Shardlight

Τετάρτη, 09 Μαρτίου 2016, Συντάκτης: Tsampikos

  • Κυκλοφορία: 2016
  • Ανάπτυξη: Wadget Eye Games
  • Πλατφόρμα: PC

H Wadget Eye Games του ταλαντούχου Dave Gilbert και των λοιπών αξιόλογων συνεργατών του πάντα μας προσέφερε ποιοτικά adventures. Από το 2006 το έτος που έγινε γνωστή στο κοινό, μέχρι σήμερα, όλα σχεδόν τα παιχνίδια της έχουν αγαπηθεί από την διεθνή adventure gaming κοινότητα. Το Shardlight είναι το πιο πρόσφατο παιχνίδι της, το οποίο, για την ακρίβεια, μόλις κυκλοφόρησε. Στο από 16 Φεβρουαρίου 2016 preview μας είχαμε τονίσει τα βασικά χαρακτηριστικά του παιχνιδιού ενώ παράλληλα είχαμε τονίσει τις προσδοκίες μας για ένα ακόμα ποιοτικό παιχνίδι από πλευράς της εταιρίας του Dave Gilbert.     

Κάνοντας μια ανακεφαλαίωση αλλά και βαθύτερη ανάλυση θα δούμε τα βασικά στοιχεία του παιχνιδιού. Όπως και τα λοιπά παιχνίδια της εταιρείας, έτσι και το συγκεκριμένο ακολουθεί την πετυχημένη, όπως έχει αποδειχθεί, τεχνική σχεδιασμού σε ρετρό πρότυπα, κάνοντας χρήση της AGS μηχανής δημιουργίας παιχνιδιών. Πράγματι το παιχνίδι καταφέρνει επιτυχώς να παντρέψει το παλιό με το νέο, αφού αφενός διατηρεί το ρετρό στυλ στα όμορφα γραφικά του, ενώ η μουσική, τα εφέ και το voice acting είναι πολύ ποιοτικά, η δε μουσική  του ιδιαίτερα ατμοσφαιρική, απαλή, διακριτική, έτσι ώστε να ταιριάζει απόλυτα στη θλιβερή ιστορία του παιχνιδιού.    Όσον αφορά την τελευταία, να αναφέρουμε πως παίρνουμε το ρόλο της Amy Wellard. Σε έναν κόσμο του μέλλοντος που υποφέρει από τα τραύματα που άφησαν οι βόμβες και τα ραδιενεργά όπλα μαζικής καταστροφής του 3ου παγκοσμίου πολέμου, η Amy πασχίζει να επιβιώσει. Τόσο αυτή όσο και μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχουν προσβληθεί από τον ιό που ονομάζεται Green Lung, για τον οποίο γνωστή θεραπεία δεν υπάρχει. Η προνομιούχος τάξη ων αριστοκρατών, με καρότο και μαστίγιο, κυβερνά τη διαλυμένη κοινωνία, ενώ ο κόσμος πεθαίνει από την αρρώστια, και την έλλειψη στέγης, τροφής και άλλων βασικών αγαθών. Η Amy έχει χάσει, όπως και πολλοί άλλοι, την οικογένειά της και προσπαθεί να επιβιώσει, όντας “τυχερή”, καθώς έχει σπίτι και γενικά καταφέρνει τα τα φέρει βόλτα. Όταν της ανατεθεί η εργασία να επιδιορθώσει έναν αντιδραστήρα, θα έχει μια αναπάντεχη συνάντηση που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα τόσο για την ίδια προσωπικά όσο και για την κοινωνία που μαστίζεται από τα προαναφερθέντα δεινά. Καθώς  δεν έχει να χάσει τίποτα, ως προσβληθείσα από τον ιό Green Lung, θα ακολουθήσει ένα μονοπάτι που μπορεί να οδηγήσει στην αρχή για ένα καλύτερο αύριο.

Η ιστορία του παιχνιδιού είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξη, τόσο στο ξεκίνημά της όσο και σε όλη τη διάρκειά της. Οι αναφορές στον θάνατο, στην κατάθλιψη, στην πείνα, στη δυστυχία, στις αρρώστιες, στην καταστροφή και σε ό,τι άλλο δεινό μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους είναι διάχυτες παντού. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται στον παίκτη μια αίσθηση μουδιάσματος και απαισιοδοξίας. Μάλιστα το παιχνίδι το καταφέρνει αυτό πάρα πολύ καλά παντρεύοντας την ιστορία με μουντά γραφικά και μελαγχολικές, υποτονικές μελωδίες. Oι δημιουργοί του παιχνιδιού κατάφεραν στο απόλυτο τον στόχο τους να παρουσιάσουν ένα παιχνίδι που δημιουργεί ζοφερά και μαύρα συναισθήματα στον παίκτη.Στον τομέα του Gameplay τα βασικά χαρακτηριστικά των παιχνιδιών της Wadget Eye Games παρουσιάζονται κι εδώ. Χειριζόμαστε την Amy από την οπτική τρίτου προσώπου και ο χειρισμός του παιχνιδιού γίνεται ολοκληρωτικά με το ποντίκι. Το βασικό μενού του παιχνιδιού περιλαμβάνει όλες εκείνες τις βασικές επιλογές που πρέπει να έχει ένα παραδοσιακό adventure game όπως αυτό. Δηλαδή το ξεκίνημα για νέο παιχνίδι, το φόρτωμα προηγούμενης θέσης, το σώσιμο της παρούσας θέσης του παίκτη ( με τις θέσεις σωσίματος να είναι ατελείωτες), τις ρυθμίσεις και της εξόδου στα Windows. Στις επιλογές ρυθμίσεων του παιχνιδιού ο παίκτης έχει επίσης την δυνατότητα να ενεργοποιήσει ή να απενεργοποιήσει τους υπότιτλους αλλά και την δυνατότητα να ακούσει ηχητικά σχόλια, με πληροφορίες γύρω από τη δημιουργία του παιχνιδιού, από τους συντελεστές του. Κάτι το οποίο δεν συνίσταται, τουλάχιστον την πρώτη φορά που κάποιος θα παίξει το παιχνίδι , καθώς τα όσα στα σχόλια αναφέρονται περιέχουν στοιχεία που μαρτυρούν την εξέλιξη της  ιστορίας (κοινώς spoilers). Σε κάθε περίπτωση πάντως πρόκειται για μια ευπρόσδεκτη προσθήκη.

Η διάρκειά του κρίνεται ικανοποιητική. Πιο συγκεκριμένα το παιχνίδι διαρκεί από 12 ως 15 ώρες ανάλογα με τον βαθμό εμπειρίας του παίκτη. Ένας δε πολύ έμπειρος μπορεί να το λύσει ενδεχομένως και γρηγορότερα. Το παιχνίδι δεν κάνει κοιλιά στο ενδιαφέρον και στη δράση του παρά μόνο λίγο μετά την αρχή όπου ο παίκτης αναλαμβάνει να εκτελέσει κάποια θελήματα τα οποία δεν σχετίζονται απολύτως άμεσα με το κυρίως σενάριο. Καθ'ολη τη διάρκεια του παιχνιδιού ο παίκτης γνωρίζει τι πρέπει να κάνει, χωρίς να υπάρχουν περιπτώσεις άγνοιας ως προς τις επιμέρους αποστολές.

Οι γρίφοι του παιχνιδιού είναι οι κλασσικοί που συναντούμε στα παιχνίδια της Wadget Eye Games αλλά και σε άλλα παρόμοια παιχνίδια τρίτου προσώπου. Δηλαδή έχουν να κάνουν σχεδόν εξολοκλήρου με την συλλογή αντικειμένων και την αλληλεπίδραση αυτών μεταξύ τους ή με τον περιβάλλοντα χώρο. Επίσης σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του παιχνιδιού παίζουν και οι διάλογοι μεταξύ των χαρακτήρων, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν κουράζουν με το μέγεθος τους. Οι γρίφοι έχουν γενικά ένα σταθερό επίπεδο δυσκολίας με μια κλίση να γίνονται ευκολότεροι όσο πλησιάζουμε στο τέλος. Δεν εμπεριέχουν στοιχεία παραλογισμού, αντιθέτως είναι απόλυτα προσιτοί και για πολύ άπειρους παίκτες. Το Shardlight θα μπορούσε να πει κανείς πως αποτελεί μια καλή αρχή για έναν άπειρο παίκτη που θέλει να μετρήσει τις δυνάμεις του σε κάτι που θεωρείται πιο “γεμάτο” και “σοβαρό” σαν παιχνίδι. Κάποιοι από τους γρίφους αυτούς είναι ιδιαίτερα έξυπνοι, υπάρχουν όμως και γρίφοι οι οποίοι είναι σχεδόν προβλεπόμενοι. Μάλιστα προς το τέλος του παιχνιδιού οι γρίφοι ουσιαστικά εξαφανίζονται και ο ρόλος του παίκτη περιορίζεται σε έναν τυπικό ρόλο με επίδραση στο παιχνίδι τέτοια που και ένας μη  adventurer θα μπορούσε πανεύκολα να ανταποκριθεί. Στα θετικά του παιχνιδιού συμπεριλαμβάνονται, τέλος, και τα εναλλακτικά του φινάλε. Ανάλογα με τις αποφάσεις που θα πάρει ο παίκτης, στο τέλος υπάρχει και η αφήγηση ενός διαφορετικού (μελλοντικού) σεναρίου για τα όσα θα επακολουθήσουν. Καθώς δεν απαιτείται πολλή διάρκεια παιχνιδιού για να τα δει κανείς, συνίσταται στο υποψήφιο παίκτη του Shardlight να δει όλα τα προσφερόμενα εναλλακτικά φινάλε. Η πρόσβαση στο inventory γίνεται πολύ εύκολα, με την μετακίνηση του, ομολογουμένως, άχαρου και αδικαιολόγητα μεγάλου και χοντροκομμένου κέρσορα στο πάνω μέρος της οθόνης.

Σε γενικές γραμμές πρέπει να πούμε πως το Shardlight μας άφησε ικανοποιημένους με τα όσα μας έδωσε. Είναι ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό, με ικανοποιητική διάρκεια και κινείται στα χνάρια των άλλων επιτυχημένων παιχνιδιών της εταιρείας του Dave Gilbert. Οι έμπειροι παίκτες θα το προτιμούσαν ενδεχομένως μεγαλύτερο και δυσκολότερο, οι πιο άπειροι θα το εκτιμήσουν  και θα ικανοποιηθούν απόλυτα. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα ισορροπημένο και αξιόλογο παιχνίδι που γενικά θα αποζημιώσει τον μέσο adventurer που θα ασχοληθεί μαζί του.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Αν θυμάμαι καλά το μόνο την Κυριακή Και Δευτέρα έπαιξα περί τις 9 ώρες. Επειδή είχα την preview έκδοση η οποία στο steam μου μετρούσε περί τις 2-3 ώρες κάποιες από αυτές προστέθηκαν στην κανονική έδοση που έπαιξα, αλλά κάλυψα το κενό φθάνοντας μέχρι το σημείο που θυμόμουν αρκετά γρήγορα. Μου βγήκε συνολικά στις 13 ή 14 ώρες αν θυμάμαι καλά. Εξαρτάται από την εμπειρία του παίκτη πιστεύω. Υπάρχουν δε πολλά πράγματα που πρέπει να κάνεις στο παιχνίδι.

  • Πολύ ωραίο review αλλά στο κομμάτι της διάρκειας εγώ με τα ενναλακτικά φινάλε το τελείωσα σε 7 ώρες (τόσες έγραψε το steam) και ισως να συνέβαλε το γεγονός ότι οι γρίφοι ήταν το πολύ μέτριας δυσκολίας.

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια