DETROIT: Become Human

Κυριακή, 26 Αυγούστου 2018, Συντάκτης: Fallen Angel

 • Κυκλοφορία: 2018
 • Ανάπτυξη: Quantic Dream
 • Πλατφόρμα: PS4

"An eye for an eye and the world goes blind…"

Ο David Cage, ευρέως γνωστός από την τεράστια επιτυχία του Heavy Rain, μας ταξιδεύει με τη νέα του περιπέτεια σε έναν κόσμο επιστημονικής φαντασίας και ανδροειδών, όπου μας φέρνει αντιμέτωπους με διαχρονικά κοινωνικά ζητήματα και ηθικά διλήμματα. Αυτή τη φορά μας θέτει την ερώτηση: «τι μας κάνει ανθρώπους;» Από τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη στον Gandhi και τον Martin Luther King, από τον Philip Dick στον Urasawa, από εμένα σε εσένα, ο καθένας μας δίνει μια διαφορετική (παρότι συχνά παραπλήσια) απάντηση. Στο DETROIT η απάντηση είναι εύπλαστη και σχηματίζεται από τις πράξεις και τις επιλογές μας μέσα στο παιχνίδι.

Σενάριο

Στο Detroit του 2038 η ζωή είναι λίγο διαφορετική από τη ζωή σήμερα. Υψηλής τεχνολογίας ανδροειδή υπηρετούν τους ανθρώπους σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας: είναι δάσκαλοι στα σχολεία, οικιακοί βοηθοί στα σπίτια, εργάτες στις οικοδομές, υπάλληλοι στις πολυεθνικές, πωλητές στα καταστήματα, φαντάροι στο στρατό, σεξουαλικά παιχνίδια σε λέσχες ενηλίκων… είναι παντού. Και μπορεί ο καθένας να αποκτήσει το δικό του, προσωπικό ανδροειδές εύκολα και γρήγορα. Η καθημερινότητα των ανθρώπων είναι πλέον πολύ πιο εύκολη και ξεκούραστη, έχουν άλλωστε τους ανθρωπόμορφους υπηρέτες τους να κάνουν τις δύσκολες και τις βαρετές εργασίες, βάσει οδηγιών, δίχως ωράριο ή οικονομικές απαιτήσεις. Τι γίνεται, όμως, με την καθημερινότητα των ανδροειδών; Δεν ακούγεται πολύ σπουδαία· και η αλήθεια είναι πως ενίοτε είναι εφιαλτικά φριχτή, καθώς οι άνθρωποι τα μεταχειρίζονται σαδιστικά και βίαια. Ευτυχώς, δεν είναι προγραμματισμένα να το καταλαβαίνουν! Τι γίνεται, όμως, με τις εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα; Τι γίνεται με τα ανδροειδή που καταλαβαίνουν την αδικία;

(Κι όμως, ένας «άνθρωπος» αρκεί για ν’ αλλάξει τον κόσμο όλο!)

Kara: η οικιακή βοηθός ήταν απενεργοποιημένη τις τελευταίες δύο εβδομάδες επειδή την επισκεύαζαν έπειτα από ένα πολύ σοβαρό ατύχημα. Ο ιδιοκτήτης της υποστήριξε ότι τη χτύπησε αυτοκίνητο, μα αμέσως γίνεται προφανές πως ο ίδιος την είχε κακοποιήσει. Σε μια νέα έκρηξη του βίαιου πότη, κι ενώ απειλεί να χτυπήσει την κόρη του την Alice, η Kara θα επιδείξει αποκλίνουσα συμπεριφορά και θα αγνοήσει σαφείς εντολές που έχει δεχθεί. Θα προστατεύσει το παιδί από το βίαιο πατέρα του και θα αναλάβει ρόλο κακοποιημένης μητέρας που το σκάει μαζί με το παιδί. Προορισμός τους ο Καναδάς, εκεί όπου φημολογείται πως τα ανδροειδή ζουν καλύτερα. Στο χέρι μας είναι αν στο δρόμο τους η Kara θα αναγκαστεί να πάρει λάθος αποφάσεις προκειμένου να επιβιώσουν, ή αν θα προτιμήσει να δώσει το καλό παράδειγμα στην Alice, ακόμη κι αν αυτό μεταφράζεται σε δύσκολες στιγμές.

Markus: ο φροντιστής και προσωπικός βοηθός ενός διάσημου καλλιτέχνη είναι ένα τυχερό ανδροειδές που τα έχει όλα, καθώς ο πλούσιος ιδιοκτήτης του τού συμπεριφέρεται με σεβασμό, τρυφερότητα και αγάπη, σα να είναι παιδί του. Ένα βράδυ επιστρέφοντας σπίτι, διαπιστώνουν πως κάποιος έχει κάνει διάρρηξη και βρίσκεται ακόμη εκεί. Καλούν την αστυνομία, αλλά προτού προλάβει αυτή να ανταποκριθεί, ο Markus βρίσκεται αντιμέτωπος με τον εισβολέα. Σύντομα θα επιδείξει αποκλίνουσα συμπεριφορά και θα αγνοήσει σαφείς εντολές που έχει δεχθεί, με αποτέλεσμα να βρεθεί φυγάς. Η ηγετική  προσωπικότητα και η κριτική σκέψη που έχει αναπτύξει τόσα χρόνια πλάι στον καλλιτέχνη, θα οδηγήσουν τον Markus να ηγηθεί όλων των ανδροειδών που επιδεικνύουν αποκλίνουσα συμπεριφορά, που απελευθερώθηκαν δηλαδή από τα δεσμά του κώδικά τους. Στο χέρι μας είναι αν θα ηγηθεί μιας αιματοβαμμένης επανάστασης ή μιας ειρηνικής διαδήλωσης.

Connor: ο αστυνομικός επιθεωρητής είναι ένα από τα πιο σύγχρονα μοντέλα και προσομοιάζει καλοκουρδισμένη μηχανή που υπολογίζει εκ των προτέρων την έκβαση των εναλλακτικών δράσεων κι επιλέγει την ορθότερη και αποτελεσματικότερη. Η εταιρεία παραγωγής των ανδροειδών CyberLife τον στέλνει, όπως ορίζει το πρωτόκολλο, για να βοηθήσει τον αστυνόμο Hank Anderson στη διερεύνηση υποθέσεων στις οποίες εμπλέκονται ανδροειδή με αποκλίνουσα συμπεριφορά. Δουλειά του Connor είναι να δει όσα δεν μπορούν να δουν οι άνθρωποι, να κρίνει ορθολογιστικά και ψυχρά τα δεδομένα, αλλά και να ερευνήσει τη σκηνή του εγκλήματος εις βάθος, προκειμένου να καταννοήσει τι συνέβη και να αποφανθεί πού βρίσκεται τώρα ο δράστης. Στο χέρι μας είναι αν θα παραμείνει ένας ανηλεής υπερυπολογιστής ή αν θα αρχίσει να νιώθει συμπόνια για τα έτερα ανδροειδή και θα αμφισβητήσει τελικά την αποστολή, μα και την ύπαρξή του.

Gameplay

Συνεχίζοντας τη σχολή που η ίδια καθιέρωσε, η Quantic Dream προσφέρει ένα απλοϊκό gameplay, το οποίο ουδέποτε μας απομακρύνει από την ιστορία. Από το πρώτο κιόλας κεφάλαιο, το οποίο λειτουργεί ως tutorial, βλέπουμε όλες τις διαδράσεις που μπορούμε να έχουμε μέσα στο παιχνίδι. Να ξεκαθαρίσουμε ευθύς εξ αρχής πως γρίφοι και puzzles δεν υπάρχουν. Η αλληλεπίδραση που έχουμε με αντικείμενα και χαρακτήρες γίνεται με την αναπαραγωγή κινήσεων του αναλογικού μοχλού, οι διάλογοι γίνονται με την επιλογή λέξεων (ενίοτε με πολλές κλειδωμένες επιλογές που ξεκλειδώνουν μόνο εάν έχει προηγηθεί κάτι άλλο), ενώ οι σκηνές δράσης εκτελούνται με απλά συνήθως QTEs. Με το R2 ενεργοποιούμε το GPS των ηρώων και ουσιαστικά σκανάρουμε την οθόνη για hotspots, ενώ μόνο με τον Connor μπορούμε να ερευνήσουμε μια σκηνή διεξοδικά, ως γνήσιοι ντετέκτιβς. Σε αυτές τις σκηνές, ενεργοποιούμε μια επαυξημένη όραση που διαθέτει ο χαρακτήρας για να συλλέξουμε στοιχεία και να αναλύσουμε το περιβάλλον, προκειμένου αφενός να αναπαραστήσουμε όσα συνέβησαν στη σκηνή του εγκλήματος κι αφετέρου να έχουμε έπειτα στο οπλοστάσιό μας περισσότερες επιλογές διαλόγων στις ανακρίσεις των υπόπτων.

 

(ο μόνος δύσκολος γρίφος είναι να βρεις πώς ανοίγουν όλα τα παρακλάδια της ιστορίας)

Εξ αρχής στο παιχνίδι μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε δύο επίπεδα δυσκολίας: στο πρώτο δεν μπορούμε να χάσουμε (εύκολα) τους τρεις βασικούς χαρακτήρες και τα QTEs είναι πιο άκοπα, ενώ στο δεύτερο η κάθε μας απόφαση μπορεί να αποδειχθεί μοιραία για καθέναν από τους χαρακτήρες. Δεν έχει σημασία, όμως, αν θα χάσουμε έναν ήρωα· η ιστορία θα συνεχιστεί δίχως αυτόν όπως θα γινόταν και στην πραγματικότητα, απλώς θα τελειώσει νωρίτερα, καθώς ολόκληρα κεφάλαια δε θα εμφανιστούν ποτέ. Δεκάδες εναλλακτικά endings και εκατοντάδες επιλογές εξαρτώνται από το πώς θα αποφασίσουμε να ενεργήσει ο κάθε ήρωας: θα είναι εχθρικός ή φιλικός, προσεκτικός ή αυθόρμητος, εγωιστής ή αλτρουιστής; Ποιο διάλογο θα επιλέξει; Και πόσα στοιχεία θα συλλέξει; Όλες οι πιθανότητες υπάρχουν, και ο καθένας μας θα επιλέξει εκείνη που τον εκφράζει καλύτερα. Στο τέλος του κάθε κεφαλαίου βλέπουμε ποιες επιλογές κάναμε, αλλά και ποιες χάσαμε. Αν αποφασίσετε να τις δείτε όλες σε όλα τα κεφάλαια... καλή τύχη! Έχοντας παίξει πάνω από 20 ώρες, ακόμη δεν είδαμε τον Καναδά (που σημαίνει πως έχουμε χάσει τρία ολόκληρα κεφάλαια).

Γραφικά / Διάλογοι-Ήχος

Όπως μας έχει συνηθίσει η Quantic Dream, το παιχνίδι έχει γυριστεί σε motion-capture, με αποτέλεσμα η αληθοφάνεια και η λεπτομέρεια των μοντέλων, και ειδικά των προσώπων, να είναι καταπληκτική. Γενικότερα, ο τεχνικός τομέας είναι εξαιρετικός: από τη σκηνοθεσία και τη φωτογραφία, στα γραφικά και την κινηματογραφικότητα του παιχνιδιού, όλα έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να μας βυθίσουν βαθιά στον αναβράζοντα κόσμο του Detroit. Αφήνοντας στον παίχτη την επιλογή αλλαγής οπτικής (πάντα τρίτου προσώπου, όμως) και κάμερας, και λύνοντας έτσι το πρόβλημα που υπήρχε στα Beyond - Two Souls και Heavy Rain, οι δημιουργοί κατορθώνουν να μας αφήσουν να παρασυρθούμε ανενόχλητοι από την ιστορία, η οποία ανά σημεία προσφέρει πολύ δυνατά στιγμιότυπα, ένα εκ των οποίων ομολογουμένως ήθελε θάρρος για να συμπεριληφθεί σε παιχνίδι που απευθύνεται στο ευρύ κοινό, καθώς είναι αναπόφευκτος ο άμεσος συσχετισμός του με το πιο μαύρο κεφάλαιο της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας.

(τα πρόσωπα των χαρακτήρων είναι τόσο αληθινά που σοκάρουν)

Εξαίσιος αποδεικνύεται και ο ηχητικός τομέας του παιχνιδού. Οι συναρπαστικές ερμηνείες από γνωστούς ηθοποιούς βραβευμένων τηλεοπτικών σειρών ζωντανεύουν τους χαρακτήρες, ενώ γεννούν αβίαστα ποικίλα συναισθήματα στον παίχτη. Η μουσική υπόκρουση αποτελεί σύνθεση τριών διαφορετικών  μουσουργών, ώστε ο καθένας να προσφέρει ένα διαφορετικό στυλ στον κάθε πρωταγωνιστή και να καταστήσει τη μουσική μέρος της ιστορίας του. Έτσι, την Kara συνοδεύουν κατά βάση οι νότες του τσέλο, τον Markus μια ορχηστρική μελωδία που θυμίζει εκκλησιαστικό ύμνο, και τον Connor η μουσική αυτοσχέδιων οργάνων και παλιών συνθεσάιζερ.

Συμπεράσματα

Ο David Cage και η Quantic Dream παρουσιάζουν μια περιπέτεια που στέκεται επάξια δίπλα στο Heavy Rain, αν δεν το ξεπερνά κιόλας! Το gameplay μπορεί να είναι κάπως απλοϊκό και περιορισμένο, αλλά η συναισθηματική αλληλεπίδραση του παίχτη με τους ήρωες, την ιστορία, και τα κοινωνικά ζητήματα που θίγει, είναι βαθύτατη, ειδικά για όσους ασχοληθούν με την εξέλιξη των χαρακτήρων ανά τα κεφάλαια. Το Detroit: Become Human είναι μια ιστορία επιστημονικής φαντασίας και κοινωνικής κριτικής που συνιστάται ανεπιφύλαχτα σε όσους δεν είναι προκατειλημμένοι εναντίον μη-παραδοσιακών adventures. Μη χάσετε την ευκαιρεία να ορίσετε εσείς ποιοι είναι οι ήρωες αυτής της ιστορίας και ποιο το μέλλον της ανθρωπότητας, δίνοντας ταυτόχρονα τη δική σας απάντηση στο διαχρονικό ερώτημα «τι μας κάνει ανθρώπους».

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
 • Το έπαιξα, μόλις χτες το τελείωσα, ωραίο παιχνίδι δεν πρόλαβα δυστυχώς να δω πολλά ! Κινείται στο ίδιο μοτίβο όσον αφορά το gameplay με το heavy rain και το beyond the two souls, όσον αφορά την υπόθεση μου θύμισε λίγο την σειρά westworld ,παραθέτοντας λίγο επιφανειακά ίσως τα γνωστά ανά τους αιώνες ηθικά διλήμματα... ξεχώρισα την ιστορία της Kαρα και της Alice αν και δυστυχώς σε μένα δεν ειχαν καλό τέλος:(

 • Παιδάκια Καλησπέρα ... Σε πόσες ωρες/μέρες μπορώ να το τερματίσω, υποτυπωδώς τουλάχιστόν? :) ρωτώ επειδή νοίκιασα την κονσόλα και το παιχνίδι σήμερα (μετά από από αυτό το review) Θέλω να δω τι θα προλάβω να παίξω και πόσο θα τα κρατήσω εξαιτίας όλων των υποχρεώσεων.. Ευχαριστώ πολύ!

 • Σε απάντηση: annapad

  Νομίζω πως με 10+/- ώρες θα προλάβεις να δεις ένα καλό κομμάτι της ιστορίας. Κι έπειτα μπορείς να κινηθείς στοχευμένα για να δεις συγκεκριμένα σημεία στα οποία θέλεις οπωσδήποτε να δεις την εναλλακτική εξέλιξη. :) Ελπίζω να το απολαύσεις!! :)

 • Έχει πέσει κι η τιμή λιγουλάκι βλέπω. Μπορεί αν και εξαρχής δε με τράβηξε ιδιαίτερα.
  Το μισό άστρο τι το κόβεις; Πες μου επειδή δεν έχει γρίφους ... να τα δω όλα.
  Αλήθεια, όταν λες σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία από πότε την ξεκινάς;

 • Σε απάντηση: crocark

  Χμμ.. σίγουρα ο 19ος και ο 20ος, αλλά ίσως και ο 18ος; Δεν ξέρω, στο μυαλό μου είχα τους δύο τελευταίους to be honest. Όσο για το μισάστερο, εε ναι, αν είχε και γρίφους (όχι δύσκολους, επουδενί δεν του ταιριάζουν, αλλά απλούς γρίφους τύπου hack the device λύνοντας ένα puzzle) θα ήταν τέλειο imho.

