Stories Untold

Τετάρτη, 02 Αυγούστου 2017, Συντάκτης: Fallen Angel

  • Κυκλοφορία: 2017
  • Ανάπτυξη: No Code
  • Πλατφόρμα: PC

"Four Stories. One Nightmare."

Τι γίνεται όταν ένας χαρισματικός βετεράνος σχεδιαστής ΑΑΑ παιχνιδιών, όπως ο Jon McKellan του Alien Isolation, αποφασίζει να δημιουργήσει το δικό του adventure; «Μάλλον κάτι πολύ ιδιαίτερο», θα σκεφτείτε οι περισσότεροι, και θα έχετε δίκιο. Το Stories Untold είναι ένα πρωτότυπο και καθ' όλα εξαιρετικό adventure, το οποίο παντρεύει τα text με τα graphic adventures, τον parser με το point 'n' click, και παρουσιάζει τέσσερις μικρές ιστορίες σε μία εφιαλτική ανθολογία.

Σενάριο

Τέσσερις διαφορετικές ιστορίες μας ταξιδεύουν από τον ψυχολογικό τρόμο και το ανατριχιαστικό μυστήριο στα βάθη της επιστημονικής φαντασίας και τα άδυτα του ανθρώπινου νου, διασφαλίζοντας μια πολύχρωμη και πολυεπίπεδη περιπέτεια.

The House Abandon: Βρισκόμαστε μπροστά από ένα γραφείο, όπου η παλιάς κοπής οθόνη και μια παραδοσιακή επιτραπέζια λάμπα μισοφωτίζουν το χώρο γύρω μας. Ένα παιχνίδι ξεκινά στην οθόνη του υπολογιστή, όπου τα πίξελς σχηματίζουν ένα παλιό σπίτι και βρισκόμαστε να παίζουμε ένα παλιομοδίτικο text-adventure τρόμου χρησιμοποιώντας τον parser και πληκτρολογώντας εντολές. Βρισκόμαστε μπροστά από ένα σπίτι. Η πόρτα είναι κλειδωμένη. Κοιτάμε στο γραμματοκιβώτιο και βρίσκουμε ένα γράμμα. Σύντομα, το δωμάτιο με τον υπολογιστή όπου βρισκόμαστε αρχίζει να αντανακλά αλλόκοτα πράγματα που συμβαίνουν μέσα στο παιχνίδι που παίζουμε εντός παιχνιδιού (πετυχημένο Inception) κάνοντας τους παλμούς μας να χτυπούν ολοένα και πιο γρήγορα.

The Lab Conduct: Το σκηνικό αλλάζει, ο τρόμος δίνει τη θέση του στο μυστήριο και η απλή εξερεύνηση του χώρου αντικαθίσταται από πιο ενδιαφέρουσες προκλήσεις. Βρισκόμαστε σε ένα εργαστήριο και διενεργούμε πειράματα σε μία ανθρώπινη καρδιά. Ο υπεύθυνος του πειράματος μας καθοδηγεί μέσω της ενδοεπικοινωνίας και το εγχειρίδιο για το χειρισμό όλων των μηχανημάτων βρίσκεται ανά πάσα στιγμή στη διάθεσή μας στην πράσινη οθόνη του υπολογιστή. Τα πειράματα ξεκινούν, και το ένα διαδέχεται το άλλο. Μέχρι που... η ιστορία παίρνει μια αναπάντεχη τροπή.


 
(The House Abandon)


The Station Process: Το σκηνικό αλλάζει ξανά, και το μυστήριο μεταμορφώνεται σε κάτι νέο. Βρισκόμαστε σε έναν απομονωμένο ερευνητικό σταθμό, ο οποίος αποτελεί μέρος μιας αλυσίδας σταθμών. Ο καιρός έξω είναι ακραίος: η χιονόπτωση είναι βαριά και ο αέρας φυσά δαιμονισμένος. Αυτό φταίει που ορισμένοι σταθμοί εξαφανίζονται από το δίκτυο; Μηνύματα πανικού και κλήσεις βοήθειας εντείνουν τα νεύρα και την τεταμένη ατμόσφαιρα. Η επικοινωνία είναι κωδικοποιημένη και το εγχειρίδιο για την αποκωδικοποίηση του κάθε μηνύματος βρίσκεται σε έναν παλιό, δύσχρηστο υπολογιστή. Το έργο μας είναι δύσκολο, μα και απαραίτητο καθώς είναι πλέον προφανές πως κάτι συμβαίνει εκεί έξω.

The Last Session: γι' αυτή την ιστορία δε θα σας πούμε απολύτως τίποτε.

Gameplay

Η κάθε ιστορία δε διαφέρει μόνο ως προς το σκηνικό, αλλά και ως προς το gameplay, τους μηχανισμούς που χρησιμοποιεί, αλλά ακόμη και το χειρισμό. Το Untold Stories αποδεικνύεται τόσο ρετρό όσο και καινοτόμο στο σύνολό του, συνδυάζει υπέροχα τα text adventures με τα graphic adventures, διαθέτει υπέροχους γρίφους τόσο με parser όσο και point 'n' click, ενώ στην πορεία κατορθώνει επιπρόσθετα να μας υποβάλει αβίαστα σε «Inception mode» (παιχνίδι μέσα σε παιχνίδι, μέσα σε παιχνίδι).

Ας ξεκινήσουμε από τα πολύ βασικά, όμως: παρότι συνήθως έχουμε πρόσβαση μόνο σε μία-δύο περιοχές (το «TAB» είναι φίλος σας), παρότι οι περισσότεροι γρίφοι λύνονται με την πληκτρολόγηση μιας απλής εντολής ή δύο-τρία κλικ στο κατάλληλο hotspot, παρότι οι περισσότεροι γρίφοι είναι απλοί στη λογική τους και θα ξέρετε τι πρέπει να κάνετε, δε θα πάτε πολύ μακριά χωρίς χαρτί και μολύβι για να κρατάτε σημειώσεις και να συνδυάζετε μεταξύ τους στοιχεία και κωδικούς.


 
(The Lab Conduct)

Πανέξυπνοι και καλοσχεδιασμένοι, δίχως να είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί, οι γρίφοι κερδίζουν την προσοχή μας και μας αναγκάζουν να σκεφτούμε συνδυαστικά και επαγωγικά. Μπορείτε να συνδυάσετε μεταξύ τους στοιχεία και να καταλάβετε ποια εντολή πρέπει να πληκτρολογήσετε, πού πρέπει να κάνετε κλικ και ποια γραμμή δράσης να ακολουθήσετε; Μπορείτε να σπάσετε απλές στρατιωτικές κρυπτογραφήσεις; Να χειριστείτε σωστά ιατρικό εξοπλισμό μόνο βάσει οδηγιών και ενδείξεων; Να βρείτε μήκος και πλάτος σε συντεταγμένες; Να καταλάβετε αριθμούς σε κώδικα ΜΟΡΣ; Και κυρίως, μπορείτε να βρείτε τη σωστή -και συνήθως απλή- εντολή που πρέπει να πληκτρολογήσετε;

Απλές εντολές. Να το θυμάστε αυτό, είναι πολύτιμη συμβουλή. Το Untold Stories θέλει να μας αφηγηθεί μια ιστορία και δεν αποσκοπεί να μας δείξει πόσο έξυπνο είναι αναγνωρίζοντας πλήθος εντολών. Συγκεντρωθείτε, σκεφτείτε απλά και χρησιμοποιήστε όπου μπορείτε τις πιο απλές εντολές, όπως: look around, go to X, open X, use X, talk to X, και ούτω καθ’ εξής. Επίσης, προσοχή σε κεφαλαία και πεζά, μα και στην ορθογραφία και τα τυπογραφικά. Η συμβουλή για απλές εντολές δεν περιορίζεται, όμως, μόνο στη διατύπωσή τους, αλλά και στο περιεχόμενό τους.

Η φαντασία δε θα ανταμειφθεί σε αυτό το παιχνίδι, το οποίο απαιτεί συνήθως τετράγωνη λογική και μικρά, γραμμικά βήματα. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως υπάρχουν σημεία όπου πρέπει να κάτσουμε και να σκεφτούμε ήρεμα και λογικά για να μην κάνουμε σαχλά λάθη και κολλήσουμε άνευ λόγου. Για παράδειγμα, αν βρισκόμασταν σε ένα διαστημόπλοιο, η πόρτα θα ξεκλείδωνε από το χερούλι ή από τον υπολογιστή; Αν μπείτε σε ένα αυτοκίνητο, ξεκινάτε αμέσως να οδηγείτε ή πρέπει πρώτα να λύσετε το χειρόφρενο; Εάν και όταν κολλήσετε, σκεφτείτε τι δεν είναι αυτονόητο και πληκτρολογήστε το.

Τέλος, μια λεπτομέρεια που ίσως σας δημιουργήσει πρόβλημα αν δεν παίξετε «μονοκαθησιά» και θέλει την προσοχή σας: δε λειτουργεί η εντολή «inventory», με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να δούμε τι έχουμε στα χέρια μας (ποτέ δεν κρατάμε πάνω από ένα αντικείμενο ανά πάσα στιγμή, ωστόσο, ενώ κι ολόκληρο το παιχνίδι δε διαρκεί πάνω από 2-4 ώρες).


 
(The Station Process)


Γραφικά / Διάλογοι-Ήχος

Κάθε κεφάλαιο ξεκινά με μια εισαγωγή που θυμίζει τίτλους τηλεοπτικής σειράς της δεκαετίας του ’80, μια δεκαετία που διατρέχει γενικά το παιχνίδι αισθητικά καθώς τόσο οι υπολογιστές και οι οθόνες όσο και ο εξοπλισμός που βλέπουμε σε κάθε τοποθεσία παραπέμπουν σε εκείνα τα χρόνια. Αυτή η αισθητική επιλογή σε συνδυασμό με ένα φίλτρο ελλοχεύοντα τρόμου που καλύπτει το Untold Stories, αναπόφευκτα φέρνουν στο μυαλό πολλών την εξαιρετικά επιτυχημένη πρώτη σεζόν της τηλεοπτικής σειράς Stranger Things. Αν συνυπολογίσετε ότι η σκηνοθεσία είναι εξαιρετική, οι ερμηνείες πολύ πειστικές και η ανατριχιαστική ατμόσφαιρα καταφέρνει να μας υποβάλει και να ξαφνιάζει, τότε μπορείτε να αντιληφθείτε πως όσο προχωρά η ιστορία στο κάθε επεισόδιο, τόσο πιο βαθιά στο σκοτεινό κόσμο του παιχνιδιού βυθιζόμαστε εμείς.

Η αρμοστά ανατριχιαστική μουσική, επίσης, θυμίζει τη δεκαετία του ’80 με τα συνθεσάιζερ της, ενώ τα ηχητικά εφέ διασφαλίζουν την κατάλληλη ατμόσφαιρα μυστηρίου ή πανικού, ανάλογα με την περίσταση. Ορισμένες λεπτομέρειες κάνουν την αίσθηση του «Inception» ακόμη πιο έντονη και μάλλον ανατριχιαστική. Έτσι, όταν πληκτρολογούμε μια εντολή ακούμε τα ηχητικά εφέ των πλήκτρων μες στο παιχνίδι ενώ παράλληλα ακούμε και τα πραγματικά πλήκτρα από το πληκτρολόγιό μας. Γενικά, ο ηχητικός τομέας συμβάλλει στα μέγιστα να δημιουργηθεί ένα πολύ ατμοσφαιρικό παιχνίδι που μας βυθίζει στον κόσμο του και κάνει τους παλμούς μας να ανεβαίνουν τόσο ώστε να φλερτάρουμε με την ιδέα να βγάλουμε τα ακουστικά και να χαμηλώσουμε αισθητά την ένταση στα ηχεία.

Συμπεράσματα

Πρόκειται για μία (κάπως σύντομη) περιπέτεια που θέλετε να παίξετε. Είτε είστε παλιά καραβάνα και ξεκινήσατε με text adventures, είτε αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα πληκτρολογήσετε εντολές σε παιχνίδι, το Stories Untold έχει πολλά να σας προσφέρει. Είτε προτιμάτε ιστορίες μυστηρίου, είτε επιστημονικής φαντασίας είτε ψυχολογικού τρόμου, το παιχνίδι θα σας ικανοποιήσει και θα σας εξάψει την περιέργεια. Είτε σας αρέσουν οι γρίφοι που απαιτούν συνδυασμό στοιχείων είτε εκείνοι που απορρέουν από διαλόγους, είναι βέβαιο πως ο εγκέφαλός σας θα διεγερθεί, και μαζί του και τα συναισθήματά σας. Παίξτε το!

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Να καταλάβετε αριθμούς σε κώδικα ΜΟΡΣ;
    Θέλω να ξέρετε πως σε αυτό το γρίφο έκλαψα γοερά, έβρισα άπειρα, έκαψα χιλιάδες εγκεφαλικά κύτταρα και τελικά -μετά από μπόλικες αποτυχημένες προσπάθειες- κατέφυγα σε walkthrough. Φιλική συμβουλή: ΜΗΝ περιμένετε να σας καταλάβει κανείς αν επικοινωνήσετε με ΜΟΡΣ ζητώντας βοήθεια. :p

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια