Funding campaigns και ιστορίες για αγρίους

Σάββατο, 07 Μαρτίου 2015, Συντάκτης Themistoklis

Funding campaigns και ιστορίες για αγρίους

Αφορμή για το άρθρο στάθηκε μια πρόσφατη εμπειρία μου με τη συμμετοχή μου σε μια funding campaign ενός Adventure game, σε συνδυασμό με κάποιους προβληματισμούς που έχω γενικότερα για το εν λόγω ζήτημα.

Όπως όλοι μας, εντυπωσιάστηκα κάποτε από τα 3+ εκατομμύρια δολάρια που συγκεντρώθηκαν για το Broken Age. Έκτοτε, παρακολουθώ με ενδιαφέρον τα διάφορα παρόμοια campaigns, έχοντας εστιάσει για λόγους προσωπικού γούστου σ' αυτά των Broken Age, Quest for Infamy, Asylum, Mage's Initiation, Hero-U, Kelvin and the Infamous Machine, Jason the Greek, Loki's Exile, Dog Mendonca, Bolt Riley... και ενός ακόμη που, προς το παρόν, δε θέλω να αναφέρω (θα αντιληφθείτε γιατί, στη συνέχεια). Έχω συνεισφέρει σε όλα τα προαναφερθέντα (λιγότερα ή περισσότερα χρήματα) με εξαίρεση τα Hero-U και Mage's Initiation.


(Το τέλος της funding campaign του "Broken Age"  και η αρχή πολλών άλλων που ακολούθησαν...)

Ας θυμηθούμε τις ημερομηνίες που οι δημιουργοί τους υπολόγισαν πως θα δώσουν τα παιχνίδια στους backers (date of estimated delivery):

 • Broken Age: Oκτώβριος 2012
 • Quest for Infamy: Δεκεμβριος 2012
 • Quest for Infamy hintbook: Ιούλιος 2014
 • Asylum: Δεκέμβριος 2013
 • Mage's Initiation: Φεβρουάριος 2014
 • Hero-U: Oκτώβριος 2013
 • Jason the Greek: Ιούλιος 2014
 • Loki's Exile: Νοέμβριος 2014
 • Kelvin and the Infamous Machine: Σεπτέμβριος 2015
 • Dog Mendonca: Μάιος 2015
 • Bolt Riley: Απρίλιος 2016

Με κόκκινο bold φαίνονται αυτά που "έπρεπε" να είχαν κυκλοφορήσει ήδη. Με κίτρινο bold φαίνονται αυτά που κυκλοφόρησαν με καθυστέρηση. Τα υπόλοιπα αναμένονται. Από τα προαναφερθέντα, το μοναδικό που έχω στα χέρια μου είναι το 1ο μέρος του Broken Age (Η Βeta έκδοση κυκλοφόρησε για τους backers με μια μέρα καθυστέρηση), καθώς και το Quest for Infamy (κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2014). Για κάθε ένα εκ των "καθυστερημένων" projects, οι δημιουργοί τους δίνουν μια εξήγηση. Πάντα υπάρχει μια εξήγηση, εξάλλου. Επίσης, δίνουν και νέα, εκτιμώμενη ημερομηνία κυκλοφορίας την οποία δε ξέρω αν έχει νόημα να αναφέρω.

Από τα αυτά 11 παιχνίδια, ας αφήσουμε τα τρία τελευταία – που αναμένονται μελλοντικά ούτως ή άλλως – στην άκρη. Για τα υπόλοιπα… επαναλαμβανόμενη σύμπτωση δε ξέρω αν είναι σύμπτωση. Μου κακοφαίνεται πάρα πολύ, να έχω προπληρώσει για κάτι και να μη το έχω παραλάβει ένα, ενάμιση, δύο χρόνια μετά. Δικαιολογίες θα υπάρχουν πάντα και ενδεχομένως κάποιες να ευσταθούν.


("Asylum", ένα από τα πλέον αναμενόμενα adventures που χρηματοδοτήθηκαν μέσω του Kickstarter)

Όταν όμως, ενώ περιμένω ένα προϊόν για το οποίο – επαναλαμβάνω και ας γίνομαι κουραστικός – έχω προπληρώσει, "τρελαίνομαι" όταν π.χ. η εν λόγω εταιρεία ασχολείται / προωθεί την κυκλοφορία άλλων, νέων δημιουργιών της (με σκοπό, υποθέτω, την εξασφάλιση επιπλέον κεφαλαίων). Στο μυαλό μου έρχεται το Grim Fandango Remastered, ή το Charles Dexter Ward.

Σημειώστε, μάλιστα, πως ήμουν backer στο τελευταίο (για κάποιο λόγο έχω συμπαθήσει τον Cordes και του έχω εμπιστοσύνη, αν ήταν ο οποιοσδήποτε άλλος ούτε καν θα έδινα σημασία στο "C.D.W.", αλλά και πάλι ενοχλήθηκα). Καλά, για το “G.F. Remastered”, τι να πεις... Η Double Fine πήρε 3.5 εκατομμύρια και , 2.5 χρόνια αργότερα, το Broken Age παραμένει ημιτελές! Όσο μάλιστα, ενώ το περιμένω, βλέπω τον Schaffer να πανηγυρίζει για την κυκλοφορία του “G.F.Remastered” νιώθω ως ένα βαθμό ότι με "τρολλάρει".

Ίσως να φταίει το γεγονός ότι είναι ο χαρακτήρας μου τέτοιος: όταν έχω υποσχεθεί κάτι σε κάποιον, δε μπορώ να μη φέρω εις πέρας την υπόσχεσή μου. Πόσο μάλλον όταν έχω λάβει χρήματα προκειμένου να εκπληρώσω την υπόσχεση αυτή – και, εν προκειμένω, ως "υπόσχεση" βλέπε το "Θα σου παραδώσω το …ταδε… παιχνίδι στις …ταδε… του μήνα". Τώρα, θα μου πείτε, εδώ μιλάμε για υποσχέσεις "μεγαλύτερου βεληνεκούς" σε σχέση με μια υπόσχεση επί προσωπικού – και, κατά συνέπεια, η δυσκολία της εκπλήρωσής της είναι σαφώς μεγαλύτερη…; Ίσως και να έχετε δίκιο – όμως όταν εμπλέκεται και η χρηματική προκαταβολή για την "εκπλήρωση της υπόσχεσης" τότε η ευθύνη του υπόχρεου θεωρώ πως αυξάνεται. Σκεφτείτε, λοιπόν, να είστε στο ίδιο έργο θεατές και μια, και δυο, και τρεις και… και οκτώ φορές.


(“Hero-U”, το νέο "παιδί" των εμπνευστών της σειράς Quest For Glory)

Να ξεκαθαρίσω κάτι. Ποτέ δεν υπήρξα δημιουργός παιχνιδιού, έστω και freeware. Ποτέ δεν έχω μπει στη διαδικασία ενός Kickstart campaign ή του όλου project της δημιοργίας μιας εμπορικής κυκλοφορίας. Επομένως φυσικά και δεν ξέρω τι γίνεται στο "παρασκήνιο". Ζητήματα οικονομικά ή προσωπικά μπορούν πάντα να αποτελέσουν εμπόδια για την προγραμματισμένη κυκλοφορία ενός παιχνιδιού. Και πάλι, όμως… Όταν μπαίνεις στη διαδικασία ενός funding campaign, ταπεινή μου άποψη είναι πως ΟΦΕΙΛΕΙΣ να λάβεις τέτοιους παράγοντες στα υπόψη σου. Για δείτε την τελευταία παράγραφο ΚΑΘΕ kickstart campaign… Έχει τίτλο "Risks and challenges" . Δε νομίζω, στα projects που συνεισέφερα, να έγραφε "Κοίτα, παίζει και να σου δώσω το παιχνίδι δύο χρόνια αργότερα, δε πιστεύω να σε πειράζει;"

Όταν πρωτοείδα την εκτιμώμενη ημερομηνία κυκλοφορίας του Bolt Riley, τρόμαξα… 2016?! Πλέον, το προτιμώ (εφόσον φυσικά το παιχνίδι όντως κυκλοφορήσει τότε), από το να πάρω το παιχνίδι με 2 χρόνια καθυστέρηση. Δεν ξέρω αν ακούγομαι πολύ απόλυτος. Προσωπικά όμως, ως εργαζόμενος, κάνω πάντα ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να ανταποκρίνομαι στις προθεσμίες μου, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα παραμείνω άϋπνος, θα στερηθώ ελεύθερο χρόνο, θα ζητήσω δανεικά, οτιδήποτε. Και, όντας πλέον – ως πελάτης / "backer" - από την άλλη μεριά, θέλω να με σέβονται.


(τo funding campaign της συνέχειας του θρυλικού “Inherit the earth” δεν έπεισε όσο άλλα)

Οι προαναφερθείσες σκέψεις μου εμπλουτίστηκαν πρόσφατα με την ακόλουθη εμπειρία μου: το περασμένο καλοκαίρι αποφάσισα να συνεισφέρω σε ένα project ενός adventure game, καταβάλλοντας το ελάχιστο δυνατό ποσό ( $9 )για την DRM-Free έκδοσή του, όταν κυκλοφορήσει. Το παιχνίδι χρηματοδοτήθηκε επαρκώς ώστε να κυκλοφορήσει, κάτι που έγινε τελικά με 5 μήνες καθυστέρηση (και πάλι καλά, να λέμε…).

Πάμε στο ζουμί: Δυο μήνες πριν την οριστική του κυκλοφορία και, μια που είχα την οικονομική δυνατότητα, αποφάσισα να ρωτήσω τους δημιουργούς αν μπορούσα να αυξήσω τη συνδρομή μου (κατά $66) ώστε να πάρω την boxed έκδοση του κουτιού. Εκπρόσωπος της εταιρείας μου απάντησε θετικά, λέγοντάς μου πως "έχουν περισσέψει κάποια κουτιά, επομένως μπορούμε να σας εξυπηρετήσουμε". Η εν λόγω έκδοση του κουτιού περιλαμβάνει, εκτός του ίδιου του κουτιού, μια κονκάρδα, μια καρτ-ποστάλ και ένα “Thanks” σε μια σχετική λίστα στο παιχνίδι.

