Sherlock Holmes: Crimes & Punishments

Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2014, Συντάκτης: Constantine_R

 • Κυκλοφορία: 2014
 • Ανάπτυξη: Frogwares
 • Πλατφόρμα: PC, PS3, PS4, Xbox360, Xbox ONE

Sherlock Holmes. Ο Ντετέκτιβ. Ο χαρακτήρας που έκανε αρκετούς να νομίζουν ότι ήταν υπαρκτό πρόσωπο. Ο ήρωας του Sir Arthur Conan Doyle είναι, εδώ και πολλά χρόνια, ένα παγκόσμιο σύμβολο που έσπασε τα όρια της λογοτεχνίας και σήμερα οι ιστορίες του διασκευάζονται και παράγονται από όλες τις λαοφιλείς τέχνες… φυσικά και από τα videogames. Την τελευταία δεκαετία η Frogwares μας έχει δώσει μια σειρά από, έξι τον αριθμό, adventures που ξεχώρισαν για τον εικαστικό τους τομέα αλλά και συζητήθηκαν για το gameplay τους. Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε και η έβδομη περιπέτεια με τον τίτλο Sherlock Holmes: Crimes & Punishments (SH:C&P), και αυτή τη φορά η Frogwares έχει σκεφτεί τα πράγματα διαφορετικά.

Όταν ο Sherlock συνάντησε το Raskolnikov

Ο πρώην ναυτικός Peter Carey βρίσκεται καρφωμένος στην καλύβα του κήπου του με καμάκι για κυνήγι φάλαινας. • Ο Sherlock και ο Watson περιμένουν στο σταθμό το τρένο προς το Newcastle όταν αυτό εξαφανίζεται μπροστά από τα μάτια τους. • Ο διακεκριμένος αρχαιολόγος Bentcliffe δολοφονείται βάναυσα στα ρωμαϊκά λουτρά τη στιγμή που χαλάρωνε μαζί με άλλους τρεις γνωστούς του... το όπλο του φόνου έχει εξαφανιστεί. • Ο οξύθυμος Sir Eustace βρίσκεται νεκρός στο σπίτι του μετά από επίθεση ληστών. • Κάποια σπάνια τροπικά φυτά εξαφανίζονται από τους βασιλικούς κήπους. • Ο αδελφός του μικρού "βοηθού" του Sherlock, o Leighton Chapman, κατηγορείται για διπλό φόνο.

Στο SH:C&P δεν έχουμε να επιλύσουμε ένα μεγάλο μυστήριο, αλλά έξι μικρές ιστορίες από την "καθημερινότητα" του ήρωα. Το παιχνίδι μοιάζει με συλλογή διηγημάτων του ήρωα και είναι εκπληκτικό το πόσο κοντά στο ύφος των περιπετειών του Sherlock έχει έρθει η Frogwares με το SH:C&P. Κάθε ιστορία αποτελεί μια κλασική ντετεκτιβική περιπέτεια με ενδιαφέρουσα πλοκή και χαρακτήρες. Εμείς καλούμαστε όχι μόνο να βρούμε τον ένοχο, αλλά και να αποδώσουμε δικαιοσύνη. Ποια κίνητρα έφεραν τον ένοχο στα άκρα; Του αξίζει η κρεμάλα ή μια δεύτερη ευκαιρία; Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφασίσετε εσείς. Θεωρώ ότι οι μικρές ιστορίες συνδέονται άρρηκτα με τις αλλαγές στο gameplay του παιχνιδιού και αυτός είναι ένας λόγος που αναφέρθηκα τόσο επιγραμματικά σε αυτές... αλλά περισσότερα γι’ αυτό παρακάτω.

Sherlock Holmes Emulator

Αν μπορούσα να συμπτύξω σε τρεις λέξεις το gameplay του SH:C&P, τότε θα ήταν ο τίτλος που διαβάσατε παραπάνω. Αυτή τη φορά η Frogwares έκατσε κάτω και αναρωτήθηκε: τι είναι αυτό που θα ήθελε ένας παίχτης από τη σειρά; Μα να γίνει Sherlock στη θέση του Sherlock! Φαίνεται πως η γκρίνια για τα ξεκάρφωτα puzzles των προηγούμενων παιχνιδιών (με αποκορύφωμα το Testament) έπιασε τόπο και αποφάσισαν να κάνουν ριζικές αλλαγές στο gameplay προς αυτό το σκοπό.

Βασικό στοιχείο του gameplay είναι: παρατήρηση χώρου/προσώπων, ανάκριση, έρευνα, ανάλυση, συμπέρασμα. Το SH:C&P δεν είναι το παραδοσιακό point-n-click adventure, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν περιλαμβάνει και τέτοια στοιχεία. Έχει δοθεί μεγάλο βάρος να γίνουμε, μέσω του Sherlock, εμείς οι ντετέκτιβ και όχι να παρακολουθούμε μια ιστορία που εξελίσσεται καθώς επιλύουμε γρίφους. Έτσι, κατά κύριο λόγο, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή… παρατηρούμε. Παρατηρούμε τον ίδιο τον χώρο, αντικείμενα που έχουν ενδιαφέρουν, τα οποία μπορούμε να σηκώσουμε, να περιστρέψουμε και να εξετάσουμε ενδελεχώς, και γενικά ό,τι μας προκαλεί εντύπωση.

(οι δυο ήρωες εν δράση)

Ως Sherlock, έχουμε την ικανότητα να βλέπουμε τα πράγματα και με "άλλο μάτι". Όταν το απαιτεί η περίσταση ενεργοποιούμε την -ας πούμε- διορατική ματιά του ήρωα: η οθόνη αποκτά ένα χαρακτηριστικό σκούρο εφέ και παρατηρώντας την αποκαλύπτονται μπροστά μας "ανωμαλίες" του χώρου που θα οδηγήσουν στην αποκάλυψη στοιχείων που μόνο ο Ντετέκτιβ θα μπορούσε να αποκαλύψει. Ένας ακόμα μηχανισμός έρευνας είναι και η ίδια η φαντασία του ήρωα. Όταν αυτή ενεργοποιηθεί, σιλουέτες ξεπηδούν στην οθόνη μας και αναπαριστούν τα γεγονότα που έγιναν ή θα γίνουν και εμείς καλούμαστε να τα βάλουμε σε μια σειρά.

Μια υπόθεση δεν μπορεί να λυθεί χωρίς τις μαρτυρίες των ανθρώπων που εμπλέκονται. Πριν καν αρθρώσουν λέξη, ο Holmes είναι ικανός να καταλάβει πολλά για την προσωπικότητά τους παρατηρώντας τα εξωτερικά τους χαρακτηριστικά. Ο χρόνος "παγώνει" και εμείς ανιχνεύουμε με το ποντίκι μας για τα επίμαχα σημεία. Μόλις τα βρούμε, έχουμε πλέον το προφίλ του χαρακτήρα και συνεπώς μπορούμε να καταλάβουμε περισσότερα πράγματα για αυτόν. Πολλές φορές βέβαια σε μια ανάκριση, οι μάρτυρες πάντα θα προσπαθήσουν να κρύψουν τα ένοχα μυστικά τους. Ο Holmes θα τους επαναφέρει στην τάξη. Πατώντας γρήγορα το πλήκτρο "Q" εμφανίζεται μια λίστα επιχειρημάτων και εμείς καλούμαστε να επιλέξουμε αυτό που θα ανατρέψει τους ισχυρισμούς τους.

Το διαμέρισμα της 221Β Baker Street αποτελεί το ορμητήριο του ήρωα. Εκεί είναι εγκατεστημένο το εργαστήριό του, όπου αναλύουμε ουσίες και διεκπεραιώνουμε πειράματα. Στοιβαγμένες δίπλα στο τζάκι είναι οι εφημερίδες, οι εγκυκλοπαίδειες και τα άρθρα που λειτουργούν ως αρχείο, ενώ στο υπνοδωμάτιό του μπορεί να αλλάζει γκαρνταρόμπα ή να μεταμφιέζεται για να διεισδύσει εκεί που διαφορετικά δεν θα γινόταν δεκτός.

