Charnel House Trilogy, The

Κυριακή, 14 Ιουνίου 2015, Συντάκτης: Castledoque

  • Κυκλοφορία: 2015
  • Ανάπτυξη: Owl Cave
  • Πλατφόρμα: PC

Τα δύο πρόσωπα του τρόμου

H Owl Cave είναι μια χαμηλού προφίλ indie εταιρεία παραγωγής adventure, που ήδη μας έχει δώσει το ενδιαφέρον Richard and Alice και το εξαιρετικό δωρεάν σφηνάκι τρόμου Sepulchre. Τα παιχνίδια της, αν και δεν έχουν ακόμα καταφέρει να χτυπήσουν κορυφή, είναι φτιαγμένα με μεράκι και παρουσιάζουν πάντα πρωτοτυπία, ειδικά στον τομέα της πλοκής. Με το Charnel House Trilogy επανέρχεται στο είδος του τρόμου με μια τριπλέτα σύντομων παιχνιδιών, ανάμεσά τους και το προαναφερθέν Sepulchre.

Εισαγωγική... τριλογία

Η τριλογία απαρτίζεται από τη σειρά παιχνιδιών Inhale, Sepulchre και Exhale, τα οποία μπορούμε να παίξουμε είτε με την προτεινόμενη σειρά ή με όποια σειρά επιθυμούμε εμείς. Στο πρώτο playthrough, για καλύτερη κατανόηση της πλοκής και προς αποφυγή spoilers, καλό είναι να ακολουθήσουμε τη σειρά που μας προτείνει το παιχνίδι. To Sepulchre είναι ακριβώς ίδιο με το ομώνυμο freeware AGS adventure game και αφηγείται την ιστορία του αρχαιολόγου Dr Harold Lang, καθώς ταξιδεύει με ένα μυστηριώδες τραίνο προς το εξίσου μυστηριώδες νησί Augur Peak. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα εξαιρετικά λιτό και ατμοσφαιρικό σφηνάκι τρόμου σαν σύντομο διήγημα του Poe. Το εισαγωγικό Inhale και το μεγάλο φινάλε με το Exhale, κινούνται σε πιο μοντέρνα horror μονοπάτια και αφηγούνται την ιστορία της μοναχικής Alex Davenport, τη συνάντηση της με τον Dr Lang μια παγερή χειμωνιάτικη νύχτα σε έναν έρημο σιδηροδρομικό σταθμό και τη δική της εκδοχή για το ταξίδι της αμαξοστοιχίας προς το απατηλό Augur Peak.


(η μοναξιά της Alex)

Οι δύο ιστορίες από μόνες τους είναι αυτοτελείς, όμως διαρκώς υπάρχει ο υπαινιγμός κάποιου σκοτεινού συνεκτικού δεσμού και αυτός φαίνεται να βρίσκεται στο τέλος του δρόμου, στο μυστηριώδες νησί. Ωστόσο δε βλέπουμε ποτέ το Augur Peak ούτε μαθαίνουμε τα μυστικά του, αφού η ιστορία σταματάει κάπως απότομα μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας με το τέλος του ταξιδιού πάνω στο τραίνο. Κάποιες απαντήσεις δίνονται, είναι αλήθεια, ειδικά όσον αφορά το παρελθόν της Alex και ενός νοσηρού παιχνιδιού που έχει παιχτεί σε βάρος της, (αντιθέτως στην ιστορία του Dr Lang όλα παραμένουν μέχρι τέλους περισσότερο αμφίσημα και υπαινικτικά), όμως καθώς η τριλογία και η νύχτα φτάνουν στο τέλος τους και το Augur Peak χαράζει (απειλητικά ίσως;) στον ορίζοντα, τη στιγμή ακριβώς που καταλαβαίνουμε πως κάποια μεγαλειώδης σύγκρουση με σκοτεινές και απάνθρωπες δυνάμεις πλησιάζει, το παιχνίδι απλώς... τελειώνει. Η υπόσχεση για τις οριστικές απαντήσεις μετατίθεται στο επερχόμενο και απ' όσο φαίνεται υπερφιλόδοξο sequel που θα διαδραματίζεται (που αλλού;) στο μυστηριώδες Augur Peak. Πολύ πολύ ωραία. ...Όμως αυτό δεν είναι κάπως λίγο για ένα παιχνίδι που αναγγέλεται ως τριλογία; Μια τριλογία βέβαια που η διάρκειά της δεν ξεπερνάει (γενναιόδωρα) τις 3-3,5 ώρες.

Παρ' όλα αυτά η μίνι τριλογία διαθέτει αξιοσημείωτες αρετές. Χάρη στη συντομία τους, οι δύο ιστορίες παρουσιάζονται με δύναμη και οικονομία και η υπόγεια σχέση τους δηλώνεται μεν σαφώς, αλλά διατηρεί πάντα το απαιτούμενο υποβλητικό μυστήριο. Κάπως έτσι η αφήγηση μας παρασέρνει στο ρυθμό της, αλλά μας αφήνει και με την όρεξη στο τέλος.