(Σημ.: Αν θεωρείτε πως τα χρήματα είναι πολλά, σημειώστε πως οι τιμές των boxed games σε τέτοια campaigns κυμαίνονται σε τέτοια επίπεδα. Αφενός μεν υποθέτω πως η ποσότητα που παραγγέλνουν οι δημιουργοί είναι μικρή – τηρουμένων των αναλογιών – και γιαυτό το κόστος παραγωγής είναι αυξημένο. Κατά δεύτερον, τα εν λόγω κουτιά δεν διατίθενται προς πώληση ΜΕΤΑ τη λήξη της campaign , επομένως αποκτούν συλλεκτική αξία – και στα μάτια ενός συλλέκτη, το γεγονός αυτό δικαιολογεί την αυξημένη τιμή της boxed version).


(615 άνθρωποι κατέβαλλαν ήδη το ποσό των $150 προκειμένου
να παραλάβουν την boxed έκδοση του "Thimbleweed Park")

Το παιχνίδι κυκλοφόρησε κανονικά και διατίθεται από την ιστοσελίδα της εταιρείας για download… αλλά και σε retail (το κουτί του, δηλαδή) μορφή. Ακόμα δεν έχω πάρει το κουτί στα χέρια μου, είδα όμως φωτογραφία του στο internet από έναν άλλο backer. Γιαυτό και διατυπώνω τα παρακάτω με μια – σχετική αλλά μικρή – επιφύλαξη:

Το κουτί που διατίθεται προς πώληση μέσω του site, σήμερα, ΔΕΝ περιλαμβάνει την κονκάρδα και την καρτ-ποστάλ. Κατά τα άλλα, είναι ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΛΛΑΚΤΟ με το κουτί που θα πάρω εγώ στα χέρια μου σε λίγες μέρες και για το οποίο έδωσα, συνολικά, $75. Αν κάποιος εξ υμών αποφασίσει να αγοράσει το κουτί του παιχνιδιού, σήμερα, από το site της εταιρείας θα χρειαστεί να καταβάλλει…. $12 (ναι, δώδεκα, καλά διαβάζετε) συν $9 για τα έξοδα αποστολής.

Υποθέτω πως οι δημιουργοί παρήγγειλαν παραπάνω κουτιά για να έχουν μικρότερο κόστος παραγωγής ανά τεμάχιο – και πλέον τα πουλάνε στο ¼ της τιμής τους ώστε να τα "διώξουν". Ίσως να υπάρχει και άλλη εξήγηση, δε ξέρω. Το αποτέλεσμα όμως είναι πως και πάλι νιώθω αυτό το περίεργο συναίσθημα… ότι κάποιος με "τρολλάρει".

Αναλογιστείτε όχι μόνο πως είμαι backer – αλλά πως αποφάσισα να ΑΥΞΗΣΩ την συνεισφορά μου για να εξασφαλίσω το κουτί του παιχνιδιού μόλις 50 ΜΕΡΕΣ πριν κυκλοφορήσει το παιχνίδι. Τι σημαίνει αυτό, στα δικά μου μάτια; Είμαι σχεδόν βέβαιος πως οι δημιουργοί γνώριζαν πως θα διαθέσουν τα επιπλέον κουτιά σε πολύ χαμηλό κόστος, όταν τους έθεσα την επιθυμία μου να το προμηθευτώ. Παρολαυτά, με χρέωσαν το ποσό που χρεώθηκαν οι backers. Τώρα, βέβαια, αν μου λέγανε "Φυσικά υπάρχει το κουτί – αλλά δε θα σου κοστίσει $75! Θα σου κοστίσει $12, αφού σε 50 μέρες που θα κυκλοφορήσει το παιχνίδι, τόσο θα το πουλάμε!" θα ήταν σαν να κορόιδευαν τους υπόλοιπους 50 - 100 αντίστοιχους backers του παιχνιδιού (που πλήρωσαν τα $75 πριν 6 μήνες) στα μούτρα τους. Επομένως, επέλεξαν να με "ρίξουν" και μένα μέσα σ’ αυτούς.


(δείγμα του εξαιρετικού "A Tale of Two Kingdoms" που μας προσέφερε ανιδιοτελώς η Crystal Shard)

Αποφάσισα να τους στείλω ένα mail και να τους εκφράσω, ευγενικότατα και διακριτικά, την δυσαρέσκειά μου. Τους έγραψα, μεταξύ άλλων, το αυτονόητο – πως με τέτοια συμπεριφορά, σε επόμενο τυχόν campaign τους δεν υπάρχει λόγος να πληρώσω για την boxed έκδοση του κουτιού! Απάντηση ακόμα δεν πήρα. 

Για να μη σας ταλαιπωρώ άλλο με τη γκρίνια μου, σταματάω εδώ. Συμπερασματικά, απλώς, θα ήθελα να εκφράσω τις αμφιβολίες μου ως προς το κατά πόσο, τελικά, οι funding campaigns ωφέλησαν ή όχι το αγαπημένο μας είδος παιχνιδιών. Μπορεί να έδωσαν ένα κίνητρο σε κάποιους να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός παιχνιδιού, όμως η ανικανότητα των περισσοτέρων εξ αυτών να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που – προσέξτε – οι ίδιοι "γέννησαν" στο αγοραστικό κοινό θεωρώ πως (σταδιακά) θα αποθαρρύνει το τελευταίο από το να συνεχίσει να εμπιστεύεται "τυφλά" παρόμοια εγχειρήματα. (σημ.: Αμφιταλαντεύτηκα για το αν θα έπρεπε να συμπεριλάβω το "...σταδιακά θα..." μέσα σε παρένθεση, μια που η περίπτωση του Broken Age δε φάνηκε να εμποδίζει το Thimbleweed Park να χρηματοδοτείται "στο ρελαντί")

Θα χαρώ να διαβάσω τις δικές σας απόψεις ή εμπειρίες πάνω στο θέμα.