Στο SH:C&P δεν λείπουν και τα ξεκάρφωτα puzzles. Ο αριθμός τους, πάντως, έχει μειωθεί σημαντικά. Υπάρχει ένα puzzle που εξομοιώνει τη διάρρηξη κλειδαριών και επαναλαμβάνεται αρκετές φορές, και από 'κεί και πέρα υπάρχουν διάφορα puzzles άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο ενδιαφέροντα που είναι εμφανώς παράταιρα με τη ρεαλιστικότατα του παιχνιδιού. Όμως εντάξει, δεν ενοχλούν τόσο πολύ. Για όσους, πάντως, τα απεχθάνονται υπάρχει η δυνατότητα παράκαμψής τους.

Inventory, υπάρχει και δεν υπάρχει. Αν ο Sherlock χρειαστεί κάποιο αντικείμενο θα το πάρει μαζί του και θα εμφανιστεί στο σημειωματάριο του ένα σκίτσο στην ενότητα όπου υπάρχουν όλα τα στοιχεία που έχει ανακαλύψει. Συνεπώς δεν υπάρχει άμεση πρόσβαση και αν το αντικείμενο χρειάζεται κάπου, η επιλογή για τη χρησιμοποίησή του εμφανίζεται αυτόματα και είναι και πολύ προφανής. Αν κάποιο από τα αντικείμενα ή ανακαλύψεις χρήζει περαιτέρω ανάλυσης, τότε δίπλα του εμφανίζεται ένα χαρακτηριστικό εικονίδιο που υποδηλώνει την ενέργεια. Π.χ. αν για κάποιο στοιχείο πρέπει να πάρουμε παραπάνω πληροφορίες από κάποιον μάρτυρα, δίπλα του υπάρχει ένα "μπαλονάκι" που το υποδηλώνει. Στο σημειωματάριο πλην των στοιχείων αποθηκεύονται με κομψό τρόπο, όλοι οι διάλογοι, τα έγγραφα και τα προφίλ που συλλέγουμε. Έχουμε απευθείας πρόσβαση στο χάρτη όπου μπορούμε να κινηθούμε από μια περιοχή σε μια άλλη, καθώς και τα αποτελέσματα των υποθέσεων που λύσαμε.

Καθώς προχωράμε στην υπόθεση και ανακαλύπτουμε σιγά-σιγά τι συμβαίνει, ο Holmes αποθηκεύει στα "little grey cells" του (που έλεγε και ένας άλλος του συνάδελφος) όποια αποκάλυψη προκύψει. Οποιαδήποτε στιγμή μπορούμε να μπούμε στο μυαλό του και να συνδυάσουμε τα στοιχεία σε ζευγάρια που θα εξάγουν καινούργια συμπεράσματα ή ιδέες για να συνεχίσουμε την ερευνά μας. Πολλές φορές τα συμπεράσματα αυτά θα είναι αντικρουόμενα και είναι στο χέρι μας να επιλέξουμε ποια θεωρούμε σωστά, έτσι ώστε στο τέλος να καταλήξουμε στον ένοχο. Η απόφαση είναι αποκλειστικά δική μας ευθύνη, μπορούμε να καταδείξουμε ως ένοχο όποιον νομίζουμε, αρκεί βέβαια να υπάρχει λογικό συμπέρασμα. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι έχουμε και δίκιο… Αφού καταλήξουμε στον ένοχο και στην ηθική απόφαση της τιμωρίας του, πληροφορούμαστε πόσοι παίκτες ανά τον κόσμο έκαναν την ίδια επιλογή με εμάς, ενώ έχουμε τη δυνατότητα να αποκαλυφθεί ο πραγματικός ένοχος -με κίνδυνο βέβαια να χαλάσουμε την εμπειρία.

(όσο "φορτώνει" κάθε περιοχή, βλέπουμε τους ήρωες στην άμαξα,
όπου μπορούμε να ρίξουμε μια ματιά στις σημειώσεις και σκέψεις μας -δείτε τι διαβάζει ο Sherlock!)

Όπως θα καταλάβατε από το μεγάλο όγκο που αφιέρωσα, το SH:C&P είναι ένα πλούσιο σε gameplay adventure και αυτά που διαβάσατε είναι μόνο ο βασικός κορμός του. Υπάρχουν ακόμα ψήγματα QTE, ένας γρίφος όπου απαιτείται η συνεργασία Sherlock και Watson, και πολλά άλλα πράγματα που σας αφήνω να τα ανακαλύψετε και θα σας απασχολήσουν τουλάχιστον για 15 ώρες. Θα έλεγα ότι το SH:C&P έχει λίγο απ’ όλα όσον αφορά στους γρίφους, παρόλα αυτά έχει καταφέρει να φέρει τον παίχτη πάρα πολύ κοντά στο πετσί του ήρωα καθώς πρώτη φορά ένιωσα να είμαι εγώ πραγματικά ο Sherlock και όχι ένας θεατής. Αυτό επιτεύχθηκε δίνοντας μεγάλο βάρος στον τρόπο που προσεγγίζεται η ιστορία μέσα από το gameplay.

Το επίπεδο δυσκολίας του SH:C&P θα έλεγα ότι είναι σχετικά εύκολο και γίνεται γρήγορα κατανοητό ότι η Frogwares δεν θέλει να μας δυσκολέψει τόσο με τους γρίφους όσο να μας κάνει να αποφανθούμε για το έγκλημα. Αν δώσουμε μια λάθος απάντηση, μας δίνεται αμέσως άλλη ευκαιρία· αν κατά το συνδυασμό στοιχείων κάνουμε μια λάθος επιλογή, αυτή διαγράφεται για να μην ξαναγίνει· όταν πλησιάζουμε σε μια περιοχή όπου πρέπει να ενεργοποιήσουμε τη διαίσθηση ή τη φαντασία μας, αυτό μας υποδεικνύεται· ενώ ακόμα και σε κάποια action mini games, η δυσκολία τους μειώνεται με τις προσπάθειες. Ώρες-ώρες νιώθεις ότι σε παραπάει από το χεράκι. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί εκεί στην Frogwares δεν αποφάσισαν να κάνουν δυο επίπεδα δυσκολίας να ήμασταν όλοι ευχαριστημένοι. Είναι το μοναδικό παράπονο που έχω από το παιχνίδι. Αντίθετα, όταν έφτανε η στιγμή να καταλήξω στο συμπέρασμα, ο ενθουσιασμός μου ήταν πολύ μεγάλος. Μπαίνεις σε μια διαδικασία να συγκρίνεις στοιχεία, να θυμηθείς αντιδράσεις, να ανακαλέσεις γεγονότα… και καμιά φορά η τιμωρία φαίνεται πιο δύσκολη από το έγκλημα.

Με το SH:C&P η Frogwares δείχνει ότι θέλει και μπορεί να εξελιχθεί. Μου έδωσε την εντύπωση ότι με το εν λόγω adventure ήθελε να πειραματιστεί με τις καινούργιες ιδέες της και γι’ αυτό το λόγο απόφυγε το σκόπελο που θα έφερνε μια μεγάλη περιπέτεια. Σίγουρα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης αλλά νομίζω ότι μπορούμε να κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία.

Απλές κινήσεις

Ο χειρισμός του παιχνιδιού είναι αρκετά απλός και εξυπηρετεί τόσο το συνδυασμό πληκτρολόγιο/ποντίκι, όσο και το gamepad. Μπορούμε να ελέγχουμε τον Sherlock είτε σε τρίτο είτε σε πρώτο πρόσωπο, και θα έλεγα ότι για κάθε οπτική βολεύει το gamepad και το ποντίκι αντίστοιχα. Όταν πλησιάζουμε σε κάποιο hotspot εμφανίζεται η περιγραφή του με ένα μενού με τις ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε και με ένα απλό κλικ πραγματοποιείται. Σε πολλά σημεία όπου η κάμερα ζουμάρει σε κάποια περιοχή ή σε κάποιο puzzle εμφανίζεται ένας τεράστιος κυκλικός κέρσορας που "φωτίζεται" όταν περάσουμε πάνω από κάποιο hotspot. Κατανοώ ότι ένας τέτοιος κέρσορας βολεύει στη χρήση ενός gamepad που ο χειρισμός δεν είναι και τόσο ακριβής, αλλά είπαμε… ατυχής επιλογή και άκομψη. Οποιοσδήποτε άλλος χειρισμός αναφέρεται αναλυτικά στην οθόνη σας. Η Frogwares, πάντως, σεβάστηκε όλους τους χρήστες και το παιχνίδι είναι εξίσου εύχρηστο τόσο με το gamepad όσο και με το ποντίκι. Δεν θα σας προβληματίσει στο ελάχιστο.

Δυνατότητα save δεν υπάρχει, αλλά το παιχνίδι σώζει αυτόματα αρκετά συχνά. Απορία επίσης μου προξένησε το γεγονός ότι μετά το τέλος κάθε υπόθεσης δεν γίνεται κάποιο save και πρέπει αναγκαστικά να πάμε στην επομένη υπόθεση και να περιμένουμε να περάσει η εισαγωγή της για να γίνει. Αν το παιχνίδι ήταν πιο δύσκολο, θα μου άρεσε η μη δυνατότητα δικού μας save καθώς θα μεγέθυνε την προσοχή στις κινήσεις μας. Αυτό επιτυγχάνεται λίγο και τώρα, αλλά όχι τίποτα το σημαντικό.

(σχεδόν όλες οι τοποθεσίες είναι τόσο όμορφες όπως αυτή)

Ο πιο όμορφος Holmes

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως κάθε Sherlock Holmes της Frogwares ήταν, για την εποχή του, τεχνικά άρτιο. Το SH:C&P όχι απλώς δεν πάει πίσω, αλλά ξεπερνά ό,τι έχουμε δει μέχρι σήμερα σε adventure. Με τη βοήθεια της Unreal Engine 3, οι της Frogwares έχουν αποδώσει τρισδιάστατους χώρους εκπληκτικής ομορφιάς και λεπτομέρειας. Σε κάθε υπόθεση θα περιηγηθείτε και σε διαφορετικές τοποθεσίες που είναι προσεγμένες και αποδίδουν τέλεια τη βικτωριανή περίοδο. Αρκετές φορές σταμάταγα ουσιαστικά να παίζω και χάζευα τα διάφορα αντικείμενα που έβλεπα γύρω μου. Τα δε μοντέλα είναι ακόμα καλύτερα: τόσο ο Holmes όσο και οι υπόλοιποι χαρακτήρες που θα συναντήσετε είναι σχεδιασμένοι με τέτοια ακρίβεια που πολλές φορές η κάμερα δεν διστάζει να κάνει σούπερ κοντινά στα πρόσωπά τους. Η αληθοφάνεια ενισχύεται και από το πειστικότατο animation. Οι κινήσεις, οι εκφράσεις των προσώπων, το lip sync… όλα είναι τέλεια. Υπάρχει μια περίπτωση που μιλά ο Watson και ο Holmes από δίπλα αντιδρά στα λεγόμενα του με μια χαρακτηριστική σνομπ κίνηση που με έκανε να ξεχάσω ότι παίζω παιχνίδι.

Οι φωνές των ηρώων είναι επίσης σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ειδικά η φωνή του Holmes, ενώ διατηρεί τη χαρακτηριστική (όπως έχουμε συνηθίσει από τις ταινίες και σειρές) αγγλική προφορά, μοιάζει πιο… ζωντανή, με την έννοια ότι δεν μιλά σαν ακαδημαϊκός στην Οξφόρδη. Γενικά, έχει γίνει πολύ καλή διανομή ρόλων καθώς δεν βρήκα κάποιον χαρακτήρα να υστερεί σε απόδοση. Εκφράσεις, προφορές (όσο τουλάχιστον καταλαβαίνει κάποιος μη-Άγγλος), όλα ήταν ιδανικά. Η μουσική είναι διακριτική και ποικίλη, αποτελείται κυρίως από μικρές μελωδίες, στερεοτυπικές της εποχής και του χώρου που είμαστε κάθε φορά.

Σε ένα adventure σαν το SH:C&P ο οπτικοακουστικός τομέας είναι ζωτικής σημασίας. Όταν καλούμαστε να υποδυθούμε έναν ντετέκτιβ που πρέπει να παρατηρήσει το περιβάλλον και τους ανθρώπους και να βγάλει συμπεράσματα από τα χαρακτηριστικά τους και την κινησιολογία τους, τότε απαιτείται όσο το δυνατόν περισσότερη λεπτομέρεια αλλιώς το immersion πάει περίπατο και σε αυτόν τον τομέα το παιχνίδι παίρνει άριστα με τόνο.

Επιτέλους Sherlock στη θέση του Sherlock!

Το SH:C&P είναι μια από τις μεγάλες εκπλήξεις της χρονιάς. Η Frogwares δείχνει να είναι μια εταιρεία που με αργά, αλλά σταθερά βήματα μας δίνει το ένα παιχνίδι καλύτερο από το άλλο και είναι από τις λίγες (δυστυχώς) εταιρείες που μπορεί να υπερηφανεύεται ότι φτιάχνει adventures πρώτης γραμμής. Ειδικά με το SH:C&P, δείχνει ότι αφουγκράζεται το κοινό της και καταφέρνει να ξεγλιστρήσει από το τέλμα που κινδύνευε να περιέλθει με τα πολλά και ξεκάρφωτα puzzles. Εύχομαι ότι αυτή είναι η αρχή μιας σειράς adventures που θα τιμούν το όνομα του ήρωα που φέρουν και σε προσωπικό επίπεδο με έκανε να ξαναβρώ ενδιαφέρον γι’ αυτόν. Από τη στιγμή μάλιστα που άκουσα την τελευταία λέξη που εκστόμισε ο Holmes στο φινάλε, περιμένω το επόμενο παιχνίδι με ακόμα περισσότερη προσμονή. Μην το χάσει κανείς.


Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
 • Τι κίνηση είναι αυτή; Ναυτία μ' έπιασε. Συνήθως δεν έχω πρόβλημα αλλά μ' αυτό δεν μπορώ να παίξω πάνω από μισή ώρα χωρίς να έχω πάρει δραμαμίνες. Κατά άλλα μ' αρέσει μέχρι στιγμής. Έστω και στην λίγη ώρα που καταφέρνω να παίξω χωρίς να θέλω να ξεράσω.

 • Σε απάντηση: mkllds

  Παίζεις σε πρώτο ή τρίτο πρόσωπο. Σε πρώτο, που κατά κύριο λόγο που έπαιξα, δεν θυμάμαι να είχα θέμα.

 • Σε απάντηση: Constantine_R

  Σε τρίτο αλλά και σε πρώτο που το γύρισα κάποια στιγμή πάλι δεν το μπορούσα. Όχι τίποτα άλλο αλλά δεν είμαι και άμαθος σε τέτοιου είδους κίνηση σε παιχνίδια. Παράξενο.

Αγαπημένα

 • Σε απάντηση: mkllds

  Παίζεις σε πρώτο ή τρίτο πρόσωπο. Σε πρώτο, που κατά κύριο λόγο που έπαιξα, δεν θυμάμαι να είχα θέμα.