Απ'όλα έχει ο μπαξές/Ό,τι να'ναι θρεντ
- mkllds
- Futuristic Fedora
Τι έκαναν και πρέπει να βάλουν μυαλό; Πραγματικά δεν κατάλαβα.Fallen_Angel wrote: Να δούμε αν θα βάλουν μυαλό...
Strike 1 -> Aaron Conners και Chris Jones
-"Πάνω στην άμμο την καυτή, γράφαμε τ' όνομα μας".
-Θεοδωράκης.
-Σεφέρης.
-Και τραγουδάει ο Σεφέρης.
Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.
- Fallen Angel
- Homo Adventurous
Τι εννοούσα:
Γενικά, οι παλαιο-adventurers τείνουν να ενθουσιάζονται όταν ηχηρά ονόματα του adventuro-παρελθόντος κάνουν comeback ανακοινώνοντας κάποιο νέο adventure στο οποίο δουλεύουν.
Θυμάμαι χαρακτηριστικά το hype, τον ενθουσιασμό (και τις κραυγές ευτυχίας του Elessar για παράδειγμα) όταν είχε ανακοινωθεί το "3 Cards to Midnight". Αλλά μόνο adventure δεν ήταν τελικά (κατά κοινή ομολογία). Οπότε... strike 1.
Τώρα με τον Schafer, επίσης υπήρξε μεγάλο hype κι ενθουσιασμός και πολλοί περίμεναν το νέο διαμάντι των adventures (βάσει του προγενέστερου έργου του δημιουργού). Αλλά μάλλον δεν ικανοποιήθηκε ο ευσεβής πόθος τους/μας καθώς οι πρώτες εντυπώσεις δε μαρτυρούν gaming-οργασμούς.
Και με όλο το θάρρος / θράσσος, αλλά και η Jane Jensen δε δημιούργησε ακόμη κάτι τόσο υπέροχο όσο τα GK. Ίσως τα κατάφερε τώρα με το Moebius, οπότε δεν προτρέχω. Αναμένουμε...
Nothing happens unless first a dream...
- mkllds
- Futuristic Fedora
Για την Jensen δυστυχώς δεν έχω δει κάποιο καινούριο παιχνίδι της στα επίπεδα του GK 1 και 2. Αν και το περιμένω με ανυπομονησία το Moebius. Και αυτό γιατί θα είναι αστυνομικό/μυστηρίου και επειδή βαρέθηκα τα ψυχολογικά και τα παραμύθια. Ίσως και γι' αυτό πέρασα τόσο καλά με το Cognition.
Ο Schafer πάντως νομίζω ότι έπεσε στην παγίδα που είναι: "Ότι τώρα με τόσα λεφτά και χωρίς τις εταιρίες να με στριμώχνουν θα φτιάξω ένα παιχνίδι καταπληκτικό" με αποτέλεσμα να εκτοξευθούν οι απαιτήσεις στον ουρανό.
-Θεοδωράκης.
-Σεφέρης.
- tsampikos
- Master of Dimensions
- WickedMan
- Tentacled Overlord
Υποπτεύομαι ότι αυτό πηγάζει σε μεγάλο βαθμό από τους backers, στο στυλ "Δε σου έδωσα τα λεφτά μου από πριν επειδή λες ότι θα φτιάξεις ένα ωραίο adventure, αλλά επειδή ΕΙΣΑΙ Η JENSEN (π.χ.) και λες ότι θα φτιάξεις ένα ωραίο adventure. Άρα (συμπεραίνει μόνος του ο backer) περιμένω κάτι τουλάχιστον εφάμιλλο με τα καλύτερά σου."
Σε κάθε περίπτωση αυτοί οι άνθρωποι δεν είπαν ΠΟΤΕ (απ όσο ξέρω) ότι τα παιχνίδια που θα φτιάξουν θα είναι καλύτερα ή στο ίδιο επίπεδο με τα GK, τα παλιά Tex, το Grim Fandango κλπ. Αποκλείεται να είναι; Όχι δεν αποκλείεται, αλλά δεν πρέπει να είναι απαίτηση/αυτοσκοπός.
Πάρε χαφάκι, χαφάκι Ισπανό / Γάλλο πάρε για κόφτη / φουνταριστό Αργεντινό / γκολκίπερ πάντα Γερμανόοοοο / και καπετάν τον Τότι...
- maladroid
- Templar Hunter
Τώρα όσον αφορά το Broken Age, προσωπικά δεν ανέβηκαν οι απαιτήσεις μου λόγω budget αλλά λόγω Schafer και μόνο. Δηλαδή και μισό εκατομμύριο να μάζευε, πέρα από το τεχνικό κομμάτι όπου θα περίμενα κάτι σε αυτό το στυλ, οι προσδοκίες μου από πλευράς περιεχομένου δεν θα άλλαζαν. Κι αυτό είναι που με απογοήτευσε εν μέρει στο Broken Age, ότι σε τομείς ανεξάρτητους από το budget αλλά απολύτως σχετικούς με το ταλέντο του Tim (π.χ. χιούμορ, γρίφοι) το παιχνίδι δεν πιάνει ταβάνι. Υπάρχει, φυσικά, η προοπτική της Act 2 που μπορεί να ανατρέψει άρδην το σκηνικό.
No good deed goes unpunished
- crocark
- Adventure's Advocate
Ε;maladroid wrote: Ρε παιδιά εννοείται ότι ο καθένας από αυτούς τους δημιουργούς θα ήθελε να έφτιαχνε το επόμενο αριστούργημά του/της και επίσης πιστεύει ότι μπορεί, αλλιώς δεν θ'ασχολούνταν καν νομίζω
Αν είσαι ανοιχτός σε ερωτήσεις έχω ακόμη μια παντελώς προσωπικής φύσεως σε σχέση με το ΚΣ, άσχετη με το είδος όμως.
ΑΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΜΕΤΑΣΤΗΘΙ
- Constantine_R
- Voodoo Priest
mkllds wrote: Σε αντίθεση με το Broken Age μάλλον ξέρουμε τι περιμένουμε και κανένας δεν πιστεύει ότι θα είναι το παιχνίδι του αιώνα, ούτε και οι δημιουργοί του έχουν κάνει τέτοιες δηλώσεις.
Ρε παιδιά συγνώμη αλλά ο Tim δεν έλεγε στην καμπάνια του "φέρτε μου τα λεφτά σας να φτιάξω το adventure που πάντα ονειρευόμουν, που θα θυμίζει τις παλιές εποχές κτλ κτλ". Σοβαρά, κάτι τέτοια δεν έλεγε ή και εγώ έχω πέσει θύμα του hype;
Γιατί το ότι το παιχνίδι είναι μέτριο (όπως λέτε) δεν με εκπλήσει. Η ανώριμη όμως στάση του Tim μου σπάει τα καρύδια!! Τουλάχιστον ας του αναγνωρίζουμε ότι θα δούμε παιχνίδια (καλά, κακά, θα δείξει) που διαφορετικά δεν θα βλέπαμε.
@Fallen
Τα 3 cards to... δεν τα έχω παίξει γιατί ήξερα ότι δεν είναι adventures. Τώρα όπως είπε και ο Wicked μου αρκεί που θα βγει καινούργιο Tex. Δεν ζητάω πολλά γιατί ξέρω ότι έφτιαξαν κάτι που δεν παρεκλίνει της σειράς. Δεν πειράζει αν δεν θα είναι το καλύτερο. Το μόνο που φοβάμαι και για αυτό φταίει ο Μάνος που το ανέφερε στο άρθρο του στο Ragequit, είναι η διάρκεια (γιατί το είπες ρε Μάνο; ) αν αι εκεί νομίζω ότι δεν θα απογοητευτούμε. Ας είναι όση του Oversser.
“You know, the very powerful and the very stupid have one thing in common. They don’t alter their views to fit the facts. They alter the facts to fit their views.”
- maladroid
- Templar Hunter
Ακούω.
@Constantine_R
Δεν είπε ποτέ ο Tim ότι ονειρευόταν μια ζωή να φτιάξει το συγκεκριμένο παιχνίδι γιατί κατά τη διάρκεια της καμπάνιας δεν ήξερε καν τι παιχνίδι θα φτιάξει, μόνο ότι θα είναι adventure. Αυτό που είπε είναι ότι ανέκαθεν του άρεσε να φτιάχνει adventures και πολύ θα ήθελε να φτιάξει ακόμα ένα με τη βοήθεια του κόσμου μπλα-μπλα.
Τώρα, για το χαρακτηρισμό "μέτριο", όπως το δει κανείς αλλά γενικά είναι άδικος, πιστεύω.
Με βάση τις δυνατότητες του Tim θεωρώ ότι το παιχνίδι είναι καλό (π.χ. το Full Throttle πιστεύω ότι είναι "πολύ καλό", το Psychonauts "εξαιρετικό" και το Grim Fandango "άριστο", στην ίδια κλίμακα). Με βάση το μέσο όρο των παιχνιδιών που κυκλοφορούν εκεί έξω είναι πάρα πολύ καλό (γιατί εδώ υπεισέρχεται και η παράμετρος των production values όπου το Broken Age δεν πιάνεται). Γενικά οι μοναδικοί που πιστεύω ότι θα απογοητευτούν ελαφρώς από το Broken Age είναι όσοι ανήκουν στο (όχι και τόσο)μυστικό cult λατρείας του Tim Schafer και κάθε Halloween ντύνονται Manny Calavera ή Milkman. Οι υπόλοιποι θα περάσουν τουλάχιστον καλά (εκτός αν αντιπαθούν σφόδρα το περίεργο εικαστικό).
Γενικά δεν πιστεύω ότι υπήρχε κάποιου είδους έπαρση στις δηλώσεις του Schafer γύρω από το παιχνίδι. Ενθουσιασμός ναι, πίστη στις δυνατότητες της ομάδας και του ίδιου και ικανοποίηση για το αποτέλεσμα σίγουρα. Αλλά τα υπόλοιπα (hype) προέκυψαν από το αψεγάδιαστο track record του και το τσουνάμι λατρείας των fans (βάζω και τον εαυτό μου) παρά μέσα από την εταιρεία.
- mkllds
- Futuristic Fedora
"Σε αντίθεση με το Broken Age μάλλον ξέρουμε τι περιμένουμε και κανένας δεν πιστεύει ότι θα είναι το παιχνίδι του αιώνα, ούτε και οι δημιουργοί του έχουν κάνει τέτοιες δηλώσεις."
και εννοώ τους δημιουργούς του Tesla Effect και ότι ξέρουμε τι να περιμένουμε με τα καλά τους και τα κακά τους και όχι τον Tim.
Επίσης εγώ έγραψα ότι μου φτάνει και μόνο που θα βγει το νέο Tex και όχι ο Wicked. (Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι)
Βρε μπας και ήσουν πιωμένος όταν τα διάβαζες.
Ή αυτό ήταν ή εγώ δεν τα έγραψα καλά.
-Θεοδωράκης.
-Σεφέρης.
- WickedMan
- Tentacled Overlord
Ούτε καν. Προφανώς και θα ήθελαν να φτιάξουν ένα αριστούργημα, αλλά είτε πιστεύουν ότι μπορούν είτε όχι, αυτό βρίσκεται στην άκρη του μυαλού τους (στην καλύτερη), δεν είναι ο βασικός τους στόχος, ούτε ο λόγος για τον οποίον φτιάχνουν παιχνίδια. Οι βασικοί τους στόχοι είναι 1) να φτιάξουν ένα καλό adventure και 2) να πληρωθούν όσο γίνεται καλύτερα από αυτό (με όποια σειρά θέλετε τα βάζετε).maladroid wrote: Ρε παιδιά εννοείται ότι ο καθένας από αυτούς τους δημιουργούς θα ήθελε να έφτιαχνε το επόμενο αριστούργημά του/της και επίσης πιστεύει ότι μπορεί, αλλιώς δεν θ'ασχολούνταν καν νομίζω.
Και ο καταναλωτής από την άλλη αυτό που θέλει είναι να παίζει καλά παιχνίδια. Και ναι, όταν ένα στα 10, στα 100, στα 1000 τέτοια παιχνίδια βγει και αριστούργημα, τόσο το καλύτερο και για τον καταναλωτή και για τον δημιουργό του.
Εάν στο μυαλό κάποιου ο οποίος είναι backer τα παραπάνω δεν ήταν ξεκάθαρα εξαρχής και νόμιζε ότι όταν έδινε τα λεφτά του προαγόραζε ένα hall of fame παιχνίδι, δεν του φταίει κανείς. Την επόμενη φορά ας είναι πιο προσεκτικός και αν κάνει το λάθος (κατά τη γνώμη μου πάντα) να δώσει προκαταβολικά λεφτά σε κάποιον, ας είναι σίγουρος ότι καταλαβαίνει πως αυτό που θέλει ο ίδιος δεν συμπίπτει απαραίτητα με αυτό που θέλει ο δημιουργός.
Πάρε χαφάκι, χαφάκι Ισπανό / Γάλλο πάρε για κόφτη / φουνταριστό Αργεντινό / γκολκίπερ πάντα Γερμανόοοοο / και καπετάν τον Τότι...
- crocark
- Adventure's Advocate
Αυτό εννοούσα με το "E;" και τώρα θα παίξω με αυτό που γράφεις σε μια προσπάθεια να είμαι ρεαλιστής και δίκαιος:WickedMan wrote: Ούτε καν. Προφανώς και θα ήθελαν να φτιάξουν ένα αριστούργημα, αλλά είτε πιστεύουν ότι μπορούν είτε όχι, αυτό βρίσκεται στην άκρη του μυαλού τους (στην καλύτερη), δεν είναι ο βασικός τους στόχος, ούτε ο λόγος για τον οποίον φτιάχνουν παιχνίδια. Οι βασικοί τους στόχοι είναι 1) να φτιάξουν ένα καλό adventure και 2) να πληρωθούν όσο γίνεται καλύτερα από αυτό (με όποια σειρά θέλετε τα βάζετε).
αυτό βρίσκεται στην άκρη του μυαλού τους (στην καλύτερη)
Ο βασικός τους στόχος είναι να τα κονομήσουν
Γιατί αν δεν είναι θα πρέπει να είναι οι μοναδικοί στον κόσμο και θα ήθελα να τους γνωρίσω. Πάντα μ' άρεσε να γνωρίζω εξωτικά πράγματα, σπάνια απειλούμενα με εξαφάνιση είδη κλπ.
να φτιάξουν ένα καλό adventure
ε, ναι ... και αυτό ίσως ... μάλλον ...
ΥΓ.
Το σχόλιό μου είναι off για να θυμίσω ότι επειδή αγαπήσαμε κάποια πράγματα, φάσεις, ανθρώπους κλπ. δεν πρέπει να παρασυρόμαστε και να ξεχνάμε ότι οι άνθρωποι είναι βασικά επιχειρηματίες (καλοί ή κακοί είναι άσχετο ...), δεν το κάνουν για καμιά τέχνη πάντως και για καμιά νοσταλγία. Οι λόγοι είναι πεζοί όπως πάντα. Όσον αφορά το παιχνίδι, παρόλο που ανήκω σε αυτούς που θεωρούν το εικαστικό τους άσχημο, αν μας κάνουν τη χάρη να το κυκλοφορήσουν κάποτε πιο παραδοσιακά, θα το αγοράσω ευχαρίστως. Κι αν τελειώνει και γρήγορα όπως λες, γιατί να μην το παίξω και εξίσου ευχάριστα.
ΑΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΜΕΤΑΣΤΗΘΙ
- Constantine_R
- Voodoo Priest
Αν και δεν συμφωνώ 100% ή με το ύφος αν θες, έχεις δίκιο για αυτό και εγώ τα τελευταία χρόνια έχω αναθεωρήσει και έχω γίνει καταναλωτής (για τα παιχνίδια μιλάω πάντα) που κοιτάει πως θα ξοδέψει λιγότερα...crocark wrote: Ο βασικός τους στόχος είναι να τα κονομήσουν
“You know, the very powerful and the very stupid have one thing in common. They don’t alter their views to fit the facts. They alter the facts to fit their views.”
- maladroid
- Templar Hunter
Τώρα άμα μερικοί (π.χ. Wicked) μου χρεώνετε τόσο αφελή ιδεαλισμό που να πιστεύω ότι ο Tim θα πετάξει το παιχνίδι του στα σκουπίδια μια μέρα πριν ντεμπουτάρει αν διαπιστώσει ότι δεν είναι αντίστοιχο του Grim Fandango τότε μάλλον με έχετε παρεξηγήσει ελαφρώς. Αλλά δεν πιστεύω ότι κάνουνε ό,τι κάνουνε ΜΟΝΟ επειδή πουλάει αλλά κι επειδή το γουστάρουνε και είναι καλοί σε αυτό. Και ειδικά ο Schafer, μια που τον πιάσαμε, έχει μια μακιρά προϊστορία από τίτλους που πιάνουν 85+ στις κριτικές και πουλάνε οριακά το budget τους (ή και παρακάτω), ωστόσο εξακολουθεί και δοκιμάζει συνεχώς καινούργια πράγματα και με το δικό του στυλ. Τυχαίο που δεν έχει ούτε ένα sequel στο ενεργητικό του (το DOTT δεν πιάνεται γιατί το original δεν ήταν δική του δημιουργία); Εγώ αυτό το σέβομαι κι επειδή τυχαίνει να αγαπώ και το στυλ του, είμαι δηλωμένος fan.
- crocark
- Adventure's Advocate
Δεκτό, θεμιτό και δικαίωμά σου Θεωρώ πάντως ότι το ύφος μου δεν προσβάλει. Και το να τα κονομήσεις είναι επίσης θεμιτό. Θεμιτότατο. Αυτό ξέρουν να κάνουν, το κάνουν σαν επάγγελμα κι όχι για χόμπι και τις επιτυχίες του παρελθόντος τις εξαργυρώνουν και πάλι πάρα πολύ καλά κάνουν. Απλά μ' αρέσει να λέγεται και να μην το καπακώνουν η προσωπική νοσταλγία με τις επιθυμίες κλπ.
Το αντίστοιχο θα ήταν εγώ επειδή κάποτε προσέφερα μια υπηρεσία - αριστούργημα να λέω ότι έχω ως στόχο να επαναλάβω εκείνο το μεγαλείο. Όχι. Δε δουλεύω γι' αυτό, δουλεύω για να ζήσω και (ίσως) να κάνω τη ζωή μου καλύτερη, πιο άνετη, ό,τι ονειρεύεται ο καθένας. Καλά. Κατ' εξαίρεση δεν ισχύει σε κάποιες φάσεις - άμα μιλάμε για τρελούς, αλλά μιλάω για τον κανόνα. Σκέψου τώρα εσύ επειδή ένας μαθητής σου μπήκε αύριο πρώτος επιτυχών σε όλες τις σχολές - <<ο πρώτος των πρώτων>> - να παραιτηθείς από τα λεφτά και να το κάνεις για τη φουκαριάρα τη δόξα. Το κάνεις; Όχι. Είναι μεμπτό; Όχι βέβαια. Είναι κακό να λέγεται; Με τίποτα για μένα. Άλλο αν γουστάρεις παράλληλα, που μαγκιά σου.
Μαλ, πιαστήκαμε από μια λέξη, προφανώς λόγω και της εδώ προιστορίας σε συζητήσεις για το πόσα πήρανε κι αν καλώς τα πήρανε και κυρίως (κατά τη γνώμη μου) για το :
- ΟΚ, πήρανε τόσα μύρια. Τι δηλαδή; Θα φτιάξουν τόσο καλό παιχνίδι;
- Έχεις υπόψη σου πόσα χρειάζονται για μια πραγματικά μεγάλη παραγωγή;
- Εγώ ξέρω, ότι με λιγότερα ή καλύτερα με λίγα λεφτά είναι τα καλύτερα παιχνίδια που έχω παίξει.
- Ναι, αλλά τώρα έχοντας λύσει το πρόβλημα στην αρχή θα είναι απερίσπαστος να ξεδιπλωθεί πάλι, όπως παλιά κλπ.
ή αλλιώς: το "χάιπ" (σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής) είναι ένα καραγκιοζιλίκι που έρχεται παρέα με λίγη νιρβάνα κι επειδή δεν το πάω μια (αλλιώς γκρινιάρης ...) τρελαίνομαι να το γκρεμίζω στο βαθμό που τα καταφέρνω.
Πολλά για κάτι άνευ σημασίας. Μπαρούφες, αλλά σ' αυτό το νήμα παίζω εντός έδρας και καταλαβαίνεις ... Τέλος πάντων. Άμα το παίξετε, πείτε. Κι άμα κυκλοφορήσει σε κουτί χωρίς στημ κωδικούς και τέτοια, γράψ' τε το κάπου με μεγάλα γράμματα ένεκα επιτηδευμένης μυωπίας. Όβερ.
ΑΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΜΕΤΑΣΤΗΘΙ