Haunted

Σάββατο, 24 Ιανουαρίου 2015, Συντάκτης: Tsampikos

  • Κυκλοφορία: 2012
  • Ανάπτυξη: Deck 13 Interactive
  • Πλατφόρμα: PC

Το Haunted, της αγαπημένης Deck 13 (Ankh, Jack Keane, Ghost Ship), είναι μια πονεμένη ιστορία. Ανακοινώθηκε και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη μεγάλη έκθεση της Gamecom πολλά χρόνια πριν και συγκεκριμένα το 2009. Αφού κυκλοφόρησε τελικά το 2011 στη Γερμανία από την DTP Entertainment το μόνο ερωτηματικό που απέμενε ήταν η αγγλική έκδοση του παιχνιδιού. Η DTP κατέβασε λίγο μετά ρολά. Αρχικά είχε συμφωνηθεί να κυκλοφορήσει από την αγγλική Lace Mamba Global, αλλά η συμφωνία έμεινε στα χαρτιά κατόπιν σοβαρών εσωτερικών λειτουργικών προβλημάτων της υποψήφιας εκδότριας εταιρίας. Τελικά το Δεκέμβρη του 2012 το παιχνίδι, παράλληλα με την ένταξή του στο Steam, κυκλοφόρησε από την Αμερικάνικη Viva Media η οποία προσέφερε ψηφιακή και φυσική (σε DVD) έκδοση του παιχνιδιού. Άξιζε όλη αυτή η ταλαιπωρία και αναμονή για το συγκεκριμένο παιχνίδι; Με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε πως ναι. Tο Haunted είναι πολύ αδικημένο, καθώς πρόκειται για ένα διαμάντι του adventure gaming, που έτυχε προσοχής δυσανάλογα μικρής σε σχέση με τη συνολική του ποιότητα.

H ιστορία λαμβάνει χώρα κατά το μεγαλύτερο μέρος του στο βικτοριανό Λονδίνο του 19ου αιώνα. Παίρνουμε το ρόλο της Mary, ενός γλυκύτατου άστεγου κοριτσιού, που κατέληξε στους δρόμους μετά τη διάλυση της οικογένειάς της. Αιτία για το γεγονός αυτό στάθηκε ο χαμός της αγαπημένης της αδερφής Emily, γεγονός για το οποίο η Mary θεωρεί εαυτόν αποκλειστικά υπεύθυνο. Ένα βράδυ η Emily σε μια ατυχή περιπλάνηση στους δρόμους πέφτει θύμα απαγωγής από τη διαβολική καθηγήτρια Ashcroft και το "εκτελεστικό όργανό" της τον Ethan. Η εν λόγω καθηγήτρια διεξήγαγε πειράματα με νεαρά κορίτσια, ζωντανά και πεθαμένα, με αντικείμενο την μεταβίβαση της ανθρώπινης ψυχής από το ένα σώμα στο άλλο καθώς και τη μελέτη των φαντασμάτων, τα οποία και παγίδευε. Στην προσπάθειά της να διαφύγει ανακαλύπτει στο χώρο που βρίσκεται έγκλειστη το μενταγιόν της αδερφής της Emily. Μπορεί να είναι ζωντανή; Και αν ναι, πώς βρέθηκε το μενταγιόν στο γραφείο της Ashcroft;

Στην προσπάθεια της να δώσει απάντηση στα ερωτήματα που της δίνουν ελπίδες, καθώς και στην προσπάθειά της να δραπετεύσει, η Μary βρίσκει αναπάντεχους συμμάχους κάποια φαντάσματα που θα τη βοηθήσουν από την αρχή ως το τέλος των προσπαθειών της. Πρόκειται για μια "φρέσκια" ιστορία, απαλλαγμένη από σεναριακές επαναλήψεις προηγουμένων ετών και παιχνιδιών ικανή να κρατήσει το ενδιαφέρον του παίκτη αμείωτο καθ' όλη τη διάρκειά του.


H Deck 13 μας έχει συνηθίσει σε παιχνίδια με εξαιρετικά γραφικά και ήχο. To Haunted δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Η μηχανή γραφικών είναι η ίδια με αυτήν που έχει χρησιμοποιήσει η εταιρεία και στα παλιότερα παιχνίδια και στο Haunted την βλέπουμε στην υπέρτατη απόδοσή της. Τα γραφικά του παιχνιδιού χαρακτηρίζονται τουλάχιστον εκπληκτικά. Η καθαρότητα, η λεπτομέριά τους, οι χρωματισμοί, ο συνολικός σχεδιασμός εντυπωσιάζουν και αποζημιώνουν τον παίκτη στο απόλυτο. Τα φαντάσματα είναι σχεδιασμένα με τον πλέον πετυχημένο τρόπο. Τα χρώματα πλούσια και έντονα. Μπορούμε να πούμε πως τα γραφικά του είναι ανώτερα ακόμα και από πολλά μεταγενέστερα παιχνίδια, ξεπερνώντας στον τομέα αυτό την ανταγωνίστρια ομοεθνή Daedalic αλλά και πολλές αμερικάνικες παραγωγές. Γενικά τα γραφικά δίνουν μια πολύ δυνατή και επιβλητική αίσθηση στον παίκτη. Στις μετρήσεις που πραγματοποιήσαμε με μια AMD Radeon R9 290X διαπιστώσαμε ότι η χρήση μνήμης φτάνει ακόμη και στα 630 ΜΒ VRAM στοιχείο που το κατατάσσει στην κατανάλωση μνήμης γραφικών δίπλα σε παιχνίδια όπως το Diablo 3.

Ο ήχος του είναι εξαιρετικός. Οι μελωδίες είναι ποικίλες και ευχάριστες (αν και υπάρχουν κάποια μελαγχολικά μοτίβα), τα ηχητικά εφέ πειστικά και ρεαλιστικά και το voice acting στα γνωστά υψηλά στάνταρ που μας έχει συνηθίσει η Deck 13. Αν οι φωνές σας ακούγονται κάπως γνωστές, αυτό συμβαίνει γιατί ενδεχομένως στην αγγλική απόδοση των διαλόγων έχουν χρησιμοποιηθεί οι ίδιοι ηθοποιοί που χρησιμοποιήθηκαν και σε άλλα παιχνίδια της εταιρείας όπως το Jack Keane και το Ankh.

Και περνάμε στο Gameplay που αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα για κάθε adventure. Αν αναλογιστούμε ότι στα υπόλοιπα παιχνίδια της Deck 13 μέναμε απόλυτα ικανοποιημένοι από το περιεχόμενο και την πλοκή δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι διαφορετικό και από το Haunted. Και πράγματι με το παιχνίδι αυτό συνεχίστηκε η παράδοση που θέλει τα γερμανικά Adventures να είναι τα καλύτερα του χώρου στην σύγχρονη εποχή. Το Haunted έχει μια ικανοποιητική διάρκεια γύρω στις 10 ώρες. Δεν είναι ούτε το μεγαλύτερο σε διάρκεια αλά ούτε και το μικρότερο παιχνίδι της Deck 13, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δίνει στον παίκτη την αίσθηση ότι είναι μικρό. Ίσως λόγω της εντυπωσιακής του υλοποίησης να δημιουργηθεί η επιθυμία να διαρκούσε λίγο παραπάνω, ωστόσο δεν αφήνει τον παίκτη παραπονεμένο.

Χειριζόμαστε την Mary εξολοκλήρου με το ποντίκι από την οπτική του τρίτου προσώπου. Στο κάτω αριστερά σημείο της οθόνης υπάρχει η διέξοδος στις ρυθμίσεις καθώς και η πρόσβαση στα φαντάσματα που με τις ιδιότητές τους βοηθούν την Mary και θα αναφερθούμε σχετικά παρακάτω. Στο πάνω αριστερά σημείο της οθόνης βρίσκεται το inventory με τα αντικείμενα που βρίσκει η Μary στο διάβα της. Οι ρυθμίσεις του παιχνιδιού είναι απλές και περιλαμβάνουν τις γνωστές για όλα τα Adventure Games, που είναι οι ακόλουθες: έναρξη νέου παιχνιδιού, σώσιμο, συνέχιση υπάρχοντος παιχνιδιού, φόρτωμα παλιότερης θέσης, έξοδο στα Windows καθώς και ρυθμίσεις για τα γραφικά, τον ήχο του παιχνιδιού και άλλα στοιχεία. Επίσης το παιχνίδι διαθέτει επίπεδα δυσκολίας (normal, hard,very hard) ανάλογα με το πόση βοήθεια θέλει ο παίκτης να έχει και την διάρκεια του gameplay. Τέτοια βοήθεια είναι η ένδειξη των Hotspots και λοιπές ενδείξεις στις οποίες μπορεί να προσφύγει ο παίκτης όταν τα φέρει σκούρα. Σε περίπτωση που oi επιλογές αυτές είναι ενεργοποιημένες, η πρόσβαση σε αυτές γίνεται από το κάτω αριστερά σημείο της οθόνης ,όπου, όπως προαναφέραμε, βρίσκεται η πρόσβαση στις ρυθμίσεις και η "χρήση" των φαντασμάτων που συνοδεύουν και βοηθούν την Mary.

To παιχνίδι επίσης διαθέτει απεριόριστες θέσεις για save. Οι υποστηριζόμενες αναλύσεις οθονών που προσφέρονται είναι πάρα πολλές, με τη Full HD ανάλυση (1920x1080) να συγκαταλέγεται σε αυτές. H ατμόσφαιρα του παιχνιδιού είναι ιδιαίτερα ευχάριστη και πετυχημένη, με τις πετυχημένες και εύθυμες φωνές των χαρακτήρων να συμβάλλουν τα μέγιστα. Το παιχνίδι εξελίσσεται σε πολλές τοποθεσίες τόσο κατά τη διάρκεια της μέρας όσο και της νύχτας. Γενικά οι χώροι για περιπλάνηση και ψάξιμο είναι πολλοί. Οι υπότιτλοι του παιχνιδιού είναι αρκετά μεγάλοι και ευδιάκριτοι και με διαφορετική χρωματική απόδοση για κάθε χαρακτήρα. Οι ενδείξεις και περιγραφές των αντικειμένων είναι στο ίδιο ακριβώς ύφος με τους υπότιτλους, αλλά με μικρότερη γραμματοσειρά, στοιχείο που ίσως δεν βολεύει σε οθόνες μεγαλύτερες των 30 ιντσών. Σε ένα κανονικό μόνιτορ όμως μεταξύ 20-27 ιντσών δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Οι γρίφοι του παιχνιδιού είναι ποικίλοι και πρωτότυποι. Πέραν των γνωστών γρίφων που βασίζονται σε διαλόγους, στη συλλογή και χρήση αντικειμένων με άλλους χαρακτήρες ή τον περιβάλλοντα χώρο υπάρχουν και αυτοί που βοηθούν το Haunted να ξεχωρίσει. Eίπαμε και παραπάνω ότι την Mary κατά τη διάρκεια της περιπλάνησής της βοηθούν διάφορα φαντάσματα. Κάθε ένα από τα φαντάσματα αυτά διαθέτει συγκεκριμένες δυνατότητες τις οποίες δεν διαθέτει ένας ζωντανός άνθρωπος. Οι δυνατότητες αυτές θα βοηθήσουν πάρα πολύ την Mary και τον ίδιο τον παίκτη. Συνολικά η γλυκιά ηρωίδα μας έχει στο πλευρό της τη βοήθεια 6 φαντασμάτων, τα οποία συναντά σε διαφορετικά σημεία του παιχνιδιού και την ακολουθούν μέχρι τέλους. Τα προς "χρήση φαντάσματα" φαίνονται στο κάτω αριστερά σημείο της οθόνης, εκτός από ένα που εμφανίζεται κάτω δεξιά και απαιτεί την εναλλαγή από τον έλεγχο της Mary για να χειριστούμε αυτό.

Τα φαντάσματα χρησιμοποιούνται όπως τα αντικείμενα του inventory, καθώς μετακινείται η μορφή τους με το mouse και τοποθετείται πάνω στο σημείο που επιθυμεί ο παίκτης. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς οι δυνατότητες των φαντασμάτων συμβάλλουν σημαντικά στην ποικιλία και στην πρωτοτυπία των γρίφων, οι οποίες και ανεβαίνουν κατακόρυφα με αποτέλεσμα στο παιχνίδι να συναντάμε κάποιους ιδιαίτερα έξυπνους γρίφους. Τα φαντάσματα είναι κάποιοι ξεκαρδιστικά παρουσιαζόμενοι χαρακτήρες που συμβάλλουν με την όλη παρουσία τους στην δημιουργία της ευχάριστης ατμόσφαιρας από την αρχή ως το τέλος. Μεταξύ αυτών είναι το φάντασμα ενός πειρατή, ένας Πάπας από την εποχή του μεσαίωνα, το φάντασμα του Κομφούκιου(!!!), το φάντασμα του Σκωτσέζου μαχητή William Wallace(!!!) και τα φαντάσματα άλλων γραφικών χαρακτήρων που προσφέρουν πολύτιμες βοήθειες. Το παιχνίδι ακόμη και στο δύσκολο, χωρίς βοήθειες, επίπεδο δεν είναι απαγορευτικά δύσκολο. Παρ'ολο που το επίπεδο δυσκολίας του αγγίζει (χωρίς να φτάνει απόλυτα) το μέσο διαθέτει γρίφους που η δυσκολία τους ποικίλει από πολύ εύκολους μέχρι αρκετά δύσκολους.

Το παιχνίδι είναι χωρισμένο σε έξι κεφάλαια. Στα αξιοσημείωτα στοιχεία και ένα επιπλέον Bonus κεφάλαιο που παρουσιάζεται σαν side quest (υποαποστολή) σε συγκεκριμένο σημείο του παιχνιδιού και που ο παίκτης έχει τη δυνατότητα να παίξει αφού προηγουμένως έχει τελειώσει το κυρίως παιχνίδι. Με άλλα λόγια αφού τερματιστεί κανονικά το παιχνίδι ο παίκτης έχει την δυνατότητα, αν θελήσει, να παίξει και το τελευταίο αυτό έξτρα/παρεπόμενο κεφάλαιο χωρίς να θεωρείται πως το παιχνίδι δεν τερματίστηκε αν δεν το παίξει. Πάντως προς αύξηση της απόλαυσης του παιχνιδιού συνίσταται η ολοκλήρωση και αυτού του κεφαλαίου. To Haunted δεν γίνεται βαρετό σε καμία φάση του, δεν έχει ανούσιες παρεκκλήσεις από το σενάριό του ενώ προς το τέλος και στο σωστό σημείο αποδίδεται διακριτικός φόρος τιμής σε άλλα αγαπημένα adventures, στοιχείο που φέρνει το χαμόγελο στο πρόσωπο του παίκτη.

Αν και γενικά δεν διαθέτει ιδιαίτερα σχεδιαστικά bugs, αφού από τα ελάχιστα που συναντώνται δεν επηρεάζεται η εξέλιξη του παιχνιδιού, υπάρχει ένα θεματάκι με τα saves του παιχνιδιού. Πιο συγκεκριμένα όταν προσπαθούσαμε να κάνουμε save το παιχνίδι μας πετούσε στο Desktop. To ίδιο συνέβαινε σε όποια Windows και αν το δοκιμάσαμε από Windows XP μέχρι Windows 8.1. Στα Windows 8.1, όπου και ολοκληρώσαμε το παιχνίδι η λύση ήταν η ακόλουθη: Έχοντας τον πίνακα ελέγχου στη μορφή "Κατηγορία" ακολουθήσαμε την εξής διαδρομή: Ώρα γλώσσα και περιοχή / αλλαγή των μορφών ώρας ημερομηνίας και αριθμών / στην καρτέλα "Μορφές", αλλάξαμε την επιλογή "αντιστοίχηση γλώσσας της εμφάνισης των Windows" με "Αγγλικά (ΗΠΑ)". Το πρόβλημα λύθηκε αμέσως και δεν μας απασχόλησε άλλη φορά.

Συνολικά το Haunted μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα πρωτοκλασσάτο Adventure Game, ένα αδικημένο, από πλευράς προβολής, διαμάντι που θα χαρίσει αρκετές ώρες απολαυστικού και ευχάριστου gameplay σε όποιον ασχοληθεί μαζί του. Με τα χαρακτηριστικά που διαθέτει αποτελεί ένα παιχνίδι που δεν πρέπει να λείπει από τη συλλογή κανενός Adventurer.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια