Digital αγορές / Επεισόδια

More
30 Ιουν 2012 20:46 #38079 by outcry
Για να δούμε.
@Castledoque
Στάσου γιατί θα με τρελλάνεις.
Απ τη μία λες αυτό

Castledoque wrote: Άσε που με αυτό ακριβώς που λες, ουσιαστικά καταδικάζεις τους indie developers σε αφανισμό. Αν δε μπορούν να ζήσουν από τα παιχνίδια που βγάζουν, τότε η δημιουργία παιχνιδιών υποχρεωτικά περιορίζεται σε δεύτερη απασχόληση ή χόμπι, όπου οι όλο και πιο γρήγοροι ρυθμοί της σύγχρονης ζωής θα τους επιτρέπουν να αφιερώνουν όλο και λιγότερο χρόνο.

Και απ την άλλη λες αυτό

Castledoque wrote: Όσο για τους Muller και Boakes μπράβο τους που καταφέρνουν να βγάζουν και retail εκδόσεις στα παιχνίδια τους, αλλά πρώτον είναι κατά κάποιο τρόπο ήδη αναγνωρισμένοι δημιουργοί στον μικρό χώρο τους και δεύτερον πολύ αμφιβάλλω ότι ζούνε από τα adventure που βγάζουν.

Δηλαδή?
Όσοι ανεξάρτητοι κυκλοφορούν μόνο digital πρέπει να ζουν από αυτό ενώ όσοι τα βγάζουν retail πρέπει να χουν εισόδημα από αλλού? Και γιατί, αυτοί οι δύο γεννήθηκαν αναγνωρισμένοι? Δεν έφτιαξαν κάτι και αναγνωρίστηκαν?

Castledoque wrote: Δεν κατάλαβα. Δηλαδή αν δίνουν το παιχνίδι τους τζάμπα, ξαφνικά λύνεται το θέμα; Σα να λέμε retail ή τζάμπα; Αυτό κι αν είναι μειωτικό. Δηλαδή η χρηματική αξία ενός παιχνιδιού περιορίζεται στη φυσική υπόσταση ενός DVD και του συνοδευτικού του υλικού; Η σκέψη, ο χρόνος και ο κόπος του δημιουργού δεν αξίζουν (χρηματικής) επιβράβευσης από το κοινό; Λυπάμαι αλλά αυτό δεν το καταλαβαίνω καθόλου.

Αυτό είπα? Είπα ότι αν κάποιος θέλει, μπορεί. Δε περιμένει τη digital αγορά. Είπατε ότι αν δεν υπήρχε το steam δε θα βλέπαμε διάφορα διαμάντια και είπα ότι ανεξάρτητα διαμάντια βγήκαν και πριν το steam.

Praetorian wrote: @outcry. Σειρά σου.

Δε καταλαβαίνω το ανακριτικό υφάκι.
1)Κανέναν.
2)Δεν έχω να ψάξω κάτι, ούτε μίλησα εγώ για back up offline και τέτοια, αυτά τα είπε άλλος. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει κουτί δε μ ενδιαφέρει να το ψάξω περαιτέρω.
3)Τους κατεβάζω.
4)Δε μ ενδιαφέρει να ενισχύσω έναν indie developer αν δε μου λέει κάτι η δουλειά του.
Για να στα πω απλά. Έχω καμιά 70αριά adventures στα ωραία μεγάλα κουτιά τους πολλά από τα οποία τα απέκτησα μετά κόπων και βασάνων μιας που η ηλικία μου δε συμβαδίζει με τη δική τους. Ακόμα και σήμερα αν περάσω από καμιά Ηφαίστου και βρω μεταχειρισμένο κάποιο που δεν έχω θα το πάρω.
Όταν τα παιχνίδια έγιναν ταινίες, πολύ απλά σταμάτησα να τα αγοράζω. Τα μόνα που αγόρασα από τότε ήταν τα Rhem, σε όλες τις πιθανές εκδόσεις και διάφορες collectors edition.

Praetorian wrote: Ο στόχος με τα freeware κατά κανόνα είναι να δοκιμάσουν τις δυνατότητές τους και να προχωρήσουν στην ανάπτυξη εμπορικού/ών τίτλου/ων τελικά.

Συμφωνώ απολύτως.

Praetorian wrote: Άλλοι απλά θα το προτιμήσουν πρώτο το digital distribution (ακόμα και αν αποφεύγουν μεγάλους διανομείς και διαθέτουν τα παιχνίδια από δικό τους site/store -παρακάμπτοντας έτσι μεσάζοντες (άλλο ένα θετικό! ) και αυτό δεν σημαίνει ότι σνομπάρουν το retail επειδή είναι κακόψυχοι άνθρωποι.

Συμφωνώ εξίσου. Δε νομίζω να μίλησα για κακοψυχία κανενός. Αυτοί κοιτάζουν το συμφέρον τους και πολύ καλά κάνουν. Απλώς τυγχάνει εμένα να μη μ ενδιαφέρει αυτό.

[i:2dyt6cll]I'd like to be the Catcher in the Rye and all.[/i:2dyt6cll]

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

• Castledoque
  • Castledoque's Avatar
  • Adventure Draic Kin
  • Adventure Draic Kin
More
30 Ιουν 2012 22:16 #38081 by Castledoque
Replied by Castledoque on topic Re: Digital αγορές / Επεισόδια

outcry wrote: Δηλαδή?
Όσοι ανεξάρτητοι κυκλοφορούν μόνο digital πρέπει να ζουν από αυτό ενώ όσοι τα βγάζουν retail πρέπει να χουν εισόδημα από αλλού? Και γιατί, αυτοί οι δύο γεννήθηκαν αναγνωρισμένοι? Δεν έφτιαξαν κάτι και αναγνωρίστηκαν?

Δε νομίζω ότι αυτό είναι το συμπέρασμα που βγαίνει από το post μου ή αν φαίνεται κάτι τέτοιο δεν εκφράστηκα σωστά. Για τους Boakes και Muller εννοούσα ότι αφού είναι τόσα χρόνια στην αγορά και είναι πια κατά κάποιον τρόπο αναγνωρισμένοι προφανώς έχουν κάνει τα κονέ τους και υπάρχουν κάποιοι publishers που αναλαμβάνουν το ρίσκο να κυκλοφορήσουν τα παιχνίδια τους. Και όσον αφορά το εισόδημα, απλώς πιθανολόγησα ότι προφανώς θα ασχολούνται και με κάτι άλλο μια και αποκλείεται να ζούνε από τις μικρές εισπράξεις των παιχνιδιών τους. Τώρα πως τα καταφέρνουν και συνεχίζουν να βγάζουν παιχνίδια σε τέτοιες συνθήκες δεν το ξέρω, αφού δεν έχω πρόσβαση στα βιογραφικά τους. Ίσως να είναι τυχεροί και να εργάζονται σε κάποιον τομέα με ελαστικά ωράρια, ίσως να είναι τόσο τρελαμένοι που να προτιμούν να προγραμματίζουν παιχνίδια, αντί να κοιμούνται τα βράδια, ίσως κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο... Όπως και αν τα καταφέρνουν όμως δεν μπορούν να θεωρηθούν σαν παράδειγμα του μέσου part-time game-designer, ο οποίος έχει τόσο χρόνο να ασχοληθεί με τη σχεδίαση παιχνιδιών όσο ο οποιοσδήποτε μέσος άνθρωπος σήμερα με το οποιοδήποτε χόμπι του, δηλαδή όλο και λιγότερο.

Τέλος πάντων αυτό που ήθελα να πω ήταν ότι απλούστατα οι Boakes και Muller δεν μπορούν να θεωρηθούν βιώσιμο οικονομικά μοντέλο game-designers, γιατί απλώς αποκλείεται να βγάζουν τα προς το ζειν από τον συγκεκριμένο τομέα. Που πάει να πει, μακάρι να τα έβγαζαν, αλλά αυτό δε συμβαίνει.

outcry wrote: Αυτό είπα? Είπα ότι αν κάποιος θέλει, μπορεί. Δε περιμένει τη digital αγορά. Είπατε ότι αν δεν υπήρχε το steam δε θα βλέπαμε διάφορα διαμάντια και είπα ότι ανεξάρτητα διαμάντια βγήκαν και πριν το steam.

Είχα την εντύπωση ότι η κουβέντα ήταν για την ψηφιακή διάθεση γενικά και όχι για το STEAM συγκεκριμένα. Αν το STEAM ήρθε πιο συχνά στην κουβέντα, αυτό έγινε γιατί τυχαίνει να είναι η πιο δημοφιλής ψηφιακή πλατφόρμα, αλλά ψηφιακά καταστήματα υπάρχουν πολλά και κανείς δε σε υποχρεώνει να προτιμήσεις το STEAM. Ίσα ίσα συνήθως μπορείς να πάρεις τα παιχνίδια και απευθείας από τα site των δημιουργών τους. Απλώς, δεν είναι freeware... Και πως ακριβώς μπορεί κάποιος, αν θέλει; Πως θα μπορούσε η WadjetEye να διακινήσει με μη ψηφιακό τρόπο τα παιχνίδια της, παραμένοντας οικονομικά βιώσιμη; Πως θα μπορούσε ο Tim Schaffer να βγάλει retail αντίτυπα στα παιχνίδια της DoubleFine χωρίς να κινδυνεύει να βρεθεί και πάλι στην ανάγκη των μεγαλο-εκδοτών και να χάσει τον έλεγχο της εταιρίας του; Ή πιστεύεις σοβαρά ότι ο οποιοσδήποτε μεγαλο-εκδότης θα έδινε θετική απάντηση, αν πήγαινε να τον βρει ο κάθε Τάδε Ταδόπουλος, που σχεδίασε ένα adventure στον ελεύθερό του χρόνο, και του έλεγε: "Κοίτα, δε με ξέρει ούτε η μάνα μου, αλλά έχω τελειώσει σχεδόν ένα καταπληκτικό adventure παιχνίδι. Θα ρίξεις λεφτά για bug-testing, μουσική, voice-overs, marketing, κλπ;" Τη στιγμή μάλιστα που ξέρουμε ότι βαρβάτα ονόματα όπως οι Jones-Conners, τόσα χρόνια δεν κατάφεραν να πείσουν κανένα για τη συνέχεια των Tex Murphy. Για να μη θυμηθώ και την πονεμένη ιστορία της Jensen και του Grey Matter, που βρισκόταν στα σκαριά κάπου μια δεκαετία, και τελικά κυκλοφόρησε σχεδόν με το ζόρι. Οπότε κάθε άλλο παρά στρωμένος με ροδοπέταλα είναι ο δρόμος. Αν βέβαια κατάλαβα καλά, στο τέλος του post σου λες ότι τελικά δε σε νοιάζει.

outcry wrote: Δε νομίζω να μίλησα για κακοψυχία κανενός. Αυτοί κοιτάζουν το συμφέρον τους και πολύ καλά κάνουν. Απλώς τυγχάνει εμένα να μη μ ενδιαφέρει αυτό.

Ε λοιπόν μάλλον εκεί βρίσκεται η μεγαλύτερη διαφωνία μας, γιατί εμένα με νοιάζει και με κόφτει. Γιατί το συμφέρον που κοιτάζουν οι indie δημιουργοί δεν είναι να βγάζουν τα τρελά φράγκα (όχι βέβαια ότι θα τους χάλαγε αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, όπως και τον οποιονδήποτε εξάλλου), αλλά να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα χρήματα, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να βγάζουν παιχνίδια και να ασχολούνται απρόσκοπτα με το μεράκι τους, χωρίς να υποδουλώνονται σε κολλοσούς που θα τους χρησιμοποιούσαν απλώς σαν εργατικές μονάδες. Δικαίωμά σου βέβαια να μη σε ενδιαφέρει, αλλά μου κάνει εντύπωση. Η οικονομική επιβίωση των σύγρονων εκφραστών του είδους των adventure και η δυνατότητά τους να συνεχίσουν να ασχολούνται με το είδος, δεν είναι άμεσα συνυφασμένη με το μέλλον του;

More
30 Ιουν 2012 23:35 #38084 by outcry
Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι.
Πιστεύεις ότι ο οποιοσδήποτε δημιουργός adventure μπορεί τώρα πια να ζήσει αποκλειστικά από αυτό? Εγώ δε το πιστεύω. Το μόνο που μπορεί να βγάλει είναι τα έξοδα του ώστε να μην έχει χασούρα. Άντε να βγάλει και λίγο κέρδος, όχι όμως για να ζήσει. Πολύ απλά πιστεύω ότι αν πουλούσαν 15 ευρώ το αντίτυπο σε ένα old school κουτί θα έβγαζαν πάνω κάτω τα ίδια με το να πουλάνε 5 ευρώ το αντίτυπο μέσω download.
Όλο λες για μεγάλες εταιρείες, κολοσσούς, εργάτες, υποδούλωση κ.ά. και αναρωτιέμαι. Μια μικρή εταιρεία όπως η wadjet eye δε μπορεί από μόνη της να κυκλοφορήσει retail έκδοση και να τη πουλάει μέσω του site της? Χρειάζεται κι άλλος μεσολαβητής?

Castledoque wrote: Η οικονομική επιβίωση των σύγρονων εκφραστών του είδους των adventure και η δυνατότητά τους να συνεχίσουν να ασχολούνται με το είδος, δεν είναι άμεσα συνυφασμένη με το μέλλον του;

Οι σύγχρονοι εκφραστές του είδους, κατά κύριο λόγο, δεν εκφράζουν το δικό μου είδος, το είδος που εγώ γουστάρω. Ένας το εκφράζει σε απόλυτο βαθμό και τον έχω τιμήσει δεόντως με κάθε δυνατό τρόπο. Τα γούστα μου διαφέρουν κατά πολύ από της πλειοψηφίας εδώ και προφανώς είναι δύσκολο κάποιος να καταλάβει αυτό που λέω. Λέγατε ύμνους για το Gemini Rue επειδή είχε ωραία ιστορία. Φτάσαμε να αποθεώνουμε παιχνίδια χωρίς να μας ενδιαφέρει ότι δεν έχει γρίφους, ότι κρατάει λίγο και όλα τα υπόλοιπα που με ενδιαφέρουν προσωπικά. Ειλικρινά και ποτέ να μην είχε βγει δε νομίζω ότι θα ταν φτωχότερη η adventure κοινότητα. Δόξα τω θεώ (δοτική για έμφαση) υπάρχουν πάρα πολλά παλιά παιχνίδια τα οποία έχω να ασχοληθώ.

• Castledoque
  • Castledoque's Avatar
  • Adventure Draic Kin
  • Adventure Draic Kin
More
01 Ιουλ 2012 11:56 #38087 by Castledoque

outcry wrote: Πιστεύεις ότι ο οποιοσδήποτε δημιουργός adventure μπορεί τώρα πια να ζήσει αποκλειστικά από αυτό? Εγώ δε το πιστεύω.

Οι δημιουργοί της WadjetEye (ζεύγος Gilbert) έχουν ως κύρια απασχόληση την εταιρεία τους, άρα ζούνε από αυτό. (Γι'αυτό και τους έχω αναφέρει επανειλημμένως.) Επομένως δεν έχουν και πολλά περιθώρια για τρελούς πειραματισμούς. Τα περιορισμένα συλλεκτικά retail κομμάτια που βγάζουν κοστίζουν γύρω στα 25 ΕΥΡΩ και κάπου εκεί κυμαίνονται οι τιμές για όλους τους indie που βγάζουν και retail boxes, οπότε μάλλον αυτό είναι το κόστος στο οποίο μπορούν να έχουν κέρδος. Πόσοι νομίζεις θα έδιναν τόσα για ένα κουτί, όταν η ψηφιακή έκδοση είναι πολύ πιο φτηνή; Αν προχωρούσαν σε μαζική παραγωγή, δε θα είχαν περιθώρια να πουλήσουν καμιά 300ριά κομμάτια και τα υπόλοιπα να τους μείνουν. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε τεράστια χασούρα και πιθανώς κλείσιμο.

outcry wrote: ...το Gemini Rue... Ειλικρινά και ποτέ να μην είχε βγει δε νομίζω ότι θα ταν φτωχότερη η adventure κοινότητα.Δόξα τω θεώ (δοτική για έμφαση) υπάρχουν πάρα πολλά παλιά παιχνίδια τα οποία έχω να ασχοληθώ.

Πάλι κάνεις γενικεύσεις με βάση το προσωπικό σου γούστο. Αναντίρρητο δικαίωμά σου να μη σου αρέσει το Gemini Rue (στο κάτω κάτω κι εγώ το θεωρώ εξαιρετικό παιχνίδι μεν, ελαφρώς υπερτιμημένο δε), όμως η πλειοψηφία της adventure (αλλά και της gaming γενικώς) κοινότητας το καταευχαριστήθηκε και το θεώρησε ανάσα αναζωογόνησης για το είδος. Τα αξιόλογα παλιά παιχνίδια κάποια στιγμή θα τελειώσουν και ίσως πιο σύντομα απ'όσο νομίζεις. Κατά τα άλλα, περί ορέξεως κολοκυθόπιτα, όμως εφόσον υπάρχει μια εύρωστη adventure σκηνή και κυκλοφορεί ικανός αριθμός adventure ανά έτος, θα βγαίνουν adventure για όλα τα γούστα. Αν το είδος εκλείψει, νομίζω ότι κανείς δε θα είναι ικανοποιημένος.

More
01 Ιουλ 2012 12:23 #38088 by outcry

Castledoque wrote: Τα περιορισμένα συλλεκτικά retail κομμάτια που βγάζουν κοστίζουν γύρω στα 25 ΕΥΡΩ και κάπου εκεί κυμαίνονται οι τιμές για όλους τους indie που βγάζουν και retail boxes, οπότε μάλλον αυτό είναι το κόστος στο οποίο μπορούν να έχουν κέρδος

Δε διαφωνώ στο να βγάζουν περιορισμένο αριθμό retail και παράλληλα να το πουλάνε digital. Αντιθέτως έτσι αποκτούν άλλη αξία τα retail κομμάτια. Διαφωνώ στο να κυκλοφορήσουν αποκλειστικά σε digital μορφή.

Castledoque wrote: Πάλι κάνεις γενικεύσεις με βάση το προσωπικό σου γούστο.

Δεν έκανα καμία γενίκευση όσο αφορά στο γούστο μου. Είπα ξεκάθαρα ότι εγώ δε τα γουστάρω όχι ότι εμείς δε τα γουστάρουμε, το οποίο θα ήταν γενίκευση. Επίσης τόνισα ότι τα γούστα μου διαφέρουν από της πλειοψηφίας επομένως μίλησα αποκλειστικά για μένα.
Η μόνη γενίκευση ήταν ότι αποθεώθηκε το Gemini Rue, χωρίς να δίνεται σημασία σε όσα με ενδιαφέρουν προσωπικά.

More
02 Ιουλ 2012 09:50 #38093 by crocark
Replied by crocark on topic Re: Digital αγορές / Επεισόδια
Από που ξεκίνησε και που έφτασε όλο αυτό;
Δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς τη συζήτηση. Η γνώμη μου σε μερικά θέματα που μου κίνησαν το ενδιαφέρον.

Έχω ξαναναρωτηθεί δημοσίως για την πρεμούρα σχετικά με το "μέλλον των εταιρειών". Το τελευταίο που με νοιάζει είναι αυτό. Θα μ' ένοιαζε μόνο αν δούλευα σ' αυτές. Δε δουλεύω - δε με νοιάζει. Εν πάση περιπτώσει, τελευταία, είναι σύνηθες να ασχολούμαστε πιο πολύ με το εργατικό δυναμικό των εταιρειών και την τύχη του, αντί ν' ασχολούμαστε με το αντικείμενο της εργασίας του. Τα σχόλια, όχι εδώ, σε άλλα νήματα συνήθως, για τις εκάστοτε εταιρείες που πάνε να κλείσουν κλπ., μου φαίνονται σαν ανέκδοτα.

