Riddle of Master Lu, The (Ripley's Believe it or not)

Τετάρτη, 18 Ιουνίου 2014, Συντάκτης: Tsampikos

  • Κυκλοφορία: 1995
  • Ανάπτυξη: Sanctuary Woods
  • Πλατφόρμα: DOS

Το 1995 ήταν μια σημαδιακή χρονιά. Τα Windows 95 με την κυκλοφορία τους τη χρονιιά εκείνη αναμένεται να αλλάξουν τη ροή της gaming ιστορίας για πάντα. Σύντομα το MS- DOS θα αποτελούσε παρελθόν, το βασίλειο των Home Computers είχε ήδη καταρρεύσει, οι κονσόλες άρχισαν να εξελίσσονται με ραγδαίους ρυθμούς, ενώ οι απαιτήσεις των προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών (PC) έπαιρναν και αυτές την ανιούσα, λόγω των δυνατοτήτων που προσέφεραν τα επαναστατικά Windows 95. Πριν “πεθάνει” το DOS, πρόλαβε να αφήσει μια τεράστια κληρονομιά από εκπληκτικά παιχνίδια, κυρίως Adventures, που αποτελούσαν και τη δύναμη των PCs στο χώρο του gaming. Tη χρονιά εκείνη μια ταλαντούχα μικρή εταιρεία, η Sanctuary Woods, μας έδωσε το “The Riddle of Master Lu” ένα από τα τελευταία, κατ' αποκλειστικότητα, διαμάντια του MS-DOS. Η εταιρεία στο σύντομο διάστημα που ασχολήθηκε με παιχνίδια υπολογιστών (αφού από το 1996 άλλαξε η ιδιοκτησία και το αντικείμενό της)  έδωσε μερικά αξιόλογα παιχνίδια (The Journeyman Project Turbo, The Journeyman Project 2, Orion Burger) και ήταν από τις πρώτες εταιρείες που ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη δημιουργία παιχνιδιών σε CD. Ας επικεντρωθούμε, όμως στο The Riddle of Master Lu, και ας διαπιστώσουμε αν το παιχνίδι αυτό δικαιολογεί τη φήμη του ως “αξιόλογου”.

Σενάριο

Το παιχνίδι βασίζεται σε υπαρκτό πρόσωπο. Ο πρόσθετος τίτλος “Ripley's believe it or not!” μας βοηθά να καταλάβουμε άμεσα περί τίνος πρόκειται. Δεν αποτελεί παρά την πρώτη απόπειρα (από περισσότερες που περιελάμβανε το αρχικό πλάνο) για μεταφορά σε παιχνίδι μιας περιπέτειας του ξακουστού Robert Ripley. O εν λόγω κύριος (25 Δεκεμβρίου 1890 - 27 Μαΐου 1949), ταξιδευτής, ερασιτέχνης ανθρωπολόγος και σκιτσογράφος, γοητευόταν από οτιδήποτε ασυνήθιστο και θαυμαστό μπορούσε να τραβήξει την προσοχή του κόσμου. Αντικείμενα, ιστορίες, τοποθεσίες με δόση αληθείας ή και μυθεύματος στα όρια του θρύλου ήταν αυτά που τον γοήτευαν. Για την παρουσίαση, μάλιστα, των απίθανων ευρημάτων και γνώσεων που συνέλεγε επινόησε την ραδιοφωνική, γραπτή και τηλεοπτική σειρά με την ονομασία “Ripley's Believe it ort Not!”, όπου όχι μόνο μοιραζόταν με το κοινό τις εμπειρίες του, αλλά και προωθούσε την πιστότητα και αλήθεια των λεγομένων του μέσω, φωτογραφικού, σκιτσογραφικού υλικού, καθώς και από μαρτυρίες συνεργατών του. Η εκπομπή και η έντυπη έκδοση υπήρξαν ιδιαίτερα δημοφιλείς καθιστώντας τον Robert Ripley ένα από τα πλέον αναγνωρισμένα πρόσωπα στον χώρο της διασκέδασης διαχρονικά.

Στο παιχνίδι παίρνουμε τον ρόλο, ποιου άλλου, του ίδιου του Robert Ripley. Στο παιχνίδι ο Robert Ripley μας παρουσιάζεται σαν μια εκδοχή του Indiana Jones, με τη μόνη διαφορά ότι δεν πρόκειται για κάποιον πανεπιστημιακό καθηγητή αλλά για μια προσωπικότητα, σχεδόν όπως στην πραγματική του ζωή, που έβγαζε τα προς το ζην από το προσωπικό του “μουσείο”  με την έκθεση περίεργων αντικειμένων και σκίτσων από απίθανες τοποθεσίες που επισκέφτηκε κατά τη διάρκεια της ζωής του. Το μουσείο αυτό υπάρχει και στην πραγματικότητα. Βρισκόμαστε στο έτος 1936, στα πρόθυρα του Β' παγκοσμίου πολέμου και με τη ναζιστική απειλή να γιγαντώνεται σε όλη την Ευρώπη. Μια σειρά περιστατικών οδηγεί  τον Robert Ripley στην ακόλουθη διαπίστωση. Κάποιοι, αναζητούν την θρυλική σμαραγδένια σφραγίδα του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας, η οποία φημολογείται πως εκτός από μεγάλης αξίας διαθέτει και μυθικές δυνάμεις, ικανές να οδηγήσουν στην κατάκτηση του κόσμου σε όποιον την αποκτήσει. Η σφραγίδα αυτή βρίσκεται στον τάφο του εν λόγω αυτοκράτορα, η τοποθεσία του οποίου παραμένει άγνωστη. Δημιουργός του τάφου ο θρυλικός Master Lu, πνευματικός του αυτοκράτορα. Στον Master Lu, ο αυτοκράτορας είχε αναθέσει την εύρεση του “ελιξιρίου της ζωής”. Ο Master Lu ταξίδευσε σε πολλά μέρη του κόσμου χωρίς να καταφέρει να το βρει ποτέ. Όταν όμως ο αυτοκράτορας πέθανε, ο Master Lu σχεδίασε τον τάφο του, σε άγνωστη περιοχή, όπου μαζί με τον αυτοκράτορα έθαψε και την μαγική σφραγίδα. Το σύστημα για να ανοίξει ο τάφος φτιάχτηκε από τον ίδιο και κατά τρόπο ώστε να είναι ιδιαίτερα περίπλοκο, με τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την αποσφράγιση του τάφου να απαιτούν ιδιαίτερες γλωσσικές γνώσεις (ιερογλυφικά) και να είναι διασκορπισμένα σε διάφορα μέρη του κόσμου. Έχοντας την πολύτιμη βοήθεια της αγαπημένης του Mei Chen και όποια στοιχεία διαθέτει, ξεκινά την αναζήτηση του τάφου του Κινέζου Αυτοκράτορα και κατ'επέκταση της σμαραγδένιας σφραγίδας, πριν αυτή πέσει σε λάθος χέρια για λάθος σκοπούς. Θα ταξιδέψει σε μέρη όπως η ελεύθερη πόλη του Danzig, το Πεκίνο το Sikkim, το νησί του Πάσχα, τη Λίμα του Περού προκειμένου να ολοκληρώσει μια αναζήτηση η οποία ταυτόχρονα αποτελεί και προσωπική πρόκληση για έναν άνθρωπο με τα δικά του ενδιαφέροντα.

Διαβάζοντας το σενάριο του παιχνιδιού ο adventure gamer γοητεύεται μονομιάς, καθώς του προσφέρεται ένα παιχνίδι με σενάριο α λα Indiana Jones, που προμηνύει μεγάλη διάρκεια, πλούσια δράση και περιπέτεια και ενδιαφέρον αυξημένα μέχρι τέλους.

Γραφικά – ήχος

Το παιχνίδι έχει κλείσει αισίως 19 χρόνια ζωής, αφού κυκλοφόρησε το μακρινό 1995. Με αυτό το στοιχείο στο μυαλό είναι γεγονός πως στον τομέα των γραφικών δεν μπορούμε να περιμένουμε κάτι που να ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα έστω και στο ελάχιστο. Πρόκειται για ένα παιχνίδι με στοιχεία Full Motion Video (FMV). Εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν οι αναλύσεις υψηλής ευκρίνειας που υπάρχουν σήμερα. Κι όμως, το παιχνίδι, ακόμη και σήμερα μας αφήνει ικανοποιημένους στο μέτρο του δυνατού με τα γραφικά του, τα οποία για την εποχή που κυκλοφόρησε θεωρούνταν από τα καλύτερα, ειδικά για περιβάλλον MS-DOS. Οι χώροι και τα τοπία που επισκέπτεται ο Ripley είναι ρεαλιστικότατα σχεδιασμένοι με τα κατάλληλα χρώματα. Η κίνηση είναι αρκετά ομαλή, αλλά αργή. Η αποδοθείσα λεπτομέρεια σε τοπία και χαρακτήρες από τις πληρέστερες για παιχνίδι εκείνης της εποχής. Επιπλέον υπάρχει στοιχειώδες animation στο Background αλλά και κάποιες ενδιάμεσες σκηνές βίντεο αρκετά καλής, ομολογουμένως, ποιότητας. Μπορούμε να πούμε λοιπόν πως το παιχνίδι, για την ηλικία του, στον τομέα των γραφικών στέκεται αρκετά καλά. Ακόμα και όσοι έχουν πρόβλημα με τα γραφικά της παλιάς εποχής στο συγκεκριμένο παιχνίδι θα εξοικειωθούν  σχετικά άνετα.

Ο ήχος του παιχνιδιού είναι αρκετά καλός. Καθώς πρόκειται για παιχνίδι δημιουργημένο για CD δεν θα μπορούσε παρά να διαθέτει voice acting και κάθε είδους ψηφιοποιημένους ήχους. Εδώ τα πράγματα είναι ακόμη καλύτερα απ' ότι στα γραφικά. Το voice acting, είναι ικανοποιητικότατο και αρκετά ρεαλιστικό. Έχουμε ακούσει χειρότερη απόδοση διαλόγων σε πολλά νεώτερα παιχνίδια. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του παιχνιδιού είναι πως δεν συνοδεύεται από μουσική υπόκρουση παρά μόνο αποσπασματικά σε συγκεκριμένα σημεία. Αυτό δίνει τη δυνατότητα ανάδειξης των εξαιρετικών ηχητικών εφέ του εκάστοτε περιβάλλοντος χώρου όπου κινείται ο παίκτης, με αποτέλεσμα να έχουμε αυξημένη απόδοση πειστικότητας και ρεαλισμού. Πράγματι έχει γίνει πολύ καλή δουλειά και η συνεχής απουσία της μουσικής λειτουργεί εξαιρετικά με ένα παιχνίδι σαν το συγκεκριμένο.

Ατμόσφαιρα-δράση-γρίφοι

Και περνάμε στον κρισιμότερο τομέα του παιχνιδιού που δεν είναι άλλος από το gameplay του. Εδώ το παιχνίδι δείχνει την αξία του. Χειριζόμαστε τον Robert Ripley από την οπτική του τρίτου προσώπου. Ο χειρισμός γίνεται αποκλειστικά με το ποντίκι. Με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού επιδρούμε σε αντικείμενα και τοποθεσίες όπως σε κάθε άλλο κλασσικό adventure. To inventory βρίσκεται στο κάτω μέρος της οθόνης με άνετη πρόσβαση, αριστερά αυτού υπάρχουν οι εντολές για παρατήρηση, πιάσιμο αντικειμένων και διενέργειας άλλων πράξεων, ενώ από κάτω δεξιά αποκτάμε πρόσβαση στο κεντρικό μενού του παιχνιδιού. Εκεί συναντάμε τις κλασσικές επιλογές για νέο παιχνίδι, σώσιμο, φόρτωμα θέσης, αποχώρησης στο DOS. Το παιχνίδι διαθέτει 99 θέσεις για σώσιμο, οι οποίες θα είναι αρκετές για την πλειονότητα των παικτών.

Το παιχνίδι είναι μεγάλης διάρκειας, όπως τα περισσότερα παιχνίδια της εποχής του και όπως θέλουν οι Adventure Gamers. Είναι ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό και δύσκολο. Το επίπεδο δυσκολίας του είναι τουλάχιστον μέσο και απαιτεί ψάξιμο και υπομονή. Οι γρίφοι του ποικίλουν σε δυσκολία αφού υπάρχουν από οφθαλμοφανείς μέχρι δυσεπίλυτοι που θέλουν τον χρόνο τους. Ο Ripley επισκέπτεται πολλές τοποθεσίες στον κόσμο, στοιχείο που βοηθά τον παίκτη να μην βαρεθεί. Το ταξίδι από τόπο σε τόπο γίνεται με επιλογή προορισμού και γραφική απεικόνιση της πτήσης. Οι γρίφοι του είναι οι κλασσικοί των σχετικών παιχνιδιών και είναι πλούσιοι σε θεματολογία. Συναντάμε γρίφους σχετιζόμενους με αντικείμενα, με διαλόγους, με λογική, με αλυσιδωτή διαδικασία επίλυσης. Γενικά το παιχνίδι βρίθει δύσκολων ποικιλόμορφων γρίφων. Υπάρχει ένας μεγάλος και δύσκολος λαβύρινθος όπου απαιτείται τεράστια υπομονή για την διέλευσή του. Στα αρνητικά του παιχνιδιού συγκαταλέγεται η αργή κίνησή του, με αποτέλεσμα ο παίκτης σε κάποια σημεία να περιμένει πολύ μέχρι να οδηγηθεί ο Ripley εκεί που θέλει. Επίσης ο Ripley μπορεί να πεθάνει κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, χωρίς αυτό να έχει οποιεσδήποτε επιπτώσεις, μιας και άμεσα επιστρέφει ο παίκτης στην ίδια θέση. Συνολικά στον τομέα του Gameplay το παιχνίδι διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα κάνουν τον απαιτητικό παίκτη να το λατρέψει.

Συνοψίζοντας, πρέπει να πούμε πως το The Riddle of Master Lu δικαιολογεί απόλυτα τη φήμη του. Πρόκειται για ένα Adventure πραγματικό διαμάντι που κάθε adventurer οφείλει να παίξει. Θα το λατρέψουν ιδιαίτερα παίκτες που αγαπούν παιχνίδια όπως τα πρώτα Broken Sword, το Black Dahlia, τα Indiana Jones και γενικά παιχνίδια με παρεμφερή θεματολογία. Η ποιότητά του είναι ανάλογη των πολλών καλών παιχνιδιών της χρυσής εποχής των Adventures, της οποίας το The Riddle of Master Lu αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα. Μην το χάσετε!

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Eγώ το είχα τσιμπίσει από το ebay. Εκεί μπορεί να το βρει κανείς πολύ εύκολα. Δεν το έχει πάρει το μάτι μου πουθενά σε ψηφιακή μορφή. Σχετικά με το DOSBox, το παιχνίδι παρουσιάζει κάποιες δυστροπίες. Για να παίξει καλά, χωρίς να μου κρασάρει, το έβαλα σε core: dynamic και cycles: 15-16.000.

  • έχω χάσει δισκάκι απο το παιχνίδι εδώ κ πολλά χρόνια κ το review με έψησε να το ξαναπαίξω! το πουλάνε πουθενά ψηφιακά κ δεν το έχω πάρει χαμπάρι;

Αγαπημένα

  • Eγώ το είχα τσιμπίσει από το ebay. Εκεί μπορεί να το βρει κανείς πολύ εύκολα. Δεν το έχει πάρει το μάτι μου πουθενά σε ψηφιακή μορφή. Σχετικά με το DOSBox, το παιχνίδι παρουσιάζει κάποιες δυστροπίες. Για να παίξει καλά, χωρίς να μου κρασάρει, το έβαλα σε core: dynamic και cycles: 15-16.000.