Broken Age (aka Double Fine Adventure)
- Castledoque
- Adventure Draic Kin
Μπορώ να απαντήσω μόνο προσωπικά για μένα έτσι;mkllds wrote: Αλλά μια ερώτηση μου τριβελίζει το μυαλό. Αν δεν είχε μαζέψει 3,5 εκατομμύρια δολάρια (τόσο δεν ήταν; ) ή αν είχε βγει κανονικά χωρίς kickstarter θα ήσασταν πιο επιεικείς στην κριτική σας;
Όχι, το πρόβλημα δεν ήταν το χρήμα και το kickstarter. Οι τομείς που εξαρτόνταν από λεφτά (μηχανή, γραφικά, ήχος, φωνές), μια χαρά ήταν. Όχι πως δεν υπήρξε κακή διαχείρηση και σπατάλη πόρων, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς εύκολα αν παρακολουθήσει το documentary, μια και ο σχεδιασμός ξεκίνησε πριν καταλήξει ακριβώς ο Schafer τι ήθελε να πετύχει οπτικά, οπότε πετάχτηκε πολύ υλικό που πληρώθηκε. Αλλά τελικά αυτό δε με ενδιαφέρει. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι το τελικό αποτέλεσμα. Η κακή ενσωμάτωση ωραίων γρίφων δεν έχει σχέση με χρήματα. Ας πούμε δεν είναι αποδεκτό με καμιά δικαιολογία σε σύγχρονο adventure, ένας μεγάλος αριθμός γρίφων να λύνονται
1. Ο Schafer ξεκίνησε το παιχνίδι πριν ωριμάσει καλά η ιδέα που είχε στο μυαλό του με αποτέλεσμα να την χαραμίσει.
2. Ο Schafer τρόμαξε από το κράξιμο που έφαγε για το πρώτο μέρος και επανασχεδίασε πάνω στον πανικό του το δεύτερο, καταστρέφοντας ενδεχομένως την αρχική σεναριακή ιδέα που μπορεί να είχε.
3. Καθώς σχεδίαζε το παιχνίδι, ο Schafer κοίταζε συνεχώς τα παλιά του παιχνίδια για τη Lucasarts. Θα ήταν ίσως προτιμότερο να μελετήσει τα νεότερα adventure (πχ της Daedalic) για να είναι καλύτερα ενήμερος για τις εξελίξεις στο είδος και να μη χρησιμοποιήσει στοιχεία στο gameplay που ήταν αποδεκτά τη δεκαετία του 90, αλλά τώρα πια φαντάζουν φριχτά ξεπερασμένα.
Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.
- crocark
- Adventure's Advocate
Κρατάω λοιπόν τα περισσότερα που σκέφτομαι "κρυφά" και πιάνομαι από το τελευταίο που γράφεις:
Για θυμίσου λίγο, γιατί όντως εγώ μπορεί να μη θυμάμαι καλά. Πέρασαν και χρόνια πολλά. Είχε ή δεν είχε ξεκινήσει όλη αυτή η ιδέα ή πιο εύστοχα ο συρφετός ιδεών από μια "ανάγκη" να ξαναδούμε (-δουν κάποιοι) adventures αλά Λούκας; Δεν ήταν το πρόβλημα με τα σύγχρονα adventures ότι δε θύμιζαν αρκετά Λούκας; Και γι' αυτό ρίχτηκε το βέλος κατευθείαν στην καρδιά του συναισθήματος και ιδιαίτερα της νοσταλγίας; ΑΝ σύμφωνα με τα λεγόμενά σου παίζει να το κατάφερε να μοιάζει μ΄εκείνα, τότε μάλλον πέτυχε.Καθώς σχεδίαζε το παιχνίδι, ο Schafer κοίταζε συνεχώς τα παλιά του παιχνίδια για τη Lucasarts. Θα ήταν ίσως προτιμότερο να μελετήσει τα νεότερα adventure (πχ της Daedalic) για να είναι καλύτερα ενήμερος για τις εξελίξεις στο είδος και να μη χρησιμοποιήσει στοιχεία στο gameplay που ήταν αποδεκτά τη δεκαετία του 90, αλλά τώρα πια φαντάζουν φριχτά ξεπερασμένα.
...
Γι΄αυτό εγώ λέω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα των δημιουργών και της ενασχόλησης με ΚΣ τύπου καταστάσεις είναι ότι αναγκαστικά μπλέξανε τα μπούτια τους μ' ένα μάτσο ανισόρροπους, πραγματικά για τα σίδερα ανθρώπους ή αλλιώς ... την adventure (να 'χαμε να λέγαμε) κοινότητα ... Αφού μας δώσανε λόγο, ας τα λουστούνε τώρα ...
Ξέρω ότι δε θα το πάρεις προσωπικά το ανισόρροπος. Πες μου αν θες που έχω καταλάβει λάθος αυτά που σκέφτεσαι
ΑΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΜΕΤΑΣΤΗΘΙ
- Castledoque
- Adventure Draic Kin
Μάλλον δεν εκφράστηκα καλά ή δεν αποτύπωσα με σαφήνεια τη σκέψη μου. 'Οχι το Broken Age για μένα ΔΕΝ μοιάζει με τα παλιά παιχνίδια της Lucasarts. Όσο κι αν έχω αδυναμία στη Sierra, αναμφίβολα η Lucasarts στις μέρες της ήταν πολύ μπροστά από την εποχή της και απεμπόλησε από τα παιχνίδια της πολλά προβληματικά στοιχεία στο gameplay. Παρ' όλα αυτά κάποια θεματάκια μοιραία παρέμειναν, αλλά ήταν απολύτως δικαιολογημένα για την εποχή και αφορούσαν μια μειοψηφία των γρίφων των παιχνιδιώνcrocark wrote: ΑΝ σύμφωνα με τα λεγόμενά σου παίζει να το κατάφερε να μοιάζει μ΄εκείνα, τότε μάλλον πέτυχε.
- mkllds
- Futuristic Fedora
Όλοι την προσωπική μας άποψη δεν λέμε; Εκτός κι αν πίσω από κάποιο nick βρίσκονται καμιά δεκαριά άτομα που απαντάνε εναλλάξ ή αν κάποιος πριν απαντήσει κάνει πρώτα στατιστική μελέτη (Ελεονόρα Μελέτη).Castledoque wrote: Μπορώ να απαντήσω μόνο προσωπικά για μένα έτσι;
Ξαναλέω ότι το παιχνίδι δεν το έχω παίξει. Δεν έχω δει ούτε gameplay video, μόνο το trailer της Act 1 νομίζω έχω δει. Όταν ανακοινώθηκε τι θα είναι, διάβασα την υπόθεση του, είδα και το trailer, διαπίστωσα ότι δεν με ενδιαφέρει και επειδή πειρατικά δεν κατεβάζω προτίμησα να μην το παίξω. Θέλω να καταλήξω ότι γι' όλα αυτά που γράφεις σε πιστεύω κι εσένα και τους υπόλοιπους. Δεν τα αμφισβητώ. Ούτε πάω να σας βγάλω τρελούς.
Αλλά αυτό που θέλω να πω είναι ότι φαντάστηκα τον εαυτό μου στην θέση σας. Εγώ, ας πούμε, αν το έπαιζα (ήμουν δεν ήμουν backer δεν έχει σημασία) σίγουρα θα είχα στο πίσω μέρος του κεφαλιού μου όλο αυτό το νταβαντούρι. Οπότε λογικά όποτε θα έπεφτα πάνω σε κάτι στραβό θα μονολογούσα "Μα καλά πήραν 3,5 εκατομμύρια $ και έκαναν αυτό..." ή "Μα είναι δυνατόν ο Tim με τέτοιο βιογραφικό να μην είδε τα στραβά του σεναρίου..." και όλο αυτό θα γιγαντωνόταν μέσα μου.
Και καταλήγω λέγοντας ότι αν ξυπνούσαμε ένα πρωί και βλέπαμε ανακοίνωση ότι η Double Fine έβγαλε το Broken Age χωρίς να το έχουμε πάρει χαμπάρι ίσως και η κριτική να ήταν του στυλ "Συμπαθητικό είναι, έχει βέβαια αρκετές αδυναμίες και προβλήματα αλλά τρώγεται. 2,5 με 3 στα 5 το παίρνει". Ίσως.
Τέλος πάντων εγώ μπήκα για να μιλήσω για τον Tex-αρο και το Tesla Effect και με παρασύρατε σ' αυτή την κουβέντα.
Υ.Γ. Προς mods. Μήπως γίνεται να αλλαχθεί το φόντο στα spoilers γιατί άσπρο με άσπρα γράμματα είναι ταλαιπωρία. Εκτός κι αν το κάνατε για διπλή προστασία.
-"Πάνω στην άμμο την καυτή, γράφαμε τ' όνομα μας".
-Θεοδωράκης.
-Σεφέρης.
-Και τραγουδάει ο Σεφέρης.
- Castledoque
- Adventure Draic Kin
Εννοούσα απλώς πως για το συγκεκριμένο θέμα δεν ξέρω τι ενόχλησε τους υπόλοιπους και σε ποιο βαθμό και τι όχι.mkllds wrote: Όλοι την προσωπική μας άποψη δεν λέμε; Εκτός κι αν πίσω από κάποιο nick βρίσκονται καμιά δεκαριά άτομα που απαντάνε εναλλάξ ή αν κάποιος πριν απαντήσει κάνει πρώτα στατιστική μελέτη (Ελεονόρα Μελέτη).
Ε καλά ντε... Δεν είπα πως είναι και του πεταματού. Το 2,5 το έχει χαλαρά. Προσωπικά θα του έβαζα μάλλον 3. Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός πως είναι τεράστια απογοήτευση. Το act 1 είχε το πακέτο: γραφικά, μουσική, ατμόσφαιρα. Μόνο στο θέμα διάρκειας και γρίφων έχανε. Το act 2 έφτιαξε τους γρίφους (αλλά τους πέταξε μέσα ατσούμπαλα λες και το έστησε πρωτάρης) και έκανε μαντάρα την ιστορία. Η απογοήτευσή μου έχει να κάνει όχι με το kickstarter και πόσο κόστισε, αλλά με το πόσο υποσχόμενο ήταν το πρώτο μέρος παρά την υπερβολική ευκολία του και πόσο με ξενέρωσε η συνέχεια. Σα να λέμε ξεκινάει Άμλετ (λέμε τώρα, ούτε κατά διάνοια) και στα μισά το γυρίζει σε Ξανθόπουλο.mkllds wrote: Και καταλήγω λέγοντας ότι αν ξυπνούσαμε ένα πρωί και βλέπαμε ανακοίνωση ότι η Double Fine έβγαλε το Broken Age χωρίς να το έχουμε πάρει χαμπάρι ίσως και η κριτική να ήταν του στυλ "Συμπαθητικό είναι, έχει βέβαια αρκετές αδυναμίες και προβλήματα αλλά τρώγεται. 2,5 με 3 στα 5 το παίρνει". Ίσως.
- crocark
- Adventure's Advocate
Τι να πω ρε φίλε ...
(για αλλού όμως, άλλη φορά κλπ. - συνεχίστε παρακαλώ)
ΑΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΜΕΤΑΣΤΗΘΙ
- mkllds
- Futuristic Fedora
Ανάποδα τα έβαλες. Όταν παλέψει ο Άμλετ με αρκούδα με μόνο όπλο ένα ξύλο τότε ίσως, ίσως λέω, να φτάσει το μεγαλείο του Ξανθόπουλου.Castledoque wrote: Σα να λέμε ξεκινάει Άμλετ (λέμε τώρα, ούτε κατά διάνοια) και στα μισά το γυρίζει σε Ξανθόπουλο.
Πέρα από την πλάκα τώρα. Διαβάζοντας τα σχόλια σας εδώ πέρα μου είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι σε άλλα φόρουμς μπορεί να ζήταγαν το κεφάλι του Tim. Οπότε γι' αυτό αναρωτήθηκα αν όντως είναι ένα μέτριο προς το κακό παιχνίδι ή απλά κάποια πράγματα μεγαλοποιήθηκαν λόγο των χρημάτων που πήρε αλλά και του ντόρου που έγινε γύρω από το παιχνίδι. Τέλος πάντων πολύ off-topic το πήγα και θα φάω ξύλο.
-Θεοδωράκης.
-Σεφέρης.
- tsampikos
- Master of Dimensions
- Castledoque
- Adventure Draic Kin
Καλά ρε τι μου θύμισες τώρα. Η απίστευτη καΐλα! Τα βλέπανε σοβαρά αυτά κάποτε;;;... Πλάκα πλάκα η σκηνή που παρέθεσες είναι πολύ πιο εύστοχη από ότι φαντάζεσαι...Όταν παλέψει ο Άμλετ με αρκούδα με μόνο όπλο ένα ξύλο τότε ίσως, ίσως λέω, να φτάσει το μεγαλείο του Ξανθόπουλου.
@tsampikos
Το παιχνίδι είναι πολύ παιδικο.Αν ισχύει το ρητό ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός στην περίπτωση του Broken Age δεν βρίσκει εφαρμογή η έστω βρίσκει εφαρμογή από την ανάποδη.
Φίλε αν δε σου άρεσε το ξεκίνημα, φοβάμαι να σκεφτώ πως θα σου φανεί, όταν σκάσουν μύτη οι "συναρπαστικές" (not) ανατροπές του act 2.
- tsampikos
- Master of Dimensions
1) Γενικά το παιχνίδι δεν είναι κακό
2) Περίμενα το Act 1 να είναι μικρότερο. Μια χαρά είναι
3) Γραφικά και voice acting καλά αλλά μέχρι εκεί. Τίποτα το ιδιαίτερο.
4) Ελάχιστες θέσεις save/ ανορθόδοξο σύστημα load
5) Kαι οι δύο ιστορίες ξεκινούν σπαστικά, αλλά στη συνέχεια ανεβάζουν ρυθμό.
6) Πολλοι λέγανε ότι οι γρίφοι του είναι αστείοι. Πράγματι έχει κάποιους σπαστικούς, αλλά υπάρχουν και έξυπνοι.
Ένα 3/5 το έχει, με ανοδική τάση.
- skywalker333
- Elite Member
www.gameover.gr/reviews/item/30820-broken-age
γενικά, το πόσα χαστούκια θέλω να ρίξω στην Double Fine δε περιγράφεται. Το πως κατάφεραν να πάρουν μια συμπαθητική αρχή και να την καταστρέψουν έτσι, απλά δεν μπορεί να το συλλαβει το μυαλό μου. Τεράστιο κρίμα κ για εμένα, μακραν η χειρότερη κ πιο πρόχειρη δουλειά του Schafer.
- Castledoque
- Adventure Draic Kin
- tsampikos
- Master of Dimensions
- mkllds
- Futuristic Fedora
Αφού οι μεγάλες Αμερικάνικες εταιρίες δεν ασχολούνται με τα adventures λογικό είναι να κυριαρχεί η Ευρώπη. Όταν τρέχεις μόνος σου θα βγεις πρώτος.tsampikos wrote: μιας και η κορυφή ανήκει στην Ευρώπη (Pendulo, King Arts, Daedalic)
-Θεοδωράκης.
-Σεφέρης.
- skywalker333
- Elite Member