Y - The Case of John Yesterday impressions
- manos426f
- Futuristic Fedora
mkllds wrote: Επειδή δεν θέλω να παρεξηγηθεί ο Μάνος και ότι γράφω πράγματα που δεν έχει γράψει. Το review του το ανέφερα γιατί προς το τέλος έγραφε, στο περίπου, "ότι ήταν ένα χαστούκι από μια εταιρία που περιμέναμε τόσα πολλά και μάλιστα τόσο νωρίς του έτους." (αν θυμάμαι λάθος συγχωρέστε με) και μ' αυτό συμφώνησα. Πουθενά δεν έλεγε ότι δεν το θεωρεί παιχνίδι ή το απαξίωνε τελείως.
Kαμία παρεξήγηση φυσικά.
Το ακριβές συμπέρασμά μου αναφορικά με το Yesterday ήταν το παρακάτω:
"Το Yesterday είναι το πρώτο gaming χαστούκι για το 2012. Τόσο κατά το διάστημα που μαθαίναμε νέα για την ανάπτυξή του, όσο και στην αρχή της εμπειρίας μαζί του, δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες. Τελικά αποδείχθηκε ότι δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθεί σε αυτές, λόγω του χαμηλότατου δείκτη δυσκολίας, της πολύ σύντομης διάρκειας, αλλά και της κακής διαχείρισης της ιστορίας του. Φανερώνοντας όλα τα κομβικά σημεία της πολύ νωρίς και ολοκληρώνοντας κάποια άλλα πολύ βιαστικά, απλά βαδίζει γοργά προς το φινάλε, σαν να ολοκληρώνει μία τυπική διαδικασία, δίχως να προσφέρει ποτέ τη μεγάλη κορύφωση που περιμένει ο παίκτης. Κρίμα… "
www.Ragequit.gr - Aποκλειστικά αφιερωμένο στο PC software και hardware
Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.
- mkllds
- Futuristic Fedora
Αυτό ακριβώς που γράφει, γιατί στο τέλος μου έμεινε αυτό "gaming χαστούκι" και το "κρίμα".
-"Πάνω στην άμμο την καυτή, γράφαμε τ' όνομα μας".
-Θεοδωράκης.
-Σεφέρης.
-Και τραγουδάει ο Σεφέρης.
- crocark
- Adventure's Advocate
ή σ' αυτό:Castledoque wrote: "Outside in the distance a wildcat did growl
Two riders were approaching, the wind began to howl."
Λέτε να πλησιάζει ο Croc;;;;;;
αλλά θα ξεκινήσω με αυτό:mkllds wrote: Παίζεις με τη φωτιά...
Αυτό μου το πρωινό μήνυμα, όπως αρκετά τώρα τελευταία ήταν 20 με 30 φορές μεγαλύτερο. Κάνω προσπάθειες τον τελευταίο χρόνο να αυτοπεριοριστώ και για να μην ανάβω τα αίματα, ειδικά γύρω από παιχνίδια που δεν αξίζουν. Μέσα σ' όλα είχα γράψει: θα είναι το τελευταίο μήνυμά μου σε σχέση με το Y. Μετά όμως το έσβησα καθότι σκέφτηκα: που πας βρε γύφτο να δώσεις πάλι υποσχέσεις που δε θα τηρήσεις; Γιατί ως γνωστόν σε όλα μπορώ ν' αντισταθώ εκτός από τον πειρασμό.crocark wrote: Πάλι ψάχνεστε να το αναβιώσουμε μου φαίνεται. Αφήστε το εκεί κάτω καλύτερα
... 6 feet under ...
Castledoque, πας γυρεύοντας να το κάνουμε ρημαδιό, αλλά νομίζω έχεις ένα δίκιο. Εννοώ γύρω από την αμφιβολία που έχεις για το αν το έπαιξα ή όχι. Γιατί το λες γενικά για όλους, αλλά είμαι σίγουρος ότι δείχνεις crocark. Λοιπόν, για να τελειώνουμε με αυτό, το έπαιξα. Δεν το εξάντλησα, γιατί διάβασα που αναφέρθηκες αρκετές φορές κι εσύ κι ο shodan σε πολλά φινάλε. Δεν τα είδα.
Castledoque wrote: Η συνολική εικόνα που απαρτίζουν τα περισσότερα σχόλια δεν είναι καθόλου κολακευτική και πιστεύω ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική εικόνα του Yesterday
Castledoque wrote: Κάνε μια γρήγορη αναδρομή σε παλιότερα posts και θα καταλάβεις για τι μιλάω.
Castledoque wrote: μέχρι την άτεγκτη επιθετικότητα κατά των δημιουργών του παιχνιδιού και τη διατύπωση σχολίων του τύπου ότι το Yesterday είναι DEMO ή ότι δεν είναι παιχνίδι.
Castledoque wrote: Άλλο δικαιοσύνη κι άλλο λιντσάρισμα
Θα υποθέσω ότι όλ' αυτά αναφέρονται σε μένα και θ' απαντήσω ότι μεταξύ των κατά καιρούς σχολίων μου μπορείς να βρεις και λίγα, έστω - το παραδέχομαι, λιτά σχόλια. Χωρίς φαμφάρες. Να το συνοψίσουμε λιγάκι.Castledoque wrote: Όμως διαβάζοντας κανείς τα περισσότερα σχόλια που έχουν γίνει θα νομίζει ότι πρόκειται για το χειρότερο σκουπίδι
Υ
Ήταν το παιχνίδι που περίμενα πως και πως. Πως και πως ...
Από το ΝΒΤ είχα ένα φόβο ότι η αγαπημένη μου εταιρεία (αγαπημένες μου την τελευταία δεκαετία υπήρξαν οι Kheops-Microids, House of Tales, Pendulo, Future Games - όλες οι καλές κλείνουν, μένουν μόνο οι πατάτες ...) παίρνει το στραβό το δρόμο. Αλλά και πρόσφατα σχετικά, πριν κυκλοφορήσει το Y διάβαζα κάποια πραγματάκια από πριν ενοχλητικά ... ... ...
Φωτεινό ή σκοτεινό, μου είχαν δείξει ότι ξέρουν να φτιάχνουν παιχνίδια ενδιαφέροντα, που να σε κρατάνε σε μια σχετική εγρήγορση, αλλά φοβόμουν μήπως κάνουν καμιά βλακεία.
Το παιχνίδι από άλλους άκουσα πρώτα ότι είχε 4ωρη διάρκεια.
Οι πρώτες μου αντιρρήσεις είναι ότι κακώς γίνονται reviews για παιχνίδια αρπαχτές γιατί όσο και να διαφωνούμε στ' άλλα, το Υ είναι η μεγαλύτερη αρπαχτή όλων των εποχών. Ούτε θα 'πρεπε να γνωστοποιούμε την ύπαρξη αυτών των παιχνιδιών. Αντιθέτως τους κάνω αυτήν τη στιγμή διαφήμιση ...
Τον όρο demo που χρησιμοποίησα ή ό,τι άλλο είπα σχετικό με τη μικρή διάρκειά του δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να τον πάρω πίσω.
Σημειωτέον ... νομίζω ο Μάνος γράφει πιο πάνω για 30 €, αλλά θυμάμαι παραπάνω τις πρώτες μέρες της κυκλοφορίας του, μπορεί να κάνω και λάθος.
Χαρακτηριστικά του παιχνιδιού. Γραφικά - τέλεια. Ήχος που λέει ο Τσαμπίκος τέλειος ... χμμμ ... θα διαφωνήσω λιγάκι, αλλά ήταν πάρα πολύ καλός και πάμε παρακάτω. Σενάριο, πρακτικά ανύπαρκτο. Ένα βιαστικό ξεπέταγμα σκόρπιων ιδεών, όχι χωρίς ολοκλήρωση, ούτε καν ανάπτυξη. Θυμάστε τι σας έγραψα;
"Πως σε τόσο λίγο χρόνο να προλάβουν ν' αναπτύξουν χαρακτήρες και υπόθεση;" Είναι άμεσα συνδεδεμένα αυτά τα δυο. Γρίφοι. Βασικά δεν είχε, εκτός από κάτι λίγους που ομολογώ με παίδεψαν για κάποια ώρα. Αλλά δε με κέντρισαν έτσι κι αλλιώς για να τους ψάξω. Έχω ξαναπεί πως ό,τι νιώθω πως δε με αφορά, εύκολο ή δύσκολο δεν παίζει ρόλο, με συνδέει με το gamesover.com και τη magtro. Είναι μια ένδειξη ότι το παιχνίδι είναι μάπα. Έχω πάνω από 30 παιχνίδια μισολυμένα για χρόνια και δεν πρόκειται να δω λύση ποτέ ακόμη κι αν δεν τα τερματίσω, γιατί τα εκτιμώ για να τα καταστρέψω μ' αυτόν τον τρόπο. Το Υ είναι στην αντίπερα όχθη. Ακόμη κι αν μπορώ κάποια παιχνίδια να τα παίξω, δεν το κάνω, γιατί δεν τους αξίζει. Πάντως, αναγνωρίζω ότι μερικοί ήθελαν λίγο σκέψη και μέχρι τη μέση του παιχνιδιού ήμουν διατεθειμένος να σκεφτώ για πάρτη τους. Κλασικότητα είναι το πλέον σίγουρο ότι δεν έχει. Δε βλέπω κανένα στοιχείο που να βοηθά να χαρακτηριστεί κλασσικό. Βέβαια το κλασσικό θα φανεί για παιχνίδια σε καμιά εικοσαριά χρόνια από σήμερα. Κάτι μου λέει όμως ότι σε 3 μόλις χρόνια από σήμερα δε θα το θυμάται κανείς.
Τέλος πάντων. Αν ήθελα να κάνω απλώς κριτική θα συμφωνούσα κι εγώ με το Μάνο, παρόλο που το review του δεν το διάβασα. Μη σας πω ότι μου φαίνεται κι αρκετά πικάντικο. Χεχεχεχεχεχεεεεε
Αλλά όπως Castledoque, λες ότι μπήκες στη διαδικασία να το υπερασπιστείς, ενώ δε σου άρεσε πραγματικά τόσο πολύ, έτσι θα σου πω κι εγώ ότι μπήκα στη διαδικασία να καταφερθώ εναντίον του ή να το θάψω, όπως λες εσύ, γιατί έβλεπα να υπερασπίζεστε με πάθος ένα τίποτα. Αν ήθελα να είμαι ήπιος δηλαδή, θα έλεγα απλώς ένα δεν αξίζει και θα τελείωνε.
Είπαμε θα είμαι ειλικρινής ... Αλλά δεν μπορώ παιδιά Συγγνώμη. Μόλις έσβησα ένα τεράστιο κατεβατό (γεμάτο quotes και απαντήσεις που δε δόθηκαν ποτέ) με τους λόγους για τους οποίους έγραψα αυτά που έγραψα, όπως τα έγραψα. Γενικά θα πω μόνο ότι για το παιχνίδι γράφηκαν αρκετά πράγματα που ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχουν και τα οποία έκαναν εμένα τουλάχιστον ν' αναρωτιέμαι μήπως ήταν διαφήμιση κανονική - έμμισθη. Εξού και η αφιέρωση με την Ντόρα και τη Μάγια ... ... ... Έγιναν προφανώς όλα από καθαρή αγάπη για το είδος κι από αυτή τη διάθεση να λέμε ευχάριστα πράγματα και δεν ήταν διαφήμιση
Γενικά θα έλεγα ότι όταν χάνεται το μέτρο από τους υποστηρικτές, χάνεται κι από την αντίπερα όχθη και τ' ανάποδο. Μετριοπάθεια στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπήρξε από κανέναν, οπότε ας μη μιλάμε μόνο για το "θάψιμο" αλλά για το σύνολο όσων ειπώθηκαν.
Πριν τα σβήσω πάλι σκεφτόμουν τη Μάγια τη Μέλισσα, γι' αυτό δε θ' αντισταθώ στον πειρασμό να αφιερώσω ξανά ένα γλυκύτατο τραγουδάκι:
με πολλή αγάπη
Τώρα, κάτι άλλο.
Ε ρε με τους καινούριους. Κάθε φορά τα ίδια πρέπει να λέω. Δεν είναι μόνο δική μου άποψη. Είναι άποψη πολλών, που τρέχει από τη στιγμή της πρώτης κυκλοφορίας τους. Κι εδώ μέσα ενυπόγραφα κατατεθειμένη από αρκετούς. Το ΜΕΝΟΣ έχει να κάνει ότι με τρελαίνει η πολιτική ορθότητα γενικώς. Είναι politically correct να υπάρχει μια αναφορά στα syberia σε κάθε adventurονήμα που σέβεται τον εαυτό του, ειδικά όταν αυτό το νήμα έχει αναδρομικό θέμα, π.χ. 10 καλύτερα παιχνίδια, 3 καλύτερα παιχνίδια, 1 καλύτερο παιχνίδι, καλύτερο σενάριο, καλύτερη ηρωίδα, καλύτερο το 'να και καλύτερο τ' άλλο. Όχι μόνο εδώ μέσα, που εν πάση περιπτώσει, μπορούμε ακόμη κάποιοι να εκφέρουμε διαφορετική άποψη, αν και όχι για πολύ ... αλλά και γενικά στα γνωστά διεθνή σάιτς του χώρου. Κι αυτό είναι απάντηση και για το θέμα με το τι γράφουν οι άλλοι, έξω, που όσο περνάει ο καιρός τόσο δε με αντιπροσωπεύουν.Castledoque wrote: Ναι βρε παιδί μου αυτό το μένος του Croc με τα Syberia δεν μπορώ να το καταλάβω.
LOOM. Παιχνιδάρα. Δεν της έχω κάνει review. Χωρίς καμία λογική το δέσιμο είναι τρελό. Άλλη εποχή. Από τότε έπρεπε να έχουμε προοδεύσει, όχι να πηγαίνουμε πίσω. Αλλά πηγαίνουμε ... Σε κάθε περίπτωση αν του έκανα review δε θα του έβαζα, ας πούμε 95%, γιατί στο review πρέπει να εξετάζουμε σφαιρικά κι όχι συναισθηματικά. Θα του 'βαζα μάλλον 3,5 αστεράκια. Αν και εκείνη την εποχή θα δικαιολογούσα χαλαρά ένα 100%. Δε θυμάμαι τι είχε βάλει ο ΑΠΤ, παρόλο που θυμάμαι τις περιγραφές του
Full Throttle. Ήταν αρκετά πιο μετέπειτα παιχνίδι. Ήδη κρίνουμε πιο αυστηρά. Σε κάθε περίπτωση μη με βάλετε να το κρίνω κι απογοητεύσω όλους τους μηχανόβιους, ρόκερς κλπ. Δεν τρελάθηκα κιόλας. Με δικά μου κριτήρια θα έπαιρνε κι αυτό ένα 3 - 3,5. Αλλά εδώ έχω το γνωστό πρόβλημα. Σκέφτομαι πάντα ότι μετά από χρόνια έρχεται ένας "πιτσιρίκος" να δει τη λίστα με τα reviews σ' ένα site π.χ. και θέλει να κρίνει τι αξίζει να παίξει από τις βαθμολογίες σε πρώτη φάση και μετά να διαβάσει το review για να δει αν του κάνει (για να μη μου πει κανείς ότι μένω στις βαθμολογίες - δε μένω τις χρησιμοποιώ για συντομία, για να πω αυτό που σκέφτομαι). Και βλέπει ας πούμε BoUT 4,5/5 και FT 3,5/5. Ε, όχι δα. ΟΧΙ ΔΑ!!!! Λίγο έλεος πια. Άμα δω 4,5 αστέρια στο μπάουτ, δεν πρέπει να βάλω μετά στο Still Life 2 καμιά 25αριά; Κι άμα βάλω τόσα σ' αυτά στο FT χαλαρά μπαίνουν καμιά ντουζίνα.
Αν μιλήσουμε για διάρκεια μόνο, για να μην υπεκφεύγω, Shodan έχεις δίκιο. Και τα 3 το ίδιο. Ευτυχώς όμως όταν συγκρίνουμε αναμεταξύ τους, υπάρχουν τόσο μεγάλες διαφορές που η διάρκεια μπαίνει σε δεύτερο πλάνο και τρίτο και τέταρτο.
Να, πάντως ένας καλός λόγος για να μη βάζει κανείς μόνο 0 και 100. Για να μη γίνονται ίσα κι όμοια τα πάντα. και να ένας καλός λόγος για να είναι κανείς επιφυλακτικός με τους πολλούς βαθμούς. Για να 'χει χώρο να χωρέσει ανάμεσα στο πόσο δίνει στο Υ και το 100/100, άλλα πολλά παιχνίδια πολύ ανώτερα του Υ.
Όλα γραμμένα φιλικά Ευχής έργο για μένα να κρατήσω την υπόσχεση που δεν τόλμησα να γράψω
ΑΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΜΕΤΑΣΤΗΘΙ
- tsampikos
- Master of Dimensions
- crocark
- Adventure's Advocate
ΑΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΜΕΤΑΣΤΗΘΙ
- manos426f
- Futuristic Fedora
tsampikos wrote: Τώρα τι υπάρχει προσεχώς να αγοράσουμε? Χμμμμ...κανένα Critter Chronicles ή κανένα Haunted, Jack Keane II άνετα θα χτυπούσα... Must Buy όλα!
Ξέχασες τα The Dark Eye-Chains of Satinav και Resonance...
www.Ragequit.gr - Aποκλειστικά αφιερωμένο στο PC software και hardware
- tsampikos
- Master of Dimensions
Ναι Μάνο, σωστός και αυτά, το καλό που τους θέλω ειδικά για το Dark Eye να τσακιστούν να το βγάλουν στα αγγλικά retail και να αφήσουν κατά μέρος τα ΠΑΣΑΛΕΙΜΑΤΑ με γερμανικό κουτί και αγγλικά μέσω Steam και άλλα τέτοια.....
- shodan
- Schattenjäger
Αν θυμηθώ και τις συζητήσεις που κάναμε στο άλλο θέμα και τις συγκρίνω με τα ποστ στο παρόν θέμα καταλήγω και πάλι στα ίδια.
Το Υ ήταν/είναι ένα αξιοπρεπέστατο παιχνίδι. Τώρα αν αξίζει 3 στα 5, 7 στα 10, 70 στα 100 ή 1 στις 3 μαργαρίτες δε νομίζω ότι βγάζει κάπου. Ξαναλέω ότι ο καθένας χαλιέται και με κάτι, άλλος με την ιστορία που θέλει εξηγήσεις μέχρι και για το χρώμα των παπουτσιών του ήρωα, άλλος με τους γρίφους που αν δεν υπάρχει μουσικός γρίφος σε κάποιο adventure δεν είναι adventure και κάποιος άλλος πχ από τη διάρκεια. Άλλος είναι ικανοποιημένος με 4 ώρες άλλος με 34.
Ίσως η σύγκριση ή ακόμη και η αναφορά με παιχνίδια του παρελθόντος με μικρότερη ή ίση διάρκεια να είναι άκυρη αλλά το θέμα για εμένα είναι απλό. Ο gamer δεν γίνεται να είναι πάντα ικανοποιημένος.
Btw θεωρώ τα Syberia εξαιρετικά. Εσύ τα μισείς.
Θεωρώ το μπάουτ χαζομαρούλα (είμαι στα μισά και έχω βαρεθεί βασικά). Εδώ συμφωνούμε.
Θεωρείς μοναδικό το Loom. To βρίσκω so and so. κοκ
Δε νομίζω ότι τελειώνουν ποτέ αυτά.
"Lo-lo-look at you, Hacker.
A pa-pa-pathetic creature of meat and bone, panting and sweating as you ru-run through my corridors-s.
H-h-how can you challenge a perfect, immortal machine?"
FB Profile[/url:2nnqt01r] | Twitter Profile[/url:2nnqt01r] | Blog-o-sphere[/url:2nnqt01r]
- Castledoque
- Topic Author
- Adventure Draic Kin
Από που να αρχίσω τώρα...
Γιατί καταπιέζεσαι, παιδί μου; Βλέπεις τώρα τα αποτελέσματα; Αντί να γράφεις μηνύματα των δύο σελίδων, ζορίζεσαι να απαντάς μονολεκτικά κι όταν τελικά ξεσπάς γράφεις τόσο μεγάλα μηνύματα που δεν ξέρουμε από που να τα πιάσουμε. Αλλά μην ανησυχείς κάτι θα καταφέρουμε κούτσα κούτσα (Ξανά χεχεχεχε)crocark wrote: Κάνω προσπάθειες τον τελευταίο χρόνο να αυτοπεριοριστώ και για να μην ανάβω τα αίματα...
Μπα, μην το λες. Πολλοί έθαψαν το Yesterday εδώ τότε που βγήκε και ειλικρινά το γενικότερο κλίμα σκεφτόμουν όταν μιλούσα. Τώρα βέβαια ότι ήλπιζα να απαντήσεις εσύ, αυτό είναι άλλο θέμα. Δε φταίω εγώ που είσαι από τους πιο λαλίστατους εδώ μέσα. (Εκεί που όντως σε σκέφτομαι είναι στα post τα σχετικά με τη γκρίνια για τη γενικότερη κατάσταση των adventure σήμερα, όμως αυτό είναι άλλο θέμα και ας μην το ανοίξουμε άμεσα, γιατί θα καταλήξει να μη βγαίνει νόημα - μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γι'αυτό κάποιο άλλο thread).crocark wrote: ...το λες γενικά για όλους, αλλά είμαι σίγουρος ότι δείχνεις crocark.
Χμμ, δεν είναι ακριβώς έτσι. Τα περισσότερα θετικά posts, τα οποία πολύ γρήγορα εκτοπίστηκαν από τα πολύ περισσότερα και σαφώς πιο έντονα αρνητικά, ως επί το πλείστον δε μιλούσαν για κανένα αριστούργημα, αλλά για ένα αξιοπρεπές παιχνίδι με κάποια ελατώματα (ως προς τη σοβαρότητά των τελευταίων εννοείται πως δεν υπήρχε ομοφωνία. όπως και είναι φυσικό άλλωστε.) Η υποστήριξη με πάθος που αναφέρεις ουσιαστικά αφορούσε την επίθεση στους ίδιους τους δημιουργούς του παιχνίδιού (που όντως δε μου αρέσει) και την κατακραυγή του ως το χειρότερο παιχνίδι όλων των εποχών ή ως σκουπίδι (που δεν είναι). Ο μόνος που έγραψε εκτεταμένους διθυράμβους για το παιχνίδι είναι ο Τσαμπίκος, στον οποίο το παιχνίδι όντως άρεσε πολύ, τι να κάνουμε... (Πράγμα απολύτως φυσικό αν αναλογιστούμε ότι γενικά προτιμάει τα ανάλαφρα, ευχάριστα παιχνίδια σε σχέση με τα πιο σκοτεινά, οπότε κατά τη γνώμη μου ήταν αναμενόμενο να μην τον ενοχλήσει η ατολμία του παιχνιδιού να συνεχίσει πάνω στον σκοτεινό δρόμο που χαράζει στην εισαγωγή του - αν κάνω λάθος στην υπόθεσή μου μπορεί να με διορθώσει.) Από εκεί και πέρα υπήρχαν κάποια μεμονομένα πολύ θετικά σχόλια τις πρώτες μέρες κυκλοφορίας του παιχνιδιού, τα οποία όμως ήταν πολύ σύντομα και μονολεκτικά. Όσο για μένα, επισυνάπτω τα λίγα ουσιαστικά σχόλια που μπόρεσα να κάνω όσον αφορά το περιεχόμενο του παιχνιδιού, πριν αναγκαστώ να μπω στη διαδικασία να υποστηρίξω κάτι που για μένα είναι αυτονόητο, ότι δηλαδή δεν είναι σκουπίδι.crocark wrote: ...μπήκα στη διαδικασία να καταφερθώ εναντίον του ή να το θάψω, όπως λες εσύ, γιατί έβλεπα να υπερασπίζεστε με πάθος ένα τίποτα...για το παιχνίδι γράφηκαν αρκετά πράγματα που ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχουν και τα οποία έκαναν εμένα τουλάχιστον ν' αναρωτιέμαι μήπως ήταν διαφήμιση κανονική - έμμισθη
Castledoque wrote: Για μένα το βασικό πρόβλημα δεν ήταν η μικρή διάρκεια, αλλά η προσέγγιση της ιστορίας. Το παιχνίδι αρχίζει απίστευτα δυνατά με ένα φοβερό εισαγωγικό chapter που ανατρέπει πλήρως το χαλαρό και ευχάριστο κλίμα των προηγούμενων παιχνιδιών της Pendulo (και γενικά είναι ένα από τα πιο έξυπνα και ανατρεπτικά ξεκινήματα σε adventure game ever). Δυστυχώς όμως ενώ ξεκινάει πολύ πετυχημένα ως σκοτεινό θρίλερ με κατάμαυρο χιούμορ σιγά σιγά μετατρέπεται σε μελαψό ξαδερφάκι των Runaway, χωρίς όμως το παλαβό τους χιούμορ, μιας και μέχρι το τέλος προσπαθεί να διατηρήσει το σοβαρό κλίμα. Για μένα εκεί χάνει τελικά το παιχνίδι: Δεν αποφασίζει αν είναι Indiana Jones ή Gabriel Knight. Το ίδιο και με τους χαρακτήρες. Δεν είναι ούτε ολοκληρωμένες πειστικές προσωπικότητες ούτε τρελιάρικοι καρτουνίστικοι τύποι, αλλά κάτι ενδιάμεσο.
Και όλα αυτά δεν ήταν κομάτι κάποιας κριτικής, αλλά κάποια σύντομα σχόλια που προλάβαινα να κάνω στο ενδιάμεσο των φάσεων υποστήριξης του παιχνιδιού για να μην πεταχτεί στον κάδο των αχρήστων. Αν τα παραπάνω (εν πολλοίς επικριτικά) σχόλια σου μοιάζουν για διαφήμιση, τι να πω... Οπότε καταλήγω (ναι, επιτέλους!): που βρίσκεται η "κανονική-έμμισθη" διαφήμιση; Όσο για τη Ντόρα που λες, την είχες βάλει σε thread για την Jane Jensen και όχι για το Yesterday (εκτός κι αν την έχεις χρησιμοποιήσει κι άλλες φορές). Και σίγουρα δε μου κόβει μισθό η Jensen, εγώ μάλλον ήμουν αυτός που της έδωσα λεφτά μέσω του kickstarter για να κάνει το παιχνίδι της (άλλο θέμα πάλι κι αυτό, ας μην το ανοίξουμε τώρα).Castledoque wrote: Όσοι από τους χαρακτήρες εμφανίζονται στην εισαγωγή παρουσιάζονται με οικονομία, υποδειγματικά και άψογα, ενώ στο τέλος της εισαγωγής η εξέλιξη της πλοκής κυριολεκτικά σου τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια. Δυστυχώς μετά από εκείνο το σημείο το σενάριο δεν καταφέρνει να ξαναφτάσει σε εκείνο το επίπεδο και οι χαρακτήρες χάνουν το ενδιαφέρον τους ή ισοπεδώνονται. Αν δεν ξεφούσκωνε έτσι η ιστορία, οι δημιουργοί του παιχνιδιού προλάβαιναν άνετα να κάνουν πάρα πολλά έστω και σε 4 ώρες...
Για το Syberia τώρα (Νόμιζες τέλειωσα, ε; Χεχε)
Ναι, αυτή την εμμονή με το Syberia κι εγώ δεν μπορώ να την καταλάβω. Δεν είναι το αριστούργημα που θεωρήθηκε στην εποχή του. Από την άλλη κυκλοφόρησε σε μια εποχή που τα adventure είχαν πιάσει πάτο και ήταν εν μέρει δικαιολογημένος ο υπερβολικός ενθουσιασμός μαζί του, γιατί φάνηκε να σώζει το είδος από τον τάφο. Νομίζω πάντως σιγά σιγά γίνεται γενικότερη η παραδοχή ότι είναι μεν καλό παιχνίδι, αλλά δεν πρόκειται για το αποκορύφωμα του είδους, όπως ήθελαν να πιστέψουν πολλοί τότε που βγήκε. Από εκεί και πέρα είναι γεγονός ότι από πολλούς αγαπήθηκε πολύ είτε μας αρέσει είτε όχι και οι περισσότεροι που το βάζουν στις λίστες τους το κάνουν από αγάπη κι όχι προς χάριν της οποιαδήποτε πολιτικής ορθότητας. Μπορεί να διαφωνώ, αλλά σέβομαι την άποψή τους. Κι αυτό με φέρνει κατευθείαν στο:crocark wrote: Το ΜΕΝΟΣ έχει να κάνει ότι με τρελαίνει η πολιτική ορθότητα γενικώς. Είναι politically correct να υπάρχει μια αναφορά στα syberia σε κάθε adventurονήμα που σέβεται τον εαυτό του...
Συγγνώμη έχεις την εντύπωση ότι κάποιος προσπαθεί να σε φιμώσει; Δε νομίζω ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ίσα ίσα οι απόψεις σου πολλές φορές αποτελούν υλικό για ενδιαφέρουσα κουβέντα. Όταν όμως εκφράζεις μια "αιρετική" άποψη δεν μπορεί να μην περιμένεις αντίλογο. Και για να πω την αλήθεια καταλαβαίνω πολύ περισσότερο την αντιπάθειά σου για τα Syberia (τα οποία έχουν όντως κάποια στοιχεία που μπορούν να αποξενώσουν τους παραδοσιακούς adenturers) από τη στάση σου ας πούμε απέναντι στα παιχνίδια της Daedalic, όπου πραγματικά μου φαίνεται περίεργο που δε σου αρέσει κανένα.crocark wrote: ...μπορούμε ακόμη κάποιοι να εκφέρουμε διαφορετική άποψη, αν και όχι για πολύ ...
Κλείνω με τις βαθμολογίες.
Μα κάτι τέτοιο είναι σε μεγάλο βαθμό φυσιολογικό, μια και αυτοι οι βαθμοί έχουν μπει από διαφορετικούς ανθρώπους και συχνά σε διαφορετικές εποχές, άρα με εντελώς διαφορετικά κριτήρια. Είναι ένα από τα ελατώματα της βαθμολογίας. Πρέπει να κοιτάζει κανείς και το κείμενο του εκάστοτε κριτικού και όχι μόνο τους βαθμούς.crocark wrote: βλέπει ας πούμε BoUT 4,5/5 και FT 3,5/5. Ε, όχι δα. ΟΧΙ ΔΑ!!!!
