Blackwell Legacy

Δευτέρα, 03 Μαρτίου 2014, Συντάκτης: Constantine_R

 • Κυκλοφορία: 2006
 • Ανάπτυξη: Wadjet Eye Games
 • Πλατφόρμα: PC

I see dead people...

Η Rosangela Blackwell, Rosa για τους φίλους, είναι άλλη μια τυπική κοπέλα που ζει μόνη στη Νέα Υόρκη στο τυπικό της διαμέρισμα. Δεν έχει κανέναν στον κόσμο. Οι γονείς πέθαναν όταν ήταν μικρή και η μοναδική της συγγενής, η θεία της Lauren, απεβίωσε μετά από είκοσι χρόνια σε κώμα. Η Rosa είναι πλέον ολομόναχη. Ελπίζει μια μέρα να γίνει συγγραφέας αλλά μέχρι τότε δουλεύει σε μια μικρή εφημερίδα σαν εξωτερική βοηθός.

Τη μέρα που "αποχαιρετά" την θεία της, η εφημερίδα της αναθέτει να κάνει ένα ρεπορτάζ για την αυτοκτονία μιας κοπέλας στο πανεπιστήμιο της πόλης… και εκεί αρχίζουν οι πονοκέφαλοι. Η Rosa κάνει το ρεπορτάζ της και όταν γυρίζει στο διαμέρισμά της καταλαβαίνει ποια ήταν η αιτία καθώς αντικρίζει για πρώτη φορά τον Joey Mallone. Ο Joey είναι ένα φάντασμα φαίνεται και συμπεριφέρεται σαν άνθρωπος της δεκαετίας του '30. Πριν τη Rosa βρισκόταν στο πλευρό της θείας της και πριν από αυτή στη γιαγιά της. Της εξηγεί ότι είναι ένα "medium", μια "bestower" που όπως και οι προγονοί της σκοπό της είναι, μαζί με τη βοήθεια του, να καθοδηγεί τις χαμένες ψυχές… "να προχωρήσουν".

(η Rosa και ο Joey)

Πρώτη "υπόθεση" της Rosa είναι ένα φάντασμα που στοιχειώνει το πάρκο της Νέας Υόρκης. Γρήγορα θα διαπιστώσει ότι η κοπέλα-φάντασμα που αναστατώνει το πάρκο ήταν φίλη με την κοπέλα που αυτοκτόνησε στο πανεπιστήμιο ενώ ακόμα μια τρίτη, πάλι φίλη τους, αποπειράθηκε επίσης να αυτοκτονήσει. Ποιος ο λόγος που οδηγεί τις κοπέλες στην αυτοκτονία και ποια άλλη "χαμένη ψυχή" μπλέκεται με αυτές; Θα το μάθετε αν παίξετε τη συνέχεια του παιχνιδιού.

Το Blackwell Legacy (BL) είναι το δεύτερο εμπορικό παιχνίδι του Dave Gilbert και της νεοσύστατης, τότε το 2006, εταιρίας του, Wadjet Eye. Πριν ιδρύσει την εταιρεία, ο Gilbert, είχε δημιουργήσει αρκετά freeware adventures τόσο με την ομάδα "Reality on the Norm" όσο και μόνος του με τα οποία και διέπρεψε φτιάχνοντας έτσι ένα όνομα στην AGS κοινότητα. Ένα από αυτά, το "Bestower of Eternity – Part one" "θυσιάστηκε" καθώς οι χαρακτήρες και ο πυρήνας της ιστορίας του έγιναν οι πρώτες ύλες για το BL (αρκετοί είναι ακόμα θυμωμένοι μαζί του για το ότι δεν έφτιαξε ποτέ το δεύτερο μέρος).

Ο Gilbert είναι ένας υπέροχος παραμυθάς. Έχει το χάρισμα να δημιουργεί πρωτότυπες ιστορίες που σε κάνουν να δένεσαι με τους χαρακτήρες ενώ η αφήγησή του παραμένει λιτή, προσγειωμένη και κλιμακώνεται καθώς πλησιάζουμε όλο και πιο κοντά στο φινάλε. Με το Legacy έχει φτιάξει μια ιστορία όπου ρεαλιστικό και φανταστικό μπλέκονται τόσο αρμονικά μεταξύ τους που κάποιες φορές νομίζεις ότι τα φαντάσματα είναι ότι πιο φυσιολογικό στον κόσμο.

Εντύπωση επίσης προκαλεί τόσο ο χαρακτήρας της Rosa όσο και αυτός του Joey. Ο Joey δεν είναι το στερεοτυπικό φάντασμα που γνωρίζουμε. Έχει και αυτός τα δικά του ενώ φαίνεται καθαρά ότι δεν μπήκε σε αυτή τη "δουλειά" από επιλογή ή τουλάχιστον με ευχαρίστηση. Η Rosa από την άλλη, είναι μια κοπέλα που η έλλειψη της οικογένειας κατά την ανατροφή της την έχει μετατρέψει σε ένα κυνικό πρόσωπο που παλεύει και αυτό να ενταχθεί στο κοινωνικό σύνολο της μεγαλούπολης. Μάλιστα κάποιες φορές μας δίνεται η δυνατότητα για το ύφος που θα απαντήσουμε σε έναν διάλογο που κυμαίνεται από μια ευγενική μέχρι μια εκνευρισμένη απάντηση. Το πως θα συμπεριφερθούμε δεν παίζει ρόλο στην εξέλιξη του σεναρίου αλλά αλλάζει πολύ την εμπειρία που θα ζήσει κάθε παίχτης και μας κάνει να δεθούμε ακόμα περισσότερο με το χαρακτήρα.

(τι μπορεί να κάνει τρεις φίλες να θέλουν να αυτοκτονήσουν;)

Pixel art

Σαν indie adventure δεν θα μπορούσαμε να έχουμε μεγάλες προσδοκίες από τα γραφικά του. Όλοι πλέον λίγο πολύ γνωρίζουμε τι εστί Wadjet Eye και το στυλ γραφικών που έχουν τα παιχνίδια της. Το Legacy χρησιμοποιεί την δωρεάν μηχανή AGS, μηχανή που ο Gilbert γνωρίζει καλά και με τη βοήθεια άλλων καλλιτεχνών καταφέρνουν να αποδώσουν ένα αποτέλεσμα που ναι μεν είναι λιτό αλλά είναι αρκούντως όμορφο. Η χαμηλή ανάλυση του παιχνιδιού και τα "πιξελιασμένα" γραφικά δίνουν έναν ρετρό τόνο που φέρνει στο μυαλό παιχνίδια της δεκαετίας του 1990. Το animation είναι ικανοποιητικό και κάθε φορά που μιλά ένας χαρακτήρας εμφανίζεται ένα πορτρέτο με την ανάλογη έκφραση δίπλα στους υπότιτλους.

Ο ήχος είναι ένα από τα μεγάλα ατού της σειράς. Ο Gilbert έδωσε μεγάλη βάση στις ομιλίες και καλά έκανε. Τόσο η Rebecca Whittaker που υποδύεται τη Rosa όσο και ο Abe Goldfarb που υποδύεται τον Joey είναι πολύ καλοί στο ρόλο τους και ανεβάζουν επίπεδο το παιχνίδι. Ακόμα και για τους δευτερεύοντες χαρακτήρες δεν έχω κάτι αρνητικό να προσάψω.

Η χρήση επαγγελματιών ηθοποιών στους περισσότερους ρόλους ήταν κίνηση ματ γιατί με τη βοήθειά τους, το BL μετατρέπεται από "ένα ακόμα indie adventure" σε ένα "παιχνίδι που αξίζει την προσοχή σας" και συμβάλλει σημαντικά (αν όχι καθοριστικά) στο "δέσιμο" του παίχτη με τους ήρωες. Υπάρχουν λάθη αλλά δεν φτάνουν σε βαθμό να αλλοιώνουν την καλή γενική εικόνα. Τα ηχητικά εφέ δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, εξυπηρετούν απλά τη σκηνή ενώ και η μουσική αν και όμορφή δεν είναι κάτι που θα σας συγκλονίσει. Μετά το τέλος του παιχνιδιού θα την έχετε ξεχάσει.

(τα φαντάσματα δεν γνωρίζουν ότι είναι νεκρά)

Ντετέκτιβ Rosangela Blackwell

Ο Dave Gilbert δεν είναι ακόμα ένας τύπος που θέλει να πει μια ιστορία και διαλέγει τα adventures για να την παρουσιάσει. Είναι και ο ίδιος gamer και βαθύς γνώστης του είδους. Οι γρίφοι του BL είναι πλήρως ενσωματωμένοι μέσα στο σενάριο και βασίζονται κυρίως στη συλλογή πληροφοριών μέσα από διαλόγους και παρατηρήσεις. Η Rosa χρησιμοποιεί ένα σημειωματάριο όπου και σημειώνει όποια σημαντική πληροφορία ανακαλύπτει. Μπορεί να ρωτά κάποιον χαρακτήρα μέσα από το σημειωματάριο και μπορεί να συνδυάζει τις πληροφορίες για την ανακάλυψη καινούργιων. Εκτός του σημειωματάριου υπάρχει και το κλασικό inventory όπου η Rosa συλλέγει ό,τι της είναι χρήσιμο. Ο Joey, που ως φάντασμα-συνοδός της δεν μπορεί να απομακρύνεται πολύ από αυτήν, έχει περιορισμένες δυνατότητες και είναι αυτός που μιλά με τα φαντάσματα ενώ δεν μπορούμε να τον επιλέξουμε σαν χαρακτήρα.

Μπορεί οι γρίφοι να μην έχουν να κάνουν στην πλειοψηφία τους με αντικείμενα αυτό δεν σημαίνει όμως ότι κάθε πληροφορία θα την αποκτήσετε και εύκολα. Γενικά η διαδικασία "παίζω τον ντετέκτιβ" έχει δομηθεί πάρα πολύ ωραία και πάντα θα νιώθετε αυτή τη γλυκιά αίσθηση ευχαρίστησης κάθε φορά που θα ανακαλύπτετε ένα καινούργιο στοιχείο. Oι γρίφοι είναι εύκολης και μέτριας δυσκολίας, υπάρχουν όμως δυο-τρία σημεία που ενδέχεται να σας κάνουν να κολλήσετε για τα καλά και ο λόγος είναι ότι βασίζονται σε μηχανισμούς του παιχνιδιού που θα αξιοποιήσετε μόνο εκείνη τη δεδομένη στιγμή και ενώ το παιχνίδι σας έχει πληροφορήσει (αν δείτε την αρχική βοήθεια), μέχρι να χρειαστεί να το εφαρμόσετε πολύ πιθανό να το έχετε ξεχάσει. Ένα πράγμα μπορώ να πω: αν και δεν του φαίνεται το BL είναι ένα adventure στο οποίο περιέχονται όλοι εκείνοι οι μηχανισμοί που εφαρμόζονται στα περισσότερα adventures.

Ο χειρισμός είναι πάρα πολύ απλός. Αριστερό κλικ ενέργεια, δεξί κλικ περιγραφή. Η διάρκεια του BL δεν είναι μεγάλη και κυμαίνεται περί τις τέσσερις ώρες. Αν δεν κολλήσετε κάπου και δεν ασχοληθείτε με κάποιους διαλόγους που δεν είναι απαραίτητοι για να τελειώσετε το παιχνίδι ίσως σας πάρει και λιγότερο. Θα χάσετε πάντως ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας και κυρίως της.. προϊστορίας. Το παιχνίδι περιέχει achievements που δίνουν ένα παραπάνω κίνητρο να ασχοληθεί ξανά κανείς και θα σας συμβούλευα την πρώτη φορά που θα παίξετε να μην τους δώσετε σημασία γιατί περιορίζουν τον τρόπο που συμπεριφέρεται η Rosa, ζήστε καλύτερα το παιχνίδι όπως θέλετε εσείς. Επίσης μπορείτε να ενεργοποιήσετε τα σχόλια και να ακούσετε τον Gilbert να περιγράφει κάθε τι τον απασχόλησε κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του παιχνιδιού. Είναι πολυλογάς αλλά αξίζει να τον ακούσετε ειδικά αν σκέφτεται κάποιος να φτιάξει το δικό του adventure. Η έκδοση του BL που έπαιξα ήταν μια ελαφρώς τροποποιημένη από την αρχική που φτιάχτηκε το 2011. Οπότε στα σχόλια θα ακούσετε ακόμα περισσότερα πράγματα για τις βελτιώσεις που έκανε… πιο πολύ λόγιο δηλαδή.

(στο Νοσοκομείο)

Dynamic Duo

Το BL είναι μια αστυνομική ιστορία όπου μια νέα κοπέλα και ένα παλιομοδίτικο φάντασμα εξιχνιάζουν τον τραγικό τρόπο που κάποιος έφυγε από τη ζωή για να βοηθήσουν τη ψυχή του να βρει (;) τη γαλήνη στη Νέα Υόρκη του σήμερα. Μη ξεγελιέστε από τη βαθμολογία (αν και 3,5/5 είναι για μένα καλή βαθμολογία). Περισσότερο την έβαλα αναλογιζόμενος τα επόμενα επεισόδια. Ο Gilbert έχει φτιάξει ένα σενάριο που εκτός από πρωτότυπο προκαλεί γνήσια συγκίνηση χωρίς να προσπαθεί να στη βγάλει με το ζόρι και ταυτόχρονα έχει ενσωματώσει γρίφους που σέβονται τον παίχτη. Μην περιμένετε βέβαια να πάρετε απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που θα τεθούν από το σενάριο. Το BL είναι μόνο η αρχή.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
 • 5 και κάτι ώρες μου πήρε για να το τελειώσω αλλά δεν ενθουσιάστηκα. Το βρήκα πολύ ρηχό. Σαν να το δημιούργησε ο Gilbert επειδή έπρεπε να το κάνει για βιοποριστικούς λόγους.

  Anyways.

 • Σε απάντηση: pornostars

  Ενδιαφέρον χαρακτηρισμός... αλλά δε νομίζω ότι έγινε για βιοποριστικούς λόγους, τότε ήταν ακόμη χόμπι. :)
  Εγώ θα σου έλεγα ότι μοιάζει σαν κλασικό πιλότο καινούργιας σειράς. Θέλει να παρουσιάσει τους χαρακτήρες και τους βάζει να αντιμετωπίσουν τον πρώτο τους κίνδυνο.
  Αφού το ξεκίνησες θα σου πρότεινα να το συνεχίσεις. Το δεύτερο μέρος είναι prequel και πιο "εραστεχνικό" αλλά τα υπόλοιπα είναι πιο δυνατά παιχνίδια.

 • Πολύ καλό review! Συμφωνώ σε όλα, όπως και στην βαθμολογία. Αυτόν τον καιρό παιζω τα παιχνίδια της σειράς και στα επόμενα μπορείς να χειριστείς τον Joey. Παράλληλα νομίζω ότι βελτιώθηκαν και ελαφρώς τα γραφικά και έχουμε και κάποιου είδους εφεδάκια παραπάνω. Γενικά έχω περάσει ευχάριστα με τα 3 πρώτα επεισόδια ως τώρα κι αν βρείτε ευκαιρία αξίζει να τους ρίξετε μια ματιά χωρίς να είναι κάτι συγκλονιστικό. Σε παρόμοια ατμόσφαιρα θα έλεγα να δείτε οπωσδήποτε το Cognition!

Αγαπημένα

 • Δεν βρέθηκαν σχόλια