Her Story

Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2015, Συντάκτης: Fallen Angel

 • Κυκλοφορία: 2015
 • Ανάπτυξη: Sam Barlow
 • Πλατφόρμα: PC, Mac, iOS

"And all these stories we've been telling each other..."

Εάν ερευνούσαμε στην πραγματικότητα μια παλιά δολοφονία που μας τράβηξε την προσοχή για κάποιο λόγο, δε θα υπήρχε μια καθηλωτική κινηματογραφική σκηνή να μας μισοδείξει τι συνέβη τη μοιραία νύχτα. Δε θα υπήρχαν dialogue trees να μας προσφέρουν έτοιμες -και βολικές- ερωτήσεις για να έχει αποτελέσματα η ανάκρισή μας. Και σίγουρα δε θα περνούσαμε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μας σκαλίζοντας πραγματάκια δεξιά κι αριστερά στον τόπο του εγκλήματος ή στα σπίτια και τα γραφεία των υπόπτων. Όλα θα ήταν διαφορετικά, και μονότονα επαναλαμβανόμενα. Κι αυτή ακριβώς είναι η ομορφιά της ιδιαίτερης αυτής περιπέτειας.

Σενάριο

Μια γυναίκα δήλωσε τον άντρα της ως αγνοούμενο πριν από 20 περίπου χρόνια. Δύο ντετέκτιβς ανέλαβαν την υπόθεση τότε και βιντεοσκόπησαν τις καταθέσεις που τους έδωσε. Οι καταθέσεις αυτές, μαζί με κάποιες ανακρίσεις που ακολούθησαν, βρίσκονται ακόμη αποθηκευμένες στη βάση δεδομένων του αστυνομικού τμήματος, σπασμένες σε πολλά μικρότερα αρχεία βίντεο. Η υπόθεση έκλεισε πριν χρόνια, δεν απασχολεί πλέον κανέναν. Σχεδόν κανέναν. Για λόγους που θα αποκαλυφθούν σταδιακά, η συγκεκριμένη υπόθεση έχει τραβήξει την προσοχή του ήρωα που υποδυόμαστε εμείς. Θέλουμε να εξετάσουμε τα στοιχεία, να πάρουμε απαντήσεις, να οδηγηθούμε σε λύσεις. Η αστυνομία μάς δίνει πλήρη πρόσβαση στο βιντεοσκοπημένο αρχείο της υπόθεσης. Μας επιτρέπει ένα απόγευμα να πάμε στο τμήμα, να καθίσουμε στον υπολογιστή που περιέχει την αστυνομική βάση δεδομένων προκειμένου να αναζητήσουμε ό,τι θέλουμε και να ανασύρουμε από το αρχείο τα FMV δεδομένα της υπόθεσης.


(όλα ξεκινούν με μια γυναίκα που δηλώνει την εξαφάνιση του άντρα της)

Ποιας υπόθεσης, ποιες είναι οι ερωτήσεις για τις οποίες αναζητάμε απαντήσεις, αλλά και πώς εμπλεκόμαστε εμείς σε μια τόσο παλιά ιστορία ώστε η αστυνομία να μας δίνει carte blanche, δε θα μας πει ποτέ ευθέως το Her Story. Αντίθετα, θα μας δώσει αποσπάσματα αφήγησης, υπονοούμενα και μια ιστορία μέσα από σύντομες βιντεο-συνεδριάσεις που δε σημαίνουν τίποτε η καθεμία ξεχωριστά. Συνδυασμένες, όμως, και ως σύνολο, οι βιντεοσκοπήσεις μας προσφέρουν τη δυνατότητα να συμπεράνουμε τι συνέβη. Βέβαια, αυτό σημαίνει πως τι θα καταλάβουμε, τι θα αναρωτηθούμε, και πόσες απαντήσεις τελικά θα βρούμε εναπόκειται πραγματικά στη δική μας ευχέρεια και οξυδέρκεια. Δεν υπάρχει αρχή, μέση και τέλος σε αυτό το παιχνίδι· δεν υπάρχει μια πορεία που μπορούμε και πρέπει να ακολουθήσουμε. Υπάρχει μια ιστορία. Αλλά αυτή την ιστορία ο καθένας από εμάς θα την αποκαλύψει με διαφορετικό τρόπο, σε διαφορετική σειρά, σε διαφορετικό ρυθμό. Ίσως μάλιστα και να μην την αποκαλύψει ολόκληρη αν δεν προσέχει αρκετά...

Gameplay

Το gameplay του Her Story ουδεμία σχέση έχει με τα συνήθη adventure games, ή οποιοδήποτε άλλο είδος game εδώ που τα λέμε· είναι πρωτότυπο και ξεχωριστό, προσφέροντας νέα διάσταση στα detective stories που τόσο αγαπάμε. Μια νέα διάσταση που ενώ θα ενθουσιάσει ορισμένους, ίσως πλήξει άλλους. Προτού περιγράψουμε τι υπάρχει στο παιχνίδι, ας ξεκαθαρίσουμε τι δεν υπάρχει: Δεν υπάρχει inventory. Δεν υπάρχουν γρίφοι και puzzles. Δεν υπάρχουν τοποθεσίες να εξερευνήσουμε. Δεν υπάρχουν αντικείμενα να αλληλεπιδράσουμε. Δεν υπάρχουν χαρακτήρες να μιλήσουμε. ("Πλάκα μας κάνεις; Και τι υπάρχει τότε;") Υπάρχει μόνο μία οθόνη υπολογιστή, εκείνου που περιέχει τη βάση δεδομένων της αστυνομίας. Μάλιστα, δεν μπορούμε να περιηγηθούμε ελεύθερα σε όσα αρχεία του υπολογιστή θέλουμε, ούτε έχουμε πρόσβαση στο Διαδίκτυο ή άλλες υπηρεσίες. Βρισκόμαστε μέσα σε ένα πρόγραμμα αναζήτησης της βάσης δεδομένων και παίζουμε αποκλειστικά και μόνο μέσω αυτού.


(ο Η/Υ μας μετατρέπεται σε υπολογιστή της αστυνομίας μ' ένα αρχείο γεμάτο βιντεο-καταθέσεις)

Ουσιαστικά, πληκτρολογώντας λέξεις (ή φράσεις) κλειδιά, αναζητάμε στη βάση δεδομένων εγγραφές βίντεο όπου η μάρτυρας αναφέρει τις λέξεις κλειδιά της αναζήτησής μας. Κάθε βίντεο είναι διαφορετικό και μας προσφέρει διαφορετικές πληροφορίες -όχι πάντοτε συνδεδεμένες με την υπόθεση ή πραγματικά χρήσιμες, όμως. Ξεκινώντας από τις προφανείς αναζητήσεις, σύντομα θα αρχίσουμε να αξιοποιούμε δεδομένα και λέξεις που μάθαμε από κάποιο άλλο βίντεο, έως ότου φτάσουμε να ξεδιπλώσουμε πλήρως την υπόθεση. Για να το καταφέρουμε αυτό, ασφαλώς, απαιτείται να ακούμε προσεκτικά την κάθε κατάθεση και να διαχωρίζουμε εύστοχα την περιττή από τη χρήσιμη πληροφορία. Έτσι δεν κάνουν και οι ντετέκτιβς στον πραγματικό κόσμο όπου δεν έχουν μια ΑΙ να τους βοηθά; Ήρθε η ώρα να πάρετε το τεφτέρι σας κι ένα μολύβι και να αρχίσετε να γράφετε τις... λέξεις ενδιαφέροντος. Κι αν φανείτε παρατηρητικοί (ή τυχεροί), να ξετυλίξετε πλήρως το νήμα του μυστηρίου.

Παρότι φρέσκος και πρωτότυπος, ο μηχανισμός του gameplay είναι εξαιρετικά απλός και κατανοητός: Ανάλογα με τις λέξεις που επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε, τα αποτελέσματα που λαμβάνουμε για κάθε μας αναζήτηση είναι διαφορετικά, ενώ εμφανίζονται μόνο τα πέντε πρώτα από το σύνολο των αποτελεσμάτων. Μια λέξη, παραδείγματος χάριν, μπορεί να ακούγεται σε δεκαοχτώ διαφορετικές εγγραφές, αλλά στην οθόνη μας θα εμφανιστούν μόνο οι πέντε πρώτες. Από αυτές τις πέντε, σηματοδοτούνται ως "καινούριες, που δεν έχουμε ξαναδεί" όσες φέρουν επάνω τους ένα σύμβολο σε σχήμα ματιού. Μπορούμε να αποθηκεύσουμε για γρήγορη πρόσβαση όσα βίντεο θέλουμε, αλλά και να τα ονοματίσουμε με κάποια λέξη-κλειδί για πιο εύκολη μελλοντική αναφορά/επανάληψη. Τέλος, υπάρχει αναλυτικός κατάλογος όλων των αναζητήσεων που έχουμε ήδη εκτελέσει σε περίπτωση που θέλουμε να επιβεβαιώσουμε κάτι.

Όταν κρίνουμε πως έχουμε αποκαλύψει όλα όσα χρειαζόμαστε, ορίζουμε εμείς πως το παιχνίδι τελείωσε κι απλώς βγαίνουμε, δεν έχουμε να αποδείξουμε τίποτα σε κανέναν πέραν του ίδιου μας του εαυτού. Βέβαια, αν καταφέρουμε να παρακολουθήσουμε όλες τις εγγραφές (υπάρχει σχετικό πλέγμα στη βάση δεδομένων όπου βλέπουμε πόσες μας λείπουν ανά πάσα στιγμή), τότε ξέρουμε με βεβαιότητα πως ολοκληρώσαμε το παιχνίδι. Κι αν προσέχαμε, μάθαμε και την ιστορία του. Παρότι είναι πολύ σύντομο και δε θα σας κρατήσει συντροφιά πάνω από ένα απόγευμα, δε θα μπορούσε πρακτικά να είναι μεγαλύτερο γιατί θα γινόταν βαρετό και κουραστικό εξαιτίας του σταθερά ίδιου gameplay που διαθέτει: δακτυλογραφείς τις λέξεις κλειδιά που θέλεις να αναζητήσεις, ακούς με προσοχή το απόσπασμα της κατάθεσης της μάρτυρα, σημειώνεις όσα αναφέρει που χρήζουν περαιτέρω έρευνας, αποθηκεύεις όποιο βίντεο προσέφερε νέα δεδομένα στην υπόθεση, προχωράς στην επόμενη αναζήτηση. Και πάλι απ’ την αρχή.


(πρέπει να σκεφτείς για να κάνεις τις σωστές ερωτήσεις όταν δε σου δίνουν έτοιμο dialogue tree)

Γραφικά / Διάλογοι-Ήχος

Πίσω από το Her Story κρύβεται ο Sam Barlow, δημιουργός του Silent Hill: Shattered Memories, ενώ μπροστά στην κάμερα κάθεται η Viva Seifert υποδυόμενη την πρωταγωνίστρια-σύζυγο. Ο συνδυασμός των δύο αυτών ανθρώπων καταλήγει σε ένα καλοσχεδιασμένο και καλοπαρουσιασμένο αστυνομικό FMV adventure με αισθητική True Detective. Όπως ακριβώς βλέπαμε τις καταθέσεις των ηρώων μέσα από τα μάτια της κάμερας στην πρώτη σεζόν της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς, έτσι ακριβώς βλέπουμε και τις καταθέσεις στο παιχνίδι. Εξίσου αργός και σταθερός είναι ο ρυθμός που διατηρεί το Her Story στην αφήγησή του, ο οποίος συνάδει με εκείνον της σειράς και δε βιάζεται να μας αποκαλύψει τίποτα, ενώ μας πετάει διαρκώς ψίχουλα της ιστορίας.

Ο ρεαλισμός απαιτεί να μην υπάρχει μουσική υπόκρουση, κάτι που μας κάνει να αισθανόμαστε ακόμη περισσότερο "πραγματικοί" και "ζωντανοί" ερευνητές της αστυνομίας. Μοναδική μουσική στο παιχνίδι είναι μια ιδιαίτερη μπαλάντα που τραγουδά η Viva Seifert σε συνοδεία ακουστικής κιθάρας που η ίδια παίζει. Επίσης, περιορισμένες είναι οι τεχνικής φύσεως επιλογές μας. Ουσιαστικά, μοναδική επιλογή μας στα settings είναι αν θέλουμε να υπάρχουν υπότιτλοι, καθώς και ένα "φίλτρο παλαιότητας" που αυξάνει την ατμόσφαιρα και δίνει ρετρό αέρα στην αισθητική του παιχνιδιού.

Συμπεράσματα

Όπως σίγουρα καταλάβατε ήδη, δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη περιπέτεια, κάθε άλλο. Κι αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο θα σας προτείναμε να παίξετε το Her Story: για τη μοναδικότητά του τόσο στην αφήγηση όσο και στην αλληλεπίδραση με τον παίχτη, με τον κάθε παίχτη ξεχωριστά. Άλλωστε, δεν έχετε κάθε μέρα την ευκαιρία να οδηγηθείτε στα δικά σας συμπεράσματα, ελεύθερα και χωρίς καθοδήγηση, διερευνώντας μια ατμοσφαιρική ιστορία μυστηρίου και (πιθανού) εγκλήματος...

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
 • Λοιπόν έπαιξα το παιχνίδι και πράγματι παρ' όλο που όντως διαρκεί ένα απόγευμα, αποτελεί μια εξαιρετική και πολύ ιδιαίτερη εμπειρία!

 • Πολύ με ιντριγκάρει. Αυτό μόνο με το ένα απόγευμα διάρκεια με χαλάει λίγο, αλλά τι να κάνουμε... Θέλω να το παίξω true detective στη θέση του true detective!

 • Το 1994 δεν είναι τυχαίο... crocark τα αντικείμενα δεν θα ήταν μόνο τρομερό immersion (που λέμε και στο χωριό μου) αλλά και αντι-πειρατικό μέτρο. :)
  Θα το δω οπωσδήποτε.

 • Κάτσε φιλενάδα. Αυτό είναι κάτι ανάμεσα σε FMV και Experiment 112 αν κατάλαβα καλά. Να ένα παιχνίδι που θα μπορούσε να είναι πολύ ενδιαφέρον. Αλλά στο στημ ...
  Αυτό κανονικά θέλει το μάνιουάλ του σε στυλ εφημερίδας, αποκόμματα κλπ. και κανένα σακουλάκι από αυτά που βάζουν τα αλά CSI τεκμήρια μέσα σε χάρτινο κουτί. Καιρό πάντως έχω να δω shots που να με τραβήξουν τόσο!

 • Σε απάντηση: crocark

  Δυστυχώς, το παιχνίδι έχει ΜΟΝΟ τα videos των καταθέσεων της γυναίκας. Δεν έχεις κανένα αντικείμενο, κανένα τεκμήριο, ούτε καν σημειώσεις των αστυνόμων που διερεύνησαν τότε την υπόθεση (ούτε καν ψηφιακά, πόσω μάλλον σε χάρτινο κουτί). Η ιδέα σου, όμως, είναι πράγματι εξαιρετική. Ίσως αποτελέσει το επόμενο βήμα... μακάρι!

Αγαπημένα

 • Το 1994 δεν είναι τυχαίο... crocark τα αντικείμενα δεν θα ήταν μόνο τρομερό immersion (που λέμε και στο χωριό μου) αλλά και αντι-πειρατικό μέτρο. :)
  Θα το δω οπωσδήποτε.

 • Κάτσε φιλενάδα. Αυτό είναι κάτι ανάμεσα σε FMV και Experiment 112 αν κατάλαβα καλά. Να ένα παιχνίδι που θα μπορούσε να είναι πολύ ενδιαφέρον. Αλλά στο στημ ...
  Αυτό κανονικά θέλει το μάνιουάλ του σε στυλ εφημερίδας, αποκόμματα κλπ. και κανένα σακουλάκι από αυτά που βάζουν τα αλά CSI τεκμήρια μέσα σε χάρτινο κουτί. Καιρό πάντως έχω να δω shots που να με τραβήξουν τόσο!