Broken Age - Act 2

Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2015, Συντάκτης: Constantine_R

 • Κυκλοφορία: 2015
 • Ανάπτυξη: Double Fine
 • Πλατφόρμα: PC, Mac, Linux, Android, iPads, PS4, PS Vita

Πέρασε κιόλας κοντά ενάμισης χρόνος από τη μέρα που είδαμε την Πρώτη Πράξη του Broken Age στις οθόνες μας. Νομίζω πλέον ότι κάθε ένας που ασχολείται έστω και λίγο με το χώρο των adventure games έχει ακούσει για το ντόρο που προκάλεσε το εν λόγω παιχνίδι, τόσο πριν την κυκλοφορία του, όσο και μετά και θα ήταν κουραστικό να αναλωθούμε ξανά σε αυτόν. Η Δεύτερη Πράξη είναι εδώ και μερικές μέρες διαθέσιμη, οπότε χωρίς πολλά-πολλά πάμε να δούμε τι μας ετοίμασε ο Tim Schafer.

Ages Collide

Στην Πρώτη Πράξη γνωρίσαμε τη Vella και τον Shay. Δυο παιδιά που μπαίνουν στην εφηβεία και το καθένα αντιμετωπίζει τα δικά του, ιδιαίτερα, προβλήματα. Η Vella ζει σε ένα φιλήσυχο χωριό ζαχαροπλαστών και εναντιώνεται στη θέληση των συγχωριανών της και της οικογένειά της να θυσιαστεί στο τέρας Mog Chothra, ενώ ο Shay μεγαλώνει από μωρό σε ένα διαστημόπλοιο υπό την φροντίδα υπολογιστών και αποστολή του είναι να βρει έναν κατοικήσιμο πλανήτη καθώς ο δικός του βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής. Το τέλος του πρώτου μέρους έκλεινε με μια μεγάλη ανατροπή που συνέδεε τις μοίρες αυτών των φαινομενικά αταίριαστων ιστοριών.

Η Δεύτερη Πράξη ξεκινάει εκεί ακριβώς που τελείωσε η Πρώτη και πλέον παρακολουθούμε την εξέλιξη μιας ενιαίας ιστορίας πάντα όμως μέσα από τα μάτια (και τις πράξεις) κάθε παιδιού ξεχωριστά. Η φύση του σεναρίου είναι τέτοια που δεν μπορείς να πεις πολλά πράγματα για αυτό καθώς μέσα στα πρώτα λεπτά οι αποκαλύψεις πέφτουν βροχή και το μόνο που μένει στη, μεγάλη, συνέχεια είναι να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που θα βρεθούν στον δρόμο μας. Μιλώντας όσο πιο γενικά γίνεται, οι κόσμοι των δυο παιδιών δεν είναι όσο ειδυλλιακοί φαίνονται και είναι στο χέρι τους να διορθώσουν τα κακώς κείμενα των ενηλίκων που ορίζουν τις μοίρες τους. Αν και το να γκρινιάξεις για τη μεγάλη διάρκεια ενός παιχνιδιού ακούγεται παράλογο (και φυσικά δεν είναι εκεί το πρόβλημα), υπάρχει μια μεγάλη ανισοκατανομή στη δομή του σεναρίου, ιδιαίτερα αν παίξετε τις δυο Πράξεις σερί. Φανταστείτε να παρακολουθούσατε μια αστυνομική ταινία όπου στο πρώτο μισάωρο ο δολοφόνος έχει αποκαλυφθεί και για την επόμενη μιάμιση ώρα παρακολουθείτε το κυνηγητό για να τον πιάσουν. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με το Broken Age, απόρροια τόσο του ότι η ιστορία χωρίστηκε σε δυο μέρη, όσο και της μεγάλης χρονικής διαφοράς των δυο πράξεων.


(είναι σειρά του Shay να περιηγηθεί στον αλλόκοτο κόσμο της Vella...)

Δυστυχώς όμως η δομή του σεναρίου είναι ψήγμα μπροστά στα αναπάντητα ερωτήματα που εγείρει το δεύτερο μέρος και προφανώς μένουν μετέωρα. Και βεβαίως δεν μιλάμε για τίποτα μικρές τρύπες που σαν μανιακοί ψάχνουμε γιατί τα θέλουμε όλα στο πιάτο, αλλά για βασικά ερωτήματα που έχουν να κάνουν με τα κίνητρα και τις συμπεριφορές των ηρώων του παιχνιδιού. Ιδιαίτερα με τον… περίγυρο του Shay υπάρχουν πολλά θολά σημεία που σε κάνουν να ξύνεις το κεφάλι και να αναρωτιέσαι: τελικά πόσο “ήρωας” είναι αυτό το αγόρι; Η Vella έχει έναν σκοπό. Έχει τσαγανό. Ο κακόμοιρος ο Shay; Νιώθεις ότι η πραγματική πρωταγωνίστρια ήταν η Vella ενώ ο Shay ήταν ένα παιδάκι που πειράζει ό,τι βρει μπροστά του γιατί δεν έχει τι άλλο να κάνει.

Τελειώνοντας το Broken Age νιώθεις ότι ο Schafer ήθελε να κάνει μια παιδική ιστορία με ενήλικες προεκτάσεις και ότι ήθελε να επικεντρωθεί σε συγκεκριμένα πράγματα αφήνοντας την “ελαφρότητα” της παιδικότητας να δικαιολογήσει σημεία που αντιτείνονται σε “λογικές” συμπεριφορές. Και το Broken Age είχε τα φόντα να είναι μια τέτοια ιστορία καθώς θα μπορούσε να αναδείξει ωραίους προβληματισμούς πάνω στις σχέσεις γονέων-παιδιών και σε φαινόμενα ρατσισμού. Δυστυχώς όμως κάπου το πράγμα στράβωσε κι ότι ωραίο έχτισε στο πρώτο μέρος, γκρεμίστηκε σαν πύργος από τραπουλόχαρτα στο δεύτερο. Η πορεία της ιστορίας δείχνει προβληματική και το παιδικό έγινε παιδαριώδες. Όποιες εικασίες και να κάνουμε για τους λόγους που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ο Schafer έμεινε ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα. Προσωπικά δεν μπορώ να το δεχτώ.

Happy Ages

Τα γραφικά προφανώς είναι ίδια με το πρώτο μέρος. Πολύχρωμα backgrounds και χαρακτήρες και animation που τους κάνει να μοιάζουν με φιγούρες χαρτοκοπτικής συνθέτουν ένα σύνολο που θυμίζει παιδική ζωγραφιά (από παιδί με μεγάλο ταλέντο βέβαια). Όποιος όμως περιμένει να δει κάτι καινούργιο στη Δεύτερη Πράξη, θα απογοητευθεί. Οι καινούργιες τοποθεσίες που θα συναντήσετε είναι ελάχιστες και μόνο μια είναι σχεδιασμένη με λεπτομέρεια. Κατά τα άλλα θα περιπλανηθείτε στις ίδιες τοποθεσίες, έστω και αν είναι λίγο αλλαγμένες, και θα συναντήσετε, ουσιαστικά, τους ίδιους χαρακτήρες. Έτσι και αλλιώς, είπαμε, μετά τα πρώτα λεπτά το σενάριο δεν έχει κάποια ιδιαίτερη συγκίνηση.


(...και της Vella να ανακαλύψει τα μυστικά του διαστημοπλοίου του Shay)

Ο ήχος παραμένει στα ίδια υψηλά επίπεδα. Ο Elijah Wood, ο Jack Black αλλά και πολλοί άλλοι καταξιωμένοι στο χώρο του σπικάζ ηθοποιοί δανείζουν τις φωνές τους και ταιριάζουν πολύ καλά με τους αλλόκοτους χαρακτήρες του παιχνιδιού. Μικρό παράπονο ότι είναι κάπως μονότονες αλλά η μη ανάπτυξη των χαρακτήρων και ο λίγος χρόνος που εμφανίζονται οι περισσότεροι δεν αφήνουν περιθώρια για πολλά πράγματα. Οι διάλογοι πάντως έχουν τη σφραγίδα του μεγάλου δημιουργού και μη διστάσετε να κάνετε ό,τι συνδυασμούς αντικειμένων σας κατέβει στο κεφάλι καθώς πολλές φορές θα ακούσετε χιουμοριστικότατες ατάκες. Η μουσική είναι του Peter McConnell και είναι, όπως τα περισσότερα soundtracks του, πολύ καλή. Τα θέματα που ακούγονται κολλάνε υπέροχα με το περιβάλλον ή την κατάσταση που βρισκόμαστε και ντύνουν όμορφα τις ώρες που θα ασχοληθείτε με το παιχνίδι.

Difficult Ages

Στο πρώτο μισό της Δεύτερης Πράξης συναντάμε κλασικούς inventory-based γρίφους αρκετά ευχάριστους και σχετικά πιο δύσκολους από την Πρώτη μετά… μετά το πράγμα περιπλέκεται. Αντίθετα με το πρώτο μέρος, είναι αδύνατον να τελειώσεις με τον έναν ήρωα χωρίς να έχεις παίξει με τον άλλον. Για την ακρίβεια στο φινάλε απαιτείται “συνεργασία” των δυο ηρώων αν θέλουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες. Στα θετικά; οι γρίφοι αυτοί απαιτούν σκέψη, συνδυασμό και μόνο αν πραγματικά καταλάβεις τη λογική τους θα τους λύσεις. Η σύλληψη τους είναι υποδειγματική. Στα αρνητικά; η υλοποίησή τους. Ουσιαστικά κάθε παιδί λύνει τους γρίφους χωρίς να ξέρει τι του γίνεται καθώς οι πληροφορίες είναι γνωστές στον παίκτη, όχι όμως και σε αυτούς. Εντάξει, τέτοιου είδους metagaming γρίφων έχουμε δει και σε άλλα adventures και μάλιστα σε μερικά που όλοι αγαπάμε πολύ. Εδώ όμως… εδώ ο τρόπος που γίνεται είναι πολύ άχαρος και άκομψος και επιβαρύνει πάρα πολύ το σενάριο αφού διαλύει όποια πειστικότητα του έμεινε. Ακόμα και ο “δεσμός” μεταξύ των δυο παιδιών δεν μπορεί να λειτουργήσει σαν δικαιολογία όσο ποιητικός/ρομαντικός θέλει να είναι.


(ίσως η μοναδική καινούργια τοποθεσία που έχει σχεδιαστεί με λεπτομέρεια)

Ο χειρισμός, όπως και στο πρώτο μέρος, είναι πάρα πολύ απλός. Σε κάθε hotspot ο κέρσορας αποκτά ένα χαρακτηριστικό σχήμα και με ένα απλό αριστερό κλικ θα εκτελέσουμε όποια ενέργεια είναι να γίνει χωρίς να έχουμε κάποια εναλλακτική. Με το δεξί ανοίγουμε το αντικείμενο είτε με ένα απλό κλικ, είτε “σέρνοντάς” το στην οθόνη. Ο πολύ λιτός χειρισμός δεν απλοποιεί αναγκαστικά και το παιχνίδι, έχουμε δει όμως και adventures με πιο πλούσιο gameplay.

The End of an Age

Τελικά ο Tim Schafer παρέδωσε το old-school adventure που υποσχέθηκε αλλά είναι ένα μέτριο παιχνίδι και ο σημαντικότερος λόγος είναι το αδύναμο και χωρίς σαφή στόχο σενάριο. Έχει αρκετά καλά στοιχεία, όπως τα γραφικά (αν και πιστεύω ότι μπορούσαμε να έχουμε και καλύτερα), η μουσική και οι γρίφοι (αν δεν σας ενδιαφέρει το πώς κολλάνε στην ιστορία) και διατηρεί ό,τι καλό γιατί είναι παιχνίδι του Schafer. Όχι γιατί “Schafer να ‘ναι και ό,τι να ‘ναι” αλλά γιατί το παιχνίδι διατηρεί την υπογραφή του μεγάλου δημιουργού. Όποιος έχει παίξει τα παιχνίδια του θα αναγνωρίσει τον τρόπο γραφής και σκέψης του μόνο που εδώ φαίνεται κάπως… άτολμος, αν μου επιτρέπεται η έκφραση. Ξέροντας τι μπορεί να κάνει, περιμέναμε καλύτερα πράγματα από το Broken Age, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα απογοητεύσει πλήρως και όποιον ασχοληθεί μαζί του.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
 • Λοιπόν, πέτυχα το κουτί του παιχνιδιού μπροστά μου και το αγόρασα (δεν μπορώ να αντισταθώ στα retail). Τελικά μ' άρεσε πολύ περισσότερο απ' ό,τι περίμενα. Μια χαρά adventure μου φάνηκε. Δύο πράγματα με πείραξαν. Οι 10 θέσεις για σώσιμο (σοβαρά ρε Schafer; 10 μόνο; ) και κάποιοι γρίφοι στο τέλος που ενώ εμείς είχαμε τις πληροφορίες οι χαρακτήρες δεν θα μπορούσαν να τις έχουν κάτι το οποίο το αναφέρει κι ο Κώστας στο review του.

 • Λοιπόν πασά μου που θα 'λεγε κι ένας γνωστός μου. Όχι, δεν είχα σκοπό από παλιά να σου απαντήσω, αλλά έψαξα τι υπάρχει γραμμένο κι αποφάσισα να σχολιάσω σ' εσένα.

  Αφήνουμε το κόστος του παιχνιδιού, το πόσο αναλογεί αυτό το κόστος στην ποιότητα και φυσικά τον τρόπο που μαζεύτηκαν τα λεφτά και τις όποιες υποσημειώσεις για τους όποιους που παλαβώσαν για πάρτη του δημιουργού. Σ' αυτά δεν αλλάζει τίποτα απ' ό,τι πίστευα μέχρι τώρα. Πάμε στο ίδιο το παιχνίδι επιτέλους.

  Καταρχάς είναι σε ένα υπέροχο κουτί παλαιάς κοπής και drm free πραγματικά!!! Δεν ισχύει ότι κάνανε ουσιαστικά προπώληση του παιχνιδιού. Μπράβο και στη Nordic.

  Είναι παιχνιδάρα, δεν μπορεί ωστόσο να συγκριθεί με ό,τι θα είχε κάποιος εύκαιρο στο μυαλό του για να το συγκρίνει. Σενάριο λίγο περίεργο, αλλά μου βγάζει κάποιες αλληγορίες σε συνδυασμό ειδικά με το που το αφιέρωσε ο Κος Σάφερ. Από συγκίνηση, νομίζω έχει όση ακριβώς θα ταίριαζε και θα προτιμούσα προσωπικά. Δεν μπορώ να καταλάβω που στράβωσε τι. Μια χαρά έκανε που δεν ασχολήθηκε με όλ' αυτά που ίσως κάποιος περίμενε. Ρατσιμό γιατί; Σχέσεις παιδιών - ενηλίκων; Άσε καλύτερα Κώστα. Είδαμε κι άλλους επαναστάτες που φτιάξανε παιχνίδια (adventures) που δε θα 'θελα να παίξουν τα παιδιά μου ... Γιατί να μη χαρώ το παιχνίδι ως έχει και να ψάχνω να κάνω ψυχαναλυτικές δοκιμές και μάλιστα κατά παραγγελία από ανθρώπους που δεν είναι ειδικοί και που ίσως καταλήξουν να βγάλουν τα κόμπλεξ τους στους παίκτες; Άντε να μην αρχίσω τώρα. Δε βρίσκω τίποτα παιδαριώδες.

  Βρίσκω τα δυο μέρη παρόλο που τα έπαιξα ενιαία κι η διάκριση μεταξύ τους δεν ήταν χοντροειδής (επιτυχία αυτό σε σχέση με ό,τι συνήθισα από τιτιτζι καταστάσεις), απόλυτα ισορροπημένα.

  Η Vella έχει έναν σκοπό. Έχει τσαγανό. Ο κακόμοιρος ο Shay; Νιώθεις ότι η πραγματική πρωταγωνίστρια ήταν η Vella ενώ ο Shay ήταν ένα παιδάκι που πειράζει ό,τι βρει μπροστά του γιατί δεν έχει τι άλλο να κάνει.

  Και; Ξέρεις πολλούς με τσαγανό; Οι μη έχοντες να μην αντιπροσωπευθούν;

  Γραφικά, όπως λες, θα μπορούσαν να είναι καλύτερα, αλλά μετά τα πρώτα δέκα λεπτά, κατάλαβα ότι ταίριαζαν σ' αυτό που μας έλεγε κι ίσως, αν κάπου τα σχολίασα στο παρελθόν, να ήμουν υπερβολικός. Τα πρόσωπα δεν μπόρεσα να συνηθίσω αλλά γενικά είναι καλά. Γρίφοι, κανονικά, απόλυτα ενταγμένοι στην ιστορία, δεν είχαν κανένα από τα αρνητικά που έβρισκα παλιά, όταν έπαιζα adventures. Το άχαρο που λες το καταλαβαίνω αλλά δε με ενόχησε διόλου προσωπικά. Ήχος μαγικός. Γκέιμπλει, μια χαρά για μένα. Χειρισμός ωραίος.

  Ασχέτως χρημάτων ξαναλέω, πρόσφερε μάλλον ό,τι πάνω κάτω περίμεναν οι παίκτες απ' αυτόν. Αυτη τη στιγμή που γράφω βλέπω τη βαθμολογία μελών στο 4 και νομίζω θα συμφωνήσω. Δε νομίζω ότι ειδικά εμένα μπορεί κάποιος να με χαρακτηρίσει Σαφερολάγνο ;)

  Κι όσο κι αν διαφωνούμε σε κάποια, πίστεψέ με, το ρίβιου σου μου άρεσε, αλήθεια:)

 • Σε απάντηση: crocark

  Εχθές ήταν μια από εκείνες τις μέρες που όλοι έχουν βαλθεί να σε τρελάνουν και εσύ γυρίζεις σπίτι και τους λες: "μη μου μιλάτε. γιατί αφορμή ψάχνω..."
  Και εκεί που έλεγα δεν πάει άλλο, ανοίγω το site και βλέπω σχόλιο του croc... εμπεριστατωμένο.... για παιχνίδι..... ένα δάκρυ κύλησε και το άφησα να πάει μέχρι κάτω...
  Όλα τα νεύρα έιχαν εξαφανιστεί.

  Λοιπόν γέγοντα, όλα σεβαστα και ωραία αλλά για το σενάριο δεν θα αλλάξω γνώμη. Είναι το χειρότερο που έχει γράψει ποτέ, ακόμα και από το maniac mansion, που ουσιαστικά δεν έχει (μην τα πάρετε, καταλαβένετε τι εννοώ, ένα μάτσο φοβερα gags είναι και γι' αυτό το γουστάρουμε) και η βασική αιτία ήταν οι bankers (και ας λένε ότι θέλουν και αυτοί). Όχι ότι δεν τον έτρωγε ο πισινός του αλλά ας πρόσεχε.

  Γιατί δεν μας λες ποια είναι τα "άλλα"; σοβαρά τώρα. Θες να μην τα πληγώσεις; :p

  Επίσης:

  Τα πρόσωπα δεν μπόρεσα να συνηθίσω αλλά γενικά είναι καλά. Γρίφοι, κανονικά, απόλυτα ενταγμένοι στην ιστορία, δεν είχαν
 • κανένα από τα αρνητικά
 • που έβρισκα παλιά, όταν έπαιζα adventures.

  Ρε φίλε εσύ πριν μερικές μέρες δεν έγραφες για "αντρίκια" adventures.... πόσα θες να μας κουζουλάνεις;; Δηλαδή, γιατί, πως, που πότε;;;; :D
  .....βέβαια εσύ είσαι και γέρος.... μπορεί να λες παλιά και να εννοείς πέρισυ... ;)

 • Σε απάντηση: Constantine_R

  Μια διευκρίνιση: ο Schafer δεν είχε την παραμικρή ανάμιξη στο Maniac Mansion, η πορεία του στη Lucas Arts/Film ξεκίνησε πιο μετά (το 1989 σύμφωνα με τη Wikipedia). Εκτός αν μιλάς για το Day of the Tentacle (πράγμα που απεύχομαι γιατί το σενάριό του το βρίσκω ιδιοφυές και φοβερά συμπαγές, μέσα στην απλότητά του).

  Στην ουσία του πράγματος, όμως, να πω ότι συμφωνώ πως το Broken Age είχε το πιο τσαπατσούλικο/απογοητευτικό σενάριο από όσα παιχνίδια φέρουν την υπογραφή του Schafer, ακόμα κι αν τα περισσότερα (με λαμπρή εξαίρεση το Grim Fandango imo) δεν ξεχωρίζουν τόσο για το κεντρικό story όσο για τον κόσμο και τους χαρακτήρες που παρουσιάζουν.

 • Σε απάντηση: maladroid

  Ναι για το DOTT μιλάω και δεν θυμάμαι γιατί έγραψα MM... (ίσως σαν γενικότερο κόνσεπτ)... και δεν καταλαβαίνω που φαίνεται ότι υποτιμώ το σενάριο του DOTT; Ίσως να μη γίνομαι σαφής με την παρένθεση. Το έχω γράψει πολλές φορές και θα το γράψω άλλη μια, για μένα το DOTT είναι το απόλυτα δομημένο adventure σε όλους τους τομείς (σενάριο-γρίφους), απλά, όπως γράφεις και εσύ, είναι ένα "απλό" σενάριο. Εύκολο στη σύλληψη, αν θες. Γράψε μια περίληψη για το DOTT και μια για το ΒΑ και πάω στοίχημα ότι στο δεύτερο θα γράψεις περισσότερες λέξεις.

 • Σε απάντηση: Constantine_R

  Όχι φίλε μου, δεν είμαι απλώς γέρος. Απολειφάδι έχω καταντήσει. Κι έτσι δεν μπορώ να θυμηθώ που έγραψα για αντρίκια adventures, χωρίς πλάκα. Αν θες, μου θυμίζεις κι ίσως καταφέρω να σου απαντήσω σ' αυτό. Δεν μπορεί να 'ταν πολύ πρόσφατα πάντως λογικά ... Όχι πάντως πριν ένα χρόνο, με το παλιά, εννοούσα όταν έπαιζα, άρα μιλάμε για τα τελευταία DRM free, σε δισκάκι, μη γερμανικά (συνήθως, απλά γιατί δεν τα θεώρησα τα περισσότερα adventures). Όπου θυμάμαι να γκρινιάζω με άλλους για πράγματα όπως Fetch quests ή για το γιατί να χρειάζεται ο τάδε άσχετος γρίφος (τάχαμουτάχαμου) για να ανοίξει η κλειδαριά κλπ.

  Δε σου είπα ν' αλλάξεις γνώμη ποτέ, ούτε καν γι' αυτά που λέω και είναι σεβαστά όπως λες. Άλλωστε το σενάριο το βρήκα περίεργο, το ομολόγησα. Αλλά ΟΚ, μια χαρά, πάμε παρακάτω χαρούμενα. Δεν μπαίνω στον κόπο να μπω μαζί σου στη διαδικασία σύγκρισης με το ΜΜ, αφού δεν το έχω παίξει ή μάλλον ολοκληρώσει ποτέ. Να τολμήσω κάτι άλλο; Σε όσα παιχνίδια αυτός ο τύπος συμμετείχε τα σενάρια δεν ήταν δα και τίποτα συνταρακτικό, απλώς αυτό είναι πιο μπερδεμένο ίσως, δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω εύκολα αλλιώς. Ναι, ξέρω ότι μιλάω για την αγαπημένη μου εταιρεία και τα προϊόντα της. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Άλλωστε πότε είπα εγώ ότι το σενάριο είναι σημαντικό στοιχείο ενός adventure; Πόσες φορές έχω μαλώσει για το γεγονός ότι κολλάτε μερικοί - μερικοί στο σενάριο για να χαρακτηρίσετε ποιοτικό ή όχι ένα παιχνίδι ή και να το βάλετε ακόμη στην κατηγορία adventures; Το τελευταίο πράγμα που με αφορούσε ποτέ είναι το σενάριο κι αν του 'δινα ποτέ τόσο μεγάλη σημασία, θα άνοιγα βιβλίο αντί pc. Παίζω ένα shooter αυτές τις μέρες, που πολύ θα ήθελε να ονομάζεται rpg κι έχει πιο πολύ σενάριο από όλα τα adventures που έπαιξα ποτέ χωρίς πλάκα κι είναι πάνω από 200 μάλλον ... Αλλά νομίζω σου λέω γνωστά πράγματα. Πες ότι είναι ευκαιρία να την πω σε μερικούς που θα διαβάσουν το μήνυμα κι όχι σε σένα, γιατί εσένα δε σ' αφορά το σχόλιο.

  Γιατί δεν μας λες ποια είναι τα "άλλα"; σοβαρά τώρα. Θες να μην τα πληγώσεις; :p

  Ψάχνω να βρω που έβαλα τη λέξη "άλλα" για να καταλάβω τι θες. Δεν. Εννοείς παιχνίδια όπου οι σεναριογράφοι καταπιάστηκαν με θέματα τύπου ενήλικες vs πιτσιρικάδες; Ναι, μπορεί να μη θέλω και να τα πληγώσω, αλλά για να είμαστε ειλικρινείς, απλά βαρέθηκα ν' ακούω σαν απάντηση ότι είμαι κολλημένος κλπ. Άλλωστε νομίζω ότι τα ξέρεις. Π.χ. λογικά θα σου έχω κάνει σχόλιο για το σενάριο του Edna 2 μάλλον σε πμ. Υποθέτω. Είναι το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό κι είναι παιχνίδι στη διάρκεια του οποίου έψαχνα τα γάντια μου του μποξ ... Άσε ρε Κώστα. Υψηλή φιλοσοφία σε παιχνίδια. Πας να διασκεδάσεις και σε πιάνουν με τις μαυρίλες τους από τη μούρη. Και νομίζεις ότι θα πουν και τίποτα της προκοπής και βαυκαλίζεσαι ότι είσαι adventurάς. Βρε ούστ από δω. Καλύτερα προπαγάνδα από σούτερς, παρά από το είδος που κάποτε αγάπησες ...

  Εκτός αν κατάλαβα λάθος "άλλα".

  Εχθές ήταν μια από εκείνες τις μέρες που όλοι έχουν βαλθεί να σε τρελάνουν και εσύ γυρίζεις σπίτι και τους λες: "μη μου μιλάτε. γιατί αφορμή ψάχνω..."
  Και εκεί που έλεγα δεν πάει άλλο
  Πριν ολοκληρώσω το απόσπασμα είχα ήδη προλάβει να καταλάβω ότι τουλάχιστον δε θα μου την έλεγες;)
  Το σχόλιο πάντως δεν είναι εμπεριστατωμένο, πες το καλύτερα ον τόπικ απλώς. Βαρέθηκα και τα εμπεριστατωμένα και όλα ρε φίλε :);)

 • Eξαιρετικό review. Kι εγώ τόσα θα του έβαζα, το περίμενα χειρότερο η αλήθεια είναι. Αν ο Schaffer το χειριζόταν το πράγμα με λιγότερη τσαπατσουλιά το παιχνίδι θα ήταν 5στερο. Απέτυχε όμως κι ας είχε όλες τις ευνοϊκές συγκυρίες να το πετύχει. Έχουμε να κάνουμε με ένα καλό παιχνίδι που θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερο.

 • Σε απάντηση: tsampikos

  Εγώ θα έλεγα μέτριο, τηρούμενο ότι μιλάμε για παιχνίδι του Schafer, αλλά ακριβώς αυτό. Είχε ΟΛΕΣ τις ευνοϊκές συγκυρίες συνεπώς και το αποτέλεσμα είναι προσωπική του ευθύνη.

 • Φοβερό, ισορροπημένο και κατατοπιστικότατο το review φίλε. Προσωπικά θα βαθμολογούσα το παιχνίδι λίγο παρακάτω, αλλά το πόσο ενοχλείται κάποιος από τις αδυναμίες ενός παιχνιδιού είναι στην τελική υποκειμενικό. Το κείμενο πάντως με εκφράζει απόλυτα. Χαίρομαι ιδιαιτέρως που, αν και φανατικός θαυμαστής του Schafer, δεν μπήκες στη διαδικασία να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα.:p

Αγαπημένα

 • Σε απάντηση: tsampikos

  Εγώ θα έλεγα μέτριο, τηρούμενο ότι μιλάμε για παιχνίδι του Schafer, αλλά ακριβώς αυτό. Είχε ΟΛΕΣ τις ευνοϊκές συγκυρίες συνεπώς και το αποτέλεσμα είναι προσωπική του ευθύνη.

 • Eξαιρετικό review. Kι εγώ τόσα θα του έβαζα, το περίμενα χειρότερο η αλήθεια είναι. Αν ο Schaffer το χειριζόταν το πράγμα με λιγότερη τσαπατσουλιά το παιχνίδι θα ήταν 5στερο. Απέτυχε όμως κι ας είχε όλες τις ευνοϊκές συγκυρίες να το πετύχει. Έχουμε να κάνουμε με ένα καλό παιχνίδι που θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερο.

 • Φοβερό, ισορροπημένο και κατατοπιστικότατο το review φίλε. Προσωπικά θα βαθμολογούσα το παιχνίδι λίγο παρακάτω, αλλά το πόσο ενοχλείται κάποιος από τις αδυναμίες ενός παιχνιδιού είναι στην τελική υποκειμενικό. Το κείμενο πάντως με εκφράζει απόλυτα. Χαίρομαι ιδιαιτέρως που, αν και φανατικός θαυμαστής του Schafer, δεν μπήκες στη διαδικασία να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα.:p