Memoria

Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2013, Συντάκτης: Castledoque

 • Κυκλοφορία: 2013
 • Ανάπτυξη: Deadalic Entertainement
 • Πλατφόρμα: PC

Επιστροφή στον μαγικό κόσμο του Dark Eye

Περίληψη προηγουμένων…

Πριν ένα χρόνο περίπου είχαμε τη χαρά να απολαύσουμε ένα ακόμα διαμάντι από την Daedalic, το The Dark Eye: Chains of Satinav. Επρόκειτο για ένα εξαιρετικό adventure game στο κλίμα ηρωικής φαντασίας των παλιών παιχνιδιών της Sierra, που διαδραματίζεται στο ιδιαίτερα δημοφιλές στη Γερμανία RPG σύμπαν του Dark Eye, το ίδιο ακριβώς σύμπαν όπου λαμβάνουν χώρα και τα γνωστά RPG games Drakensang καθώς και τα παλαιότερα Realms of Arcania. Στο Chains of Satinav γνωρίσαμε το νεαρό κυνηγό πουλιών Geron, ντροπαλό και περιφρονημένο από όλους, που τον βαραίνει ένας σκοτεινός χρησμός για το μέλλον και που του τυχαίνει ο κλήρος να ερωτευτεί την όμορφη νεράιδα Nuri και να πρέπει να σώσει τον κόσμο. Οι αντιξοότητες θα είναι πολλές, όμως στο τέλος θα τα καταφέρει. Το τίμημα ωστόσο θα είναι σκληρό…

Μεταξύ sequel και spinoff

Στο ξεκίνημα του Memoria, έχει περάσει κιόλας ένας χρόνος από τότε που ο Geron έσωσε τον γραφικό μα και σκληρό κόσμο του Andergast. Όλα στην πολιτεία έχουν ξαναγίνει όπως παλιά και ελάχιστοι γνωρίζουν πως χρωστούν στον ντροπαλό κυνηγό πουλιών τη ζωή τους. Όχι πως τον ενδιαφέρει η δόξα. Ο νεαρός Geron γνωρίζει πια την αξία του και μόνη αιτία θλίψης γι’ αυτόν είναι η κατάρα που έπεσε στην αγαπημένη του νεράιδα Nuri στο τέλος του προηγούμενου παιχνιδιού και που συνεχίζει να τη βαραίνει. Για να γλιτώσει την αγαπημένη του από τον κίνδυνο που διατρέχει, ο Geron αναλαμβάνει να λύσει ένα αίνιγμα 500 χρόνων. Τι απέγινε η όμορφη και γενναία πριγκίπισσα Sadja, που θέλησε να πολεμήσει τις στρατιές των δαιμόνων που απειλούσαν τον κόσμο της και να αφήσει το όνομά της ανεξίτηλο στην ιστορία; Γιατί είναι ελάχιστοι αυτοί που τη θυμούνται και γιατί κανείς δε γνωρίζει το τέλος της ιστορίας της; Καθώς ο Geron αγωνίζεται να λύσει εγκαίρως το μυστήριο πριν χάσει για πάντα την αγαπημένη του, αποκαλύπτεται σταδιακά η αληθινή ιστορία της γοητευτικής Sadja. Όμως οι απαντήσεις δεν είναι αυτές που περιμένει ο Geron και οι συνέπειες της αποκάλυψης τους απρόβλεπτες και επικίνδυνες. Για μια ακόμα φορά ο νεαρός ήρωας και οι φίλοι του θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις της μοίρας και του Satinav, του φύλακα του Χρόνου. Θα μπορέσουν να σπάσουν για δεύτερη φορά τις αλυσίδες του;


Κατά την εξέλιξη της ιστορίας χειριζόμαστε τόσο τον Geron όσο και τη Sadja. Καθώς η Sadja έχει τον πιο ενεργό ρόλο, ενώ ο Geron κατά κύριο λόγο ερευνά το παρελθόν της, μοιραία η έμφαση του παιχνιδιού σταδιακά επικεντρώνεται στον χαρακτήρα της, με αποτέλεσμα το Memoria τελικά να είναι κάτι ανάμεσα σε συνέχεια και spin-offτου πρώτου παιχνιδιού. Όχι πως αυτό είναι βέβαια κακό. Ίσα ίσα ο χειρισμός των δύο διαφορετικών χαρακτήρων προσδίδει μεγαλύτερο ενδιαφέρον τόσο στην πλοκή όσο και στο gameplay του παιχνιδιού.

Όπως πάντα χάλια ο οπτικός τομέας

Καταλαβαίνετε πως αστειεύομαι. Γίνεται πια κουραστικό να το επαναλαμβάνω κάθε φορά, μα για μια ακόμα φορά η Daedalic μας συνεπαίρνει με τα ονειρικά και πανέμορφα γραφικά, ενώ ακόμα και το προβληματικό animationτων χαρακτήρων που εντοπίσαμε στο πρώτο παιχνίδι, εδώ είναι σημαντικά βελτιωμένο. Είναι αλήθεια βέβαια πως μοιραία ανακυκλώνονται αρκετές από τις τοποθεσίες του πρώτου παιχνιδιού στο τμήμα που αφορά τον Geron (πράγμα που φαντάζομαι θα συνέβαλε στο να βραχυνθεί και η περίοδος ανάπτυξης του παιχνιδιού), όμως οι τόποι όπου διαδραματίζονται οι περιπέτειες της Sadja είναι ολόφρεσκες και μαγικές. Μπορούμε πια να λέμε με ασφάλεια πως η πένα των σκιτσογράφων της Daedalic αποτελεί εγγύηση.

Ήχος-Μουσική

Η μουσική είναι ονειρική και περιπετειώδης όπως αρμόζει στον κόσμο όπου διαδραματίζεται το παιχνίδι. Ο ηχητικός τομέας είναι άψογος και τα voice-oversεξαιρετικά. Κάποιοι ίσως να έχουν θέμα με την κάπως άχρωμη και ξεψυχισμένη φωνή του Geron, όμως ταιριάζει στον χαρακτήρα του όπως τον γνωρίσαμε και στο πρώτο παιχνίδι. Η φωνή της Sadja είναι εξαιρετική, ενώ πραγματικά εντυπωσιάζει η φωνή του συντρόφου και βοηθού της.

Τεχνικός τομέας και χειρισμός

Τα bugs είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Ο χειρισμός για όσους έχουν παίξει το Chains of Satinav θα είναι εξαιρετικά οικείος, μια και είναι σχεδόν πανομοιότυπος. Ο χαρακτήρας που ελέγχουμε κινείται με αριστερό κλικ. Ο κέρσορας αλλάζει κάθε φορά που τον φέρουμε πάνω σε άτομα ή αντικείμενα με τα οποία μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε και πλάι του εμφανίζεται το όνομα του συγκεκριμένου interactive spot. Με δεξί κλικ ακούμε μια περιγραφή του συγκεκριμένου interactive spot και με αριστερό κλικ το χειριζόμαστε. Το inventory με τα διάφορα αντικείμενα που μπορούμε να συνδυάσουμε ή να χρησιμοποιήσουμε αναδύεται όταν φέρουμε τον κέρσορα στο κάτω μέρος της οθόνης. Τόσο οGeron όσο και η Sadja διαθέτουν μαγικές δυνάμεις που μπορούν να τους βοηθήσουν στην επίλυση γρίφων, οι οποίες είναι προσβάσιμες από το inventory. Μεγάλη διευκόλυνση για τον παίκτη είναι το γεγονός πως όλα τα αντικείμενα και τα spellsστο inventoryγίνονται προσβάσιμα και με απλή κύλιση της ροδέλας του mouse.

Γρίφοι και gameplay

Οι γρίφοι του Memoria είναι οι κλασικοί inventory-basedγρίφοι στους οποίους μας έχει συνηθίσει η Daedalic. Η δυσκολία είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητική και θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη αν το παιχνίδι δεν είχε μια σχεδόν υπερβολική γραμμικότητα. Στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού δεν μπορούμε να φύγουμε από ένα μέρος αν δεν εξετελέσουμε την αποστολή για την οποία το επισκεφθήκαμε, πράγμα που έχει σαν αποτέλεσμα να γίνονται σημαντικά ευκολότεροι ακόμα και οι πιο ευφάνταστοι γρίφοι. Αυτό σε κάποιους μπορεί να αρέσει, κάποιους άλλους μπορεί να τους ενοχλήσει. Προσωπικά βρίσκομαι κάπου στη μέση. Η ιστορία και οι γρίφοι ήταν τόσο καλοστημένα που δε με πείραξε η γραμμικότητα, ωστόσο προτιμώ το πιο ανοιχτό gameplay που έχουμε δει σε άλλα παιχνίδια της Daedalic, όπως τα Deponia και το The Night of the Rabbit.Εξαίρεση αποτελεί το τμήμα του παιχνιδιού που διαδραματίζεται στη Drakonia, όπου και αποκτά παροδικά έναν σαφώς πιο ανοιχτό χαρακτήρα με ταυτόχρονη κατακόρυφη αύξηση του βαθμού δυσκολίας. Όπως και νά ‘χει πρόκειται για ένα παιχνίδι σχεδιασμένο για τους παραδοσιακούς αντβεντσουράδες, που σίγουρα είναι και αυτοί που θα το απολαύσουν περισσότερο. Μπορεί να μην υπάρχουν οι καινοτομίες που έχουμε δει σε άλλα παιχνίδια της Daedalic, αλλά το Memoria διαθέτει ένα στιβαρό και ποικίλο gameplay που κάθε άλλο παρά απογοητεύει. Μπράβο Daedalic.

Οι βοήθειες που παρέχονται στον παίκτη είναι πάμπολλες. Υπάρχειhotspotindicatorαλλάκαιindicatorαλληλεπίδρασης (η δυνατότητα δηλαδή όταν φέρουμε ένα αντικείμενο του inventoryπάνω σε κάποιο σημείο όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αυτό να φωτίζεται), τα οποία αν θέλουμε μπορούμε να τα απενεργοποιήσουμε. Υπάρχει ακόμα κάτι σαν log-book, όπου μπορούμε να διαβάσουμε μια περίληψη των τεκταινομένων ως εκεί που έχουμε φτάσει, να δούμε τον αμέσως επόμενο αντικειμενικό στόχο και αν θέλουμε να πάρουμε ένα hintγια το πώς μπορούμε να τον πετύχουμε. Πάντως επειδή η δυσκολία του παιχνιδιού δεν είναι και ανυπέρβλητη και επειδή οι καλοί γρίφοι αξίζει να λυθούν χωρίς βοήθεια, θα πρότεινα να αποφύγετε τη χρήση του hint-system.

Δυο ακόμα κουβέντες για το σενάριο του παιχνιδιού

Αν και έχω ήδη αναφερθεί στην πλοκή του παιχνιδιού, θα επανέλθω με ένα σύντομο σχόλιο για το σενάριο του. Η ιστορία του Memoria είναι πραγματικά δοσμένη με τον πλέον αριστοτεχνικό τρόπο. Η έρευνα του Geron και η ανάδυση των χαμένων μνημών της πριγκίπισσας δίνονται πολύ όμορφα, η ιστορία κορυφώνεται εντυπωσιακά και λίγο πριν το τέλος έρχεται μια επιβλητική ανατροπή που όχι μόνο δε φτωχαίνει τα όσα προηγήθηκαν, αλλά μπολιάζει την όλη ιστορία με τη συμβολική δύναμη ενός ανατολίτικου παραμυθιού για τη δύναμη της ψυχής και της θέλησης ανεξαρτήτως συνθηκών και ανατροφής. Δυστυχώς δεν μπορώ να πω πολλά περισσότερα χωρίς να προβώ σε spoiler. Θα αναφέρω μόνο πως το παιχνίδι διαθέτει δύο διαφορετικά φινάλε όσον αφορά τη μοίρα του Geron, εξίσου όμορφα και συγκινητικά και τα δύο (αν και θα πρέπει να είναι κάποιος πολύ σαδιστής για να προτιμήσει το πιο δραματικό εκ των δύο) και ένα πραγματικά συγκλονιστικό φινάλε για τη μοίρα της Sadja, που θυμίζει σκηνή από εξαιρετικής ποιότητας ταινία κινουμένων σχεδίων. Ένα πραγματικά υποδειγματικό φινάλε που μας αφήνει στους τίτλους τέλους με μια γλυκιά και ευχάριστη ανατριχίλα. Όταν φτάσετε εκεί, θα με θυμηθείτε.

Κλείνοντας

Το Memoria είναι ένας ακόμα θρίαμβος για τηνDaedalic. Με μια συγκινητική και περίτεχνη ιστορία, άψογους γρίφους, άρτιο εικαστικό τομέα και μια χορταστική διάρκεια γύρω στις 12-13 ώρες, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τους άλλους τίτλους της εταιρείας και οπωσδήποτε διεκδικεί περίοπτη θέση ανάμεσα στα φετινά adventure. Δεν έχει ίσως τη φρεσκάδα του Chains of Satinav ή τη σαρωτική έμπνευση του The Night of the Rabbit, αλλά  η γενικότερη αρτιότητα που το χαρακτηρίζει και η άψογη αφήγηση της ιστορίας του, το καθιστούν ένα καθ’ όλα συναρπαστικό τίτλο

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
 • Μόλις τελείωσα το Chains of Satinav το οποίο ήταν εξαιρετικό! Ευτυχώς που είδα ότι το Memoria είναι η συνέχεια του (δεν το ήξερα), γιατί έχω ένα τεράστιο backlog δυνατών τίτλων κι αναρωτιόμουν ποιο θα ήταν το επόμενο που θα καταπιαστώ. Αυτό το άρωμα των adventure - παραμυθιών μιας περασμένης χρυσής εποχής είναι το κάτι άλλο. Μπράβο στην Daedalic!

 • Σε απάντηση: ManOfSorrows

  To "Chains Of Satinav" είναι παιχνιδάρα. Φυσικά συνεχίζεις με το Memoria αν και δεν είναι το ίδιο καθηλωτικό όσο το πρώτο κι ούτε direct sequel.

 • Σε απάντηση: pornostars

  Γενικά ο κόσμος του Dark Eye είναι υπέροχος, μαγευτικό, παραμυθένιος και ταξιδιάρικος. Σίγουρα το CoS είναι υπέροχη περιπέτεια, αλλά και το Memoria δεν θα σε απογοητεύσει!

 • Σε απάντηση: GameLinguist

  Μάλλον μου αρέσει λίγο περισσότερο από το CoS μετά από 9 ώρες ενασχόλησης. Ίσως παίζει ρόλο ότι οι γρίφοι ειναι πιο κοντά στο στυλ που προτιμω και δυσκολίας τόσο-όσο θέλω. Έχει και λαβύρινθο! Το story με κρατάει μια χαρά προσωπικά.

 • Κυκλοφόρησε και demo για όποιον θέλει να πάρει μια γεύση από το παιχνίδι προτού το αγοράσει.

Αγαπημένα

 • Δεν βρέθηκαν σχόλια