Κλείνοντας, δε μπορώ να μην αναφερθώ – έστω και με μια κουβέντα – σε δημιουργίες ισάξιες ή και καλύτερες εμπορικών κυκλοφοριών οι οποίες διατίθενται ΔΩΡΕΑΝ στους gamers. Αναφέρομαι στην Crystal Shard και στα διαμάντια της A Tale of Two Kingdoms και Heroine’s Quest. Είμαι σίγουρος πως υπάρχουν δεκάδες παρόμοια freeware adventures – απλώς δεν έχω το χρόνο να τα ψάξω. Ειδικά τα δύο προαναφερθέντα όμως είναι πολύ καλύτερα (και μεγαλύτερα) από άλλα για τα οποία οι δημιουργοί τους ζήτησαν προκαταβολικά χρήματα και τα παρέδωσαν (ή τα … "ψήνουν" ακόμα) με μήνες καθυστέρησης – και αναμφίβολα αξίζουν παρουσίασης σε ξεχωριστό άρθρο…

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
 • Από τα σχόλια που έχω διαβάσει σε πολλά campaigns τα physical products ήτανε μεγάλη οικονομική και χρονική αιμοραγία για τους developers. Για αυτό μερικοί πλέον δεν δίνουν καθόλου όπως πρόσφατα το Shadowrun: Hong Kong (https://www.kickstarter.com/projects/webeharebrained/shadowrun-hong-kong/?ref=kicktraq).

 • Πάντως ο μεγάλος χαμός με το BS 5 έγινε με το δισκάκι που δεν ήταν drm-free. Οπότε αναγκάστηκαν και μας έστειλαν και δεύτερο δισκάκι το οποίο ήταν drm-free. Για το Tesla Effect που να δεις τι έγινε στο φόρουμ των backers. Απ' όσα έχω παρακολουθήσει το πιο επιτυχημένο είναι το BS 5 αν και κατά την γνώμη μου δεν ήταν τέλειο.

  Edit: Ουπς καταλαθος δεν πάτησα reply στο ποστ του Θέμη.

 • Σε απάντηση: mkllds

  Σε σκεφτόμουν πριν από λίγες μέρες γιατί είχα σκοπό να σε ρωτήσω ακριβώς αυτό το πράγμα: αν πήρες το Tesla και πως είναι... πραγματικά μεγάλη απογοήτευση. Ήμουν σίγουρος ότι θα σας έδιναν κουτί... κρίμα (και άδικο). :(

 • Σε απάντηση: Constantine_R

  Ωωωωωωωω!!! Και μόνο που είπες ότι με σκεφτόσουν απάλυνες τον πόνο της καρδιάς μου!

  Σοβαρά τώρα, καλά όχι και τόσο σοβαρά γιατί μιλάμε για παιχνίδια. Αλλά δεν γίνεται να έγραψαν πάνω στο DVD case “Collector' s edition”. Όταν το έγραψαν δεν ντράπηκαν; Δεν κοκκίνισαν; Δεν είπαν ότι μαλακία είναι αυτό που γράφουμε; Αν είναι έτσι μπορώ να φτιάξω κι εγώ δέκα αντίτυπα παρόμοια και θα είναι κι αυτά Collector' s edition. Σοβαρά μιλάμε; Θα μου πει κάποιος πως κάνω έτσι και σιγά και αν είναι καλό το παιχνίδι τι με νοιάζει πως είναι το κουτί. Ε με νοιάζει ρε φίλε. Όταν είδα το BS 5 ότι το πουλούσαν μετά σε χαμηλότερη τιμή δεν με πείραξε, ακόμα και όταν έστειλαν το δισκάκι με drm δεν με πείραξε. Αυτό με πείραξε. Ένιωσα ότι με δούλεψαν. Και το λέω για ένα παιχνίδι για το οποίο έχω παθολογική αγάπη μαζί του. Ακόμα και αν είχε διάρκεια τρείς ώρες θα έλεγα ότι θέλω να πληρώσω για να το παίξω και θα δήλωνα ότι είναι το καλύτερο παιχνίδι στον κόσμο. Αλλά τώρα με ξενέρωσε. Και έτυχε να πάρω την ίδια μέρα ακόμα δύο παιχνίδια παλιά τα οποία τα βρήκα σφραγισμένα και τα είχα μπροστά και τα τρία και έβλεπα τα ωραία κουτιά των άλλων δύο και ξενέρωνα ακόμα περισσότερο. Και φαντάσου ότι τώρα παίζω το Deponia 3 και δεν το έχω παρατήσει για να παίξω το Tesla Effect γιατί πάγωσα. ΜΑ ΜΟΥ ΕΒΑΛΑΝ ΓΙΑ COLLECTOR' S EDITION DVD CASE; Εντωμεταξύ κάτι πήρε το μάτι μου στο forum της Big Finish Games κάτι για Large Format Box Template αλλά δεν το διάβασα διεξοδικά γιατί έχω αρκετή δουλειά αυτές τις μέρες. Οπότε αν κάποιος το έχει παρακολουθήσει ας μου το εξηγήσει. Για να μην μιλήσω ότι το μπλουζάκι ήταν διπλωμένο και χύμα μέσα στο κουτί. Ούτε καν να το βάλουν μέσα σε μια σακουλίτσα διάφανη όπως έκαναν στο BS 5. Πραγματικά ερασιτεχνική δουλειά από όπου και να το δω.

 • Ωραίο άρθρο Themistokli.

  Ας πω κι εγώ την άποψη μου. Δύο project υποστήριξα και τα δύο λόγο νοσταλγίας.

  Το πρώτο το παρέλαβα πριν από μερικούς μήνες και ήταν το Broken Sword 5. Το κουτί του ήταν παρά πολύ ωραίο αν και δεν είχε manual μέσα. Δηλαδή τόσο δύσκολο ήταν να βάλουν ένα manual 5-10 σελίδων; Τέλος πάντων. Μετά από λίγο καιρό όμως το ίδιο κουτί το πουλούσαν και σε μη backers σε πολύ χαμηλότερη τιμή. Η μόνη διαφορά είναι το μπλουζάκι που πήρα. Στην αρχή όταν το είδα η αλήθεια είναι ότι δαγκωθηκα. Αλλά είπα δεν πειράζει και μακάρι να βγουν κι γι' άλλα projects τα κουτιά τους προς πώληση.

  Το δεύτερο ήταν το Tesla Effect. Το οποίο το παρέλαβα σήμερα το πρωί. Όταν είδα σε τι κουτί ήταν κλεισμένο με έλουσε κρύος ιδρώτας. Το άνοιξα και πάνω πάνω είχε το μπλουζάκι. Το οποίο θα το φοράω έξω και η πρώτη γυναίκα που θα αναγνωρίσει τον Τεξ θα την παντρευτώ μέσα σ' ένα εικοσιτετράωρο. Κάτω από το μπλουζάκι είχε ένα... ενα... DVD case; Σοβαρά τώρα αλλά το collectors edition είναι ένα DVD case; Πλήρωσα 115$ για ένα DVD case; Πραγματικά απογοητεύτηκα. Και το χειρότερο είναι ότι ξενερωσα.

 • Σε απάντηση: mkllds

  Για το Tesla Effect έγινε πολύς ντόρος στο Facebook, από backers. Παρομοίως, στη σελίδα της Kickstarter Campaign τους, στα Comments... Πρέπει να πρόκειται για τη μεγαλύτερη απογοήτευση, όσον αφορά τα ολοκληρωμένα Kickstarter Campaigns και τις physical rewards τους.

  Για το BS5, δεν ήξερα ότι έγινε αυτό το πράγμα. Υποθέτω ότι θα συνέβη κάτι παρόμοιο μ' αυτό που αναφέρω στο άρθρο μου. Πάντως δε βλέπω να πωλείται πλέον, εκτός αν κάνω λάθος. Τι να πεις....

 • Σε απάντηση: Themistoklis

  Sorry. Τώρα το είδα. Πωλείτε:
  Play.com
  Amazon.
  Amazon.uk

 • Αν δεν βγαίνω πολύ εκτός θέματος θα ήθελα να εκφράσω την άποψη μου σχετικά με τις εκδόσεις των kicskater games σε κουτιά.
  Πρώτον να ξεκαθαρίσω ότι ακόμα τώρα αγοράζω αποκλειστικά και μόνο παιχνίδια σε κουτιά, είτε κανονικές retail εκδόσεις είτε self-produced physical.
  Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαι collector. Δεν με ενδιαφέρει η αξία που θα έχει στο ebay σε δέκα χρόνια και δεν με ενδιαφέρει το πόσο σπάνια είναι και αν είμαι ο μοναδικός στο κόσμο που την έχει.
  Επίσης δεν έχω συμμετάσχει σε καμιά crowd-funding campaign και ούτε πρόκειται στο μέλλον.

  Ο μόνος τρόπος λοιπόν για να παίξω πολλά από τα σύγχρονα adventures είναι να αγοράσω τις kickstarter εκδόσεις κατόπιν εορτής.
  Γιατί δεν θα έπρεπε να έχω αυτή την δυνατότητα? Γιατί θα έπρεπε να προπληρώσω 2+ χρόνια πριν ένα ποσό γύρω στα $100-150 για ένα απλό παιχνίδι. Πόσα kickstarters δίνουν το παιχνίδι σε δισκάκι σε λογικά ποσά?
  Θέλω απλά όταν τερματίζω ένα παιχνίδι να πηγαίνω στην βιβλιοθήκη μου με τα παιχνίδια μου και κοιτώντας τα να αποφασίζω τι θα παίξω μετά. Έπειτα να παίρνω το δισκάκι και να το εγκαθιστώ στον άνεφ internet υπολογιστή του σαλονιού μου. Ούτε steam, ούτε uplay ούτε accounts γυρω γυρω.
  Γιατί θα πρέπει να μας αγνοεί η κάθε εταιρία? Δεν υπάρχουν μόνο οι hard-core collectors και οι casual digital gamers.

  Θα αναφέρω και εγώ κάποια παραδείγματα απο τις εμπειρίες μου. Τον τελευταιο καιρό προσπαθώ να αγοράσω το Tesla Effect.
  Πρώτη μου κίνηση να επικοινωνήσω με την εταιρία να δω αν το πουλάνε ακόμα. Απλή, Collector's, Limited δεν έχω προτίμηση, αρκεί να την έχω σε δισκάκι.
  Η απάντηση που πήρα ήταν αρνητική, οπότε άρχισα να ψάχνω στο ebay. Τα δυο πρώτα auctions πήγαν πάνω από $250 και μιλάμε για έκδοση σε απλό dvd case με 4 δισκάκια μόνο, λογικά ένα-δυο από αυτά είναι το soundtrack, και ούτε manual ούτε τίποτα άλλο.
  Σε καποια φάση βρήκα έναν τύπο που το πουλούσε "μόνο" $100 αλλά χρησιμοποιούσε το Global Shipping του ebay που με χρέωνε $28 ταχυδρομικά και υποχρεωτικά επιπλέον $27 σε φόρους, σύνολο $55 τα "ταχυδρομικά".
  Φυσικά δεν το αγόρασα. Να μην σας κουράζω, είμαι παλιός adventuras και έχω παίξει όλη την σειρά και φυσικά τα κουτιά τους είναι ακόμα στην βιβλιοθήκη μου, αλλά δυστυχώς κάπου εδώ σταματάω να ψάχνω για το τελευταίο γιατί πραγματικά με έχει κουράσει και δεν έχω τόσο χρόνο για ψάξιμο.

  Από την άλλη μεριά, επικοιμώνηνα με την Jane Jensen και μου πούλησε και το Moebius και το Gabriel Knight 20th Anniversary σε πολύ λογικές τιμές, $30 το καθένα συν ταχυδρομικά.
  Ποιος κέρδισε από τους δυο?

  Κλείνωντας θα ήθελα να πω ότι δεν καταλαβαίνω γιατί τα crowdfunding campaigns δεν πουλάνε μια απλή έκδοση σε λογική τιμή η οποία απλά θα περιλαμβάνει το παιχνίδι σε δισκάκι (DRM-free εννοείται) την οποία θα μπορούν να πουλάνε και μετά την λήξη της campaign.
  Ο μεγαλύτερος λόγος που δεν συμμετέχω σε crow funding campaigns είναι αυτός ο διπολισμός. Είτε digital είτε πανάκριβη limited collector's edition. Δεν υπάρχει μέση λύση.
  Και το οτι σταματάνε να την πουλάνε μετά την λήξη της καμπάνιας το βρίσκω το λιγότερο εκβιαστικό. Στην χειρότερη ας δίνανε την δυνατότητα να πάρουμε την πανάκριβη limited collector's edition στα ίδια υπρεβολικά χρήματα και μετά. Αλλά όχι. Σου λένε Ή Τώρα Ή Ποτέ!
  Δεν είναι λίγο παράλογο να έχουμε προθεσμία μόνο ένα μήνα που διαρκεί το campaign για να αγοράσουμε ένα προιόν τέχνης που θα έπρεπε να είναι διαθέσιμο για δεκαετίες και μάλιστα σε τόσο απρόσιτη τιμή?
  Το να μου λέει η εταιρία του Tesla Effectt ότι δεν πουλάνε σε physical μορφή το παιχνίδι τους για το οποία παλέψαν χρόνια να υλοποιήσουν μου έκανε πολύ κακή εντύπωση. Στην ουσία μου είπαν ότι δεν τους ενδιαφέρω σαν πελάτης τους.
  Ωραίες είναι οι collector's αλλά να είναι για τους collectors και όχι να μας αναγκαζουν να γίνουμε collectors απλά επειδή θέλουμε την άνεση την οποία έχουμε συνηθίσει δεκαετίες τώρα με τα παιχνίδια στα κουτιά τους.

  Επίσης επειδή έχω παρακολουθήσει πάνω από 25 αντίτυπα του Tesla Effect στο ebay και το 90% είναι σφραγισμένα, έβγαλα το συμπέρασα ότι οι περισσότεροι κρατήσαν τα digital keys για να παίξουν το παιχνίδι και πουλάνε την Physical σε εξωφρενικές τιμές για να ρεφάρουν.
  Αρχίζω να πιστεύω ότι ένα μεγάλο μέρος των backers των crowd funding campaigns δεν είναι fans αλλά κερδοσκόποι που απλά "επενδύουν" στο ότι θα πουλήσουν τα rewards σε πολλαπλάσια τιμή.

  Συγνώνη για το μέγεθος.

 • Σε απάντηση: shinjigr

  Δε διαφωνώ σε τίποτα μαζί σου φίλε μου. Έχεις απόλυτο δίκιο. Το καλύτερο θα ήταν να διατίθενται δύο , τουλάχιστο, retail εκδόσεις στην Kickstart campaign : μια απλή, σε DVD Case, και μια «συλλεκτική» σε κουτί με Manual και μπιχλιμπίδια. Μετά την κυκλοφορία, ας δίνανε την DVD Case 5-10$ παραπάνω (το να την πάρεις φθηνότερα την περίοδο του Kickstart δίνει προφανώς το κίνητρο σε κάποιους να συμμετάσχουν στην campaign και με βρίσκει σύμφωνο.)

  Αυτό που με εκνεύρισε, όπως θα κατάλαβες, στο παράδειγμά μου είναι ότι η ίδια έκδοση για την οποία έσκασα $75 δίνεται πλέον προς πώληση για $15.

  Δεν ξέρω αν το ποσοστό των Backers που επενδύει στα “Physical Tiers” με σκοπό να τα «μοσχοπουλήσει» αργότερα είναι μεγάλο. Σε κάποιες περιπτώσεις σίγουρα υπάρχουν τέτοιοι. Ήδη έχω δει την συλλεκτική έκδοση του Moebius να φτάνει σε τρελά ύψη στο Ebay και θεωρώ ότι θα γίνει ο κακός χαμός με τo Thimbleweed Park, όταν κυκλοφορήσει. Απλά δε νομίζω ότι γίνεται με όλα τα παιχνίδια – αλλά ναι, σίγουρα υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις.

  Κατά τα άλλα συμφωνώ σε όλα μαζί σου, θέλω να έχω τα παιχνίδια μου στο ράφι σαν τα βιβλία και όχι να ανοίγω το Steam π.χ. για να τα βρω.

  Σευχαριστώ για την εκτενέστατη απάντησή σου!

 • Συγχαρητήρια για την ψυχραιμία σου... εγώ θα τα είχα σπάσει. :) και συγχαρητήρια για το άρθρο σου.
  Νομίζω ότι η έλλειψη πείρας στη διαχείριση χρόνου, πόρων και λοιπών παραγόντων αναπόφευκτα θα οδηγούσε και σε τέτοια φαινόμενα. Ίσως το μαζεμένο χρήμα να θολώνει το μυαλό... Έχουμε και περιπτώσεις (Τεχ και BS) όπου τα παιχνίδια παραδόθηκαν στην ώρα τους (ή τουλάχιστον κοντά, δεν θυμάμαι), σίγουρα όμως το KS δείχνει ότι δεν είναι η πανάκεια των προβλημάτων. Τουλάχιστον όπως το διαχειρίζονται οι game developers.

Τοποθετήστε Περισσότερα

Αγαπημένα

 • Πάντως ο μεγάλος χαμός με το BS 5 έγινε με το δισκάκι που δεν ήταν drm-free. Οπότε αναγκάστηκαν και μας έστειλαν και δεύτερο δισκάκι το οποίο ήταν drm-free. Για το Tesla Effect που να δεις τι έγινε στο φόρουμ των backers. Απ' όσα έχω παρακολουθήσει το πιο επιτυχημένο είναι το BS 5 αν και κατά την γνώμη μου δεν ήταν τέλειο.

  Edit: Ουπς καταλαθος δεν πάτησα reply στο ποστ του Θέμη.

 • Αν δεν βγαίνω πολύ εκτός θέματος θα ήθελα να εκφράσω την άποψη μου σχετικά με τις εκδόσεις των kicskater games σε κουτιά.
  Πρώτον να ξεκαθαρίσω ότι ακόμα τώρα αγοράζω αποκλειστικά και μόνο παιχνίδια σε κουτιά, είτε κανονικές retail εκδόσεις είτε self-produced physical.
  Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαι collector. Δεν με ενδιαφέρει η αξία που θα έχει στο ebay σε δέκα χρόνια και δεν με ενδιαφέρει το πόσο σπάνια είναι και αν είμαι ο μοναδικός στο κόσμο που την έχει.
  Επίσης δεν έχω συμμετάσχει σε καμιά crowd-funding campaign και ούτε πρόκειται στο μέλλον.

  Ο μόνος τρόπος λοιπόν για να παίξω πολλά από τα σύγχρονα adventures είναι να αγοράσω τις kickstarter εκδόσεις κατόπιν εορτής.
  Γιατί δεν θα έπρεπε να έχω αυτή την δυνατότητα? Γιατί θα έπρεπε να προπληρώσω 2+ χρόνια πριν ένα ποσό γύρω στα $100-150 για ένα απλό παιχνίδι. Πόσα kickstarters δίνουν το παιχνίδι σε δισκάκι σε λογικά ποσά?
  Θέλω απλά όταν τερματίζω ένα παιχνίδι να πηγαίνω στην βιβλιοθήκη μου με τα παιχνίδια μου και κοιτώντας τα να αποφασίζω τι θα παίξω μετά. Έπειτα να παίρνω το δισκάκι και να το εγκαθιστώ στον άνεφ internet υπολογιστή του σαλονιού μου. Ούτε steam, ούτε uplay ούτε accounts γυρω γυρω.
  Γιατί θα πρέπει να μας αγνοεί η κάθε εταιρία? Δεν υπάρχουν μόνο οι hard-core collectors και οι casual digital gamers.

  Θα αναφέρω και εγώ κάποια παραδείγματα απο τις εμπειρίες μου. Τον τελευταιο καιρό προσπαθώ να αγοράσω το Tesla Effect.
  Πρώτη μου κίνηση να επικοινωνήσω με την εταιρία να δω αν το πουλάνε ακόμα. Απλή, Collector's, Limited δεν έχω προτίμηση, αρκεί να την έχω σε δισκάκι.
  Η απάντηση που πήρα ήταν αρνητική, οπότε άρχισα να ψάχνω στο ebay. Τα δυο πρώτα auctions πήγαν πάνω από $250 και μιλάμε για έκδοση σε απλό dvd case με 4 δισκάκια μόνο, λογικά ένα-δυο από αυτά είναι το soundtrack, και ούτε manual ούτε τίποτα άλλο.
  Σε καποια φάση βρήκα έναν τύπο που το πουλούσε "μόνο" $100 αλλά χρησιμοποιούσε το Global Shipping του ebay που με χρέωνε $28 ταχυδρομικά και υποχρεωτικά επιπλέον $27 σε φόρους, σύνολο $55 τα "ταχυδρομικά".
  Φυσικά δεν το αγόρασα. Να μην σας κουράζω, είμαι παλιός adventuras και έχω παίξει όλη την σειρά και φυσικά τα κουτιά τους είναι ακόμα στην βιβλιοθήκη μου, αλλά δυστυχώς κάπου εδώ σταματάω να ψάχνω για το τελευταίο γιατί πραγματικά με έχει κουράσει και δεν έχω τόσο χρόνο για ψάξιμο.

  Από την άλλη μεριά, επικοιμώνηνα με την Jane Jensen και μου πούλησε και το Moebius και το Gabriel Knight 20th Anniversary σε πολύ λογικές τιμές, $30 το καθένα συν ταχυδρομικά.
  Ποιος κέρδισε από τους δυο?

  Κλείνωντας θα ήθελα να πω ότι δεν καταλαβαίνω γιατί τα crowdfunding campaigns δεν πουλάνε μια απλή έκδοση σε λογική τιμή η οποία απλά θα περιλαμβάνει το παιχνίδι σε δισκάκι (DRM-free εννοείται) την οποία θα μπορούν να πουλάνε και μετά την λήξη της campaign.
  Ο μεγαλύτερος λόγος που δεν συμμετέχω σε crow funding campaigns είναι αυτός ο διπολισμός. Είτε digital είτε πανάκριβη limited collector's edition. Δεν υπάρχει μέση λύση.
  Και το οτι σταματάνε να την πουλάνε μετά την λήξη της καμπάνιας το βρίσκω το λιγότερο εκβιαστικό. Στην χειρότερη ας δίνανε την δυνατότητα να πάρουμε την πανάκριβη limited collector's edition στα ίδια υπρεβολικά χρήματα και μετά. Αλλά όχι. Σου λένε Ή Τώρα Ή Ποτέ!
  Δεν είναι λίγο παράλογο να έχουμε προθεσμία μόνο ένα μήνα που διαρκεί το campaign για να αγοράσουμε ένα προιόν τέχνης που θα έπρεπε να είναι διαθέσιμο για δεκαετίες και μάλιστα σε τόσο απρόσιτη τιμή?
  Το να μου λέει η εταιρία του Tesla Effectt ότι δεν πουλάνε σε physical μορφή το παιχνίδι τους για το οποία παλέψαν χρόνια να υλοποιήσουν μου έκανε πολύ κακή εντύπωση. Στην ουσία μου είπαν ότι δεν τους ενδιαφέρω σαν πελάτης τους.
  Ωραίες είναι οι collector's αλλά να είναι για τους collectors και όχι να μας αναγκαζουν να γίνουμε collectors απλά επειδή θέλουμε την άνεση την οποία έχουμε συνηθίσει δεκαετίες τώρα με τα παιχνίδια στα κουτιά τους.

  Επίσης επειδή έχω παρακολουθήσει πάνω από 25 αντίτυπα του Tesla Effect στο ebay και το 90% είναι σφραγισμένα, έβγαλα το συμπέρασα ότι οι περισσότεροι κρατήσαν τα digital keys για να παίξουν το παιχνίδι και πουλάνε την Physical σε εξωφρενικές τιμές για να ρεφάρουν.
  Αρχίζω να πιστεύω ότι ένα μεγάλο μέρος των backers των crowd funding campaigns δεν είναι fans αλλά κερδοσκόποι που απλά "επενδύουν" στο ότι θα πουλήσουν τα rewards σε πολλαπλάσια τιμή.

  Συγνώνη για το μέγεθος.

 • Ένα απ' τα καλύτερα, πιο σοβαρά και πιο εύστοχα άρθρα που έχω διαβάσει ποτέ περί KS campaigns, με τα επιχειρήματα που παρατίθενται να μην είναι θεωρητικά, αλλά να βασίζονται σε γεγονότα. Τα θερμά μου συγχαρητήρια Θεμιστοκλή!

 • Σε απάντηση: mkllds

  Σε σκεφτόμουν πριν από λίγες μέρες γιατί είχα σκοπό να σε ρωτήσω ακριβώς αυτό το πράγμα: αν πήρες το Tesla και πως είναι... πραγματικά μεγάλη απογοήτευση. Ήμουν σίγουρος ότι θα σας έδιναν κουτί... κρίμα (και άδικο). :(

 • Σε απάντηση: mkllds

  Για το Tesla Effect έγινε πολύς ντόρος στο Facebook, από backers. Παρομοίως, στη σελίδα της Kickstarter Campaign τους, στα Comments... Πρέπει να πρόκειται για τη μεγαλύτερη απογοήτευση, όσον αφορά τα ολοκληρωμένα Kickstarter Campaigns και τις physical rewards τους.

  Για το BS5, δεν ήξερα ότι έγινε αυτό το πράγμα. Υποθέτω ότι θα συνέβη κάτι παρόμοιο μ' αυτό που αναφέρω στο άρθρο μου. Πάντως δε βλέπω να πωλείται πλέον, εκτός αν κάνω λάθος. Τι να πεις....