Conspiracies II: Lethal Networks (a.k.a Συνωμοσίες ΙΙ: Φονικά Δίκτυα)

Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2015, Συντάκτης: Constantine_R

  • Κυκλοφορία: 2011
  • Ανάπτυξη: Anima PPD
  • Πλατφόρμα: PC

Το 2003 η Anima PPD, η εταιρεία του Ανέστη Κοκκινίδη από τη Δράμα, κυκλοφόρησε το “Συνωμοσίες”. Ένα FMV adventure που δυστυχώς, παρά την αξιόλογη προσπάθεια στον τεχνικό τομέα, μας τα χάλασε στο gameplay και μας άφησε με έναν μεγάλο αναστεναγμό για το πόσο καλύτερο θα μπορούσε να ήταν. Η ομάδα του Κοκκινίδη δεν το έβαλε κάτω και το 2011 είχε έτοιμη τη δεύτερη περιπέτεια του Νικ Δέλιου με τίτλο: “Συνωμοσίες ΙΙ: Φονικά Δίκτυα”. Το δεύτερο λοιπόν ελληνικό FMV adventure είναι γεγονός. Πάμε να το δούμε.

 Το μέλλον είναι ζοφερό…

Η ιστορία των “Φονικών Δικτύων” εξελίσσεται κάπου το 2063 και μετά τα γεγονότα της πρώτης περιπέτειας. Η Γη βρίσκεται στα τελευταία στάδια ένταξής της στην Περιφερειακή Γαλαξιακή Συμμαχία (Π.Γ.Σ.), μια ένταξη που έχει διχάσει τον πλανήτη. Από τη μια υπάρχει η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον ως μέλος της Συμμαχίας, από την άλλη όμως υπάρχει και ο φόβος εκμετάλλευσης από πιο δυνατούς πλανήτες όπως ο Βέκτορ και ο Τεράνιους.

Μέσα σε αυτό το τεταμένο κλίμα βρίσκουμε τον ήρωά μας, Νικ Δέλιο να ανήκει πλέον στην ειδική ομάδα κατασκοπείας ΑΤΗ με αρχηγό τον παλιό του φίλο, Θάνο Πέκα. Και οι δυο απολαμβάνουν τα επινίκια της πρώτης τους υπόθεσης, ο Νικ όμως δείχνει να μην έχει απαρνηθεί τον μποέμ τρόπο ζωής που έκανε. Εξακολουθεί να ξενυχτά και να χρωστά σε όποιον μιλά ελληνικά. Επακόλουθο αυτής της κατάστασης είναι η σπιτονοικοκυρά του να του κάνει έξωση. Σε μια προσπάθεια να βρει μια φιλόξενη στέγη, στρέφεται στην παλιά του αγάπη Ανίτα Αργυρίου.

                             (Ο Νικ Δέλιος επί τω έργω.)

Η Ανίτα δεν χαίρεται και ιδιαίτερα που τον βλέπει. Έχει και αυτή τα προβλήματά της. Ο αδελφός της Δημήτρης αγνοείται εδώ και μερικές μέρες και το βάρος διαχείρισης της εταιρεία τους Detronics έχει πέσει πάνω της. Προσπαθεί να κρύψει από τα ΜΜΕ την εξαφάνιση ενώ ταυτόχρονα δέχεται απειλές και πιέσεις από τον υπόκοσμο να πουλήσει την έρευνα του Joyland (ναρκωτικό από τις Συνωμοσίες Ι) και να σταματήσει να ψάχνει τον αδελφό της. Ο Δέλιος, αν και ήδη ερευνά κάποιες ύποπτες κινήσεις των Κυκλωπιανών, μιας εξωγήινης φυλής αμφιβόλων προθέσεων, δέχεται να βοηθήσει την παλιά του αγαπημένη και να βρει τι απέγινε ο Αργυρίου.

Το επόμενο βράδυ καθώς ο Νικ γυρίζει σπίτι, βρίσκει την Ανίτα χτυπημένη. Δευτερόλεπτα αργότερα κάποιος τον ρίχνει κάτω αναίσθητο και όταν ξυπνά βρίσκεται κατηγορούμενος και φυλακισμένος. Ποιος τον παγίδευσε; Πού είναι ο Αργυρίου; Και ποιος ο ρόλος των Κυκλωπιανών στην ιστορία; Ο Νικ έχει να αντιμετωπίσει μια τρομερή υπόθεση. Στο δρόμο του θα συναντήσει παλιούς γνώριμους, άτομα με σκοτεινές προθέσεις και θα ξεσκεπάσει ενόχους υπεράνω πάσης υποψίας.

Το Συνωμοσίες ΙΙ είναι μια τυπική ιστορία διαπλοκών, δοσμένη μέσα στο sci-fi περιβάλλον που συναντήσαμε και την πρώτη φορά. Η Μαρίνα Κοκκινίδου φαίνεται να έχει δουλέψει αρκετά πάνω στο σενάριο ενώ στο τέλος μας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουμε μεταξύ “καλού” και “κακού” φινάλε. Έχω μια-δυο ενστάσεις για κάποια σημεία της ιστορίας, ιδιαίτερα για τη δράση του Αργυρίου, αλλά δεν είναι τόσο σημαντικά για να χαλάσουν τη γενική καλή εικόνα. Μην περιμένετε πάντως κάτι το πρωτότυπο.

Βελτιωμένος οπτικοακουστικός τομέας.

Η Anima δούλεψε πάνω στη μηχανή που είχε κατασκευάσει για το πρώτο Συνωμοσίες και βελτίωσε πάρα πολύ τον οπτικό τομέα. Αν και δεν μπορεί να συναγωνιστεί σε επιδόσεις 3D παιχνίδια μεγαλύτερων εταιρειών, τα γραφικά του Συνωμοσίες ΙΙ βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο. Η αρχιτεκτονική κάθε χώρου είναι πάρα πολύ καλή και σχεδιασμένη έτσι που να κρύβει όποια ατέλεια της μηχανής. Δεν μπορούμε βέβαια να πούμε το ίδιο για τα ανθρώπινα 3D μοντέλα που κατά καιρούς συναντάμε καθώς είναι χοντροκομμένα και χωρίς animation, (για να μην αναφερθώ στον Κυκλωπιανό) σίγουρα όμως στον τομέα των γραφικών κρατάμε θετικό πρόσημο.

(Όλοι οι χώροι είναι πολύ όμορφα δομημένοι και σχεδιασμένοι…)

Ακόμα πιο ευχάριστη έκπληξη είναι οι cutscenes. Αν και ο ανταγωνισμός δεν είναι μεγάλος είναι η αλήθεια, το Συνομωσίες ΙΙ είναι το πρώτο FMV adventure με βίντεο υψηλής ανάλυσης, κάτι που πρέπει να του το πιστώσουμε. Το μοντάζ κάποιων σκηνών θα μπορούσε να ήταν καλύτερο, αρκετές όμως σκηνές δείχνουν εντυπωσιακές, ιδιαίτερα αυτές από το διάστημα. Όσον αφορά τους… ηθοποιούς συναντάμε τους γνωστούς/άγνωστους συντελεστές/φίλους που μπήκαν μπροστά από την κάμερα για να υποδυθούν ακόμα μια φορά τους χαρακτήρες του παιχνιδιού. Σε σχέση με το πρώτο adventure μοιάζουν σαφώς πιο άνετοι ο ερασιτεχνισμός τους όμως είναι εμφανής. Αν για το πρώτο Συνωμοσίες η ηθοποιία δεν ήταν λόγος να το αφήσετε, τότε εδώ θα νιώσετε ακόμα πιο άνετα.

Το παιχνίδι έχει φυσικά γυριστεί στα ελληνικά, αλλά έχει επίσης μεταγλωττιστεί στα αγγλικά και έχει υποτιτλιστεί στα ισπανικά, γερμανικά, γαλλικά και ολλανδικά (συν τα ελληνικά και αγγλικά). Οι ομιλίες, και ο ήχος εν γένει, είναι καθαρότατος και στις δυο γλώσσες. Η μουσική αποτελείται κατά κύριο λόγο από μακρόσυρτες λούπες που παραπέμπουν σε sci-fi θέματα. Υπάρχουν και κάποια διαφορετικά θέματα που προσαρμόζονται στην περιοχή που βρισκόμαστε, πάντα όμως παραμένουν διακριτικά.

Το Δις Εξαμαρτείν.

Προσοχή: Μην δοκιμάσετε να παίξετε το Συνωμοσίες ΙΙ αν πρώτα δεν εγκαταστήσετε το patch που θα βρείτε εδώ. Εκτός του ότι διορθώνει κάποια βασικά bugs, εγκαθιστά ένα hint system που θα αναλύσουμε παρακάτω. Κινούμαστε σε πρώτο πρόσωπο με τον συνδυασμό WASD-ποντίκι. Με το αριστερό πλήκτρο ενεργούμε πάνω στα σημεία αλληλεπίδρασης ενώ με το δεξί ο Νικ μας δίνει μια περιγραφή. Για να ενεργήσουμε πάνω σε κάποιο hotspot πρέπει να είμαστε σε μια λογική απόσταση. Με το space ή το μεσαίο πλήκτρο ανοίγει το inventory. Ευτυχώς τώρα υπάρχουν άπλετες θέσεις ενώ φαίνεται τα αντικείμενα να κατατάσσονται αλφαβητικά. Στο inventory, με αριστερό κλικ μπορούμε να επιλέξουμε ένα αντικείμενο για να το χρησιμοποιήσουμε στο περιβάλλον ή να το συνδυάσουμε με κάποιο άλλο. Με δεξί κλικ εμφανίζεται μια τρισδιάστατη εικόνα του την οποία μπορούμε να περιστρέψουμε. Μερικά αντικείμενα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέσα από αυτή την κατάσταση, αν εκεί πατήσουμε το αριστερό πλήκτρο είτε θα αποκαλυφθεί κάτι νέο, είτε ο Νικ θα χρησιμοποιήσει ο ίδιος το αντικείμενο. Ο αρχικός γρίφος στη βίλα περιέχει όλα τα χαρακτηριστικά του gameplay που θα συναντήσετε στη συνέχεια, χωρίς να σημαίνει ότι αποτελεί και tutorial.

 

(… όπως και οι cutscenes.)

Δυστυχώς οι συντελεστές επέμειναν στην επιλογή τους να μην εμφανίζεται οποιαδήποτε περιγραφή των hotspots. Συνεπώς ο παίχτης είναι αναγκασμένος να περιφέρεται στις μεγάλες περιοχές του παιχνιδιού κλικάροντας ό,τι νομίζει ότι θα τον βοηθήσει. Συνυπολογίστε και το γεγονός ότι πολλά από τα αντικείμενα είναι (ακόμα μια φορά) μικρά και κρυμμένα… εκεί που δεν παίρνει και θα καταλάβετε ότι μιλάμε περισσότερο για μαρτύριο παρά για διασκέδαση. Εκ των υστέρων έβγαλαν το προαναφερθέν patch με το οποίο αν πατήσετε το TAB εμφανίζονται στην οθόνη όχι μόνο τα αντικείμενα που μπορούμε να πάρουμε αλλά όλα τα σημεία αλληλεπίδρασης, τη δεδομένη στιγμή, με ειδικά εικονίδια. Το patch κρίνεται απαραίτητο αν θέλει κάποιος να προχωρήσει το παιχνίδι και να παραμείνει ψύχραιμος από τη άλλη όμως περνάμε στο άλλο άκρο και χάνεται οποιοδήποτε στοιχείο εξερεύνησης. Αν το Συνωμοσίες ΙΙ είχε εξαρχής έναν τρόπο να ξεχωρίζουμε τα hotspots τότε θα μιλούσαμε για διαφορετικό παιχνίδι έστω και με τις υπόλοιπες αδυναμίες του. Με μπαλώματα συνήθως δεν σώζονται τέτοιες καταστάσεις.

Οι γρίφοι του Συνωμοσίες ΙΙ έχουν τα σκαμπανεβάσματά τους. Αρκετοί είναι ενδιαφέροντες και ευχάριστοι, δεν λείπουν όμως και αυτοί που έχουν προβλήματα. Σαν ιδέα, ακόμα και αυτοί οι γρίφοι μοιάζουν καλοί. Το πρόβλημα έχει να κάνει με την υλοποίησή τους μέσα στο παιχνίδι, είτε λόγω κακού σχεδιασμού είτε λόγω έλλειψης στοιχειωδών σχολίων από μεριάς του Νικ για το τι σκέφτεται να κάνει στη συνέχεια. Το Συνωμοσίες ΙΙ μου έδωσε έντονα την αίσθηση ότι δεν έχει περάσει από το απαιτούμενο testing όχι σε τεχνικό επίπεδο αλλά σε επίπεδο gameplay. Προσωπικά έπεσα σε ένα dead-end επειδή πέταξα ένα κουτί κάπου που δεν έπρεπε και μετά δεν μπορούσα να το ξανανεβάσω και “έλυσα” έναν γρίφο ως δια μαγείας λόγω προφανούς bug. Πολύ άστοχη επίσης η σκέψη του να αποδράσεις από τη φυλακή σε πέντε λεπτά. Είναι αδύνατον να γίνει αν δεν ξέρεις ακριβώς τι πρέπει να κάνεις, που σημαίνει ότι μέχρι να το μάθεις, πρέπει να παίζεις ξανά και ξανά το συγκεκριμένο κομμάτι. Πάντως σαν συνολική εικόνα, το Συνωμοσίες ΙΙ βρίσκεται σε καλύτερο επίπεδο από τον προκάτοχό του.

Ανάμεικτα συναισθήματα ξανά.

Σίγουρα το Συνωμοσίες ΙΙ είναι ένα adventure ανώτερο από την πρώτη περιπέτεια του Νικ Δέλιου, προϊόν προφανώς της μεγαλύτερης πείρας των συντελεστών του. Ίσως το σενάριο να μην είναι τόσο πρωτότυπο δεν σημαίνει όμως ότι είναι και κακό. Η επιμονή όμως της Anima να διατηρήσει έναν αδρανή κέρσορα αποδεικνύεται μαχαιριά στην καρδιά του παιχνιδιού. Θα το ξαναγράψω… αν το Συνωμοσίες ΙΙ μας έδινε ένα τρόπο να αναγνωρίζουμε τα hotspots αμέσως μόλις ο κέρσορας πέρναγε πάνω από αυτά (όπως στα Tex που άλλαζε σε φακός βρε παιδιά… αφού είναι το πρότυπό σας, αυτό γιατί δεν το πήρατε;) τότε θα μιλάγαμε για ένα άλλο παιχνίδι. Όχι ότι δεν θα είχε προβλήματα, αλλά τουλάχιστον θα μπορούσαμε να επικεντρωθούμε σε αυτά.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια