψου τώρα floppy disks και 5 1/4 disks. Αυτό ισχύει και για το 3ο που λες. Πόσο εύκολο είναι να παίξεις ένα παιχνίδι από δισκέτες (ειδικα αν έχει κλείσει και η εταιρία του, πράγμα πολύ συχνό για adventure game εταιρίες δυστυχώς) σήμερα, αν δε σου έχει ξεμείνει το 8088 ή x386 PC από τα νιάτα σου; Η για να το κάνω και πιο πρόσφατο πόσο εύκολο είναι να παίξεις adventure παλιό ή σε DVD αν έχεις netbook ή (και πιο δυνατό) laptop χωρίς DVD drive;tsampikos wrote: 1) Στις Retail εκδόσεις αγοράζεις ό,τι και στην ψηφιακή έκδοση και ακόμα περισσότερα στην ίδια τιμή. Έχεις ένα ωραιότατο κουτί, δισκάκι, manual, extras.
Δεν είναι πάντα στον έλεγχό σου το αν θα πάθει κάτι το DVD ή όχι. Πολλά DVD drives μετά από καιρό (ή και πολύ σύντομα) θα δημιουργήσουν γρατσουνιές στο DVD/CD σου. Σπάνια δε (αλλά έχει συμβεί) μπορεί να στο καταστρέψουν και εντελώς.2) Στοιχειωδώς αν προσέχει κανείς προβλήματα με φθορές του DVD δεν θα έχει. Αντιθέτως αν πάθει τίποτα κανένας σκληρός δίσκος....μαύρο φίδι που σε έφαγε....
Δεν το κατάλαβα αυτό με το σκληρό δίσκο. Δεν αντικαθίσταται ο δίσκος; Θα μπορείς να το ξανακατεβάσεις το παιχνίδι σε άλλο δίσκο.
Για το πρώτο που αναφέρεις, υπάρχει λύση. Στο steam πχ υπάρχει το offline mode. Στο gog.com δεν χρειάζεσαι καν σύνδεση στο internet αφότου κατεβάσεις το παιχνίδι.3) Όταν αγοράζεις κάτι από το Steam και το κάθε Steam ουσιαστικά αγοράζεις αέρα. Αν δεν έχεις internet δεν μπορείς να παίξεις, αν πάθει κανένα black out το Steam επίσης, όπως και αν κατεβάσει ρολά (πράγμα απίθανο για την ώρα αλλά είναι πάντα ένα ενδεχόμενο). Αναγκάζεσαι να δημιουργήσεις λογαριασμό. Αυτό από μόνο του μπορεί να μην είναι κακό, αλλά ο εξαναγκασμός πάντα εκνευρίζει. Πληρώνεις για κάτι το οποίο ουσιαστικά υπάρχουν διάφοροι κίνδυνοι να το χάσεις.
Στο "αν κατεβάσει ρολά το Steam" είναι όντως άγνωστο τί θα συμβεί. Αλλά δεν είναι δεδομένο ότι θα χάσεις ό,τι έχεις αγοράσει.
Επίσης, λογαριασμό αναγκάζεσαι να δημιουργήσεις και για αρκετά παιχνίδια τα οποία πουλιούνται σε κουτί. Και αρκετά παιχνίδια που πουλιούνται σε κουτί με manual και καλούδια, απαιτούν πλέον σύνδεση στο internet για να τρέξουν.
Αυτο δεν καταλαβαίνω πως είναι επιχείρημα υπερ των retail.4) Όσο εύκολα κοπιάρονται οi Retail εκδόσεις των παιχνιδιών άλλο τόσο κοπιάρονται και οι ψηφιακές.
To DRM έχει ενσωματωθεί και σε retail παιχνίδια. Στην πλειοψηφία τους νομίζω.5) Πιο πιθανό είναι ένας πειρατής να "σεβαστεί" κάποιον που του προσφέρει DRM free παιχνίδι και να το αγοράσει αυθεντικό, παρά να να "σεβαστεί" κάποιον που του προσφέρει ψηφιακά ένα παιχνίδι με ένα σωρό γραφικούς περιορισμούς (....) Όταν πληρώνεις για κάτι και υποτίθεται ότι είναι δικό σου δεν είναι δυνατόν να υφίστασαι περιορισμούς στην ιδιοκτησία σου.
αυτοεξοντωμένο ; Αν το βρίσκεις DRM-free σε κατάστημα ψηφιακής διανομής και όχι σε retail δεν υπερέχει τότε η ψηδιακή διανομή;7) Το DRM free είναι ένα "αυτοεξοντωμένο" επιχείρημα των ψηφιακών εκδόσεων. Αλίμονο αν έπρεπε να λέμε και μπράβο σε κάτι που πρέπει να είναι ο κανόνας, δηλ.το φυσιολογικό.
Κάποια από αυτά που αναφέρεις είναι προβλήματα και στην retail έκδοση (αν κλείσει η εταιρία, αν δεν έχεις internet). Επιπλέον στη retail έκδοση αναγκάζεσαι να ψάχνεις για patch και να τα αποθηκεύεις χωριστά από το παιχνίδι σου.. Το αυτόματο Patch των ψηφιακών εκδόσεων όχι μόνο δεν είναι πλεονέκτημα αλλά είναι μέγιστο μειονέκτημα. Αν δεν έχεις την δυνατότητα να αποθηκεύσεις το patch τότε τι θα γίνει την επόμενη φορά που θες να παίξεις αν συμβεί κάτι κακό? Αν κλείσει η εταιρεία?, Αν δεν έχεις internet? Aν το Steam πάθει κάτι???? Αν, αν, αν.... (...)
Δεν καταλαβαίνω τα υπόλοιπα επιχειρήματα-ερωτήματα. "Αν συμβεί κάτι κακό;", "Αν το Steam πάθει κάτι; ".
Στο digital download το παιχνίδι κατεβαίνει απευθείας patch-αρισμένο στο τελευταίο update του. Πως ΔΕΝ είναι καλό αυτό;
• patch για ελληνικούς υπότιτλους σε: Monkey Island 1 SE και CD VGA beta patch !!!, Indiana Jones 3 και LOOM , Grim Fandango
- skoros
- Banned
Πολλά αρνητικά που αναφέρει όμως δεν ισχύουν σε άλλους ψηφιακούς διανομείς.
- tsampikos
- Master of Dimensions
- skoros
- Banned
GOG φίλε
- tsampikos
- Master of Dimensions
Πάντως αυτό που κάνει η gog θα έπρεπε να είναι ο κανόνας όχι η εξαίρεση, η μη ύπαρξη DRM, το θεωρώ αυτόνόητο και δεν χρειάζεται να τους πω και μπράβο. Θησαυρίζουν και το κοινό τους σέβεται γιατί και η gog από την πλευρά της σέβεται το κοινό με καλές τιμές στα παιχνίδια της. Πάντως με τις τιμές Αμερικής-Ευρώπης κάτι δεν πάει καλά. Πιο πρόσφατο παράδειγμα το Dark Eye. Που έχει 26 δολλάρια στην Αμερική και στην Ευρώπη 40 Ευρώ. Γιατί άραγε αυτή η διαφορά?
- outcry
- Walker Survivor
Επαναδιατυπώνω. Ο χ είναι ο κακός και δε θέλει να πληρώσει και κατεβάζει το παιχνίδι δωρεάν. Ο ψ είναι ο τίμιος και θέλει να πληρώσει και κατεβάζει το παιχνίδι αγοράζοντάς το. Ο ψ, που πλήρωσε, τι κέρδισε ακριβώς παραπάνω από τον χ?outcry wrote: Αναρωτιέμαι γιατί κάποιος να διαλέξει να αγοράσει ένα παιχνίδι που ουσιαστικά το κατεβάζει και να μη διαλέξει να αποκτήσει δωρεάν ένα παιχνίδι με τον ίδιο τρόπο
[i:2dyt6cll]I'd like to be the Catcher in the Rye and all.[/i:2dyt6cll]