 • Σε απάντηση: Fallen Angel

  Κοίτα προβληματισμό τώρα. 2038 με πόσο πίσω; ΒΠΠ; Δεν μπορώ να φανταστώ τι σχέση έχει η τεχνητή νοημοσύνη με γεγονότα τόσο παλιά για το πότε διαδραματίζεται το παιχνίδι. Αλλά το πρόβλημα μου είναι μεγαλύτερο. Πως μετράει κανείς το πιο μαύρο κεφάλαιο της ιστορίας; Σε αριθμό νεκρών; Σε βαρβαρότητα; Να έχει διαπραχθεί η βαρβαρότητα εντός Ευρώπης ή να την έχεις εξάγει κι έξω, στο Κογκό (αφού έχεις μέσα και το 19ο αιώνα) ή τον Πόντο και την Αρμενία;
  Πολύ καλό ρίβιου, αλλά προσπάθησε σε παρακαλώ άλλη φορά να μη δημιουργείς τέτοιους προβληματισμούς. Πες ξέρω γω κατευθείαν το γεγονός και μην μας ψήνεις το ψάρι στα χείλια ;)

 • Σε απάντηση: crocark

  Αα, δε γίνεται. Δε θα ήθελα να σου χαλάσω την έκπληξη in-game (αν οι επιλογές σου σε οδηγήσουν σε αυτό το κεφάλαιο), λέγοντάς σου «θα γίνει αυτό κι αυτό». Προσωπικά, όμως, με άγγιξε πολύ ο (διόλου διακριτικός) παραλληλισμός του κεφαλαίου και ήθελα να τον αναφέρω. Είναι τόσο γαμάτο όταν οι δημιουργοί θίγουν τέτοια θέματα απευθυνόμενοι στο ευρύ κοινό την ώρα που ψυχαγωγείται, τ-ό-σ-ο γαμάτο! :)

  Όσο για το ποιο είναι το πιο μαύρο κεφάλαιο υποθέτω ότι, ως απλοί συνομιλητές και όχι ιστορικοί, το μετράμε σε ένα συνδυασμό αριθμού νεκρών και βαρβαρότητας; Ανεξάρτητα, όμως, από το ποιο θα βαφτίσει ο καθένας μας ως such, μάλλον όλοι θα συγκλίνουμε στις γενοκτονίες. Αναφερόμουν στο Β'Π.Π., πάντως, όχι στον πρώτο ή το Κονγκό (που για εμένα προσωπικά αποτελεί σελίδα *πολύ* μεγαλύτερης ντροπής).

 • Σε απάντηση: Fallen Angel

  Θα φταίνε τα ίσαμε και 20, κατά κάποιους, εκατομμύρια νεκροί κι οι ακρωτηριασμοί οι αποτυπωμένοι σε εικόνα. Πάντως όντως δημιούργησες ένα κίνητρο επιπλέον. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι, με τη μικρή μου εμπειρία με τέτοια παιχνίδια, δυστυχώς ποτέ δεν έχω το κουράγιο να εξερευνήσω πολλά μονοπάτια, πόσο μάλλον το σύνολο. Δηλαδή το πλέον πιθανό σενάριο είναι να το πάω όπως μου βγει και μετά, αν δεν είδα το θέμα που θίχτηκε, να δω κανένα walkthrough ή βίντεο στο utube σε πολύ φαστ φόργουορντ. Μόλις τελειώσω το this war of mine ...

Αγαπημένα

 • Σε απάντηση: crocark

  Χμμ.. σίγουρα ο 19ος και ο 20ος, αλλά ίσως και ο 18ος; Δεν ξέρω, στο μυαλό μου είχα τους δύο τελευταίους to be honest. Όσο για το μισάστερο, εε ναι, αν είχε και γρίφους (όχι δύσκολους, επουδενί δεν του ταιριάζουν, αλλά απλούς γρίφους τύπου hack the device λύνοντας ένα puzzle) θα ήταν τέλειο imho.