Θέλω να 'μαι ειλικρινής για τη σχέση μου με το gaming. Παίζει και να μη με παίρνει πλέον. Γι' αυτό και δεν εκφράζω δημοσίως με απόλυτη βεβαιότητα - όπως θα 'κανα παλιότερα - την πεποίθηση ότι το adventuring πάει κατά διαόλου. Αυτό που με περιτριγυρίζει κάθε μήνα όλο και περισσότερο είναι άσχετες κυκλοφορίες. Κάποιες από αυτές θα τις ανεχόμουν ευχάριστα, όπως και παλιότερα, αν που και που, ανάμεσά τους, κυκλοφορούσε και τίποτα της προκοπής. Ας πούμε το '09 κυκλοφόρησαν και 3 καλοί τίτλοι. Το '10 κυκλοφόρησε ένας ή δύο. Ένας, το Darkstar, δύο ... ακόμη με επιφύλαξη το λέω ... το Gray Matter .... Το '11 κανένας. Και μ' αυτό πάμε στο gemini rue.

'11. Το αποθεώνουμε λέει ο Outcry. Δεν προκύπτει από πουθενά επίσημα αυτό. Πήρε ένα ωραιότατο κουλούρι ...

<!-- l --><a class="postlink-local" href="adventureadvocate.gr/phpBB3/viewtopic.ph...t=2530&view=viewpoll[/url]<!-- l -->

Προφανώς Outcry είστε θύματα της προπαγάνδας μου. Εμ τι;;; Μόνο οι άλλοι θα κάνουν προπαγάνδα; Ας κάνω κι εγώ λιγουλάκι :wink: Κάπου ή σε κάποιν ή σε κάποιους έλεγα ότι είναι το καλύτερο παιχνίδι της χρονιάς, ενώ είναι τόσο χάλια ... Μη με αδικείς ... Αν δεις το review μου ( adventureadvocate.gr/reviews/gemini-rue ) θα δεις ότι πήρε ένα ωραιότατο 3,5 και μια χαρά του είναι :D Λες για τους γρίφους ... Δες τι έγραψα:
Ως επί το πλείστον μιλάμε για αμιγώς inventorικούς γρίφους. Οι περισσότεροι είναι απλοί. Μου άφησαν την εντύπωση ότι αποτελούν κι αυτοί ένα φόρο τιμής στα παιχνίδια εκείνης της περιόδου. Όχι πως ντε και καλά τους έχουμε ξαναδεί ίδιους όμως. Δε θυμάμαι να το έριξα σε δοκιμές παρά σε δυο περιπτώσεις που τελικά έψαχνα hotspots. Όλα τ’ άλλα κύλισαν ομαλότατα. Πολλές φορές μάντευα ποια θα είναι η τέταρτη κι η πέμπτη μου κίνηση από το σημείο που βρισκόμουν κι έπεφτα μέσα. Υπάρχουν επίσης και 2 – 3 γρίφοι στην κατηγορία της σπαζοκεφαλιάς, αλλά δε νομίζω ότι θα δυσκολέψουν κάποιον ιδιαίτερα. Με λίγα λόγια, όπου κανείς δυσκολεύεται … λίγο παραπάνω σάρωμα της οθόνης και συνήθως το πρόβλημα λύνεται.

Τι έχω πει λοιπόν μετά; Ότι η χρονιά 2011 είναι τόσο - παντελώς - άθλια για το είδος, που το καλύτερο adventure είναι ένα που εγώ ο ίδιος του έβαλα 3,5. Γιατί αυτό δεν είναι παιχνίδι, αλλά μια ερασιτεχνική δουλειά ενός φοιτητή, χωρίς γραφικά, χωρίς τίποτα ... εκτός φυσικά από μεράκι. Διαφωνείτε όσο θέλετε, αν θέλετε, αλλά είναι το καλύτερο παιχνίδι μακράν γιατί μυρίζει από μακριά μεράκι. Τι καλά που θα ήταν αν ήταν και πιο ολοκληρωμένο!

Βασικά, κατά τη γνώμη μου, το καίριο ερώτημα σ' αυτή τη συζήτηση θα έπρεπε να επαναδιατυπωθεί από :
"Πως θέλετε τα adventures σας, σε κουτί ή σε φλασάκι;"
σε:
"Πως θέλετε να παίρνετεε αυτά που οι άλλοι θέλουν να σας πλασάρουν ως adventures και που ουδεμία σχέση έχουν με adventures; Σε κουτί ή σε φλασάκι;" Η αυστηρότητα για έμφαση ...

Ναι ξέρω. Ο κόσμος προχωρά μπροστά. Το κουτί γίνεται ρεύμα σε σύρματα ή φως σε οπτικές ίνες κλπ. Όποιος δεν έχει Internet να πάει να πνιγεί. Οι γρίφοι γίνονται προσιτοί για να μπει κι άλλος κόσμος στο "κουρμπέτι" ... Και το interactivity μεταλλάσσεται (εκ-κονσολίζεται) για να υπάρχει ομοιογένεια. Και ... κοκ.

Προφανώς προσωπικά δεν μπορώ ν' ακολουθήσω και όπως έχω πει δεκάδες φορές παλιότερα,δ εν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να έχω μια απάντηση σε ερώτηση του τύπου: Τι θα κάνεις για κάτι που σ' αρέσει; Μάλλον τίποτα. Γιατί πρέπει αυτό να είναι δικό μου άγχος; Ας είναι αυτού που θέλει να μου δείξει τη δουλειά του. Για όσους με λογαριάζουν ακόμη, κάτι θα κάνουμε :wink:

Θα ξαναρωτήσει κάποιος ... Μπορεί όμως μ' αυτήν τη στενοκεφαλιά να χάσεις κάτι καλό. Και θ' απαντήσει ο στενοκέφαλος: αποκλείεται ή σχεδόν αποκλείεται. Ό,τι δεν πληρεί έστω μια από τις προϋποθέσεις μου, είναι 99% μάπα σε όλους τους τομείς. Ενός κακού μύρια έπονται :lol:

Κι ένα τελευταίο άσχετο σχόλιο. Ο Muller - από τους λίγους Γερμανούς που φτιάχνουν κάτι σχετικό με adventure - συμφωνώ, μάλλον μπαίνει μέσα. Αν και έξω έχει κάποιο κοινό ... Δεν ξέρω αν έχει άλλη κύρια εργασία. ο Boakes αντιθέτως κάνει μπαμ ότι ακόμη κι αν κάνει και κάτι άλλο, μάλλον τα παιχνίδια είναι η κύρια ασχολία του. Άσε που αν κάνει κάτι άλλο, σχετικό θα είναι. Μάλλον θα είναι Ghostbuster. Αλλά φαίνεται ότι από αυτό (game developping) τα βγάζει. Ήταν μέτοχος σε εταιρείες. Γενικά όλα φαίνεται πως μόνος του τα έκανε. Κι όποτε ξέμενε απο λεφτά, έβγαζε μια συλλεκτική χειροποίητη και ξελάσπωνε. Ωραίες εποχές. Τώρα ήρθε η υπερανακάλυψη που λέγεται kickstarter. Πάει κι αυτός μάλλον.

ΑΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΜΕΤΑΣΤΗΘΙ

More
02 Ιουλ 2012 11:08 #38096 by shodan
Βρε παιδιά μιας και βλέπω γενικότερα παράπονα για το που πάει το είδος και πως εξελίσσεται θα ήθελα να ρωτήσω κάτι πολύ απλό μιας και δεν πρόλαβα - δεν έπαιξα - δεν ασχολήθηκα με τα σκληροπυρηνικά της λεγόμενης χρυσής εποχής όπου το ιδανικό adventure διαρκούσε 30 ώρες και ερχόταν σε κουτί με 40 σελίδες μάνιουαλ, εφημερίδες, αφίσες και πόσα άλλα... Τι άλλα είδη παιχνιδιών υπήρχαν τότε και σε τι κλίμακα σε σχέση με τα adventures; Μήπως λόγω τεχνολογίας δεν ευδοκιμούσαν άλλα είδη; Μήπως τώρα πλέον δεν υπάρχει και ο απαιτούμενος χρόνος-υπομονή (μιας και βγαίνουν εκατοντάδες άλλα παιχνίδια) και δεν γίνεται πλέον να κατασκευαστεί ένα παιχνίδι 40 ωρών;
Επίσης για όσους τα πρόλαβαν, το ίδιο μένος -αν θέλετε- νιώθατε και για την εξέλιξη των text adventures σε graphic adventures; Πραγματικά μου κάνει εντύπωση.
Πχ, ο φίλος crock (να δω πότε θα κανονίσουμε συνάντηση να σφαχτούμε και από κοντά) ένιωσε ότι παίζε ένα προϊστορικο παιχνίδι από άποψη γραφικών όσο αφορά το gemini rue. Μα αυτός δεν ήταν ο σκοπός; Ένας φόρος τιμής στα old school-adventure που αγαπήσαμε; Πρέπει να κριθεί με βάση τα γραφικά του πχ (σε τέτοιο βαθμό που να θεωρείται ιδιαίτερα αρνητικό); Αν είναι έτσι συγκρίνοντας οποιοδήποτε adventure με ένα σύγχρονο fps είναι ένα αιώνα πίσω σε γραφικά τα πρώτα; Σημαίνει κάτι αυτό;
Δεν ξέρω ίσως τα δικά μου στάνταρ να είναι σχετικά χαμηλά ή το έχω πάρει απόφαση ότι πρέπει να συμβαδίζω με τις επιταγές των καιρών αλλά νομίζω αδικούμε πολλά παιχνίδια είτε γιατί είχαμε συνηθίσει αλλιώς είτε γιατί δεν μπορούν να καλύψουν όλα τα γούστα μας.
Δεν λεω να τα εξισώνουμε όλα, εντάξει τα Heavy Rain, Fahrenheit, Walking Dead πχ δεν είναι adventures αλλά δεν μπορώ να δεχτώ ότι τα τελευταία χρόνια δεν σας έκανε κλικ κανένα παιχνίδι.
Τέλος δεν είμαστε το μόνο αδικημένο είδος αν θέλετε. Τουλάχιστον πολλές εταιρείες θα χώσουν και μια αφίσα, ένα χάρτη, 3-4 κάρτες στη συσκευασία ή θα προσέξουν έστω το χαρτονένιο αναδιπλούμενο εξωφυλλο. Για δείτε τι γίνετε με τα άλλα είδη παιχνιδιών.
Απογοητεύομαι ειλικρινά όταν διαβάζω πως πλέον βγαίνουν άθλια παιχνίδια. Πείτε μου και εμένα πότε σταμάτησαν να βγαίνουν σωστά παιχνίδια; Το 97 πχ; Να έχω ένα μέτρο σύγκρισης για το τι ζητάτε που κανένα σύγχρονο παιχνίδι δεν το προσφέρει.

&quot;Lo-lo-look at you, Hacker.
A pa-pa-pathetic creature of meat and bone, panting and sweating as you ru-run through my corridors-s.
H-h-how can you challenge a perfect, immortal machine?&quot;
FB Profile[/url:2nnqt01r] | Twitter Profile[/url:2nnqt01r] | Blog-o-sphere[/url:2nnqt01r]

More
02 Ιουλ 2012 13:18 #38101 by crocark
:lol:
Καλημέρα φίλε Shodan.

shodan wrote: θα ήθελα να ρωτήσω κάτι πολύ απλό μιας και δεν πρόλαβα - δεν έπαιξα - δεν ασχολήθηκα με τα σκληροπυρηνικά της λεγόμενης χρυσής εποχή

Θέλεις να ρίξεις κανένα πιπίνι (ή το εντελώς αντίθετο) και προσπαθείς να φανείς μικρός; Πες να ξέρω πως θ' απαντήσω ...
Καλά, συγγνώμη ... σοβαρεύομαι :)

Αυτά που λεώ δεν έχουν να κάνουν με τη "χρυσή εποχή". Κατ' αρχάς εγώ δεν πιστεύω σε χρυσές εποχές κλπ. τόσο πολύ και το "χρυσή εποχή" γι' αυτό το λόγο δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ. Επίσης ούτε και στη χρυσή εποχή υπήρχαν μεγάλα manuals ντε και καλά. Το πρώτο μου παιχνίδι και παντοτινή αγάπη TSOMI είχε μέσα manual τετράφυλλο. Χειρισμός, αν θυμάμαι καλά 2 σελίδες και όλα τα υπόλοιπα liabilities και τέτοια. Για να λέμε την αλήθεια όσο πιο πίσω τεχνολογικά πηγαίνουμε, τόσο μειώνεται ο ρόλος του manual. Επειδή όλα όσα θέλουμε μέσα στο manual, εμείς οι λάτρεις του, σε ένα text adventure π.χ. όπου δεν έχεις αλλιώς να μπεις στο κλίμα, χρειάζεται να στα πει απαραιτήτως κάποιος με βιβλίο, ενώ αντίθετα σε ένα παιχνίδι που υπάρχει απεικόνιση τα καταλαβαίνεις και μόνος σου. Παρ' όλ' αυτά, δε σημαίνει ότι το manual δεν έχει εφαρμογή και σήμερα. Πάρε τα παιχνίδια της Deep Silver, Tunguska, Puritas, Horizon. Έχουν κάνει εκπληκτική δουλειά. Δε σου βάζουν μέσα μόνο περιττά πράγματα, αλλά και τρομερά ενδιαφέροντα. Μη σου πω ότι αυτός είναι ο λόγος που είναι η μοναδική συμπαθής γερμανική εταιρεία. Γιατί βγάζει παιχνίδια κοντά στο παλιό στυλ.

Χρόνος. 30 ώρες. Να σου πω την αλήθεια με 30 ώρες βαριέμαι πλέον ... Ντρέπομαι που το λέω, αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Κάτω από 20 όμως το θεωρώ τρελό ξεφτιλίκι. Γιατί να μην πάω να δω καμιά ταινία, καμιά τριλογία έστω; Ειδικά αν αυτά που δείχνει το παιχνίδι είναι τα ίδια που δείχνει η πρώτη χαζή τριλογία ταινιών ... Το πρόβλημά μου δεν είναι ο χρόνος και ποτέ δεν ήταν. Οι τελευταίες παραγωγές με έκαναν να το αντιμετωπίζω ως πρόβλημα. Σκέψου το απλούστερο. Παλιά στα review δε γράφανε καν πόσο διαρκεί ένα παιχνίδι. Μόνο αν κάτι ήταν πανδύσκολο και τεράστιο κι έπαιρνε μήνες. Τώρα; Ε, βέβαια. Άμα τα κάνουν μινιόν, αρχίζουμε και το σκεφτόμαστε πλέον.

shodan wrote: Τι άλλα είδη παιχνιδιών υπήρχαν τότε και σε τι κλίμακα σε σχέση με τα adventures; Μήπως λόγω τεχνολογίας δεν ευδοκιμούσαν άλλα είδη; Μήπως τώρα πλέον δεν υπάρχει και ο απαιτούμενος χρόνος-υπομονή (μιας και βγαίνουν εκατοντάδες άλλα παιχνίδια) και δεν γίνεται πλέον να κατασκευαστεί ένα παιχνίδι 40 ωρών;

Χωρίς να είναι αυτοσκοπός οι 40 ώρες, σε όλα συμφωνώ μαζί σου. Έχεις δίκιο, αλλά εμένα δε με νοιάζει, ξαναλέω, το περιβάλλον στο οποίο γίνονται όλ 'αυτά, όπως δε με νοιάζει κι η βιωσιμότητα των εταιρειών και όλα τ' άλλα τα πριν την αγορά του κουτιού από το μαγαζί. Εμένα με νοιάζει όταν θ' ανοίξω το κουτί να έχει μέσα κάτι ενδιαφέρον. Κι αν είναι να διαρκεί 40 ώρες, το καλό που του θέλω να έχει αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος ... να κάτι θετικό που είχε π.χ. το μικρό Gemini Rue.

shodan wrote: Επίσης για όσους τα πρόλαβαν, το ίδιο μένος -αν θέλετε- νιώθατε και για την εξέλιξη των text adventures σε graphic adventures;

Όχι. Έχω παίξει σπανίως από κανένα τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν τρελαινόμουν ούτε και τότε που ήταν καθεστώς. Αλλά η σύγκριση είναι άδικη. Στο μυαλό μου είναι σα να λες επειδή τα πράγματα γελοιοποιήθηκαν (βασικά εξορθολογίστηκαν) στο θέμα της δυσκολίας μια φορά, πρέπει να το κάνουμε συνέχεια. Όχι. Κάπου πρέπει να υπάρχει ΣΤΟΠ. Αλλιώς να γραφτώ στο FB και να παίζω εκεί κατευθείαν και να μην το πολυταλαιπωρώ.

shodan wrote: Πχ, ο φίλος crock (να δω πότε θα κανονίσουμε συνάντηση να σφαχτούμε και από κοντά) ένιωσε ότι παίζε ένα προϊστορικο παιχνίδι από άποψη γραφικών όσο αφορά το gemini rue. Μα αυτός δεν ήταν ο σκοπός; Ένας φόρος τιμής στα old school-adventure που αγαπήσαμε;

Όχι. Με τίποτα. Δεν ήταν αυτός ο σκοπός του. Γιατί ήταν ένα κατασκεύασμα χωρίς αξιώσεις, λίγο - πολύ, φτιαγμένο για την πλάκα. Δεν είχε σκοπούς καν. Το ότι πετυχαίνει αυτά που πετυχαίνει εκ των υστέρων, καλά κάνει και τα πετυχαίνει :D Αλλά όταν το κρίνεις πρέπει να το βάλεις στη θέση του. Αφού έχει γραφικά για τα μπάζα. Τι να κάνω; Να αδιαφορήσω λόγω των άλλων στοιχείων που έχει και μ' αρέσουν και να του βάλω 100%. Όπως επίσης και σα γρίφοι εν είναι και το άκρον άωτον της σκέψης. Τι να πω; Ότι είναι το τελειότερο όλων; Αφού δεν είναι.

crocark wrote: σε τέτοιο βαθμό που να θεωρείται ιδιαίτερα αρνητικό

Δε θεωρείται ιδιαίτερα αρνητικό. Στο βαθμό που συμμετέχει όλο αυτό στη συνολική αποτίμηση του κόβει κάποιους πόντους.

shodan wrote: Αν είναι έτσι συγκρίνοντας οποιοδήποτε adventure με ένα σύγχρονο fps είναι ένα αιώνα πίσω σε γραφικά τα πρώτα;

Εγώ κρίνω με βάση αυτά που ξέρω. Συνήθως ξέρω από adventures, οπότε με βάση αυτά που ήξερα εκείνη την εποχή, μου φάνηκε φτωχό στον τομέα αυτό.

shodan wrote: Δεν ξέρω ίσως τα δικά μου στάνταρ να είναι σχετικά χαμηλά

Όπου και να είναι, δικαίωμά σου. Λες τη γνώμη σου όπως κι εγώ τη δική μου. Δε νομίζω κανένας να τη λέει σε κάποιον σε τέτοιο στυλ. Εγώ τον τελευταίο καιρό το μόνο που κάνω συνεχώς είναι εκφράζω το φόβο μου ότι τα πράγματα γίνονται όλο και πιο ομογενοποιημένα και αδιάφορα. Ομογενοποιημένα σημαίνει όλα λίγο πολύ ίδια. Αδιάφορα σημαίνει ότι για να κάτσω πρέπει εκτός από σενάριο να έχει και κάτι να κάνω.

Αλλά όπως είπα και παραπάνω, παύω να είμαι απόλυτος, γιατί παίζει να είμαι κι εγώ σε μεταβατική φάση. Πραγματικά δεν ξέρω. όσο αναρωτιέμαι, σκέφτομαι ότι άμα μου δίναν εμένα τώρα ένα Still Life, θα ήμουν αλλού. Αλλά δε μου δίνουν ...

shodan wrote: Δεν λεω να τα εξισώνουμε όλα, εντάξει τα Heavy Rain, Fahrenheit, Walking Dead πχ δεν είναι adventures αλλά δεν μπορώ να δεχτώ ότι τα τελευταία χρόνια δεν σας έκανε κλικ κανένα παιχνίδι.

Από αυτά που μοιάοζυν πιο πολύ σε κλασικά advnetures, το τελευταίο ήταν το Gemini. Από αυτά που είναι λίγο της εναλλακτικής σκηνής, το Darkstar, αν κι εγώ το θεωρώ καθαρόαιμο adventure και μάλιστα FMV. Από ttg χαλαρά τo Back to the Future πολύ καλό, αν ξεπεράσω τα κολλήματα με τα επεισόδια, αλλά και πάλι αυτό το συγκεκριμένο ήταν πολύ καλό, γιατί ακόμη και τα επεισόδια δε μου χτύπησαν τόσο πολύ. Sam&Max, έχω ξεχάσει που τοποθετούνται σαν κυκλοφορίες χρονικά. Το 3 περιμένει. Το 2 ήταν εκπληκτικό. Σαφώς δεν έχω παίξει τα περισσότερα πουθ έχουν κυκλοφορήσει. Από όσο έχω δει σε utube, trailers, demos, φίλους κλπ. τα Blackwell μου φάνηκαν καλά και το Botanicula από την πολύ εναλλακτική σκηνή, αρκετά ενδιαφέρον, τουλάχιστον πρωτότυπο, να μη νιώθω ότι κάνω πάλι τα ίδια. Μη μου ξαναπείς για το Resonance. Το κατάλαβα, είναι καλό. Σας πιστεύω :)

shodan wrote: Για δείτε τι γίνετε με τα άλλα είδη παιχνιδιών.

Γιατί; Τι με νοιάζει; Δεν μπαίνω στα χωράφια τους με την ελπίδα να μην μπουν στα δικά μου :lol:

shodan wrote: Απογοητεύομαι ειλικρινά όταν διαβάζω πως πλέον βγαίνουν άθλια παιχνίδια. Πείτε μου και εμένα πότε σταμάτησαν να βγαίνουν σωστά παιχνίδια; Το 97 πχ; Να έχω ένα μέτρο σύγκρισης για το τι ζητάτε που κανένα σύγχρονο παιχνίδι δεν το προσφέρει.

Δεν μπορείς. Πίεσε μαζί μας να βγει και κάτι καλύτερο. Μην αρκείσαι στα ελάχιστα. Μια σκέψη είναι βέβαια κι όχι πραγματική προτροπή. Είπαμε, ο καθένας ό,τι θέλει κάνει και παίζει. Άλλωστε δεν είπα ποτέ σε κανέναν: Γιατί ρε μεγάλε παίζεις αυτό;

shodan wrote: Απογοητεύομαι ειλικρινά όταν διαβάζω πως πλέον βγαίνουν άθλια παιχνίδια.

Εϊπα ότι το '11 ήταν άθλιο. Όχι ότι βγαίνουν μόνο άθλια παιχνίδια γενικώς. Και πιο πάνω είπα ότι κάθε μήνα όλο και πιο άσχετα είναι τα adventures. Ναι, προφανώς, αν συνεχίσει όλο αυτό, σε λίγο θα λέω ότι βγαίνουν μόνο άθλια adventures. Αλλά μέχρι τότε περιμένω τις εξαιρέσεις. Πριν μήνες έλεγα ότι περίμενα μόνο από Pendulo ... ... ... Τώρα λέω ότι περιμένω μόνο από Cordes, αλλά και πάλι επειδή το είδος του λίγο το φοβάμαι (κυριολεκτικά) δεν ξέρω αν όντως το περιμένω. Ε, ναι. Περιμένω κι από τα KSs αλλά τι και πότε, βλέπουμε. Δεν κάνω τόσο μακροχρόνια σχέδια πλέον. Πάντως, για να επανέλθω, μην το βλέπεις σαν αφορισμό. Λέω ότι καλός είναι ο σωρός, αλλά δεν υπάρχει, όλο και λιγότερο τελευταία, κάτι στο ανάμεσα για να ξυπνάει το πάθος.

ΑΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΜΕΤΑΣΤΗΘΙ

More
02 Ιουλ 2012 13:53 #38103 by shodan
Εγώ καταλαβαίνω ότι όλους κάτι μας χαλάει. Άλλοι το ρίχνουμε στην μικρή διάρκεια πλέον των παιχνιδιών, άλλοι στα συνοδευτικά, άλλοι στην ελλιπή ιστορία, άλλοι στους γρίφους κοκ.
Ενώ παράλληλα συνεχίζουμε να αφορίζουμε (εγώ έτσι το βλέπω) χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Παλιότερα δεν υπήρχαν τόσες επιλογές, περιμέναμε στωϊκά πότε θα καταφέρει η Lucas και η κάθε Lucas (άλλωστε μετρημένες ήταν οι εταιρείες στα δάχτυλα ενός χεριού) να βγάλει τη συνέχεια του παιχνιδιού και είτε ήταν καλό είτε όχι μιας και το περιμέναμε τόσο καιρό και πάλι θεϊκό έμοιαζε. Τα βλέπω λάθος, μπορεί;
Εγώ τα τελευταία χρόνια έχω απολαύσει παιχνίδια χωρίς να μου αφήσουν κάποια πικρία (χωρίς να λείπουν βέβαια οι εξαιρέσεις). Όπως και να έχει γίνεται στα 20 παιχνίδια που θα κυκλοφορήσουν να είναι τα 19 αστέρια; Όχι.
Ούτε παλιότερα γινόταν αυτό, υπήρχαν και πατάτες. Δε θέλω να δεχτώ όμως ότι οι πλειονότητα είναι πατάτες πλέον!

Μακριά το πήγαμε το θέμα και πάλι αλλά αξίζει.
Κάτι τελευταίο μόνο. Έχετε σκεφτεί ίσως ότι και παλιότερα τα μεγάλα κουτιά δεν ήταν κάτι περισσότερο από κράχτες;; Έχω πάμπολα παιχνίδια τα οποία είναι γεμάτα χαρτόνι και μέσα έχουν τα σιντι αντε και ένα ψευτομάνιουαλ. Εντάξει υπάρχουν και τα κουτάκια με τα τόσα συνοδευτικά αλλά συνήθως έτσι τα πλασάρανε, μεγάλο κουτί για να τραβήξουν τα βλέματα. Παλιότερα άλλωστε δεν υπήρχε το διαδίκτυο και οι αγορές μέσω πιστωτικής. Πήγαινες στο μαγαζί έβλεπες τα ράφια και τσίμπαγες το παιχνιδάκι.

&quot;Lo-lo-look at you, Hacker.
A pa-pa-pathetic creature of meat and bone, panting and sweating as you ru-run through my corridors-s.
H-h-how can you challenge a perfect, immortal machine?&quot;
FB Profile[/url:2nnqt01r] | Twitter Profile[/url:2nnqt01r] | Blog-o-sphere[/url:2nnqt01r]

More
02 Ιουλ 2012 15:40 #38105 by skoros

crocark wrote: Πάρε τα παιχνίδια της Deep Silver, Tunguska, Puritas, Horizon. Έχουν κάνει εκπληκτική δουλειά. Δε σου βάζουν μέσα μόνο περιττά πράγματα, αλλά και τρομερά ενδιαφέροντα. Μη σου πω ότι αυτός είναι ο λόγος που είναι η μοναδική συμπαθής γερμανική εταιρεία. Γιατί βγάζει παιχνίδια κοντά στο παλιό στυλ.

Μόνο ωραίο manual έχουν τα Secret Files. Σε ιστορία, γρίφους, ατμόσφαιρα, φωνές μιλάμε για μεγάλες πατάτες... Το Lost Horizon το έχω παίξει μόνο σε demo και ομολογουμένως φαινόταν πολύ καλύτερο από τα SF.

crocark wrote: η πρώτη χαζή τριλογία ταινιών ...

Αν αναφέρεσαι στο LOTR διαφωνούμε ολοκληρωτικά.

• Castledoque
  • Castledoque's Avatar
  • Adventure Draic Kin
  • Adventure Draic Kin
More
02 Ιουλ 2012 15:55 #38106 by Castledoque

shodan wrote: Εγώ καταλαβαίνω ότι όλους κάτι μας χαλάει. Άλλοι το ρίχνουμε στην μικρή διάρκεια πλέον των παιχνιδιών, άλλοι στα συνοδευτικά, άλλοι στην ελλιπή ιστορία, άλλοι στους γρίφους κοκ.

Δε φαντάζεσαι πόσο συμφωνώ. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι adventure τόσο καλά όσο τα καλύτερα παλαιότερων εποχών σπανίζουν, όμως αυτό δε σημαίνει ότι και τα σύγχρονα δείγματα του είδους είναι άχρηστα. Όπως επίσης πατάτες υπήρχαν πάντοτε και τολμώ να πω ότι παλιότερα ίσως ήταν και περισσότερες. Πάντως όλη αυτή η γκρίνια ότι τα σύγχρονα adventure δεν είναι τόσο καλά όσο τα παλιότερα ή είναι πολύ σύντομα ή υπερβολικά εύκολα, όσο και αν βασίζεται εν μέρει στην πραγματικότητα (και τονίζω το εν μέρει), από ένα σημείο και πέρα θεωρώ ότι δεν οδηγεί πουθενά. Εμένα τουλάχιστον μου φέρνει μελαγχολία. Που είναι τα ωραία threads που βλέπαμε παλιότερα για ποια παιχνίδια περιμένουμε με ανυπομονησία... Και μάλιστα τυχαίνει προσωπικά να είμαι αρκετά γκρινιάρης και επικριτικός όσον αφορά τα games (αλλά και γενικότερα ταινίες, βιβλία κι ότι άλλους τομείς ψυχαγωγίας μου αρέσουν). Ας πούμε, για να φέρω το αγαπημένο παράδειγμα όλων εδώ, το Yesterday, αν και ένα αξιοπρεπέστατο σε γενικές γραμμές παιχνίδι, προσωπικά μου άφησε μάλλον χλιαρή εντύπωση (και όχι λόγω της διάρκειάς του). Και ενώ αρχικά ξεκίνησα να διατυπώνω τις ενστάσεις μου και τα παράπονά μου σε κάποια (πολύ λίγα) posts, επικράτησε τελικά μια τόσο αρνητική διάθεση απέναντι στο παιχνίδι και τους δημιουργούς του (ακόμα και από ανθρώπους που δεν είχαν καν δει το παιχνίδι), που κατέληξα να το υποστηρίζω, ενώ υπό φυσιολογικές συνθήκες θα ήμουν αρκετά επικριτικός απέναντί του. Αλλά και γενικότερα βλέπω μια τάση να την έχουμε τρόπον τινά στημένη στους developers των adventure games για να τους πυροβολήσουμε στο πρώτο στραβοπάτημα και να τους κατηγορήσουμε για ξεπούλημα ή αισχροκέρδια ή απάτη ή κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο. Δε λέω βέβαια πως πρέπει και να δεχόμαστε άκριτα ότι μας σερβίρουν, αλλά μου φαίνεται πως ώρες ώρες τείνουμε να φτάσουμε στο άλλο άκρο.

Περιμένουμε τόσα πολλά και διαφορετικά παιχνίδια στο επόμενο διάστημα, μερικά από τα οποία έχουν ήδη αρχίσει να βγαίνουν (Asylum, Amnesia 2, Testament of Sherlock Holmes, Τριλογία Deponia, Dark Eye: Chains of Satinav, Moebius, Cognition, Double Fine adventure, καινούργιο Tex Murphy, Haunted και πόσα άλλα που τώρα δεν τα θυμάμαι), χώρια διάφορα indie διαμαντάκια που προκύπτουν στο άσχετο. Θα μπορούσαν να γίνονται τόσες ωραίες κουβέντες για το τι περιμένουμε από αυτά, αν μας αρέσει η κατεύθυνση που παίρνουν, να ακουστούν γνώμες για τα trailer, κλπ. Θεωρώ ότι είναι κρίμα σε μια εποχή που βγαίνουν τόσα πολλά adventure και το ενδιαφέρον για το είδος δείχνει να επανέρχεται (προσωρινά ή μόνιμα, αυτό ακόμα δεν το ξέρουμε), κάτι τέτοιο να μην έχει ουσιώδες αντίκρυσμα σε μια κοινότητα "αντβεντσουρόφιλων", αλλά αντιθέτως να επικρατεί μια αίσθηση κατήφειας και καχυποψίας. (Και, ναι, όντως το 2012 εκτός από το Resonance μέχρι τώρα δεν έχει βγει άλλος τίτλος που να μπορεί να θεωρηθεί από την πλειοψηφία κάτι το πολύ ιδιαίτερο, όμως γενικότερα νομίζω και στα άλλα genres του gaming δεν έχουν βγει πολλά παιχνίδια που να μπορούν να θεωρηθούν εξαιρετικά φέτος.)

More
02 Ιουλ 2012 18:17 #38108 by crocark
Έχετε πλάκα, γι' αυτό γελάω και όχι για να κοροϊδέψω. Κατ' αρχάς, μια χαρά συζήτηση θεωρώ ότι κάνουμε Castledoque. Αν θεωρείς ότι ωραίες συζητήσεις είναι μόνο όσες είναι πλυμμηρισμένες από γλυκόλογα, δάκρυα χαράς και ροζ κουφέτα, προφανώς δε θα συμφωνήσουμε. Έχω όμως τη αίσθηση από όσα δικά σου έχω διαβάσει ότι είσαι πέρα από αυτό. Οπότε το πάω παρακάτω. Σε ενοχλεί η μιζέρια. Ναι είμαι μίζερος. Τώρα που απελευθερωθήκαμε από προακαταλήψεις πάμε στα σοβαρά:

shodan wrote: Εγώ καταλαβαίνω ότι όλους κάτι μας χαλάει

Ναι.

shodan wrote: Άλλοι το ρίχνουμε στην μικρή διάρκεια πλέον των παιχνιδιών

Όχι. Με τίποτα δεν το δέχομαι. Μα με τίποτα. Ξαναλέω. Παλιά δε μας απασχολούσε καν η διάρκεια. Δεν ήταν θέμα. Ποτέ δε θυμάμαι για κανένα παιχνίδι 20+ χρόνια να συζητάμε αυτό το θέμα. Τελευταία μας προέκυψε γιατί νομίζουμε κάποιοι ότι - εσχάτως - κάποιοι μας κοροϊδεύουν. Δεν ψάχνουμε δικαιολογίες για να γκρινιάξουμε, γιατί αυτό κατάλαβα. Απλά βλέπουμε την κοροϊδία και δεν μπορούμε να κρατήσουμε το στόμα μας κλειστό.

shodan wrote: άλλοι στα συνοδευτικά

Όχι πάλι. Αυτό το θέμα μας απασχολεί χρόνια. Εγώ ο ίδιος άνοιξα thread γι' αυτό πολλά χρόνια μετά που με πρωτοαπασχόλησε. Δεν είναι δικαιολογία όμως για να γκρινιάζουμε για το ίδιο το προϊόν και δεν έχω δει κανένα να το κάνει τόσα χρόνια. Όχι εδώ μέσα τουλάχιστον. Δηλαδή δεν έχει πει κανείς ότι δε μ' αρέσουν τα παιχνίδια που βγαίνουν γιατί δεν είναι σε καλά κουτιά, με καλά manuals κλπ. Προσωπικά θέλω τάτοια αλλά δεν κρίνω με βάση αυτά. Όταν γκρινιάζω, γκρινιάζω σε άλλο επίπεδο.

shodan wrote: άλλοι στους γρίφους

Ε, ΑΥΤΟ ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ. Αν δεν γκρινιάξω για τους γρίφους σε ένα adventure, για τι να γκρινιάξω; Δεν είμαι μαζόχας, ούτε το παίζω "παντολύτης" κλπ. Έχω τελειώσει μόνος μου το ένα τέταρτο ή ίσως λίγο παραπάνω από τα πάρα πολλά παιχνίδια που έχω παίξει. Αυτό για επιβεβαίωση. Δεν το παίζω έξυπνος. Αλλά θέλω το προϊόν αυθεντικό. Σκοπός του βασικός είναι να με κάνει να ψάχνομαι κι όχι να κάνω περίπατο. Μέσα σε λογικά πλαίσια πάντα. Δε λέω να μη μου δίνει τα Hints πουθενά και να κάνω μόνο δοκιμές και τέτοια. Τέλος πάντων. Σ' αυτόν τον τομέα έχω μια διαρκή αίσθηση ότι τα παιχνίδια με δουλεύουν τελευταία. Συνήθως. Το θέμα χρόνος είναι αλληλένδετο με τις απαιτήσεις σε σκέψη. Θέλω μέσες λύσεις. Δε μου αρέσουν τα μικρά - ευκολόλυτα. Δε μου αρέσουν τα μεγάλα - ευκολόλυτα. Δε μου αρέσουν τα μικρά - δυσκολόλυτα. Ναι, δεν έχω αφήσει και κανένα από τα φετινά - περσινά απ' έξω ... ξέρω. Αφού δε βγάζουν πλέον μέτριας διάρκειας και μέτριας δυσκολίας.

shodan wrote: Ενώ παράλληλα συνεχίζουμε να αφορίζουμε (εγώ έτσι το βλέπω) χωρίς ιδιαίτερο λόγο.

Δεν αφορίζω, παρά μόνο αν πρόκειται για γερμανικά, αλλά για άλλους λόγους. Όταν αφορίζω το BoUT όμως το αφορίζω γιατί θεωρώ ότι ήταν ένα κενό παντελώς περιεχομένου δημιούργημα μέσα σε ένα εξαιρετικό περιτύλιγμα και μάλιστα πολλών στρώσεων. Είναι η μόνη περίπτωση τα τελευταία χρόνια που παρακαλούσα να τελειώσει γιατί δεν το άντεχα άλλο πια. Τα ίδια και τα ίδια χαζά για 5 κεφάλαια. Μιλάμε, μαρτύριο. Κατηγορία "μεγάλο σε διάρκεια - χωρίς ιδιαίτερους γρίφους". Τσάμπα πάλη ... Κι όταν τα βάζω με το ΒΜ3, τα βάζω (πρέπει να το λέω για εκατομμυριοστή φορά) για το λόγο ότι δεν ανήκει στις κατηγορίες παιχνιδιών - bugs που αναφέρει ο Praetorian παραπάνω. Έχει το πλέον πασιφανές bug των τελευταίων ετών, το bug για το οποίο κανείς δεν μπήκε στον κόπο ν' ασχοληθεί. Θα πω και για το Υ παρακάτω ...

shodan wrote: Όπως και να έχει γίνεται στα 20 παιχνίδια που θα κυκλοφορήσουν να είναι τα 19 αστέρια; Όχι.

Αυτό λέω κι εγώ αλλιώς. Ε, στα 20 ρε shodan να ήταν τουλάχιστον το ένα αστέρι!!! Θα προτιμούσα στα δέκα για να διατηρώ καλύτερα τις ισορροπίες βέβαια.

shodan wrote: Ούτε παλιότερα γινόταν αυτό, υπήρχαν και πατάτες.

Εννοείται αυτό.

shodan wrote: Δε θέλω να δεχτώ όμως ότι οι πλειονότητα είναι πατάτες πλέον!

Εγώ θα επιμείνω σ' αυτό, παρόλο που το διάστημα είναι πολύ μικρό για να πω πλέον . Θέλοντας να διαψευστώ ευχάριστα. Λέω απλά ότι το '11 δεν είχαμε κανένα αστέρι. Για το '12 είχα δυο ελπίδες. Μου έμεινε η μια μόνο κι αυτή είναι για ειδικούς λόγους μισή. Εγώ πάντως δεν το πάω πολύ παλιότερα. Επειδή είπες για '97 ... Σου λέω το '09. Το '09 είχε 3 αστέρια. Σκεφτόμουν ανάμεσα σε 3 για να πω ποιο είναι το καλύτερο. Το '08 κυκλοφόρησε το πιο πλήρες παιχνίδι όλων των εποχών, το Lost Crown. Ένα παιχνίδι που σα θεματολογία δε μου αρέσει καθόλου, ωστόσο μπορώ να ξεχωρίσω τα συναισθήματα από την καθαρή κρίση και να πω ότι δεν έχει ξαναβγεί τέτοιο παιχνίδι στα χρονικά. Σκέψου, φλερτάρει με την προσωπική μου δεκάδα, ενώ δε μου αρέσει.Δεν το λέω τυχαία. Προσπαθώ να υποστηρίξω το ότι δεν γκρινιάζω απλώς για να γκρινιάζω, αν και εκ των πραγμάτων γκρινιάζω περισσότερο απ 'όλους, οπότε λογικό είναι να φαίνεται έτσι. Θα μου πεις. Επειδή βγήκε το '08 το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών, όλα τ' άλλα είναι μάπα γιατί δε βγαίνουν ίδια; Αυτά μια φορά γίνονται. Ναι, αλλά δε βλέπω τον τελευταίο ενάμιση χρόνο κάτι να με συνεπαίρνει. και, επαναλαμβάνω, το "συνεπαίρνει", δεν είναι μόνο σεναριακό. Είναι κι η πρόκληση μέσα. Να θέλω να λύσω το όποιο μυστήριο γιατί κατάφερε με όλους τους δυνατούς τρόπους να με ερεθίσει.

shodan wrote: Μακριά το πήγαμε το θέμα και πάλι αλλά αξίζει.

Εννοείται.

shodan wrote: Κάτι τελευταίο μόνο. Έχετε σκεφτεί ίσως ότι και παλιότερα τα μεγάλα κουτιά δεν ήταν κάτι περισσότερο από κράχτες;; Έχω πάμπολα παιχνίδια τα οποία είναι γεμάτα χαρτόνι και μέσα έχουν τα σιντι αντε και ένα ψευτομάνιουαλ.

ΑΚΡΙΒΩΣ!!! Συμφωνώ μαζί σου. Έτσι ήταν. Είμαι γεμάτος τέτοια κουτιά. Να συμπληρώσω επίσης ότι το manual δεν το κάνουν οι σελίδες, αλλά και το τι περιλαμβάνουν αυτές. Μ' αυτά τα δεδομένα, manuals της προκοπής, έφτιαχνε βασικά μόνο η Sierra απ' όσο ξέρω, που πάλι δεν είναι αγαπημένη μου εταιρεία! Το τονίζω για να δείξω ότι δε διαλέγω μόνο με βάση τα manuals. Tο θεωρώ αυτονόητο, αλλά καλά είναι να το επισημάνω ακόμη μια φορά.

Ωστόσο εκείνα τα κουτάκια, τα άδεια, ήταν κομψοτεχνήματα και δύσκολα τα ξεπερνάω προσωπικά. Κανένα από τα σύγχρονα πλαστικά κουτάκια δε θα μπορούσε να με κάνει να προσπαθήσω επί 2 χρόνια να το αντιγράψω κατά το δυνατόν σε ελαιογραφία. Για όση αξία έχει ...

shodan wrote: Παλιότερα άλλωστε δεν υπήρχε το διαδίκτυο και οι αγορές μέσω πιστωτικής. Πήγαινες στο μαγαζί έβλεπες τα ράφια και τσίμπαγες το παιχνιδάκι.

Τι καλή εποχή! Ήταν το προϊόν ελαττωματικό, το πήγαινες πίσω, σου έδιναν άλλο. Απλά πράγματα. Ενώ τώρα, μπες σε φόρουμ, διάβασε, ψάξε, παρακάλα να σε δουν και να σου δώσουν σημασία ... Εντάξει, είμαι άδικος τώρα. Έχει σαφώς και τα καλά του όλο αυτό :wink: :lol:

skoros wrote: Μόνο ωραίο manual έχουν τα Secret Files. Σε ιστορία, γρίφους, ατμόσφαιρα, φωνές μιλάμε για μεγάλες πατάτες...

Δεν είναι πιο πατάτες από το μέσο παιχνίδι του 2011. Προσωπικά το Τουγκούσκα κι όλα τ' άλλα τα θεωρώ πολύ πιο ενδιαφέροντα από το Whispered World. Τώρα χωρίς να ξέρω τίποτα γι' αυτά να μου τα έδινες να διαλέξω είμαι σίγουρος πως πάλι το Τουγκούσκα θα διάλεγα μετά από 5 λεπτά παιχνιδιού. Χαλαρότατα. Όσο για το LH, το θεωρώ σαφώς υποδεέστερο γιατί πάλι αντιγράφει. ΠΑΛΙ!!! Κι όταν αντιγράφεις, παίζει ρόλο και το τι αντιγράφεις. Όσο πιο γνωστό, τόσο μεγαλύτερο το κράξιμο. Αλλά πάλι καλό ήταν. Περνούσε η ώρα ευχάριστα. Είχε τους ανθρώπους σχεδιασμένους σαν ανθρώπους κι όχι σαν καρικατούρες καρικατούρας και δεν ήταν γιομάτα φτηνούς συναισθηματισμούς. Οπότε καλά ήταν ... Σε σύγκριση με κάποια άλλα.

skoros wrote: Αν αναφέρεσαι στο LOTR διαφωνούμε ολοκληρωτικά.

Μπορεί, αλλά να σε ρωτήσω κάτι. Δεν το σιχάθηκες πια; Το διάβασες (υποθέτω και πάντα υποθέτω). Το είδες όταν πρωτοκυκλοφόρησε. Είδες και τ' άλλα. Όταν βγήκε και το τρίτο πήγες σε ολονυχτία σε κάποιο Multiτέτοιο και τα είδες και τα 3 μαζί μέχρι το πρωί. Αγόρασες τα soundtracks. Διάβασες κόμικς. Έπαιξες επιτραπέζια βασισμένα σ' αυτά. Στόλισες το σπίτι σου με φιγούρες των ηρώων. Έφτιαξες εσύ δικές σου φιγούρες και τις έβαψες. Διάβασες μερικές δεκάδες παρόμοια πράγματα και, για να το συντομεύω, έπαιξες RPG και adventures είτε πανομοιότυπα, είτε καλά αντίγραφα, είτε κακέκτυπα. Η ερώτηση του εκατομμυρίου :wink: Δε βαρέθηκες; Αν όχι, λύσε μου μια απορία ακόμη. Μέχρι ποτέ το βλέπεις να μη βαριέσαι για να ξέρουμε οι υπόλοιποι πόσο θα τραβήξει αυτό το μαρτύριο;

Μου βγήκε αυθόρμητα εκείνη τη στιγμή κι όσο και να έχω κι άλλα παραδείγματα να βάλω στη θέση του, θα είναι άτιμο. Οπότε άσ' το έτσι κι ας διαφωνούμε :)

Castledoque wrote: Πάντως όλη αυτή η γκρίνια ότι τα σύγχρονα adventure δεν είναι τόσο καλά όσο τα παλιότερα ή είναι πολύ σύντομα ή υπερβολικά εύκολα, όσο και αν βασίζεται εν μέρει στην πραγματικότητα (και τονίζω το εν μέρει), από ένα σημείο και πέρα θεωρώ ότι δεν οδηγεί πουθενά.

Προφανώς έχει ως στόχο να γίνουν οι λιγότερο απαιτητικοί, περισσότερο απαιτητικοί και να γκρινιάξουν κι αυτοί μπας και δούμε σταμάτημα του κατήφορου. Επίσης, για να είμαι ειλικρινής, μερικές φορές είναι από αντίδραση. Δηλαδή προσωπικά μεγαλοποιώ κάποια πράγματα γιατί ενοχλούμαι αντί για σχολιασμό να διαβάζω διαφημίσεις. Τελευταία, ενώ όλα τα βλέπω στραβά, διαβάζω όλο και περισσότερο διθυραμβικές κριτικές και ύμνους για μετριότητες. Ε, οπότε τρελαίνομαι καμιά φορά.

Για το Υ. Ναι, συμφωνώ. Η μικρή του διάρκεια είναι το μικρότερο από τα πιθανά μειονεκτήματα που θα μπορούσε να έχει ...

Castledoque wrote: Αλλά και γενικότερα βλέπω μια τάση να την έχουμε τρόπον τινά στημένη στους developers των adventure games για να τους πυροβολήσουμε στο πρώτο στραβοπάτημα και να τους κατηγορήσουμε για ξεπούλημα ή αισχροκέρδια ή απάτη ή κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

Προσωπικά δεν την έχω στημένη σε κανέναν. Δε χρειάζεται καν. Τα κάνουν όλα χάλια και μόνοι τους χωρίς βοήθεια ... Για απάτη μιλάω δύσκολα. Απάτη δεν είναι να σου πουλάει κανείς ένα τετράωρο demo έναντι 40 ευρώ. Γιατί το ξέρεις από πριν κι έχεις συμφωνήσει στην αγορά, εκτός αν είσαι ο πρώτος που το αγόρασε και δεν ενημερώθηκες κλπ. Αλλά αρπαχτή είναι χαλαρότατα. Όσο υπάρχουν κάποιοι που, έστω, δε λένε τα πράγματα με τ' όνομά τους ή κλείνουν τα μάτια σε τέτοια θέματα, τόσο τα adventures θα κατρακυλούν. Αυτή είναι όλη η ιστορία και τίποτα περισσότερο. Από τα παιχνίδια που λες κάποια είναι για το '13 και βλέπουμε. Μόνο το Asylum περιμένω να δω. Βασικά περιμένω να το παίξει η Dream. Άμα μπορέσει θα δοκιμάσω κι εγώ. Το Τεξ εννοείται, αλλά είναι για του χρόνου ... Άμα κάποιο από τ' άλλα είναι άξιο λόγου θα το δω. Έχω φαέι πολλή ήττα και δεν είμαι διατεθειμένος να ρισκάρω πλέον. Από όλα για το μόνο που εκφράστηκα αρνητικά πριν το δω, από την ημερομηνίατης πρώτης του ανακοίνωσης και το πρώτο trailer, είναι το SH. Θα κοιτούσα να δω τι είχα γράψει και να το quotάρω, αλλά επειδή είναι σίγουρο ότι σήμερα θα γράψω χειρότερα από τότε, καλύτερα ν' αφήσω την καλύτερη δυνατή εκδοχή για crocarkεια γνώμη :wink: :wink: :wink:

ΑΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΜΕΤΑΣΤΗΘΙ

More
02 Ιουλ 2012 23:43 #38115 by skoros

crocark wrote: Δεν είναι πιο πατάτες από το μέσο παιχνίδι του 2011.

Δε με ενδιαφέρει το μέσο παιχνίδι του 2011. Τα συγκρινω βάση των ~50 adventure που έχω παίξει (ξέρω, είναι λίγα). Τα Secret Files τα θεωρώ τα blockbuster των adventure: ωραία γραφικά, ανεγκέφαλη δράση, εκρήξεις και μεγαλεπίβολα σενάρια. Βρε φιλε crocark, ο Michael Bay τα έφτιαξε;;;;;
Και για να μην ακουστώ πολύ "κουλτούρα" ήθελα να παίξω κάτι σχετικά ανάλαφρο και απλά ευχάριστο όταν τα ξεκινησα. Δεν είχα προσδοκίες για "βαθιά φιλοσοφία". Αλλά εντάξει, τι να λέμε τώρα, το φινάλε του Puritas Cordis είναι τόσο γελοίο που πλέον το θεωρώ cult...

crocark wrote: Προσωπικά το Τουγκούσκα κι όλα τ' άλλα τα θεωρώ πολύ πιο ενδιαφέροντα από το Whispered World.

Δεν το έχω παίξει το WW, αλλά από τα λίγα που έχω δει το θεωρώ αδύνατο να είναι χειρότερο από τα SF.

crocark wrote: Όσο για το LH, το θεωρώ σαφώς υποδεέστερο γιατί πάλι αντιγράφει.

Ενώ τα Secret Files είναι μέσα στην πρωτοτυπία...

crocark wrote: Μπορεί, αλλά να σε ρωτήσω κάτι. Δεν το σιχάθηκες πια; Το διάβασες (υποθέτω και πάντα υποθέτω). Το είδες όταν πρωτοκυκλοφόρησε. Είδες και τ' άλλα. Όταν βγήκε και το τρίτο πήγες σε ολονυχτία σε κάποιο Multiτέτοιο και τα είδες και τα 3 μαζί μέχρι το πρωί. Αγόρασες τα soundtracks. Διάβασες κόμικς. Έπαιξες επιτραπέζια βασισμένα σ' αυτά. Στόλισες το σπίτι σου με φιγούρες των ηρώων. Έφτιαξες εσύ δικές σου φιγούρες και τις έβαψες. Διάβασες μερικές δεκάδες παρόμοια πράγματα και, για να το συντομεύω, έπαιξες RPG και adventures είτε πανομοιότυπα, είτε καλά αντίγραφα, είτε κακέκτυπα. Η ερώτηση του εκατομμυρίου :wink: Δε βαρέθηκες; Αν όχι, λύσε μου μια απορία ακόμη. Μέχρι ποτέ το βλέπεις να μη βαριέσαι για να ξέρουμε οι υπόλοιποι πόσο θα τραβήξει αυτό το μαρτύριο;

Επειδή από όλο το κατεβατό που ανέφερες το μόνο που έχω κάνει είναι να δω τις ταινίες στο σινεμά και μετά τις extended editions σε dvd φυσικά και δεν τα έχω βαρεθεί.
Αλλά και αν υποθέσουμε ότι είχα κάνει όσα λες και είχα βαρεθεί το όλο θέμα τότε και πάλι αυτό δε μειώνει σε τίποτα την αξία του LOTR. Σα να μου λες ότι επειδή έφαγα 50 κομμάτια παστίτσιο σε μία μέρα και μου ρθε αναγούλα, τότε αυτό σημαίνει ότι το παστίτσιο είναι άσχημο φαγητο...

ΥΓ. Φερτε μας το Hobbit.

More
03 Ιουλ 2012 00:12 #38116 by Praetorian
Replied by Praetorian on topic Re: Digital αγορές / Επεισόδια

shodan wrote: Εγώ καταλαβαίνω ότι όλους κάτι μας χαλάει. Άλλοι το ρίχνουμε στην μικρή διάρκεια πλέον των παιχνιδιών, άλλοι στα συνοδευτικά, άλλοι στην ελλιπή ιστορία, άλλοι στους γρίφους κοκ.

Έτσι σύντομα να πω κι εγώ ότι συμφωνώ με όλο το post του shodan, παραπάνω.

(είδα και τα post μετά, και εεεε... θα μου πάρει αρκετό χρόνο για να κάνω catchup :mrgreen: )

patch για ελληνικούς υπότιτλους σε: Monkey Island 1 SE και CD VGA beta patch !!!, Indiana Jones 3 και LOOM , Grim Fandango

More
03 Ιουλ 2012 09:10 #38120 by crocark

skoros wrote: Δε με ενδιαφέρει το μέσο παιχνίδι του 2011.

Εμένα όμως μ' ενδιαφέρει γιατί βασικά γι' ατυό μιλάω για τους τελευταίους 20 μήνες πάνω κάτω. Κι επιπλέον γιατί μου 'χουν γίνει τα τύμπανα ΝΑ με το ν' ακούω τι ωραίο παιχνίδι αυτό και τι ωραίο τ' άλλο ... Δε μ' ενδιαφέρει να υπερασπιστώ την ποιότητα των Secret Files. Λέω πάρα πολύ απλά ότι είναι τα ίδια με ό,τι κυκλοφορεί τελευταία και από κάποια σίγουρα καλύτερα. Άμα είναι αυτά μάπα, ΟΚ, αλλά μη μου λέτε ότι όλα τ' άλλα που παίζουν είναι καλύτερα. ή πείτε το αλλά αφήστε με να διαφωνώ.

skoros wrote: Βρε φιλε crocark, ο Michael Bay τα έφτιαξε;;;;;

Ποιος είν' αυτός;

skoros wrote: crocark έγραψε:
Όσο για το LH, το θεωρώ σαφώς υποδεέστερο γιατί πάλι αντιγράφει.

Ενώ τα Secret Files είναι μέσα στην πρωτοτυπία...

Αν προσέξεις, λέω ότι παίζει ρόλο και το τι αντιγράφεις. Όπως και να το κάνουμε από τον Ιντιάνα δεν υπάρχει πιο αντιγραμμένη υπόθεση και στυλ. Για μένα παίζει κι αυτό το ρόλο του. Οπότε, ναι, ελαφρώς προτιμώ ένα πιο "γενικό και αόριστο" παιχνίδι τύπουτ PG από τη δισεκατομμυριοστή εκδοχή του Ιντιάνα. Ή κάτι πιο ειδικό, ακόμη καλύτερα, όπως το Τουγκούσκα. Δε λέω ότι είναι τα αριστουργήματα. Για 3 - 3,5/5 τα 'χω. Όπως κι όλα τα οποία κυκλοφόρησαν 2 χρόνια τώρα.

skoros wrote: Επειδή από όλο το κατεβατό που ανέφερες το μόνο που έχω κάνει είναι να δω τις ταινίες στο σινεμά και μετά τις extended editions σε dvd φυσικά και δεν τα έχω βαρεθεί.

Άρα δεν έχει παίξει ακόμη πολλά παιχνίδια με τρολς, γκόμπλινς, ορκς, δράκους, μαύρα ξωτικά, άσπρα ξωτικά, υψηλά ξωτικά, δασοξωτικά, έκπτωτους βασιλιάδες, νάνους και ανθρωπάκια που ζουν σε λαγούμια. Ω ρε φίλε (στον εαυτό μου μιλάω ...) σκέψου τι έχεις να τραβήξεις μέχρι να γαλουχηθούν όλοι στο φανταστικό παραλήρημα ...

skoros wrote: Αλλά και αν υποθέσουμε ότι είχα κάνει όσα λες και είχα βαρεθεί το όλο θέμα τότε και πάλι αυτό δε μειώνει σε τίποτα την αξία του LOTR. Σα να μου λες ότι επειδή έφαγα 50 κομμάτια παστίτσιο σε μία μέρα και μου ρθε αναγούλα, τότε αυτό σημαίνει ότι το παστίτσιο είναι άσχημο φαγητο...

Μέσα είσαι, στο περίπου. Σου λέω ότι μόλις σου ' ρθει αναγούλα ή και πιο πριν το κόβεις. Δεν είπα ότι είναι άσχημο. Είπα ότι το μπούχτισα και να πάνε να φτιάξουν και τίποτα πιο πεζό και καθημερινό. Δε χρειάζεται να πετάμε συνεχώς στα σύννεφα. Κι αν θέλει κανείς να ξεπατικώσει λογοτεχνία (μιας κι η τέχνη καλώς ή κακώς αντιγράφεται) μπορεί να ξεπατικώσει και κάτι άλλο. Υπάρχουν εκατομμύρια βιβλία. Κι αν είναι ν' αντιγράφουν ταινίες, εκτός από το λοτρ και τον Ίντυ έχει κι άλλα πολλά επίσης. Όπως υπάρχει και θέατρο και ... και ...

Μιλάμε, βλέπω δράκο και παθαίνω εμπλοκή ... Επιτέλους με τους δράκους ... Κάποια στιγμή περνάμε στην εφηβεία. Ξεκολλάμε από την προσχολική λέμε.

ΑΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΜΕΤΑΣΤΗΘΙ