Heavy Rain: The Origami Killer

Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2010, Συντάκτης: Fallen Angel

  • Κυκλοφορία: 2010
  • Ανάπτυξη: Quantic Dream
  • Πλατφόρμα: Playstation 3

"How far are you prepared to go to save someone you love?"

Από τη Sony χαρακτηρίστηκε Action/Adventure. Από τον ξεχωριστό δημιουργό του και την Quantic Dream χαρακτηρίστηκε Interactive Movie. Adventure (υπό τη στενή έννοια του όρου κι όπως αυτά ορίζονται σήμερα τουλάχιστον) σίγουρα δεν είναι. Κι όμως, εμείς σας το παρουσιάζουμε. Γιατί; Επειδή είναι ένα παιχνίδι που απευθύνεται τόσο σε action όσο και σε adventure gamers· απευθύνεται σε όλους όσους ξέρουν να εκτιμούν τις καλές ιστορίες και την υποβλητική ατμόσφαιρα ενός κόσμου πλασματικού. Αν καμιά φορά νοιώθετε εγκλωβισμένοι στο point ‘n’ click και θέλετε να ζήσετε πιο διαδραστικές και ασύμβατες gaming (και πάντα adventure-ίζουσες) εμπειρίες, τότε καλώς ήρθατε στον κόσμο του Heavy Rain, ενός παιχνιδιού που ελπίζουμε να δεχθεί εγκάρδια υποδοχή από την adventure κοινότητα. Εμείς, πάντως, το υποδεχθήκαμε θερμά, και μάλιστα παίζοντας παρέα μ’ έναν action-ά.

Σενάριο

Σε μια μικρή πόλη της ανατολικής ακτής της Αμερικής ένας κατά συρροή δολοφόνος, γνωστός ως «Origami Killer», έχει σκοτώσει οχτώ αγόρια τα τελευταία δύο χρόνια. Τα θύματά του νεαρά, 9-13 ετών. Τα απαγάγει μέρα μεσημέρι. Τα κρατά ζωντανά για τέσσερις ημέρες και μετά τα πνίγει σε βρόχινο νερό. Έπειτα, πετά το πτώμα τους σε σημείο όπου οι αρχές δε θα αργήσουν να το ανακαλύψουν. Πάνω στο στήθος των θυμάτων του ακουμπά μια λευκή ορχιδέα. Μέσα στην παλάμη τους τοποθετεί ένα origami. Η αστυνομία δεν έχει κανέναν ύποπτο. Οι γονείς φοβούνται για τα παιδιά τους. Η πόλη ήδη ζει μες το φόβο. Και τότε, εξαφανίζεται άλλο ένα αγόρι... Τέσσερις άνθρωποι, ανεξάρτητοι κι άγνωστοι μεταξύ τους, ερευνούν την υπόθεση· ο καθένας για τους δικούς του λόγους.

 (οι επιλογές και οι πράξεις μας καθορίζουν την έκβαση της ιστορίας και το μέλλον των ηρώων)

Ethan Mars: Ο νεαρός αρχιτέκτονας έχασε έναν από τους δύο γιους του σε τροχαίο ατύχημα πριν από δύο χρόνια. Πλέον είναι χωρισμένος, καταθλιπτικός, γεμάτος ενοχές. Ενώ παλεύει να μαζέψει τα κομμάτια της θρυμματισμένης του ζωής και να πλησιάσει το μικρό του γιο, βρίσκεται μπλεγμένος ­–πολύ περισσότερο απ’ όσο θα ήθελε– στη μακάβρια ιστορία του «Origami Killer». Αποτελεί την πιο τραγική φιγούρα του παιχνιδιού και σίγουρα θα σας γεννήσει έντονα συναισθήματα θλίψης, μελαγχολίας, και τελικά συμπόνιας.

Madison Paige: Η νεαρή δημοσιογράφος ζει μόνη σ’ ένα studio-διαμέρισμα στην πόλη. Επειδή υποφέρει από αϋπνίες κι εφιάλτες, συχνά διανυκτερεύει σε μοτέλς όπου παραδόξως καταφέρνει να ηρεμήσει και να κοιμηθεί. Αρχικά, τίποτε δεν τη συνδέει με την υπόθεση των δολοφονιών. Σύντομα, όμως, θα εμπλακεί σε αυτήν ενεργά και μάλιστα με κίνδυνο της ζωής της.

Norman Jayden: Ο αφοσιωμένος πράκτορας του FBI ειδικεύεται στη σκιαγράφηση του προφίλ των εγκληματιών. Έχει έρθει στην πόλη για να βοηθήσει τις τοπικές αρχές στην ταυτοποίηση του δολοφόνου. Παρότι οι αρχές δεν τον έχουν καλωσορίσει στις έρευνές τους και του κάνουν τη ζωή δύσκολη, ο ίδιος κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί προκειμένου να αποτρέψει το θρήνο ενός ακόμη μικρού αγοριού.

Scott Shelby: Ο 45χρόνος πρώην αστυνομικός ερευνά ως ιδιωτικός ντέντεκτιβ την υπόθεση για λογαριασμό των συγγενών των θυμάτων τού «Origami Killer». Μιλά με τους γονείς, ακολουθεί ενδείξεις, αναζητά το στοιχείο εκείνο που ξέφυγε από τις αρχές και θα τον οδηγήσει στην ταυτοποίηση του δολοφόνου. Παρότι κυνικός, διαθέτει έντονο το αίσθημα της τιμής.

(το gameplay απαρτίζεται κυρίως από QTE)

Δε θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ιστορία και τους ήρωές της. Σας αρκεί να γνωρίζετε πως πρόκειται για ένα θρίλερ noir που θα σας παρασύρει στις σκοτεινές και θλιβερές γωνιές του, ενώ θα κλιμακώνεται συναισθηματικά για να φτάσει στο αναπόφευκτο αποκορύφωμά του στο τέλος. Ένα τέλος που θα καθορίσουν οι επιλογές κι οι πράξεις σας από την πρώτη κιόλας στιγμή.

Gameplay

Το Heavy Rain συνδυάζει εξερεύνηση, διαλόγους, (απλό) puzzle-solving και (εύκολες) σκηνές δράσης με τρόπο μοναδικό κι άκρως εθιστικό. Μέσα από τα μάτια τεσσάρων διαφορετικών playable χαρακτήρων και τεσσάρων διαφορετικών μεταξύ τους προσεγγίσεων, θα ξεχυθείτε σε έναν αγώνα δρόμου ενάντια στο χρόνο που κυλά αμείλικτος προκειμένου να πιάσετε το διαταραγμένο δολοφόνο και να σώσετε το αγόρι που κινδυνεύει. Η κάθε σας ενέργεια θα επηρεάζει την εξέλιξη του παιχνιδιού. Σημαντικά, κι όχι μόνο σε αδιάφορες, δευτερεύουσες, σεναριακές υποθέσεις. Παρότι μέχρι κι οι ήρωες μπορούν να πεθάνουν, το παιχνίδι δεν τελειώνει εκεί για να σας αναγκάσει να αρχίσετε ξανά από το τελευταίο σας save. Ο θάνατος των χαρακτήρων ενσωματώνεται στην εξέλιξη της ιστορίας, τα εναλλακτικά μονοπάτια που απλώνονται μπροστά σας αλλοιώνονται, και το ending που τελικά θα δείτε θα είναι ένα από τα πολλά (εμείς καταφέραμε να δούμε σχεδόν δέκα) που υπάρχουν.

Ξεκινώντας, επιλέγετε το επίπεδο δυσκολίας στο οποίο επιθυμείτε να παίξετε. Παίζοντας πότε με τον ένα χαρακτήρα και πότε με τον άλλο θα παρακολουθήσετε την εξέλιξη της ιστορίας από πολλές διαφορετικές οπτικές γωνίες. Με ορισμένους χαρακτήρες θα καλείστε να εξερευνάτε το χώρο (με το ανεπανάληπτο ARI σας!!), να αναλύετε τα στοιχεία και να εξάγετε συμπεράσματα. Με άλλους θα πρέπει να εκτελείτε επιτυχώς τα Quick Time Events (εμφανίζεται στην οθόνη ποιο πλήκτρο του gamepad πρέπει να πατήσετε, κι εσείς το πατάτε), να παίρνετε αποφάσεις εν ριπή οφθαλμού και να ξεπερνάτε θανάσιμους κινδύνους. Οι χαρακτήρες διαφέρουν, η μέθοδός τους επίσης. Εάν θα αντιμετωπίσετε βίαια ένα χαρακτήρα ή θα του μιλήσετε έως ότου τον μεταπείσετε είναι στη διακριτική σας ευχέρεια. Το παιχνίδι, πάντως, σας τα επιτρέπει όλα (σχεδόν) παντού.

Κάτι που θα διαπιστώσετε πολύ σύντομα είναι πως το gameplay είναι πραγματικά πλούσιο και σε κανένα σημείο δεν αφήνει την αίσθηση της επανάληψης ή της εκτέλεσης μηχανικών κινήσεων. Παραδειγματικά να αναφέρουμε πως μέσα σε όλα, θα πρέπει να ταΐσετε, να ξεσκατίσετε και να κοιμίσετε μωράκια (ο action-άς μας ασχολήθηκε με αυτά!), αλλά και να "καθαρίσετε" μια έπαυλη από τα κακοποιά στοιχεία που βρίσκονται εκεί πυροβολώντας κατά βούληση (αυτό το αναλάβαμε εμείς!). Παρόλα αυτά, το στοιχείο εκείνο που κυριαρχεί είναι πως καθ' όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού καλούμαστε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις σε χρόνο μηδέν. Η εξερεύνηση, η βία, τα Quick Time Events, ακόμη κι οι διάλογοι μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Αυτό που επικρατεί είναι οι αποφάσεις που παίρνουμε κι οι συνέπειές τους. Κι αν καθυστερήσουμε και δεν πάρουμε μια απόφαση εντός χρόνου... τότε θα εκτυλιχθεί το χειρότερο πιθανό σενάριο.

(ενίοτε, τα παιχνίδια μάς προβληματίζουν και μας σακατεύουν ψυχολογικά)

Πώς χαρακτηρίζεται η replayability αξία του τίτλου; Ανεκτίμητη! Όταν δύο έμπειροι παίχτες ενώνουν τις δυνάμεις τους και τελειώνουν το παιχνίδι μαζί εντός δύο (μαραθώνιων) ημερών μόλις με 57%, τότε καταλαβαίνετε πόσα εναλλακτικά μονοπάτια έχασαν. Η λίστα με τα trophies μάς βοηθά να δούμε πού ακριβώς στην εξέλιξη της ιστορίας βρίσκονται οι εναλλακτικές σκηνές που χάσαμε. Τα Chapters μάς δίνουν τη δυνατότητα να ξαναρχίσουμε από οποιοδήποτε σημείο της ιστορίας θέλουμε. Το μόνο που χρειάζεται; Χρόνος, μιας και πολλά πράγματα στα τελευταία κεφάλαια επηρεάζονται από επιλογές που κάνουμε στην αρχή του παιχνιδιού. Μπορεί το πρώτο playthrough να τελειώνει εντός εννέα περίπου ωρών, αλλά το σύνολο του παιχνιδιού είναι πολύ-πολύ παραπάνω. Και μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε πως θα θέλετε να τα κάνετε και να τα δείτε όλα. Θα θέλετε να δείτε όλες τις εναλλακτικές διαδρομές που μπορούν να ακολουθήσουν οι ήρωες, θα θέλετε να δείτε κάθε καινούρια γωνιά του παιχνιδιού· επειδή πολύ απλά ο κόσμος του θα σας έχει αγκιστρώσει γερά.

Γραφικά / Διάλογοι-Ήχος

Πώς θα σας αγκιστρώσει τόσο ένα παιχνίδι ώστε να μη θέλετε να χάσετε ούτε ένα λεπτό gameplay; Με την αριστουργηματική ατμόσφαιρά του που θα σας μελαγχολήσει, τη δυνατή ιστορία του που θα σας συγκινήσει, την οπτικοακουστική πανδαισία του που θα προκαλέσει τις αισθήσεις σας. Τα μοντέλα των χαρακτήρων είναι ίσως ό,τι πιο ρεαλιστικό έχουμε δει έως σήμερα. Η προσοχή στη λεπτομέρεια που έχει δοθεί στο σχεδιασμό τους, κι ειδικότερα οι εκφράσεις των προσώπων τους, είναι παραδειγματική. Το animation των χαρακτήρων είναι επίσης προσεγμένο, ενώ η τσαχπινιά που υπάρχει στο περπάτημα της ηρωίδας αποτελεί το κερασάκι στην τούρτα. Τα particle effects και το παιχνίδισμα του φωτισμού, που επίσης έχουν την τιμητική τους, προσφέρουν αληθοφάνεια στον κόσμο. Κι όλα δείχνουν υπέροχα. Θλιμμένα, μα υπέροχα.

Οι ώριμοι, τραγικοί και συναισθηματικά φορτισμένοι διάλογοι σε συνδυασμό με την υπέροχη ερμηνεία των ηθοποιών και την πραγματικά εξαίσια μουσική υπόκρουση συμβάλλουν τα μέγιστα στη δημιουργία μιας έντονα μελαγχολικής ατμόσφαιρας που θα σας μείνει αξέχαστη. Ανήκει θα λέγαμε στις περιπτώσεις εκείνες που ακόμη και μετά από χρόνια, όταν πιθανά θα έχετε ξεχάσει πλέον την υπόθεση του παιχνιδιού, θα θυμάστε πως σας είχε μαγέψει η ατμόσφαιρά του. Ένα τεράστιο μπράβο στον κο David Cage για την εξαιρετική δουλειά που έκανε (και) σε αυτόν τον δύσκολο τομέα. Ωστόσο, έχουμε κι ένα μεγάλο παράπονο. Αποτελεί ίσως και το μοναδικό λόγο για τον οποίο δε βάλαμε δέκα με τόνο στο παιχνίδι. Η κίνηση της κάμερας σε συνδυασμό με το (σε σημεία ιδιαίτερως προβληματικό) χειρισμό καθιστά ορισμένα σημεία εκνευριστικά, και τελικά δυσχερή. Χάρη σε αυτό το "bug", μάλιστα, κερδίσαμε το trophy «Coward». Εε, δε μας άξιζε!!

Συμπεράσματα

Το Heavy Rain σας αναγκάζει να πάρετε γρήγορες αποφάσεις σε δραματικές καταστάσεις. Γρήγορα, χωρίς σκέψη και περισυλλογή. Κι έπειτα σας αναγκάζει να αντιμετωπίσετε τις συνέπειες των πράξεων σας. Αν τραβήξετε τη σκανδάλη, κάποιος θα πεθάνει· κι αυτό θα έχει αντίκτυπο στην εξέλιξη της ιστορίας. Αν αντίθετα επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε τη δύναμη του λόγου, κάποιος θα σωθεί· κι αυτό θα έχει αντίστοιχο αντίκτυπο στην ιστορία. Για να σώσετε κάποιον άλλο, ίσως χρειαστεί να θυσιαστείτε εσείς οι ίδιοι. Για να σωθείτε εσείς, ίσως χρειαστεί να θυσιάσετε άλλους. Οι εναλλακτικές πολλές. Οι επιλογές ακόμη περισσότερες. Οι αντιδράσεις γρήγορες. Τα συναισθήματα έντονα. Κι όλα αυτά μέσα σε μια δυνατή, ώριμη και συναισθηματικά φορτισμένη ιστορία που δε θέλετε να χάσετε για κανένα λόγο!

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Adventure δεν είναι με τίποτα, αν και έχει στοιχεία σποραδικά. Το gameplay είναι σπαστικό τέρμα. Παιχνιδάρα όμως είναι. Πρέπει να ξεπέρασε κατά πολύ σε ένταση καταστάσεις τύπου Still Life για μένα.

  • Ένα μεγάλο ευχαριστώ
    Το Adventure Advocate, κι ειδικότερα η γράφουσα, θέλουμε να ευχαριστήσουμε το φίλτατο action-ά (ο οποίος από μετριοφροσύνη προτιμά να παραμένει ανώνυμος) μαζί με τον οποίο παίξαμε το παιχνίδι. Παρότι οφείλουμε να τον ενημερώσουμε πως ό,τι κινείται δε χρειάζεται να πεθάνει, και τα νεύρα μας είναι ακόμη τεντωμένα από την ανεκδιήγητη αλληλουχία που προκάλεσε: «Relax... listen to my voice... and now die. Bam!», η συνολική εμπειρία ήταν υπέροχη και θα μας μείνει αξέχαστη. :)

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια