Minims, The

Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2013, Συντάκτης: Fallen Angel

  • Κυκλοφορία: 2013
  • Ανάπτυξη: A and B and S and A
  • Πλατφόρμα: iOS

Mi and U

Tα τελευταία χρόνια η αγορά των παιχνιδιών για iPad έχει επιδείξει ραγδαίους ρυθμούς ανάπτυξης. Κάθε μέρα δεκάδες παιχνίδια κυκλοφορούν για τη συγκεκριμένη πλατφόρμα είτε από μεγάλες και γνωστές εταιρείες είτε από ανεξάρτητες ομάδες ανάπτυξης. Τα adventures, συγκεκριμένα, έχουν αρχίσει να αποκτούν έδαφος και πολλά εξ αυτών που κυκλοφόρησαν αρχικά για H/Y μεταφέρονται πλέον σε iOS για να καλύψουν τις ανάγκες της ολοένα και περισσότερο επεκτεινόμενης αυτής αγοράς. Ορισμένα, μάλιστα, κυκλοφορούν σε αποκλειστικότητα για iOS. Ένα από αυτά είναι και το The Minims, ένα ελληνικής ανάπτυξης adventure που σίγουρα καταφέρνει να κεντρίσει την προσοχή μας.

Σενάριο

Είναι άλλη μία υπέροχη μέρα στον οικισμό που μεσουρανεί ψηλά πάνω από την έρημο, και φιλοξενεί πλάσματα ξεχωριστά και άκρως σουρεαλιστικά. Ο ουρανός είναι γαλανός, τα πουλιά πετούν μέσα στα αερόστατά τους λες και δεν έχουν φτερά να πετάξουν, οι φράχτες περιμένουν να τους φέρουν το πρωινό καφεδάκι τους για να ξυπνήσουν, τα ψάρια νοιώθουν μοναξιά μακριά από τα αγαπημένα τους σκουλήκια, κι ο ήρωάς μας ο Mii ετοιμάζεται να πάει εκδρομή με τη φίλη του τη U.

 (Τα πλάσματα του κόσμου είναι σίγουρα ιδιαίτερα)

Σύντομα, όμως, διαπιστώνουμε πως κάτι δεν πάει καλά σήμερα: η U έχει εξαφανιστεί. Αναζητάμε στοιχεία και ανακρίνουμε μάρτυρες προκειμένου να βρεθούμε στα ίχνη της, ενώ στο τέλος θα αφήσουμε πίσω μας τον πολύχρωμο και ήρεμο οικισμό μας για να την αναζητήσουμε στους βάλτους με τα γιγάντια ιπτάμενα... ψάρια. Και κάπου εδώ, κι ενώ ανυπομονούμε για τη συνέχεια, το πέμπτο κεφάλαιο τελειώνει. Και μαζί του και το παιχνίδι. Αναπόφευκτα, μένουμε με την εντύπωση πως η ιστορία μάλλον λειτουργεί ως πρόλογος μιας μεγαλύτερης περιπέτειας που περιμένει τον Mii, παρά ως ανεξάρτητη αφήγηση. Και πράγματι έτσι είναι, μιας και πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο από τρία ισομερή μέρη στα οποία χωρίζεται η ιστορία. Τα άλλα δύο αναμένονται να κυκλοφορήσουν διαδοχικά μες τους επόμενους μήνες, και μάλιστα εντελώς δωρεάν για όποιον έχει ήδη αγοράσει το πρώτο μέρος.

Gameplay

Το κάθε κεφάλαιο ολοκληρώνεται και ξεκλειδώνει το επόμενο μόλις λύσουμε ένα σύνολο γρίφων που μας περιμένουν. Οι γρίφοι αφορούν κυρίως εξερεύνηση του περιβάλλοντος, απλό συνδυασμό αντικειμένων, και αρκετή φαντασία ανά περιστάσεις.

(Εκτός από κλασσικούς γρίφους, συναντάμε κι άλλους ιδιαιτέρως ευφάνταστους)

Η δυσκολία αυξάνεται γραμμικά όσο προχωράμε, χωρίς ποτέ να ξεφύγει από το εύκολο προς μέσο επίπεδο. Παρόλα αυτά, περνάμε σταδιακά από προφανείς και απλοϊκούς γρίφους όπου πρέπει απλώς να χρησιμοποιήσουμε το σωστό αντικείμενο στο κατάλληλο hotspot, σε πρωτότυπους κι ευφάνταστους που μας ζητούν να σκεφτούμε δημιουργικά και αντισυμβατικά. Ως επί το πλείστον, θα ξέρετε τι πρέπει να κάνετε για να προωθήσετε την ιστορία, αλλά όχι πώς να το κάνετε. Ωστόσο, τα ενεργά hotspots είναι ελάχιστα, ο κόσμος περιορισμένος, οπότε είναι θέμα χρόνου να σκαρφιστείτε τη λύση και να νιώσετε περήφανοι που σκεφτήκατε κάτι τόσο πρωτότυπο για να προσπεράσετε το εμπόδιο μπροστά σας. Εάν, παρόλα αυτά, νιώσετε σε κάποιο σημείο πως δεν ξέρετε πώς πρέπει να προχωρήσετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το build-in hint system που υπάρχει διαθέσιμο στο inventory.

Γραφικά / Διάλογοι-Ήχος

Ο εικαστικός τομέας του παιχνιδιού είναι αναμφίβολα εξαιρετικός. Με απλές γραμμές, λιτές τοποθεσίες, έντονα χρώματα και σουρεάλ λεπτομέρειες, η A and B and S and A δημιουργεί ένα ωραιότατο αισθητικά αποτέλεσμα που τραβάει την προσοχή μας είτε κοιτάζουμε τον καταπράσινο οικισμό με τη λιμνούλα του είτε την αχανή έρημο και τα βαλτοτόπια που υπάρχουν χαμηλότερα. Κερασάκι στην τούρτα αποτελεί αναμφίβολα μια αξιαγάπητη κίτρινη κορίνα του μπόουλινγκ με δύο τεράστια μάτια που δίνει μορφή στον Mii και μας κάνει να χαμογελάμε κάθε φορά που τη βλέπουμε να χοροπηδάει για να πάει κάπου.

Ομοίως, ο ήχος του παιχνιδιού χαρακτηρίζεται από ένα μοτίβο ιδιαίτερο, κατάλληλο για τον κόσμο που ντύνει, και κυρίως όμορφο. Ωστόσο, η συνεχής επανάληψή του (ειδικά εάν έχουμε κολλήσει κάπου), ορισμένες φορές κουράζει και ωθεί το δάχτυλό μας προς το mute button. Ελπίζουμε στο επόμενο μέρος να υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία, μιας και η σύνθεση αυτή καθ’ εαυτή είναι πολύ αξιόλογη και υποδηλώνει ταλέντο.

(τα λιτά κι απέριττα γραφικά του παιχνιδιού κερδίζουν τις εντυπώσεις)

Η ομάδα ανάπτυξης

Ας γνωρίσουμε και την ομάδα που κρύβεται πίσω από αυτό το εγχείρημα μιας κι είναι Έλληνες: Ο Ανδρέας Δικτυόπουλος, μέσα από μια δημιουργική πορεία στο χώρο των τεχνών και της πληροφορικής, κατάφερε να πραγματοποιήσει ένα από τα παιδικά του όνειρα. Έτσι, από το 2011 ασχολείται αποκλειστικά με το game development. Η Μαρία Αλούπη, έχοντας ένα πλούσιο καλλιτεχνικό ιστορικό ως ενεργή πιανίστα και συνθέτης, ασχολείται επίσης από το 2011 με το game design και τη σύνθεση μουσικής για games, πιστεύοντας ότι ο χώρος της digital art προσφέρει μεγάλα περιθώρια στη δημιουργικότητα.

Συμπεράσματα

Παρότι μικρό και σεναριακά ημιτελές, το The Minims όχι μόνο καταφέρνει να κερδίσει τις εντυπώσεις με τους έξυπνους γρίφους του και τα απέριττα γραφικά του, αλλά και να μας κάνει να ανυπομονούμε για τη συνέχειά του. Κι αν αναλογιστούμε πως διατίθεται προς 0,89€ μόνο, τότε μάλλον αξίζει το χρόνο σας.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Το ξεκίνησα σήμερα. Δεν ειναι κακό αν και αρκετά εύκολο όπως λες. Πολύ χαίρομαι να βλέπω όλο και περισσότερα παιχνίδια απο έλληνες τον τελευταίο καιρό.

Αγαπημένα

  • Το ξεκίνησα σήμερα. Δεν ειναι κακό αν και αρκετά εύκολο όπως λες. Πολύ χαίρομαι να βλέπω όλο και περισσότερα παιχνίδια απο έλληνες τον τελευταίο καιρό.