Daedalic's (Casual?) Turn
- alkis21
- Banned
Κάθε φορά που κάποιος λέει ότι τα adventure games έχουν πεθάνει, κάπου στον κόσμο φεύγει από τη ζωή ένα μαϊμουδάκι.
Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.
- skywalker333
- Elite Member
alkis21 wrote: Παρεμπιπτόντως για άλλη μια φορά απογοητευτικό το Adventure Gamers. Το ζήτημα της "στροφής" της Daedalic είναι γιγαντιαίο και χρήζει βαθιάς ανάλυσης, κι αυτοί αναθέτουν το κομμάτι σε μια -καλή κοπελίτσα μεν, αλλά- Πι-Αρ-ού casual gamer που δεν έχει καν παίξει το Whispered World.
και απο comments κάτω, τίποτα. ένας έκραξε αλλα κανείς δε λέει κάτι άλλο.
Ξέρεις γιατί? Γιατι το comments section του AG ειναι σαν αστυνομοκρατούμενο κράτος. Τη στιγμή που θα εκφράσουν διαφωνία 2-3 άτομα, πέφτει επανω τους ο Jackal και θερίζει.
Μια φορά εξέφρασα τη διαφωνία μου για κάτι κ λίγα λεπτά μετά μου την έπεσε.
Το κάνουν συνέχεια κ πλέον ο κόσμος απλά δε γράφει κουβέντα πουθενά για να γλιτώσει το δράμα.
Για την Emily τώρα, όπως είπες. πολύ καλή κοπέλα αλλά ειναι PR person για τη μισή βιομηχανία. προφανώς κ δεν ειναι το καταλληλότερο άτομο για να γράψει. ειδικά όταν δεν έχει καν δει το προηγούμενο παιχνίδι. αλλά ίσως κ γιαυτο να μπηκε μιας κ έχει σχεδον δήλώσει ότι δεν τις αρέσαν τα προηγούμενα παιχνιδια της telltale που έχει δει.
- maladroid
- Templar Hunter
Ποιος μίλησε για βλακείες; 8/10 παιχνίδια που έχω στο backlog μου είναι -θεωρητικά- αξιόλογα (με βάση τα όσα έχω δει/διαβάσει/ακούσει). Δεν καταλαβαίνω το συλλογισμό σου. Αυτό που λέω εγώ είναι ότι υπάρχει υπερπροσφορά καλών παιχνιδιών πλέον και αν κάποιο διαρκεί όσο τρία ανταγωνιστικά του, τότε στο μυαλό πολλών παικτών πρέπει να αξίζει τρεις φορές όσο εκείνα για να το φτάσει ως το τέλος "θυσιάζοντας" χρόνο που θα επένδυε στα υπόλοιπα.Castledoque wrote: Ε τότε μην παραπονιόμαστε που τα adventure έχουν γίνει όπως γίνανε... Πάντως από το να παίζω 10 βλακείες που τις ξεχνάω μετά από 10 μέρες, θα προτιμούσα παιχνίδια με βάθος και διάρκεια που τα θυμάμαι για καιρό.
Όσο για τη διάρκεια προσωπικά δεν τη θεωρώ απαραίτητη για να μου εντυπωθεί ένα παιχνίδι. Τα Portal τα θυμάμαι σα να τα έπαιζα χθες και ήταν σύντομα παιχνίδια (ειδικά το πρώτο, τηλεγράφημα). Το ίδιο και το LOOM ή το Full Throttle. Βασικά τη διάρκεια τη θεωρώ αμιγώς θετική μόνο σε "επικά" RPGs τύπου Dragon Age που έχεις συνεχώς να κάνεις κάτι καινούργιο, να μιλάς με τους συντρόφους σου κτλ. Ή σε adventures-οδοιπορικά, που τα λέει κι ο Άλκης, όπως το Grim Fandango ή το Longest Journey. Σε πολλά παιχνίδια, όμως, η μεγάλη διάρκεια είναι τεχνητή και κουράζει (π.χ. τα Assassin's Creed από ένα σημείο κι έπειτα).
Το κείμενο του AG δεν το διάβασα ακόμα αλλά είναι αλήθεια ότι ο Jackal πολλές φορές συμπεριφέρεται σαν μαντρόσκυλο με το πρόσχημα ότι αναχαιτίζει το flaming ή προστατεύει τους συντάκτες του.
No good deed goes unpunished
- Castledoque
- Topic Author
- Adventure Draic Kin
Ποιας ανάλυσης; To adventuregamers δεν έχει κοντράρει ποτέ σοβαρά την άποψη ότι το μέλλον των adventure βρίσκεται στην απουσία gameplay. Οπότε για τη συγκεκριμένη στροφή η στάση του θα είναι θετική ή ουδέτερη.alkis21 wrote: Παρεμπιπτόντως για άλλη μια φορά απογοητευτικό το Adventure Gamers. Το ζήτημα της "στροφής" της Daedalic είναι γιγαντιαίο και χρήζει βαθιάς ανάλυσης, κι αυτοί αναθέτουν το κομμάτι σε μια -καλή κοπελίτσα μεν, αλλά- Πι-Αρ-ού casual gamer που δεν έχει καν παίξει το Whispered World.
Προσωπικά χαλιέμαι πολύ με αυτά τα πράγματα. Sorry παιδιά, αλλά η παρουσία κακών γρίφων σε πολλά παιχνίδια δε σημαίνει πως η λύση είναι η αφαίρεση του gameplay. Παίζω τώρα το Memento Mori 2 και μου έχουν πεταχτεί τα μάτια έξω. Είχα ξεχάσει πόσο δύσκολοι και απολαυστικοί μπορούν να είναι οι γρίφοι σε ένα adventure παιχνίδι με σοβαρή-σκοτεινή υπόθεση, μέχρι που ξεκίνησα ολότελα τυχαία να ασχολούμαι με το συγκεκριμένο. Αν δεν κάνει καμιά βλακεία με τη λύση του μυστηρίου στο τέλος, θα μιλάμε για απίστευτη old-school-ιά με την καλύτερη έννοια του όρου. Από άποψη γρίφων ώρες ώρες νιώθω πως παίζω κάτι παρόμοιο με Pandora Directive. Υποδειγματικά δύσκολοι γρίφοι με άψογη ενσωμάτωση στη σεναριακή ανέλιξη. Έβλεπα μερικούς από τους γρίφους και δεν το πίστευα που είχαν το θάρρος να τους βάλουν σε σύγχρονο παιχνίδι. Ωστόσο ήδη προβλέπω τις μ@*@&^#ς που θα πούνε οι περισσότεροι reviewers που θα ασχοληθούν με το παιχνίδι, άσε που πολύ αμφιβάλω πως θα το τελείωσουν, εκτός και αν το παίξουν με το walkthrough παραμάσχαλα και όλοι ξέρουμε πόσο διασκεδαστικό είναι αυτό...
Κι εγώ αυτό λέω. Κακώς, πολύ κακώς που συμβαίνει αυτό. Το ότι υπάρχουν μικρά και σύντομα παιχνίδια διαμάντια, δε σημαίνει πως ξαφνικά θα πάψουμε να γουστάρουμε τα παιχνίδια που ζητούν χρόνο και συγκέντρωση από τον παίκτη.maladroid wrote: Αυτό που λέω εγώ είναι ότι υπάρχει υπερπροσφορά καλών παιχνιδιών πλέον και αν κάποιο διαρκεί όσο τρία ανταγωνιστικά του, τότε στο μυαλό πολλών παίκτη πρέπει να αξίζει τρεις φορές όσο εκείνα για να το φτάσει ως το τέλος "θυσιάζοντας" χρόνο που θα επένδυε στα υπόλοιπα.
Άντε να δούμε πόσο θα αντέξουν κι αυτοί. Τελικά κοντεύω να πιστέψω πως καλά κάνει η Wadjeteye και κρατάει χαμηλά το κόστος στα παιχνίδια της και δεν βελτιώνει τα γραφικά τους, μην τυχόν και μπούνε κι αυτοί στον πειρασμό να νερώσουν το gameplay τους για τον πολύ κόσμο. Και όχι αυτό δεν το βρίσκω καθόλου ευχάριστο. Θέλω να δω κλασικά adventure πρώτης γραμμής με μοντέρνα γραφικά και δυνατούς παραδοσιακούς γρίφους, αλλά μάλλον για κάποιο λόγο ζητάω τρελά πράγματα.Skywalker333 wrote: αφού τα μεγάλα ονόματα πάνε προς άλλη κατεύθηνση Αλκη, ξαναγυρνάμε στην υποστήριξη των μικρών
Γεγονός, γεγονός!Skywalker333 wrote: Ξέρεις γιατί? Γιατι το comments section του AG ειναι σαν αστυνομοκρατούμενο κράτος. Τη στιγμή που θα εκφράσουν διαφωνία 2-3 άτομα, πέφτει επανω τους ο Jackal και θερίζει.
- Elessar
- Team
Όταν είχα το Baldur's Gate II έπαιζα περίπου 7 ώρες την ημέρα + κάθε βράδυ μπύρες (έκανα μαστερ εκείνη την περίοδο). Τώρα ο χρόνος προφανώς δεν φτάνει για κάτι τέτοιο. Οπότε περιμένω να πάει 9, να κοιμηθεί το μωρό, να κατανοήσει η γυναίκα (που κατανοεί) και μετά να κάτσω να παίξω κανένα δίωρο.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα θέλω πια όλα κάζουαλ. Όπως πολύ σωστά επισημαίνει ο Αντώνης τώρα έχουμε υπερπληθώρα τίτλων να παίξουμε, το backlog μας κάθε μέρα μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο. Προσωπικά πολλές φορές νιώθω "πνιγμένος" βλέποντας αυτά που "πρέπει" να παίξω.
Χίλιες φορές όμως ένα χορταστικότατο adventure παρά 5 καζουαλιές που θα ξεπετάξεις μέσα σε 4 ώρες.
Προβοκάτορας της αντβεντσουροαριστεράς
- alkis21
- Banned
Castledoque wrote: Ωστόσο ήδη προβλέπω τις μ@*@&^#ς που θα πούνε οι περισσότεροι reviewers που θα ασχοληθούν με το παιχνίδι, άσε που πολύ αμφιβάλω πως θα το τελείωσουν, εκτός και αν το παίξουν με το walkthrough παραμάσχαλα και όλοι ξέρουμε πόσο διασκεδαστικό είναι αυτό...
Έχεις μείνει πίσω, πλέον πολλοί reviewers δεν παίζουν καν με walkthrough. Παρακολουθούν τα Let's plays στο Youtube, κατά προτίμηση σε fast forward.
Κάθε φορά που κάποιος λέει ότι τα adventure games έχουν πεθάνει, κάπου στον κόσμο φεύγει από τη ζωή ένα μαϊμουδάκι.
- Castledoque
- Topic Author
- Adventure Draic Kin
Ωραίο και φαρμακερό το σχόλιο!alkis21 wrote: Έχεις μείνει πίσω, πλέον πολλοί reviewers δεν παίζουν καν με walkthrough. Παρακολουθούν τα Let's plays στο Youtube, κατά προτίμηση σε fast forward.
- WickedMan
- Tentacled Overlord
Πάρε χαφάκι, χαφάκι Ισπανό / Γάλλο πάρε για κόφτη / φουνταριστό Αργεντινό / γκολκίπερ πάντα Γερμανόοοοο / και καπετάν τον Τότι...
- Elessar
- Team
WickedMan wrote: ειλικρινά, πάντως, αυτή τη λογική του "let's play" ποτέ δεν την κατάλαβα.
Me neither. Και καλά αυτός που τα φτιάχνει, έχω δει και "χειρότερα", αυτός που τα βλέπει;
Αν είναι να φας 5 ώρες βλέποντας το, κάτσε και παίξτο βρε αδερφέ.
Προβοκάτορας της αντβεντσουροαριστεράς
- skywalker333
- Elite Member
Elessar wrote:
WickedMan wrote: ειλικρινά, πάντως, αυτή τη λογική του "let's play" ποτέ δεν την κατάλαβα.
Me neither. Και καλά αυτός που τα φτιάχνει, έχω δει και "χειρότερα", αυτός που τα βλέπει;
Αν είναι να φας 5 ώρες βλέποντας το, κάτσε και παίξτο βρε αδερφέ.
αν ειναι για λίγες ώρες μέσα απο streaming που κάνεις λίγο χαβαλέ με κόσμο, έχει τη πλάκα του. έκανα έτσι το The Dig κ περασαμε πολύ καλά. αλλά δεν ειναι κατι σοβαρό προφανώς.
Αν απλά παίζεις το παιχνίδι μόνος σου σα walkthrough video και αυτό ειναι οκ. Εγώ τα χρησιμοποιώ σε σειρές όταν βγαίνει το νέο παιχνίδι κ θέλω να θυμηθώ την ιστορία (πχ ξαναέπαιξα στα γρήγορα τα Broken Sword 1-2-3 αλλά το 4 μου είναι τοσο αποκρουστικό που το είδα με fast forward ) ή που το παιχνίδι μου κράσαρε/ειναι unplayable/εχει προβλήματα.
Αν ομως, ανεβάζεις lets play στο youtube που παίζεις όλο το παιχνίδι ενω μιλάς όλη την ώρα σαν commentary, πραγματικά θέλω να σπάσω την οθόνη!
προσωπικά αποφάσισα πως όταν παιζω ενα adventure, θα το γραφω κιολας αποδω κ πέρα, λογο της B' περίπτωσης. το αποφάσισα όταν έπαιζα τις προάλες τα runaway με παρεούλα και στο runaway 2 απλά δε μπορούσαμε να το κάνουμε να τρέξει σωστά με τίποτα σε τρια διαφορετικά μηχανήματα. όλα τα 3d videos σέρνονταν κ το 4ο chapter ήταν unplayable. οπότε είδαμε όλο το κομμάτι σε ένα άθλιο βίντεο κάποιο που μιλούσε κ μας εσπασε τα νεύρα κ μετά φορτώσαμε save απο το internet για το 5ο chapter κ μετα
για αυτούς τους λόγους, ειπα να κάνω σωστά videos γιατι ειναι πολλά τα παλια παιχνίδια που ειναι unplayable σημερα κ δεν μπορείς καν να τα δεις. και πολλά σημερινά θα γινουν unplayable σε κάποια χρονια.
χίλιες φορές λοιπόν ένα playthrough video που έχει κάποια χρησιμοτητα παρά ένα text walkthrough που υπάρχει απλά κ μονο για να "καταστρέψει" την εμπειρία του puzzle solving.
αλλά νομίζω πως έχουμε ξεφύγει παντελώς εκτός θέματος.
εξεπλάγην που και τα 7 (συγκλονιστικά τεράστιο νούμερο ) στο AG ήταν επικρητικά, δεν το περίμενα, ειδικά μετά απο τη χαρά πολύ κόσμου στο ιδιο πρόβλημα με το Dreamfall Chapters.
από την άλλη, 7 comments μονο στο "μεγαλύτερο" adventure site... weird πράγματα.
- Fallen Angel
- Homo Adventurous
Παραμένω απλώς θεατής της συζήτησης (δεν είμαι σε mood για καφρίλες ώστε να σας αρχίσω πάλι, επιφυλάσσομαι γι' αργότερα) και θέλω απλώς μια διευκρίνιση: αυτό το "casual gamer" από πού το συμπέρανες; Και φυσικά, πώς το ορίζεις; Ευχαριστώ.alkis21 wrote: [...]σε μια -καλή κοπελίτσα μεν, αλλά- Πι-Αρ-ού casual gamer που δεν έχει καν παίξει το Whispered World.
Nothing happens unless first a dream...
- tsampikos
- Master of Dimensions
- alkis21
- Banned
Αν και δεν είναι ούτε πολύ σωστό, ούτε on topic, δεν θέλω να νομίσεις ότι αποφεύγω να απαντήσω, ιδού λοιπόν: Το προφίλ της γυναίκας αυτής με βάση τα reviews και τα άρθρα που έχει γράψει, και είναι πολλά αυτά, μου δείχνει την εικόνα ενός ανθρώπου που δεν καταννοεί και δεν ενδιαφέρεται για τα mechanics που ορίζουν ένα adventure game. Αντιμετωπίζει το είδος ανάλαφρα και επιδερμικά, κρίνοντας σχεδόν αποκλειστικά τα γραφικά, τον ήχο και την ιστορία, σαν κριτικός κινηματογράφου και όχι σαν adventure gamer. Δεν ασχολείται με το gameplay πέραν του βαθμού που επηρεάζεται από το πόσο άνετο έιναι το user interface, και όταν καταδέχεται να μιλήσει για τους γρίφους, τους οποίους θεωρεί κάτι σαν αναγκαίο κακό, το κάνει ζαρώνοντας τη μυτούλα και δείχνοντάς τους με το μικρό δαχτυλάκι, σαν κυρία της καλής κοινωνίας που υποχρεώθηκε να υποδείξει σε περαστικό που βρίσκεται η κοντινότερη στάση του τρόλει.Fallen_Angel wrote: αυτό το "casual gamer" από πού το συμπέρανες; Και φυσικά, πώς το ορίζεις; Ευχαριστώ.
Συμπερασματικά, ίσως ο όρος casual gamer που χρησιμοποίησα για να την περιγράψω να μην είναι απόλυτα σωστός, όμως σίγουρα δεν θα την χαρακτήριζα ποτέ adventure gamer. Διότι εγώ κι εκείνη αγαπάμε άλλο είδος.
- Castledoque
- Topic Author
- Adventure Draic Kin
Αν και φοβερά διασκεδαστικό, εμπνευσμένο και εν μέρει εύστοχο το σχόλιο (ακόμα γελάω), δεν είμαι σίγουρος πως συμφωνώ. Χωρίς να έχω εντρυφήσει και ιδιαίτερα στα γραπτά της, μου δίνει την εντύπωση πως είναι μια από τους περισσότερο αξιοπρεπείς κριτικούς στο AG, που δεν τρελαίνεται από ενθουσιασμό και μόνο στο άκουσμα της λέξης ανανέωση και μοντέρνο. Μπορεί οι γρίφοι να μην προεξάρχουν στις κριτικές της, αλλά πάντα αναφέρεται σε αυτούς και το βαθμό δυσκολίας τους και το θεωρεί ελάττωμα όταν είναι υπερβολικά εύκολοι. Γενικά μάλλον δε συμφωνώ ως προς την τελική αποτίμησή της στο κάθε παιχνίδι, όπου όντως δείχνει να τοποθετεί υπερβολικά μεγάλη έμφαση στο στόρι και την ατμόσφαιρα σε βάρος του gameplay, αλλά τα λίγα κείμενά της που έχω διαβάσει μου δίνουν την αίσθηση πως είναι μετρημένα, καλογραμμένα και αρκετά κατατοπιστικά. Βέβαια ούτε έχω ψάξει ιδιαίτερα το θέμα ούτε έχω διαβάσει όλα τα κείμενά της, οπότε μπορεί και να είμαι λάθος.alkis21 wrote: Το προφίλ της γυναίκας αυτής με βάση τα reviews και τα άρθρα που έχει γράψει, και είναι πολλά αυτά, μου δείχνει την εικόνα ενός ανθρώπου που δεν καταννοεί και δεν ενδιαφέρεται για τα mechanics που ορίζουν ένα adventure game. Αντιμετωπίζει το είδος ανάλαφρα και επιδερμικά... καταδέχεται να μιλήσει για τους γρίφους, τους οποίους θεωρεί κάτι σαν αναγκαίο κακό, το κάνει ζαρώνοντας τη μυτούλα και δείχνοντάς τους με το μικρό δαχτυλάκι, σαν κυρία της καλής κοινωνίας που υποχρεώθηκε να υποδείξει σε περαστικό που βρίσκεται η κοντινότερη στάση του τρόλει.
- alkis21
- Banned