Bear With Me, Epis.1

Τρίτη, 06 Σεπτεμβρίου 2016, Συντάκτης: Fallen Angel

  • Κυκλοφορία: 2016
  • Ανάπτυξη: Exordium Games
  • Πλατφόρμα: PC

"I feel she is the key to all of this..."

Δεν είναι εύκολο να συνδυάσεις το νουάρ με την κωμωδία. Ακόμη και στον κινηματογράφο, αν εξαιρέσουμε το κυριολεκτικά ανεπανάληπτο Dead Men Don't Wear Plaid, μάλλον θα δυσκολευτείτε να σκεφτείτε άλλα «παντρέματα» των δύο αυτών ειδών. Κι όμως, η Exordium Games παίρνει το ρίσκο και σχεδιάζει το πρώτο point 'n' click adventure που πληροί όλες πραγματικά τις προδιαγραφές ενός φιλμ νουάρ ενώ ταυτόχρονα προσφέρει γέλιο με τις ατάκες του. Το αποτέλεσμα; Μοναδικό!

Σενάριο

Λίγες ημέρες απομένουν μόνο στον έμπειρο ντετέκτιβ για να συνταξιοδοτηθεί όταν μια μοιραία γυναίκα μπαίνει στη ζωή του και την αναστατώνει ζητώντας τη βοήθειά του. Ξέρει πως πρέπει να αρνηθεί, το νοιώθει στο πετσί του, μα δίχως καλά-καλά να το συνειδητοποιεί, υποχωρεί· και αρχίζει να μας αφηγείται την ιστορία του σε παρελθοντικό χρόνο. Η Amber Ashworth είναι φανερά ταραγμένη από την εξαφάνιση του αδερφού της, κι αυτή η γυναίκα δεν τρομάζει εύκολα. Σύντομα η υπόθεση θα αποδειχτεί πολύ πιο περίπλοκη, ίσως η πιο δύσκολη και επικίνδυνη στην πολυτάραχη καριέρα του ξακουστού ντετέκτιβ που καλείται όχι μόνο να βρει τον εξαφανισμένο Flint και να τα βάλει με τον αποκαλούμενο «Red Man» που έχει βάλει φωτιές σε ολόκληρη την PaperCity σκορπώντας τον πανικό, μα και να προσέχει τη γλυκιά Amber που φαίνεται να βρίσκεται εν αγνοία της(;) στο επίκεντρο των εξελίξεων.


(η νουάρ αφήγηση του Ted E. Bear ποτίζει την ατμόσφαιρα του παιχνιδιού και ενθουσιάζει)

Δημιουργήσατε στο μυαλό σας μια ασπρόμαυρη εικόνα όσο διαβάζατε τα παραπάνω; Είδατε ένα γοητευτικό ντετέκτιβ με αλαζονικό χαμόγελο και μια διαβολεμένα όμορφη γυναίκα με θλιμμένο βλέμμα; Εκείνος ήταν επιτήδεια αδιάφορος ενώ εκείνη αναθεματισμένα σέξυ; Ωραία, μόνο που αυτό θα ήταν κλασσικό νουάρ και όχι κωμωδία. Ας δούμε τώρα πώς είναι η αντίστοιχη εικόνα στην κωμική μορφή της: Ο ντετέκτιβ Ted E. Bear μπορεί να φοράει φεδόρα και να έχει αυστηρό βλέμμα, μα παραμένει ένας λούτρινος, χουχουλιάρικος αρκούδος. Η Amber Ashworth μπορεί να αποτελεί τη μεγάλη αδυναμία του ντετέκτιβ και τα μεγάλα μάτια της να είναι πάντοτε εκφραστικά, μα παραμένει ένα κοριτσάκι δέκα ετών που ακόμη... παίζει με κούκλες.

Gameplay

Παραδοσιακό point 'n' click adventure γεμάτο inventory-based γρίφους. Μάλλον αυτή η πρόταση συνοψίζει όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για το Bear With Μe. Μετακινούμαστε και αλλάζουμε τοποθεσίες αποκλειστικά με το ποντίκι μας, ενώ για να εξετάσουμε το περιβάλλον, να αλληλεπιδράσουμε με τα αντικείμενα, αλλά και να μιλήσουμε με τους υπόλοιπους χαρακτήρες, αρκεί ένα κλικ για να εμφανίσει το γνωστό κυκλάκι με τις τρεις εικονογραφημένες επιλογές (examine, take, speak). Η εξερεύνηση του περιβάλλοντος χώρου και το «κλικ» πάνω σε κάθε ενεργό πίξελ αποτελεί πολύ ευχάριστη ενασχόληση στη συγκεκριμένη περιπέτεια καθώς οι χαρακτήρες έχουν πλήθος από διαφορετικές ατάκες και περιγραφές, άλλοτε απλώς διασκεδαστικές και άλλοτε ξεκαρδιστικές.