Αυτό το τελευταίο φαντάζομαι αναφέρεται σε μένα. Προσωπικά δε μου αρέσει να βάζω βαθμούς, επειδή δε μου αρέσει να μετράω με το μοιρογνωμόνιο τα συν και τα πλην σε κάτι που έστω και εν μέρει είναι καλλιτεχνική δημιουργία. Όμως δεν είμαι και επαγγελματίας κριτικός. Αν ήμουν θα έβαζα. Αφού όμως είμαι ερασιτέχνης, διατηρώ το δικαίωμα να εκφέρω την άποψή μου για τις επιτυχίες και τις αποτυχίες του εκάστοτε παιχνιδιού και να διατυπώνω τη γενικότερη άποψή μου για την αξία του, χωρίς να μπαίνω στη διαδικασία του να προσθέτω ή να αφαιρώ βαθμούς. Στο Resonance πχ πόσους βαθμούς θα έπρεπε να κόψω για τα λειτουργικά αλλά χωρίς ιδιαίτερη έμπνευση γραφικά του; Είναι μια διαδικασία στην οποία δε θέλω να μπω. Αναφέρω τη συγκεκριμένη αδυναμία και πόσο με ενόχλησε και αφήνω τον καθένα να αποφασίσει προσωπικά τη σημασία τους για την τελική αποτίμηση του παιχνιδιού. Στο κάτω κάτω αν σε ένα παιχνίδι βάζω 70 και σε ένα άλλο 90 τι σημασία έχει αυτό για τους άλλους; (Επαναλαμβάνω δεδομένου ότι δεν είμαι επαγγελματίας κριτικός.) Για κάποιον άλλον που αξιολογεί διαφορετικά τα συν και τα πλην μπορεί να ισχύει το αντίστροφο. Στην τελική, ποιο μου άρεσε περισσότερο φαίνεται από το κείμενό μου, οπότε σε τι θα χρησίμευε ο οποιοσδήποτε βαθμός; Συγκριτική αξία με κριτικές άλλων δε θα είχε καμία, αφού κατά πάσα πιθανότητα τα κριτήρια αξιολόγησης και βαθμολογίας θα ήταν εντελώς διαφορετικά. Όσον αφορά τις επαγγελματικές κριτικές, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Εκεί κάποιος τύπος βαθμολογίας είναι αναπόφευκτος, αλλά στις περιπτώσεις αυτές πρώτον υπάρχουν κάποιες κοινές συνιστώσες με βάση τις οποίες βαθμολογούν οι κριτικοί κάθε εντύπου ή ιστότοπου, οι οποίες επιτρέπουν εν μέρει μια σχετική συγκρισιμότητα στις τελικές βαθμολογίες, και δεύτερον υπάρχουν πάντα και τα ίδια τα κείμενα των κριτικών, που τελικά είναι πάντα πιο σημαντικά από τους βαθμούς.crocark wrote: Να, πάντως ένας καλός λόγος για να μη βάζει κανείς μόνο 0 και 100. Για να μη γίνονται ίσα κι όμοια τα πάντα.
Ουφ, αυτά (προς το παρόν...)
Τι λέτε, τα κατάφερα; Did I outcroc croc?
(Ναι, ξέρω. Δεν έβαλα πολλά χρωματάκια...)
- giovanna
- Adventure's Advocate
Το Yesterday ναι εγώ προσωπικά το έθαψα και θα συνεχίζω να το κάνω γιατί είναι απλός απαράδεκτο, τώρα όταν οι υπόλοιποι είναι ευτιχισμένοι μαζί του εγώ πραγματικά κολοκυθοπιτα ή οτιδόπιτε άλλη πίτα. Ο καθένας το μεράκι του αλλά κανείς δεν μπορεί να με πείσει ότι ένα κακό παιγνίδι είναι καλό
- mkllds
- Futuristic Fedora
Χα, του την είπα του C_R και επειδή έχει πολύ δουλειά δεν θα μπορεί να απαντήσει!
Μουαχαχαχαχαχαχα!
-Θεοδωράκης.
-Σεφέρης.
- tsampikos
- Master of Dimensions
- crocark
- Adventure's Advocate
...
...
ΥΓ Πλάκα σου κάνω. Λέγε ό,τι θες. Δε θα χαλάσουμε τις καρδιές μας για το Υ. Περισσότερο ήθελα ν' ακούσω το τραγουδάκι ξανά.
ΑΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΜΕΤΑΣΤΗΘΙ
- Castledoque
- Topic Author
- Adventure Draic Kin
Κάποιος ξύπνησε με καλή διάθεση σήμερα...crocark wrote: ΥΓ Πλάκα σου κάνω. Λέγε ό,τι θες. Δε θα χαλάσουμε τις καρδιές μας για το Υ. Περισσότερο ήθελα ν' ακούσω το τραγουδάκι ξανά.
- mkllds
- Futuristic Fedora
Παίζω με τη φλόγα και κάποια στιγμή θα μου απαντήσει και θα με βρίσει...
-Θεοδωράκης.
-Σεφέρης.