(μοιραία συνάντηση)

Το gameplay ως αφηγηματικό εργαλείο

Οι γρίφοι παίζουν δεύτερο ρόλο και υπηρετούν την αφήγηση. Αφορούν κυρίως την απλή και λογική χρήση των αντικειμένων που συλλέγουμε στο inventory και χρησιμεύουν για να ενισχύσουν την ταύτισή μας με τους χαρακτήρες. Οπωσδήποτε η χρησιμοποίηση παραδοσιακών γρίφων για την καλύτερη αφήγηση της ιστορίας δίνει πόντους στην ατμόσφαιρα υπόγειου τρόμου, αλλά η παικτική πρόκληση είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Λίγες φωτεινές εξαιρέσεις με κάποιους ευρηματικούς γρίφους που χρειάζονται σκέψη δεν αλλάζουν το γεγονός πως οι περισσότεροι είναι του τύπου "βρήκα μια κλειδωμένη πόρτα, οπότε πρέπει να ζητήσω από κάποιον το κλειδί". Ομολογουμένως πάντως κάνουν σωστά τη δουλειά για την οποία έχουν ενσωματωθεί στο παιχνίδι και ποτέ δε φαίνονται παράταιροι, ανόητοι ή βαρετοί.

Ο υπόκωφος ήχος του τρόμου

Η απλή και υποβλητική μουσική θα σας στοιχειώσει. Ατμοσφαιρικά μινιμαλιστικά θέματα εναλλάσσονται με πιο ζωηρές "ηλεκτρονικές" πινελιές, ενώ την παράσταση κλέβουν οι υπόγεια ανησυχαστικές μελωδίες σε πιάνο. Μην περιμένετε κραυγές, ουρλιαχτά και εκκωφαντικούς θορύβους. Στο σύμπαν του Charnel House Trilogy ο τρόμος κρύβεται στους ψιθύρους και τα υποφαινόμενα. Το ληθαργικό μουρμουρητό ενός κινούμενου τραίνου θα σας κεντήσει με ανατριχίλες και καθετί το παρήγορα γνώριμο θα αποκτήσει γρήγορα έναν νέο, ανοίκειο και τρομαχτικό, χαρακτήρα. Το voice-acting δεν διεκδικεί δάφνες, αλλά όλες οι φωνές αποδίδονται καλά, χωρίς παραφωνίες που να ξενερώνουν την εύθραυστη αδιόρατα απειλητική ατμόσφαιρα.

Ρετρο-μινιμαλισμός

Τα γραφικά δε θα σας κόψουν την ανάσα. Το Charnel House Trilogy είναι στημένο στην AGS μηχανή και χρησιμοποιεί την δοκιμασμένη ρετρό συνταγή των 320x200 pixels. (Μπορείτε πάντα να παίξετε με τα φίλτρα που παρέχονται από το setup της AGS.) Παρ' όλα αυτά δεν του λείπει η ατμόσφαιρα. Κάθε άλλο μάλιστα. Η σχεδιαστική πένα των Ben Chandler και Ivan Ulyanov ζωγραφίζει την ζοφερή αμαξοστοιχία με απλότητα και γήινους καστανούς τόνους που δένουν άψογα με τον μινιμαλισμό που διαπνέει όλο το παιχνίδι και την ατμόσφαιρα υπόγειας αγωνίας που συντροφεύει το ταξίδι μας.


(η αρχή ενός μακρινού ταξιδιού)

Ο χειρισμός ακολουθεί κι αυτός τα γνώριμα μονοπάτια ενός παραδοσιακού point and click adventure game τρίτου προσώπου. Δεξί κλικ για να δούμε και να ακούσουμε την περιγραφή των αντικειμένων και των ανθρώπων, αριστερό κλικ για να χρησιμοποιήσουμε κάτι ή να μιλήσουμε με τον αντίστοιχο χαρακτήρα, διπλό αριστερό κλικ για ταχεία μεταφορά του χαρακτήρα στα σημεία εξόδου κάθε οθόνης. Το inventory, όπου μπορούμε να παρατηρήσουμε, να συνδυάσουμε και να χρησιμοποιήσουμε τα αντικείμενα που συλλέγουμε, καταδύεται όταν φέρουμε τον κέρσορα στο πάνω μέρος της οθόνης. Απλά και δοκιμασμένα πράγματα. Στην δεξιά πάνω γωνία βρίσκουμε και το κουμπί με τα options. Οι επιλογές είναι βασικές. Save, Load, Main Menu (για επιλογή ανάμεσα στις τρεις ιστορίες), Resume, Help (απλές οδηγίες χειρισμού), Quit και ένα Volume Slider. Το παιχνίδι παρέχει 10 save slots (για το συγκεκριμένο είναι υπεραρκετά) και ένα autosave.

Οπότε;

Το Charnel House Trilogy κοστολογείται από το STEAM στα 5,49 ΕΥΡΩ. Για αυτά που προσφέρει, θεωρώ πως η τιμή είναι δίκαιη. Αν η πρόκληση δεν αποτελεί απαραίτητο συστατικό για να ευχαριστηθείτε ένα adventure, θα απολαύσετε ένα όμορφο και υποβλητικό ντουέτο σύντομων ιστοριών υπόγειου μεταφυσικού τρόμου, που μαζί στήνουν την εισαγωγή για ένα ενδιαφέρον horror σύμπαν, το οποίο φαίνεται να υπόσχεται πολλά. Το μέλλον θα δείξει τα υπόλοιπα...

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Τουλάχιστον τα γραφικά του φαίνονται καλύτερα από του Richard and Alice... ακόμα δεν μπορώ να χωνέψω ότι αυτό το παιχνίδι ζητούσε λεφτά...

Αγαπημένα

  • Τουλάχιστον τα γραφικά του φαίνονται καλύτερα από του Richard and Alice... ακόμα δεν μπορώ να χωνέψω ότι αυτό το παιχνίδι ζητούσε λεφτά...