(κλασσικοί inventory-based γρίφοι πλημμυρίζουν την περιπέτεια και κλείνουν το μάτι στους «παλιούς»)

Οι γρίφοι είναι όλοι ανεξαιρέτως inventory-based και γενικά θα χαρακτηρίζονταν ως λογικοί κι απλοί. Γενικά, όμως. Γιατί ειδικά, και παρά τη συντομία και ευκολία του παιχνιδιού, δεν είναι τόσο απίθανο να κολλήσετε κάπου για λίγη ώρα -ειδικά εάν κινήστε με γνώμονα τη λογική και όχι τη γνωστή (και πάντοτε κατακριτέα) μέθοδο του «δοκίμασε-ό,τι-να'ναι-όπου-να'ναι-για-να-προχωρήσεις». Εάν δε θέλετε να παιδευτείτε, αρκεί να θυμάστε δύο βασικούς κανόνες: <1> προσοχή στα πίξελς που αλλάζουν σε προηγούμενες οθόνες μετά από κάτι άλλο που γίνεται, και <2> επειδή έχετε κάτι μακρουλό και δε φτάνετε αυτό που θέλετε, δε σημαίνει πως κάτι άλλο επίσης μακρουλό δε θα το φτάσει. Ακόμη κι αν κολλήσετε κάπου, όμως, το πρώτο επεισόδιο του Bear With Me δε θα σας κρατήσει συντροφιά για περισσότερο από 1-2 ώρες, καθώς προλογίζει μοναχά την υπόθεση προϊδεάζοντάς μας για τη συνέχεια.

Γραφικά / Διάλογοι-Ήχος

Μπορεί να μην εμφανίζονται μπροστά μας ο αξέχαστος Humphrey Bogart και η αφοπλιστικά όμορφη Ingrid Bergman, αλλά και οι χαρακτήρες του παιχνιδιού καταφέρνουν να κερδίσουν τις εντυπώσεις, ειδικά μέσα από τις όμορφες αντιθέσεις τους: Ο Ted είναι ένας «βαρύς» αρκούδος, κρίνει πολύπλευρα τα πράγματα και συχνά ξεκινά μακροσκελείς αφηγήσεις των τεκταινομένων στο γνωστό κι αγαπημένο μας στυλ των νουάρ. Η Amber, αντίθετα, είναι ένα γλυκό κοριτσάκι, σκέφτεται απλοϊκά, και σχεδόν κάθε ατάκα της χαρακτηρίζεται από την παιδική αφέλεια και τον ενθουσιασμό.

Ομοίως, και ολόκληρος ο κόσμος του παιχνιδιού είναι ιδιαίτερος χάρη στις αντιθέσεις του: η ασπρόμαυρη και μυστηριώδης ατμόσφαιρα ενός κλασσικού νουάρ (με διάσπαρτες κόκκινες πινελιές όπου πρέπει) συναντά την καρτουνίστικη και συμβολική απεικόνιση του κόσμου. Έτσι, λοιπόν, όταν θα μπούμε στο δωμάτιο του εξαφανισμένου αδερφού, δε θα αντικρύσουμε απλώς ένα παιδικό δωμάτιο, μα μια σκηνή εγκλήματος. Και το κόκκινο χρώμα μπροστά μας δε θα 'ναι ένα τυχαίο κομμάτι ύφασμα, όχι· το κόκκινο υπάρχει για να μας θυμίσει αίμα. Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και ανακαλύψτε τους συμβολισμούς και τις συσχετίσεις που συγκροτούν την πραγματική ομορφιά στο σχεδιασμό του Bear With Me.


(το κόκκινο συμβολίζει τη φωτιά, το αίμα, τον κίνδυνο...
και το κραγιόν της femme fatale που εδώ είναι πολύ μικρή για να φορέσει)

Γενικά, επικρατεί ησυχία στην περιπέτεια και η μουσική ακούγεται αναπάντεχα ανά σημεία για να τονίσει ένα συμβάν. Ωστόσο, η καταιγίδα που μαίνεται έξω δημιουργεί ένα όμορφο συνοδευτικό χαλί που αφήνει χώρο στις υπέροχες ερμηνείες να κλέψουν την παράσταση. Το χιούμορ πλημμυρίζει τα πάντα και δίνει τρανταχτό παρόν στα ονόματα των ηρώων, στον ίδιο τον τίτλο του παιχνιδιού, στα συνεχή λογοπαίγνια, τις αναφορές στην ποπ κουλτούρα, μα κυρίως στις ατάκες μεταξύ των χαρακτήρων που είναι θανατηφόρες, διφορούμενες, πανέξυπνες και πραγματικά διασκεδαστικές. Ωστόσο, οφείλουμε να αναφέρουμε πως καμιά φορά «το παρακάνουν» με τα αστεία και ορισμένες ατάκες φαντάζουν κάπως παράταιρες μιας κι ένα δεκάχρονο κορίτσι, παραδείγματος χάριν, δεν μπορεί να λέει «Since I'm paying for the view I might as well enjoy it». Εκτός και αν μαρτυρά κάτι άλλο για την ηρωίδα μας αυτή η παραδοχή…

Συμπεράσματα

Νουάρ ιστορία μυστηρίου, με θανατηφόρες ατάκες και αστεία στιγμιότυπα, γρίφοι που ακολουθούν την παραδοσιακή inventory-based point 'n' click σχολή και αξέχαστοι χαρακτήρες συνθέτουν ένα πολλά υποσχόμενο adventure game με γεύση... από τα παλιά. Το Bear With Me κερδίζει επάξια την προσοχή μας με το πρώτο επεισόδιο που κυκλοφορεί και προλογίζει την ιστορία του, ενώ μας κάνει να ελπίζουμε πως σύντομα θα δούμε και την ενδιαφέρουσα συνέχειά του.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια