Moment Of Silence, The

Κυριακή, 10 Απριλίου 2005, Συντάκτης: Fallen Angel

  • Κυκλοφορία: 2004
  • Ανάπτυξη: House of Tales
  • Πλατφόρμα: PC

Σενάριο

Πρόκειται για μια υπόθεση μυστηρίου, συνομωσίας και διαφθοράς. Το 1984 ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας. Όλα όσα θεωρούμε προσωπικά δεδομένα, οι σκέψεις που αποτυπώνουμε σε ένα ημερολόγιο, οι διάλογοι μας σε άκρως εμπιστευτικό κύκλο, δεν αποτελούν πλέον προσωπικά δεδομένα. Τα χειρόγραφα απαγορεύονται και όλες οι πληροφορίες πρέπει να ανεβαίνουν στο Global Network (σημερινό internet) και να είναι διαθέσιμες σε όλο τον κόσμο . Όσο προχωράμε πιο βαθιά στην ιστορία του MOS, συναντάμε τον κόσμο του Peter Wright (του χαρακτήρα μας) με ένα τρόπο ιδιαίτερα ευχάριστο κι επιδραστικό: βοηθώντας τη σύζυγο του γείτονα μας να βρει τον απαχθέντα από τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας άντρας της, ακολουθώντας θεωρίες για εξωγήινες συνομωσίες, μιλώντας με διάφορους εμφανώς τρελλούς χαρακτήρες, αναζητώντας αποδείξεις για κρατικές συνομωσίες. Λίγο-λίγο η συνομωσία του Μεγάλου Αδερφού αποκαλύπτεται… ή μήπως πρόκειται για ένα θρύλο που μας κέντρισε το ενδιαφέρον λόγω συγκυριών? Όποια κι αν είναι η αλήθεια (που δε σκοπεύουμε να την αποκαλύψουμε) ένα είναι το βέβαιο: το MOS δεν είναι απλώς άλλο ένα παιχνίδι στο οποίο ο ήρωας προσπαθεί να σώσει τον κόσμο. Έχει ουσία και περιεχόμενο.

Η πλασματική του ιστορία χαρακτηρίζεται από μια συρραφή πραγματικών στοιχείων του σήμερα με θρύλους και πιθανά σενάρια μελλοντολόγων. Οι δημιουργοί του κατάφεραν να τα μεταφέρουν όλα αυτά σε μια ξεχωριστή και πολύ καλά συνδεδεμένη ιστορία που φαντάζει ασύλληπτα αληθοφανής. Η έντονη γεύση ρεαλισμού που μας αφήνει το MOS οφείλεται στο γεγονός πως όλα έχουν βασιστεί στη σημερινή τεχνολογία και πραγματικότητα. Γεγονός που φυσικά σχημάτιζε χαμόγελα στα πρόσωπά μας κάθε φορά που αναγνωρίζαμε την πηγή έμπνευσης πίσω από το εμφανές. Παρόλα αυτά είναι βέβαιο πως ακόμη κι όσοι δεν αναγνωρίσουν κανένα από αυτά τα στοιχεία, θα σαγηνευτούν από την υπόθεση του MOS.

Είναι πολλά αυτά που θα θέλαμε να πούμε ακόμη για την υπόθεση του MOS για να διαπιστώσετε πόσα στοιχεία του είναι πέρα για πέρα αληθινά. Δυστυχώς όμως, θέλουμε περισσότερο να μη σας χαλάσουμε τη συγκίνηση δημιουργίας σεναρίων παράλληλα με την εξέλιξη της υπόθεσης αλλά και την έκπληξη στο τέλος.

Gameplay

Οι γρίφοι του MOS αν και είναι κλασσικοί δε στερούνται φαντασίας. Είναι όλοι λογικοί και συνδέονται άρρηκτα με την εξέλιξη της ιστορίας. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων πρέπει πρώτα να λύσουμε τον γρίφο 1 πριν προχωρήσουμε στον 2, καθώς και να έχουμε πληροφορηθεί για το ζητούμενο πρωτού αυτό ενεργοποιηθεί. Η οθόνη μας πρέπει πάντα να ελέγχεται διεξοδικά για πιθανά ενεργά σημεία, οι διάλογοι πρέπει να ακούγονται προσεκτικά για την πιθανή αποκάλυψη πληροφοριών, ο messenger και το computer που έχει ο Peter στη διάθεσή του πρέπει να χρησιμοποιούνται σε αρκετές περιπτώσεις καθότι αποτελούν βοηθητικά εργαλεία για την επίλυση γρίφων και την εξέλιξη της ιστορίας.

Οι γρίφοι του MOS συνίστανται από ένα συνδυασμό μεταξύ αυτών που βασίζονται στους διαλόγους κι αυτούς που βασίζονται στο inventory. Αυτοί που βασίζονται στους διαλόγους είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντες καθότι οι ίδιοι οι διάλογοι είναι τόσο καλοί. Καλούμαστε να καλύψουμε όλα τα μέρη των πιθανών διαλόγων που θα μας βοηθήσουν να ανακαλύψουμε το στοιχείο που μας χρειάζεται για να προχωρήσουμε. Οι γρίφοι που βασίζονται στο inventory είναι κλασσικοί. Αντικείμενα που βρίσκουμε στην πορεία και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μόνα τους ή σε συνδυασμούς μεταξύ τους είτε τοποθετώντας τα πάνω σε ενεργό γρίφο είτε δίνοντας τα σε κάποιον άλλο χαρακτήρα. Δεν είναι ποτέ παράλογοι αν και μερικές φορές θα χρειαστεί να κάνουμε ορισμένους ιδιαίτερα εφευρετικούς συνδυασμούς. Στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού το επίπεδο δυσκολίας τους είναι από εύκολο έως μέτριο. Υπάρχουν ωστόσο δυο γρίφοι που απαιτούν αρκετή σκέψη.

Πολύ ευχάριστο για όσους δεν αρέσκονται στην εμφάνιση της ανακοίνωσης “Game Over” στην οθόνη τους είναι το γεγονός πως όλα τα action στοιχεία είναι ενσωματωμένα στις video scenes κι ως εκ τούτου δε χάνουμε ποτέ σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Γραφικά / Μουσική - Διάλογοι

Ένα από τα σημεία του MOS που σε μαγνητίζει είναι τα γραφικά του. Κοιτάζοντας την πρώτη video scene του παιχνιδιού νομίζουμε πως παρακολουθούμε την αρχή μιας ταινίας. Καταφέρνει να μας κινήσει την περιέργεια για το τι συμβαίνει κι αυτόματα να μας κεντρίσει το ενδιαφέρον. Ο περιβάλλοντας χώρος είναι μεθυστικός μέσα από πλασματικά ρεαλιστικά τοπία. Τα διαμερίσματα, το πάρκο, το γραφείο, το αεροδρόμιο, το SETI, ο Lunar 5, όλες οι τοποθεσίες αποτελούν απόδειξη της δουλειάς που έγινε για την κατασκευή αυτού του τίτλου. Ρεαλιστικά στην όψη με ενσωματωμένα όμως φουτουριστικά στοιχεία (καθότι η ιστορία διαδραματίζεται το 2044). Μια πανδαισία χρωμάτων χαρακτηρίζει όλες τις τοποθεσίες.

Οι 3D χαρακτήρες είναι ιδιαίτερα πειστικοί μέσα από τις κινήσεις και τις εκφράσεις τους. Αξιοσημείωτο επίσης είναι πως δόθηκε σημασία στις λεπτομέρειές τους: όλοι οι χαρακτήρες ανοιγοκλείνουν το στόμα τους σχετικά συγχρονισμένοι με τις φωνές τους. Δυστυχώς όμως δε δόθηκε η ίδια προσοχή στις λεπτομέρειες των μη ενεργών χαρακτήρων που συναντάμε. Αφενός εμφανίζονται πάντα στο ίδιο σημείο, αφετέρου ορισμένοι εξ αυτών είναι σε μη ρεαλιστικές στάσεις (φαίνονται σα να κατεβαίνουν μια σκάλα αλλά δεν κινούνται ποτέ). Πρόκειται φυσικά για μια μικρή λεπτομέρεια συγκριτικά με το σύνολο των γραφικών που είναι τόσο καλοστημένο, η οποία όμως είναι απαγορευτική για να χαρακτηριστούν τα γραφικά του τίτλου αψεγάδιαστα.

Το κερασάκι στην τούρτα όμως έρχεται με τις movie scenes, οι οποίες είναι απλώς εξαιρετικές. Σε αυτές, όπως είπαμε, έχουν ενσωματωθεί όλα τα action στοιχεία του τίτλου: έφοδοι των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, ιπτάμενα αντικείμενα που σαρώνουν το πρόσωπο του Peter μέσα στην άγρια νύχτα, καταστροφές, αφαιρέσεις δοντιών, ταξίδια με zeppelin… Η σκηνοθεσία τους και η εναλλαγή των εικόνων τους είναι κι αυτή εξαιρετική. Εμφανίζονται την καταλληλότερη στιγμή για να μας εντείνουν την αγωνία, να μας κάνουν να γελάσουμε, να μας κορυφώσουν τα συναισθήματα, με τόσο αριστουργηματικό τρόπο που θα ζήλευαν και πολλές κορυφαίες ταινίες.

Εξαιρετική δουλειά έχει γίνει και στον ηχητικό τομέα. Αντίθετα με πολλούς τίτλους δε θα μπούμε ούτε μια φορά στον πειρασμό να ελαχιστοποιήσουμε τον ήχο, να πατήσουμε το mute ή να κλείσουμε τα ηχεία μας. Η ηχητική απόλαυση που μας προσφέρει το MOS είναι σίγουρα προς μίμηση. Η ατμοσφαιρική μουσική του διαφοροποιείται ανάλογα με τον περιβάλλοντα χώρο και γεννά από μόνη της έντονα συναισθήματα. Το voice acting επίσης, είναι πολύ πειστικό και οι ποικίλες φωνητικές χροιές που δίνονται από τους ηθοποιούς μας μεταφέρουν τα συναισθήματα που εκφράζουν τα λόγια.

Οι διάλογοι είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του τίτλου, θυμίζοντας μάλιστα “The Longest Journey” σε ότι αφορά στην έκταση που έχουν. Μέσα από αυτούς μαθαίνουμε την ιστορία των χαρακτήρων, ανακαλύπτουμε στοιχεία για την επίλυση γρίφων, ερχόμαστε σε επαφή με τα χαρακτηριστικά του κόσμου του 2044, γνωρίζουμε τον ίδιο μας τον ήρωα. Το περιεχόμενό τους είναι σίγουρα από τα καλύτερα που έχουν γραφτεί ποτέ για ιστορίες μυστηρίου. Όπως ήδη είπαμε, συρράπτει αληθινά γεγονότα με θρύλους και υποθετικά μελλοντικά σενάρια (σχέδιο Echelon, SETI, Orwell 1984, παγκόσμια εξωγήινη συνομωσία, πολιτικές διαπλοκές, matrix theory, κτλ) προκειμένου να δημιουργήσει ένα σενάριο σαγηνευτικό κι εθιστικό. Η απόδοσή τους στους υποτίτλους είναι αρκετά πιστή, απαλλάσοντάς μας από τη σύγχυση που μας προκαλείται σε αντίθετη περίπτωση.

Ο σχεδιασμός των διαλόγων είναι ιδιαίτερα εύχρηστος κι ανοιχτός για τους παίχτες. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη πορεία με την οποία πρέπει να ερωτηθούν τα ζητούμενα που εμφανίζονται στο dialog tree μας. Μπορούμε να επιλέξουμε εμείς ποιο είναι αυτό που θέλουμε να μάθουμε πρώτο, κι ας εμφανίζεται στο τέλος της λίστας μας. Επιπλέον, κάθε μια από τις πιθανές μας ερωτήσεις που εξαντλείται αλλάζει χρώμα, ώστε να είναι εμφανές πως δεν έχει να προσφέρει καμία καινούρια πληροφορία. Παραμένει ωστόσο στην οθόνη μας ενεργή για να μας προσφέρει τη δυνατότητα να την ξανακούσουμε. Πολύ πρακτική και η επιλογή να προσπερνώνται οι διάλογοι με το Escape σε περίπτωση που πατήσαμε κάτι κατά λάθος και δε θέλουμε να το ξανακούσουμε. Γενικά είναι ένας τίτλος με πολλούς διαλόγους. Επειδή όμως είναι πολύ καλοί μόνο στα πλεονεκτήματα του MOS μπορούν να ενταχθούν.

Τεχνικά Προβλήματα - Bugs

Η κίνηση του Peter οφείλουμε να ομολογήσουμε πως ήταν λίγο προβληματική. Ανεξαρτήτως του σημείου στο οποίο βρισκόταν ο ήρωας μας όταν πατούσαμε πάνω σε ένα hot spot, ακολουθούσε πάντα την ίδια διαδρομή για να φτάσει εκεί. Βλέπουμε λοιπόν τον Peter να πηγαίνει πίσω στο σημείο από όπου ξεκινάει το animation και μετά να πηγαίνει εκεί που θέλαμε. Μερικές φορές μάλιστα περνούσε μέσα από δέντρα, περπατούσε πάνω σε τοίχους ή χανόταν εντελώς από την οθόνη μας. Δυσάρεστη έκπληξη ήταν και το γεγονός πως δεν ήταν πάντα εμφανή τα σημεία εξόδου καθότι έπρεπε να φέρνουμε τον Peter σε ένα συγκεκριμένο την κάθε φορά σημείο προκειμένου να προχωρήσει. Φρόντισε όμως η House Of Tales να μας εξοπλίσει με τη βοήθεια ενός πλήκτρου που σηματοδοτούσε όλες τις πιθανές εξόδους από μια οθόνη.

Μερικοί συναντήσαμε και πιο ουσιαστικά προβλήματα, όπως την εξαφάνιση του κέρσορα και system crashes. Αν και στο official site του παιχνιδιού δίνονται άμεσα λύσεις σε αυτά, παραμένουν προβλήματα που δε θα θέλαμε να δούμε σε μια τόσο περίτεχνη δουλειά. Να επισημάνουμε τέλος, πως πρέπει οπωσδήποτε να εγκαταστήσουμε το patch του παιχνιδιού προκειμένου να εμφανιστούν σωστά οι πληροφορίες που χρειαζόμαστε για να λύσουμε ένα γρίφο που συναντάμε στη μέση του παιχνιδιού.

Συμπεράσματα

Το MOS με την κινηματογραφική του ροή μας μεταφέρει σε μια πιθανή μελλοντική πραγματικότητα με τρόπο ρεαλιστικό και πάνω απ’ όλα επιβλητικό, βασισμένο στη σημερινή τεχνολογία και πραγματικότητα. Έχοντας πλέον παίξει αυτό τον τίτλο, θα το σκεφτούμε πριν αναφέρουμε τη γνώμη μας για τον Bin Laden στο κινητό μας ή σε ένα e-mail μας. Το μέλλον έχει ήδη αρχίσει...

Πρόκειται εν ολίγοις για ένα εντυπωσιακό παιχνίδι που θα μας καθηλώσει για 25 περίπου ώρες. Μπορεί να συναντήσαμε κάποια (τεχνικής κυρίως φύσεως) προβλήματα αλλά υπερκαλύπτονται από αυτά που μας προσέφερε: δολοπλοκίες, συνομωσίες, προκλήσεις, ανησυχίες και πάνω απ’ όλα διασκέδαση μέσα από μια οπτικό-ακουστική πανδαισία. Είναι ένα από τα καλύτερα και ωριμότερα adventures που έχουν κυκλοφορήσει και σίγουρα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Παιχνιδάρα από τις λίγες! Μου έκανε τα νεύρα κρόσια με τον χειρισμό του, αλλά το σενάριο και η ατμόσφαιρα σε ανταμοίβουν πραγματικά!

Αγαπημένα

  • Παιχνιδάρα από τις λίγες! Μου έκανε τα νεύρα κρόσια με τον χειρισμό του, αλλά το σενάριο και η ατμόσφαιρα σε ανταμοίβουν πραγματικά!