Τηλεοπτικές σειρές
- WickedMan
- Tentacled Overlord
Αν θέλεις μια εξήγηση, ένα σημείο που ο κόσμος του Martin υπερτερεί αυτού του Tolkien και έλκει περισσότερο τον θεατή. Δεν υπάρχει καλό και κακό. Ο Martin απέφυγε να πέσει σε αυτήν την πολύ συνηθισμένη παγίδα, "ο καλός και ο κακός μάγος", "ο καλός ιππότης και το σκοτεινό/μοχθηρό πνεύμα" κλπ, κλπ. Απίστευτα μονότονο και χιλιοπαιγμένο.
Ο κόσμος του Martin υιοθετεί αυτό που ισχύει και στην πραγματική ζωή. Ότι δηλαδή, άσπρο και μαύρο δεν υπάρχουν ή αν υπάρχουν σπάνια συναντιώνται. Αυτά που υπάρχουν 100% είναι οι 100άδες αποχρώσεις του γκρίζου και αυτό είναι το πρώτο πράγμα που καταλαβαίνει κανείς παρακολουθώντας το GoT. Οπότε ναι, σ αυτό το σημείο το GoT υπερτερεί σαφέστατα του LotR και προσωπικά με ελκύει πολύ περισσότερο να ακολουθήσω την ιστορία του.
Από κει και πέρα για θέματα ποιότητας παραγωγής κλπ, νομίζω ότι είναι λογικό να υπερτερεί το LotR. Μιλάμε για ταινίες (και όχι τηλεοπτικό σήριαλ) με τεράστια budget, πολύ καλούς ηθοποιούς και εξαιρετική σκηνοθεσία. Δεν το συζητάμε...
Πάρε χαφάκι, χαφάκι Ισπανό / Γάλλο πάρε για κόφτη / φουνταριστό Αργεντινό / γκολκίπερ πάντα Γερμανόοοοο / και καπετάν τον Τότι...
Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.
- Mortal
- Adventure's Advocate
Όσο για το καλό/κακό ναι όντως ανήκει στις παγίδες της συγγραφής ιστορίας αν από ατυχία σου αποφασίσεις να δεις κάτι γραμμένο από κάποιον θρησκόληπτο. Ενώ αν πας σε ιστορίες γραμμένες από ατομα που έχουν απορρίψει τέτοιες βαρετές ιδέες [όπως πχ ο JMS του Babylon 5 και του Jeremiah από αυτούς που θυμάμαι άμεσα το ξεπέρασε το πρόβλημα και έγραφε κάτι που τα συνδιάζει όλα δίχως να προσβάλει την νοημοσύνη του θεατή] τότε θα δεις πως υπάρχουν όλες οι αποχρώσεις και συμπεριλαμβάνουν και το λευκό αλλά και το μαύρο ανάλογα με την κατάσταση και την ψυχική διάθεση των χαρακτήρων.
Μέσα από στράτα απόμονη και απόσκια
με αγγέλους του Άδη μόνο στοιχειωμένη
που κει θεά μ' όνομα νύχτα βασιλεύει
κάτω, στα μέρη αυτά έχω φτάσει, τώρα...
- Constantine_R
- Voodoo Priest
Θεωρώ ότι πέραν από το ότι και στα δυο βιβλία (ταινίες) οι ήρωες κρατάνε σπαθιά, δεν έχει νόημα καν να μπούμε στη διαδικασία να τα συγκρίνουμε.
Κατ' αρχήν, ότι πω για το GoT θα βασιστεί πάνω σε αυτά που έχω δει από τον πρώτο κύκλο της σειράς. Δεν έχω διαβάσει τα βιβλία και τον δεύτερο κύκλο ελπίζω να κάτσω το καλοκαιράκι με ησυχία και να τον δω. Οπότε διορθώστε με αν πω μπαρούφα.
Βρε Wicked σε ποια παγίδα να πέσει ο Tolkien; Μιλάμε για έναν καθηγητή που ήταν ερασιτέχνης συγγραφέας και είχε το ψώνιο (δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω αλλιώς) να γράψει (από το 1930 περίπου) κάτι που θα θύμιζε το Beowulf, έπος των Σαξώνων και ένα από τα ελάχιστα διασοθέντα τεκμήρια της κουλτούρας τους. Το LotR έγινε η βάση της σύγχρονης λογοτεχνίας του φανταστικού. Είναι σαν να λες ότι δεν σου αρέσει το Monkey Island γιατί έχεις παίξει πολλά χιουμοριστικά adventures... Και μιας και το ανέφερες και το LotR σηκώνει μεγάλη ανάλυση σε πολλά επίπεδα αλλά δεν είναι της παρούσης.Αν θέλεις μια εξήγηση, ένα σημείο που ο κόσμος του Martin υπερτερεί αυτού του Tolkien και έλκει περισσότερο τον θεατή. Δεν υπάρχει καλό και κακό. Ο Martin απέφυγε να πέσει σε αυτήν την πολύ συνηθισμένη παγίδα, "ο καλός και ο κακός μάγος", "ο καλός ιππότης και το σκοτεινό/μοχθηρό πνεύμα" κλπ, κλπ. Απίστευτα μονότονο και χιλιοπαιγμένο.
Αν και δεν το έχω διαβάσει (όπως είπα) δεν μου είναι δύκολο να πειστώ ότι ο Martin είναι καλύτερος συγγραφέας από τον Tolkien. Θα χρησιμοποιούσα όμως -νομίζω- έναν πιο ακριβή χαρακτηρισμό: είναι πιο "επαγγελματίας". Ξέρει να "χειραγωγεί" τον αναγνώστη (και πάλι κρίνω από τη σειρά, οπότε και διαπιστώνω από το γενικό σενάριο) κάτι που το θεωρώ τρομερό ταλέντο και το λέω με μεγάλο σεβασμό.
Γενικά συμφωνώ με αυτά που έγραψε Mortal για το GoT και δεν έχω να προσθέσω κάτι. Για το LotR όμως δυο επισημάνσεις:
για τον Aragorn αυτά που γράφεις ισχύουν μόνο στις ταινίες, στα βιβλία από την πρώτη στιγμή το διατυμπανίζει ότι ήρθε ο γιος του "γαμ...." και θα κόψει κωλ... Ο Jackson θεώρησε να το αλλάξει (και καλά έκανε) γιατί θα φαινόταν πολύ ξενέρωτος ως χαρακτήρας. Ο "ερασιτεχνισμός" του Tolkien που λέγαμε...Mortal wrote: Aragorn [εκείνος που αμφισβητεί τον εαυτό γιατί ξέρει την ευθύνη του να διοικείς και δεν νομίζει πως θα αντεπεξέλθει], Gandalf [ο πολιτικός που ξέρει να διαχειρίζεται μια κατάσταση και να χειραγωγεί έμεσα τους πάντες προς το σκοπό του.
Όσο για τον Gandalf περισσότερο είναι ένας ακαδημαϊκός άνθρωπος παρά πολιτικός.
Edit: Κάτι πάρα πολύ σημαντικό που ξέχασα. Μιλάμε επίσης για δυο έργα όπου το ένα εκδόθηκε το '50 και το άλλο το '00. Στα πλαίσια δηλαδή κοινωνιών που έχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους.
“You know, the very powerful and the very stupid have one thing in common. They don’t alter their views to fit the facts. They alter the facts to fit their views.”
- Mortal
- Adventure's Advocate
Για το GoT που μου αρέσει πολύ δεν μπορώ να μην καυτηριάσω το γεγονός του lite erotica [το ίδιο έχουν κάνει και στο The Borgias]. Θα το προτιμήσω 1000 φορές να το δω σε ένα πικάντικο ecchi και μάλιστα όταν δεν παίρνει και στα σοβαρά τον εαυτό του παρά σε μια σειρά που κρίνει πολιτική και ψυχισμούς αλλά that's me.
- WickedMan
- Tentacled Overlord
Δεν συνέκρινα σε καμία περίπτωση τον Tolkien με τον Martin ως συγγραφείς ούτε αναφέρθηκα στην προσφορά του καθενός. Είπα απλά ότι εμένα, ως αναγνώστη/θεατή των 00s, ο κόσμος του Martin με τραβάει περισσότερο όσον αφορά τον "ρεαλισμό" του (η λέξη προφανώς έχει σχετική έννοια, όταν μιλάμε για λογοτεχνία του φανταστικού).
Από κει και πέρα, δεδομένα ο Tolkien ήταν ο πρωτοπόρος, χωρίς αυτόν ο Martin πιθανότατα θα έγραφε σήμερα σενάρια για sitcoms ή για μεξικάνικες σαπουνόπερες ή κάτι ανάλογο. Και η μετάφορά του έργου του στη μεγάλη οθόνη ήταν έπος αναμφίβολα και βασικά τεράστιο κατόρθωμα.
Παρόλα αυτά, βρίσκω, πλέον, την ιδέα "μάχη του καλού με το κακό" αφόρητα βαρετή και μονοδιάστατη. Δεν την έβρισκα πριν τόσα χρόνια όταν διάβασα τα βιβλία LotR. Αλλά τότε ήμουνα 15 χρονών. Την συνάντησα μία. Δύο. Τρεις. Στο παρελθόν. Στο παρόν. Στο μέλλον. Σε άλλους κόσμους. Σε παράλληλα σύμπαντα. Σε σειρές. Σε βιβλία. Σε ταινίες. Σε κόμικς.
Νισάφι!
Πάρε χαφάκι, χαφάκι Ισπανό / Γάλλο πάρε για κόφτη / φουνταριστό Αργεντινό / γκολκίπερ πάντα Γερμανόοοοο / και καπετάν τον Τότι...
- Mortal
- Adventure's Advocate
- WickedMan
- Tentacled Overlord
Με έβαλες να παράγω απίστευτο συλλογισμό και κουράστηκα. Πάω για ύπνο...
- maladroid
- Templar Hunter
Και μια και μιλάτε για fantasy, γουστάρω αφάνταστα και τον κόσμο του Witcher που επίσης στηρίζεται σε σειρά βιβλίων και παίζει πολύ με αποχρώσεις του γκρίζου (και το γνωστό τρίπτυχο: αίμα, σπέρμα, στέμμα). Δυστυχώς, όμως, τα βιβλία του Sapkowski ακόμα ούτε στ' Αγγλικά δεν έχουν μεταφραστεί καλά-καλά
No good deed goes unpunished
- Mortal
- Adventure's Advocate
Χεχε, άρα αντιλαμβάνεσαι πως όλα έχουν το βάθος που τους αποδίδεις. Επειδή έχω μιλήσει άπειρες φορές με κόσμο που βλέπουν το fantasy άλλοι σαν κατηγορία χιονάτης [που ουσιαστικά έχει κάποια πολιτική από πίσω αλλά δεν το έχω ψάξει ποτέ μιας και θέλει πολύ διάβασμα για να βρεις ρίζες μια ιστορίας, πρώτη εμφάνιση και κοινωνικό-πολιτική κατάσταση της εποχής όπως επίσης προσωπικούς επηρεασμούς και ερρίσματα] και άλλοι σαν ευαγγέλιο [στο συγκεκριμένο έχουμε αρκετά δις σ' αυτόν τον πλανήτη] πλέον πάντα δέχομαι πως ο καθένας μας νοιώθει κάτι και το δέχεται πιο αυτονόητο όταν συμβαδίζει ιδεολογικά με όσα τον βρίσκουν σύμφωνο.
Ο Martin μου βγάζει κάποιες στιγμές κάτι από ανικανοποίητους πόθους και πάθη τα οποία βγάζει στην ιστορία του μιας και γράφει αυτά που ξέρει, ενώ ο Tolkien μέσα στα 12+ χρόνια που του πήρε να γράψει τον άρχοντα βίωσε καταστάσης που κανείς από τους συγγραφείς του 90+ δεν έχει νοιώσει και πιθανόν δεν θα νοιώσει ποτέ. Η εμπειρία [αν δεν σφάλω] 2ο παγκοσμίων πολέμων δημιούργησε έναν άνθρωπο με πολύ πιο βαθιά κριτική σκέψη και ότι έγραφε το εξέταζε από πολλές πλευρές και βάση αρχών στηριγμένων στον ανθρωπισμό και όχι στην ελεύθερη αγορά όπως ο Martin που όπως πχ και ο Stephen King που με μεγάλωσε μετά από κάποιο σημείο γίναν απλοί έμποροι που τους λέει ο εκδότης "πιάνε 5 κιλά νουβέλα και σβέλτα".
Και στο θέμα των ιδεών που δημιουργούν μια ιστορία δεν νομίζω πως έχουν ξεπεράσει ή ανακαλύψει κάτι νέο αλλά απλά λένε το ίδιο πράγμα και βάζουν έναν randomizer μέσα για να φανεί διαφορετικό το αποτέλεσμα. Καλώς ή κακώς έχουμε φτάσει σε εποχή που ελάχιστα νέα στοιχεία θα προστεθούν στο είδος της φαντασίας γιατί απλά όλα γίνονται για να βγει ένα βιβλίο και απλά να πουλήσει και όχι να προσφέρει κάτι. Ο Tolkien χοντρικά θα μπορούσε να πεί κάποιος πως έγραφε μια μυθολογία για την Αγγλία που παρέα με τον Αρθουριανό μύθο και κάτι βασίλλισες που τις εξιδανίκευσαν στο παρελθόν προσδίδουν ένα πάτημα και μια ταυτότητα, ενώ ο Martin αναγκαστικά κινείται με το ρεύμα της εποχής [πουλάω, μένω στην επιφάνεια, είμαι γνωστός στον κόσμο άρα επιβιώνω]. Ακούγεται πολύ κυνικό μα νομίζω πως προσεγγίζει περισσότερο την σημερινή πραγματικότητα.
- WickedMan
- Tentacled Overlord
Δικός μας και συ, ε;
Έχει βάση ο παραλληλισμός σου, αλλά δεν νομίζω ότι ισχύει σε τόσο μεγάλο βαθμό. Αν επιμένουμε σε συγκρίσεις, το LotR σε πολλά σημεία (ίσως και στα περισσότερα, δεν ξέρω) υπερτερεί ως έργο του GoT (παραβλέποντας τα γνωστά, ότι είναι ήταν αυτό που έθεσε τις βάσεις κλπ κλπ). Απλά εγώ έθεσα ένα στοιχείο για το οποίο προτιμώ το GoT.
Απ' την άλλη τα έργα του Rosa είναι για μένα μια καθαρή μετεξέλιξη αυτών του Barks (με κάθε σεβασμό προς το θείο Carl) και υπερτερούν σε όλα ανεξαιρέτως τα επίπεδα. Σχέδιο, σενάριο, χιούμορ, πολυπλοκότητα χαρακτήρων, ιστορική αληθοφάνεια, παντού...
@Mortal
Σε γενικές γραμμές συμφωνώ σε όσα λες (ειδικά σ' αυτά που λες στην 3η παράγραφο), αλλά νομίζω ότι γενικά το παραπήγαμε μακριά. Τα πράγματα είναι πιο απλά. Είμαστε καταναλωτές/θεατές/αναγνώστες και έχουμε μπροστά μας δύο έργα. Ίσως ακούγεται κυνικό (και) αυτό, αλλά μας ενδιαφέρει πραγματικά κάτω από ποιες συνθήκες γράφτηκαν; Ίσως ναι, αλλά μόνο εγκυκλοπαιδικά. Βασικά το ερώτημα είναι ένα: Τι μας ψυχαγωγεί πιο πολύ; Εγώ έθεσα ένα λόγο για τον οποίον εν έτει 2012 το GoT με ψυχαγωγεί και με έλκει περισσότερο από το LotR. Αυτό είναι όλο. Για το ότι προφανώς υπάρχουν λόγοι που το καθένα είναι "έτσι" και όχι "αλλιώς", δεν αμφιβάλλω. Αυτό είναι, όμως, άλλη κουβέντα.
Στην τελική μιλάμε για βιβλία (τανίες, σειρές, παιχνίδια κλπ) και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα πάντα είναι θέμα γούστου...
- Mortal
- Adventure's Advocate
- maladroid
- Templar Hunter
WickedMan wrote: @mal
Αν επιμένουμε σε συγκρίσεις, το LotR σε πολλά σημεία (ίσως και στα περισσότερα, δεν ξέρω) υπερτερεί ως έργο του GoT (παραβλέποντας τα γνωστά, ότι είναι ήταν αυτό που έθεσε τις βάσεις κλπ κλπ). Απλά εγώ έθεσα ένα στοιχείο για το οποίο προτιμώ το GoT.
Απ' την άλλη τα έργα του Rosa είναι για μένα μια καθαρή μετεξέλιξη αυτών του Barks (με κάθε σεβασμό προς το θείο Carl) και υπερτερούν σε όλα ανεξαιρέτως τα επίπεδα. Σχέδιο, σενάριο, χιούμορ, πολυπλοκότητα χαρακτήρων, ιστορική αληθοφάνεια, παντού...
[..]
Εγώ έθεσα ένα λόγο για τον οποίον εν έτει 2012 το GoT με ψυχαγωγεί και με έλκει περισσότερο από το LotR. Αυτό είναι όλο.
Αυτό που θα σου απαντούσα στο πρώτο σκέλος όσων γράφεις, το είπες εσύ ο ίδιος αμέσως αργότερα (απευθυνόμενος στον Mortal, αλλά still)
Βασικά με την αναφορά σε Barks/Rosa δεν ήθελα να υπονοήσω ότι ο Martin ξεπερνάει σε κάθε επίπεδο τον Tolkien (όπως συμφωνούμε ότι συμβαίνει μεταξύ "δασκάλου" και μαθητή" στους παπιανθρώπους) αλλά ότι στη παρούσα φάση το σύμπαν του Martin το βρίσκω πιο βαθύ και διεγερτικό από του Tolkien. Μπορεί να είναι θέμα zeitgeist (buzz word alert), μπορεί η ηλικία που τους γνώρισα και τους δύο (μεγάλος), μπορεί ότι πλέον το fantasy αλά Tolkien είχε προλάβει να διαποτίσει σε τόσο έντονο βαθμό άλλα έργα (ταινίες, σειρές, παιχνίδια, RPG rulesets κτλ) που είχε καταντήσει κοινότοπο όταν συναντήθηκα μαζί του ενώ ο Martin μου έβγαλε μια "φρεσκάδα". Το αποτέλεσμα είναι ότι ο Martin μου έκανε αμέσως κλικ (όπως και ο Witcher που προανέφερα) ενώ ο Tolkien όχι.
Γενικά, έχω παρατηρήσει ότι ενώ σέβομαι απεριόριστα τον οποιονδήποτε συνέλαβε μια ιδέα/σύμπαν που μου αρέσει να επισκέπτομαι, συνήθως με εξιτάρει περισσότερο μια επόμενη υλοποίηση/ανάγνωση η οποία εμβαθύνει ή εξελίσσει το αρχικό έργο. Πρόσφατα, π.χ., με έχει πιάσει μια ανεξήγητη πώρωση με το σύμπαν των Star Wars (ειδικά από τότε που άρχισα να γυροφέρνω το MMO της Bioware) και ψάχνοντας υλικό για να κορέσω την δίψα μου, απέφευγα συστηματικά τις ταινίες (!) οι οποίες ποτέ δε με κέρδισαν τόσο όσο το γενικότερο setting (ειδικά αυτό των KoTOR).
- pananag
- Elite Member
Έχω διαβάσει δύο φορές τα βιβλία του LOTR και έχω δει τις ταινίες πολλές φορές.
Στο GOT παρακολουθώ τη σειρά και έχω διαβάσει το πρώτο βιβλίο ενώ πρόσφατα αγόρασα και το δεύτερο.
Η δική μου άποψη είναι ότι πρόκειται για δύο έργα [ανεξαρτήτως της μορφής (βιβλία, ταινία, σειρά) που τα παρακολουθεί κανείς ] τα οποία είναι εξαιρετικά και μου δημιουργούν έντονα, αλλά διαφορετικά συναισθήματα.
Από τη μία έχουμε το κλασικό φανταστικό έργο του Tolkien διανθισμένο με ηρωισμούς, αλληγορίες, σαφή διάκριση καλού και κακού, επικές σκηνές και μάχες. Η βάση δίνεται στις προσπάθειες μεμονωμένων ατόμων ή ομάδων, αν και τα γεγονότα αφορούν ολόκληρους πολιτισμούς και περιοχές.
Από την άλλη έχουμε μια ενδιαφέρουσα πρόταση που βασίζεται σε μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση του φανταστικού (όσο μπορεί να γίνει αποδεκτό αυτό) όπου οι χαρακτήρες κινούνται στο "γκρίζο" υποκινούμενοι από τα συμφέροντα (ή τις αρχές τους), έχουν μεταπτώσεις, ενώ οι εξελίξεις επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική και τις δολοπλοκίες.
Έχοντας αυτά υπόψη, πιστεύω ότι δεν μπορώ να συγκρίνω τα δύο έργα αφού οι διαφορές τους είναι αρκετές και τα κατατάσσει σε διαφορετικές κατηγορίες. Δεν αρκεί να υπάρχει ένα φανταστικό - μεσαιωνικό setting για να κατατάξει ένα έργο σε μια ευρύτερη κατηγορία φανταστικού. Ο τρόπος με τον οποίο αναπτύσσεται και παρουσιάζεται η ιστορία ίσως να αποτελεί πιο κατάλληλο κριτήριο για την κατάταξη ενός έργου. Το setting (φανταστικό - σύγχρονο - μελλοντικό ) έχει δευτερεύουσα σημασία κατά την άποψή μου.
- WickedMan
- Tentacled Overlord
Συμφωνώ σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ωραίο ποστ!
- maladroid
- Templar Hunter