Αντίο Daedalic

Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2018, Συντάκτης Castledoque

Αντίο Daedalic

Άσχημα και δυσοίωνα νέα για τους απανταχού αντβεντσουράδες και αντβεντσουρόφιλους... Λίγο μόνο καιρό πριν, στην ετήσια κοπή της πίτας του AdventureAdvocate, αναρωτηθήκαμε αναμεταξύ μας τι γίνεται με το περήφημο και πολλά υποσχόμενο The Devil's Men της Daedalic, το οποίο με σύνθετους γρίφους και πολλαπλά αφηγηματικά μονοπάτια αναμενόταν να φέρει νέο αίμα στο είδος των κλασικών point and click adventure games. Δυστυχώς η απάντηση ήρθε πολύ γρήγορα από επίσημα χείλη, αλλά δεν είναι αυτή που περιμέναμε. Σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό site Adventure-Treff ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της Daedalic Tim Krause-Murroni, αποκάλυψε πως το πολυαναμενόμενο παιχνίδι μπαίνει στον πάγο επ'αορίστω (και μάλλον οριστικά) για οικονομικούς λόγους, μια και η ποιότητα ενός τίτλου δεν αποτελεί "εχέγγυο εμπορικής επιτυχίας". 

Επίσης δεν παραλείπει να στρίψει πιο βαθιά το μαχαίρι, με την πληροφορία πως το επόμενο παιχνίδι του αγαπημένου Poki (Jan Muller Michaelis), δημιουργού μεταξύ άλλων των κλασικών Edna and Harvey και Deponia, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της παραγωγής στο στούντιο του Μονάχου, δε θα είναι παραδοσιακό adventure. Όσον αφορά τη θέση των adventure γενικά στην Daedalic, κάνει την διφορούμενη δήλωση πως θα παραμείνουν κομάτι της εταιρίας στο μέλλον, αλλά θα έχουν μάλλον διαφορετική μορφή. Κρίνοντας από την πρόσφατη στροφή της εταιρίας σε πιο κάζουαλ αφηγηματικούς μονοδρόμους με τίτλους όπως το Silence και το Pillars of the Earth, η δήλωση αυτή ακούγεται σαν σκοτεινός οιωνός για το αγαπημένο μας είδος.

Να ξεκινάει άραγε μια καινούργια περίοδος ανομβρίας για τα adventure; Σίγουρα πάντως χάνουμε έναν από τους σύγχρονους πυλώνες στο είδος των κλασικών adventure games...

Αντίο Daedalic...

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Παρακολουθώ όλες αυτές τις μέρες ολίγον απαθής τη συγκεκριμένη είδηση, αφού ξαναζώ ακόμα μια φορά το τακτό μου deja vu... πράγμα που με έχει αναισθητοποιήσει όπως οι απειλές των μνημονίων...
    Ξέρετε, πρώτα: "Αν δεν πάρουμε τη δόση θα μας πάρουν τα σπίτια"
    Τώρα: "Αν δεν μας πάρουν τα σπίτια, θα μας πάρουν τη δόση"... κτλ κτλ...

    Δε με νοιάζει και πολύ τι θα κάνει η Daedalic, έτσι και αλλιώς τον καλύτερο εμπορικά τίτλο της, δεν τον έφτιαξε αυτή... και ας περιμένουμε να δούμε πόσο καπάτσοι είναι στο να φτιάχνουν ιστορίες που να στέκονται χωρίς gameplay... κάτσε δηλαδή να δούμε και η telltale πόσο θα ξεζουμίσει την κότα, αφού οι γκρίνιες όλο και πληθαίνουν... αλλά τέλος πάντων, δε με νοιάζει.

    Σε αυτό που διαφωνώ, και δεν μπορώ να καταλάβω είναι η δήλωση το Castle για την Double Fine. Δεν ήταν ποτέ "adventure" εταιρεία και δεδομένο τη συχνότητα των τίτλων που παράγεί, πως γυρνάει την πλάτη στο είδος; Ειδικά για τη Double Fine δεν μπορείς να το πεις αυτό, οταν μάλιστα ως curator στο steam, προτείνει πολλά αξιόλογα indie adventures.

  • Σε απάντηση: Constantine_R

    Η αλήθεια είναι πως την Double Fine την πήραν λίγο το σκάγια μαζί με τις υπόλοιπες. Πάντως και στην περίπτωσή της μου έχει κακοφανεί πως έφτιαξαν ολόκληρη καινούργια μηχανή για παιχνίδια adventure, την ΜΟΑΙ engine, και ενώ μπήκαν σε τόσο κόπο να φτιάξουν home engine το εγχείρημά τους δεν έχει συνέχεια...

    Πάντως τα νέα είναι άσχημα και από την King Art. Σε μια πρόσφατη συνέντευξη στο adventure gamers, ο υπεύθυνος πετάει μπηχτές πως μάλλον δεν πρόκειται να βγάλουν ξανά adventure αν δεν προκύψει από άλλη εταιρεία τίτλος με επιτυχία. Πάει και το Book of Unwritten Tales 3...

  • Αν κάτι δεν πουλάει πρεπει να αλλάξει, αφού δυστυχώς η ευτυχώς η βιομηχανία έχει εξελιχθει τοσο πολυ ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος , οι φανατικοί adventurers ,είναι λιγοι , οι μικρές αυτές εταιρείες πρέπει να κάνουν στροφη για να επιβιώσουν φαντάζομαι... Γιατί έχει τόση σημασία ενα παιχνίδι να αποκλειστικά pointand click ακόμα δεν έχω καταλάβει... Πάντως οι ρεβιουερς δε ν νομιζω να έθαψαν τα παιχνίδια της deadalic απλα ηταν κάπως χλιαροι απέναντι τους(,κι εγψ προσωπικα τo whispered world μέτριο προς καλο το βρήκα ,απ τους τυφλούς ο μονόφθαλμος ενα πραγμα) επίσης τώρα θυμήθηκα πχ παιχνίδια αριστουργήματα απο ολύ Μικρές ομάδες βλ. Cat lady κ thimbeweed park που οι ριβιουερς τα αποθεωσαν , παρα τα pixeliaσμενα γραφικα τους και τον παλιακο χειρισμό τους ... Συμφωνώ πάντως οτι το ειδος έτσι όπως το ξέρουμε τοσα χρόνια δε θα πάθει κάτι γιατί μέσα στα τοσα pixel θα ξεχωρισουν κ αριστουργήματα όπως τα παραπανω που θα τα ευχαριστηθουμε...αλλά μη καταδικάζουμε κι αυτομάτως ...κάθε προσπαθεια εξελιξης

  • Σε απάντηση: annapad

    Εξέλιξη εννοείς τα interactive πανηγυράκια της Telltale Games;

  • Σε απάντηση: manos426f

    ;) απο εκείνα τα sam and max που θυμάμαι αμυδρά θεωρω πως έκανε πρόοδο , τουλαχιστον μ αυτά τα interactive τύπου παιχνίδια πούλησε περισσότερο, ουτε κι εγω προσωπικα τρελαθηκα με το walking dead 1 (αυτό έχω παίξει) αλλά οκ , σε πολλούς άρεσαν , οποτε ορθώς έπραξε και άλλαξε υφος φανταζομαι...

  • Σε απάντηση: annapad

    Κι όμως το Walking Dead Season 1 είναι σαφώς "πιο δύσκολα" από όλα τα υπόλοιπα interactive παιχνίδια της Telltale, όπου οι γρίφοι(;!;!) και η διάδραση με το περιβάλλον έχει εξαφανιστεί τελείως. Συμφωνώ ότι αν μια συνταγή δεν λειτουργείγια για μια εταιρεία, τότε θα αναγκαστεί να αλλάξει ρότα. Ωστόσο σίγουρα αυτό δεν είναι εξέλιξη!:)

  • Σε απάντηση: annapad

    Θα μου επιτρέψεις να πω ότι, κατά την ταπεινή μου άποψη, η μετάβαση από τα Sam and Max (της Telltale) στα Walking Dead δεν αποτελεί "πρόοδο", ούτε εξέλιξη, αλλά "στροφή". Θα ήταν "πρόοδος" αν τα WD ήταν καλύτερα των Sam and Max, κάτι το οποίο, όσον αφορά τα δικά μου γούστα, το τι παιχνίδια θέλω να παίζω στον ελεύθερό μου χρόνο κλπ, δεν ισχύει. Στροφή, αλλαγή πορείας, ναι.

  • Σε απάντηση: annapad

    Πως το λες αυτό; Όταν δεν εκθειάζεις κάτι τη σήμερον ημέρα ισοδυναμεί με το να το θάψεις. Αν δε θες να είσαι συνώνυος με τους "κακούς που θέλουν τα adventures να πεθαίνουν", πρέπει να δίνεις στα παιχνίδια που απευθύνονται στο "adventure κοινό" 10ια ασυζητητί. Με το ζόρι.

    ΥΓ
    ... παρότι τα 2 Edna είναι (κατ' εξαίρεση) πολύ καλά παιχνίδια.

  • Και πολύ άργησε να την κάνει τη στροφή η Daedalic, εδώ που τα λέμε. Σου λέει "για κάτσε ρε, μας βγαίνει το λάδι να κυκλοφορήσουμε ένα καλό παιχνίδι και μερικοί περιμένουν στη γωνία να το θάψουν, το παιχνίδι δε πουλάει καλά, ε άμε και στο διάολο, πάμε να κάνουμε κι εμείς αυτό που κάνει η Telltale και πουλάει φουλ". Γιατί να συνεχίζανε λοιπόν το "The Devil's Men", ξέροντας ότι κι αυτό 99% την ίδια μοίρα θα είχε; Αφού κριτικοί και κοινό σταθήκανε πολύ πιο επιεικείς απέναντι στο "The Pillars of the Earth", ο δρόμος για τη συνέχεια φάνηκε πεντακάθαρα για τους Γερμανούς.

    Κακά τα ψέματα, η χολή που έχουν βγάλει και το δηλητήριο που έχουν στάξει πολλοί διεθνείς "επαγγελματίες" reviewers εις βάρος της συγκεκριμένης εταιρείας δεν έχουν προηγούμενο. Δε μου αλλάζει κανείς γνώμη ότι αν τα παιχνίδια ακόμη κι αυτής της αξέχαστης Lucasarts κρίνονταν απ' τους ίδιους αυτούς ανθρώπους όταν κυκλοφορούσαν, πολλά δε θα είχαμε προλάβει να τα δούμε καν. Όπως λέει λοιπόν κι ο σοφός λαός μας, ηθελέστα και παθέστα.

    Και ναι, είναι ΤΡΟΜΕΡΗ απώλεια για το είδος, με το κενό που αφήνει να είναι απλά δυσαναπλήρωτο.

  • Σε απάντηση: manos426f

    Συμφωνώ απολύτως. Ειδικά η Telltale εξακολουθεί και πουλάει χαλαρά, χωρίς να χρειαστεί να κοπιάσει για κάτι νέο και φρέσκο. Έχει βρει ένα "πατρόν" και βγάζει πάνω σε αυτό αβέρτα παιχνίδια!
    Επίσης αυτή η εμπάθεια που έβγαλαν/ βγάζουν στη Daedalic όντως δεν έχει προηγούμενο, ειδικά από reviewers που ελάχιστη επαφή με το χώρο (κοινώς περιστασιακοί adventure gamers)

Τοποθετήστε Περισσότερα

Αγαπημένα

  • Σε απάντηση: annapad

    Θα μου επιτρέψεις να πω ότι, κατά την ταπεινή μου άποψη, η μετάβαση από τα Sam and Max (της Telltale) στα Walking Dead δεν αποτελεί "πρόοδο", ούτε εξέλιξη, αλλά "στροφή". Θα ήταν "πρόοδος" αν τα WD ήταν καλύτερα των Sam and Max, κάτι το οποίο, όσον αφορά τα δικά μου γούστα, το τι παιχνίδια θέλω να παίζω στον ελεύθερό μου χρόνο κλπ, δεν ισχύει. Στροφή, αλλαγή πορείας, ναι.

  • Σε απάντηση: annapad

    Εξέλιξη εννοείς τα interactive πανηγυράκια της Telltale Games;

  • Πολύ μεγάλη απώλεια για τον χώρο. Η πιο ποιοτική ίσως εταιρία της τελευταίας δεκαετίας. Εδώ και 20 χρόνια πάντως τα adventures "πεθαίνουν" κι όμως είναι ακόμα εδώ! Είμαι αισιόδοξος ότι θα βρεθούν νέοι σημαιοφόροι! Όσο για το Devil's Men ας ελπίσουμε ότι θα ολοκληρωθεί κάποια στιγμή.

  • Σε απάντηση: crocark

    Ναι, γιατί όχι; Καλύτερα θα ήταν, νομίζω. :p