Τα adventure games σήμερα
- Tasos
- Topic Author
- Templar Hunter
Σε άρθρο με τίτλο 'Το Ραντάρ του 2011', 'πρώτες ματιές σε 60 games που περιμένουμε' διαπίστωσα πως δεν υπαρχει κατηγορία με τα επικείμενα adventures και αυτά έχουν καταχωρυθεί στην ενότητα 'λοιπές κατηγορίες'.
Γράφει, λοιπόν, ο συντάκτης ως επεξήγηση στην στην συγκεκριμένη κατηγορία:
Όχι, δεν είναι υποτιμητικός ο χαρακτηρισμός. Απλώς περιλαμβάνει κατηγορίες με αραιότερες κυκλοφορίες, όπως τα racing, οι εξωμοιωτές και ιδίως
τα "μαρτυρικά" adventures, των οποίων ο θάνατος συνεχώς ανακοινώνεται και όλοι ετοιμάζονται για κατάθεση στεφάνου, αλλά την τελευταία στιγμή κάτι εμφανίζεται και τον αναβάλλει. Πάντως, οι λαμπερές μέρες του συγκεκριμένου χώρου έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Ελάχιστες είναι οι αναμενόμενες κυκλοφορίες και ακόμη και αυτές αφορούν καθαρά σε ένα μικρό κοινό "ρομαντικών" παικτών.
(δικές μου οι εμφάσεις με bold)
Λίγο πιο κάτω γράφει για το Asylum:
Ένα adventure τρόμου από τους κατασκευαστές του παλιότερου Scratches, που δεν έλεγε και πολλά. Αγνωστω λοιπών στοιχείων, αλλά εντάξει adventurades είμαστε: Ήδη βλέπω το αποτρόπαιο άσυλο (να αχνοφαίνεται), τον παρανοϊκό διευθυντή του (να αχνοφαίνεται), τους δύσμοιρους τρόφιμους/πειραματόζωα (να αχνοφαίνονται) και τον τραγικό πρωταγωνιστή μας (να αχνοφαίνεται). Ορίστε να η πλοκή (ανχοφαίνεται).
Να σημειώσω πως πέρα από το Asylum, το μόνο adventure που παρουσιάζεται ως επικείμενη κυκλοφορία στο συγκεκριμένο άρθρο είναι το Black Mirror 3.
Σέβομαι απόλυτα τον συντάκτη και τις επιλογές του, αλλά θεωρώ πολύ άδικη την παρουσίαση του Asylum και την αρχική τοποθέτηση σε σημεία άτοπη, καθώς δεν θεωρώ πως οι adventures είμαστε ρομαντικοί παίκτες που επιβιώνουμε με τις γλυκές μνήμες και τον απόηχο ενός ένδοξου παρελθόντος. Δεν λέω, βέβαια, πως αυτά υπονοεί το συγκκεριμένο κείμενο, απλά νομ΄ζιω πως οφείλουμε να διευκρινήσουμε μερικά πράγματα.
Ζούμε στο 2011 και εμείς οι adventuraδες, ασχολούμαστε και με άλλα είδη παιχνιδιών, δεν είμαστε κλεισμένοι στο καβούκι μας και έχουμε την ευχαρίστηση να απολαμβάνουμε πολλά φρέσκα και σύγχρονα adventures, χωρίς να είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε στη σκια μιας λαμπρής εποχής που επιβιώνει πια μόνο ως ανάμνηση. Το 2011 είναι καλή χρονιά για μας, καθώς τα παιχνίδια που περιμένουμε είναι πάρα πολλά και εξαιρετικής -απ' ό,τι φαίνεται- ποιότητας, ικανά, όχι απλά να κρατήσουν τo συγκεκριμένο είδος στη ζωή, αλλά να το εξελίξουν σημαντικά. Πάνε χρόνια που τα adventures βγήκαν από την εντατική και δεν νομίζω πως κινδυνεύουν πια να πεθάνουν...
Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.
- Elessar
- Team
Tasos wrote: Ζούμε στο 2011 και εμείς οι adventuraδες, ασχολούμαστε και με άλλα είδη παιχνιδιών, δεν είμαστε κλεισμένοι στο καβούκι μας και έχουμε την ευχαρίστηση να απολαμβάνουμε πολλά φρέσκα και σύγχρονα adventures, χωρίς να είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε στη σκια μιας λαμπρής εποχής που επιβιώνει πια μόνο ως ανάμνηση. Το 2011 είναι καλή χρονιά για μας, καθώς τα παιχνίδια που περιμένουμε είναι πάρα πολλά και εξαιρετικής -απ' ό,τι φαίνεται- ποιότητας, ικανά, όχι απλά να κρατήσουν τo συγκεκριμένο είδος στη ζωή, αλλά να το εξελίξουν σημαντικά. Πάνε χρόνια που τα adventures βγήκαν από την εντατική και δεν νομίζω πως κινδυνεύουν πια να πεθάνουν...
Θα ήθελα να μπορούσα να το προσυπογράψω αυτό, αλλά δεν είμαι τόσο σίγουρος για τη φρεσκάδα, την εξέλιξη, και την ποιότητα των σημερινών adventures. Αλλά ας βάλουμε μια σειρά...
Συνονόματε, είμαι ο συντάκτης του συγκεκριμένου άρθρου. Διαβάζω από καιρό σε καιρό την ωραία σας γωνιά από την πρώτη μέρα της, αλλά η άμεση εμφάνιση μου τώρα έρχεται μετά από ειδοποίηση του αγαπητού Μάνου που σωστά θεώρησε ότι οφείλω να απαντήσω
Να βγάλω γρήγορα-γρήγορα από τη μέση κάποια δευτερεύοντα ζητήματα: Η ποσόστωση στην εκπροσώπηση των adventures είναι η συγκεκριμένη, γιατί αυτή την εικόνα παρουσιάζει η αγορά. Αν κάλυπτα 80 παιχνίδια, μπορεί να παρουσιάζονταν ακόμα 2-3 adventures. Αν πάλι παρουσιάζονταν 70 παιχνίδια, μάλλον κανένα επιπλέον adventure δε θα συμπεριλαμβανόταν, γιατί απλούστατα θα έμπαιναν περισσότερα fps.
Ως προς τον χαρακτηρισμό "ρομαντικοί", φυσικά δεν είναι κακοπροαίρετος. Κοιτάξτε, πρέπει να είμαι ειλικρινής μαζί σας, αλλά και αυστηρός με τον εαυτόν μου. Δεν είμαι πλέον Adventurάς, ούτε καν περιστασιακός. Έχω μεγαλώσει με τα ίδια Adventures με εσάς, αλλά κάπου χώρισαν οι δρόμοι μας. Δε μου αρέσει η τροπή που πήρε το είδος, εκτός αν θεωρεί κάποιος ότι για παράδειγμα τα Dreamfall και το Amnesia είναι adventure, και όχι "interactive ταινία" και action αντίστοιχα. Βέβαια αυτό δεν είναι καν η σημαντικότερη "ιδιατερότητά" μου. Που να με δείτε να μιλάω για κάποια fmv...
Είμαι πλέον έξω από τον χορό οπότε "πολλά τραγούδια λέω", και η εικόνα που δίνει η adventure κοινότητα είναι ότι αποτελείται κυρίως από "βετεράνους", μαζί με ελάχιστο νέο κόσμο που εισήλθε στον χώρο μετά από την επαφή του με την abandonware σκηνή. Οπότε αντιμετωπίστε τον χαρακτηρισμό "ρομαντικοί", ως ερχόμενο από κάποιον "ξένο"/ εξωτερικό παρατηρητή.
Η περιγραφή του Asylum ήταν ένας συνδυασμός του στυλ γραφής μου, και των λίγων πηγών που είχα για το παιχνίδι. Είπαμε, "ξένος"... Επίσης, την "κατάθεση στεφάνου" θεωρώ ότι αναβάλλουν "εισβολείς" που μπορεί να λέγονται Syberia, Gray Matter και όπως αλλιώς.
Και τώρα στην ουσία. Είναι τα Adventures νεκρά; Σε κώμα; Είναι φυτά; Τι είναι τέλος πάντων;:
Πως χαρακτηρίζεις κάτι που κάποτε άκμαζε, οδηγούσε τις εξελίξεις, είχε πολλές μηνιαίες κυκλοφορίες και τώρα έχει συρρικνωθεί εμπορικά;
Πως χαρακτηρίζεις κάτι που κάποτε σε ενέπνεε, σε μάγευε, σε έθιζε, σου διεύρυνε τους πνευματικούς ορίζοντες και τώρα απλά φαντάζει τετριμμένο ή/και εκκεντρικό;
Τα παραπάνω φυσικά δεν είναι σημάδια "υγείας". Αν ο θάνατος ακούγεται πολύ βαρύς, να συμφωνήσουμε στο ότι τα adventures "μεταλλάχτηκαν";(και αυτό μια μορφή εξέλιξης είναι) Ότι δεν προόδευσαν όπως τα υπόλοιπα είδη; Ότι έχασαν τον προσανατολισμό τους;
Σίγουρα θα υπάρχουν εκεί έξω κυκλοφορίες που εσείς ξέρετε, και εγώ αγνοώ, που κρατούν τη "φλόγα" ζωντανή. Μακάρι να συνεχίσουν να υπάρχουν γιατί αυτό δίνει επιλογές στους παίκτες που έχουν πάθει "υπερκόπωση" από τα fps, θυμίζει ένδοξες εποχές στους παλιούς, αλλά και δίνει δουλειά σε δημιουργούς που κινούνται με εφόδιο το ταλέντο τους και όχι τα λεφτά που κοστίζει η ανάπτυξη εντυπωσιακών μηχανών για γραφικά.
Ελπίζω να ξεκαθάρισα κάποια πράγματα (ως όφειλα), και να τροφοδότησα άλλο ένα καλό adventurικό thread, δίπλα στα τόσα άλλα που έχετε εδώ.
Τα σέβη μου.
Προβοκάτορας της αντβεντσουροαριστεράς
- giovanna
- Adventure's Advocate
- WickedMan
- Tentacled Overlord
Ανέφερα πιο πάνω ότι ενοχλούμαι όταν ακούω από κάποιους τα γνωστά περί "θανάτου" των adventures κατά τη σύγχρονη εποχή. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν εκείνο το σημείο του άρθρου σου που αναφέρει και ο Tasos (μόλις τώρα είδα το post του, ήμουν έτοιμος να παραθέσω και γω το άρθρο). Είχα αγοράσει το περιοδικό για πρώτη φορά μετά από περίπου 2 χρόνια για να αντιμετωπίσω 15 μέρες χωρίς ίντερνετ στις διακοπές. Εντάξει, ομολογώ, ότι μετά το αρχικό σοκ, το πρώτο που σκέφτηκα ήταν να κλείσω το περιοδικό και να κινηθώ προς τον πλησιέστερο κάδο απορριμάτων. Τελικά το ξανασκέφτηκα γιατί κάπως έπρεπε να περάσουν αυτές οι 15 μέρες. Αναφέρω το άρθρο αυτό για να υποδείξω μια άποψη που γενικά από ότι έχω καταλάβει φοριέται πολύ τελευταία και δε θα μπορούσε να είναι πιο αντίθετη απ τη δική μου...
Πάρε χαφάκι, χαφάκι Ισπανό / Γάλλο πάρε για κόφτη / φουνταριστό Αργεντινό / γκολκίπερ πάντα Γερμανόοοοο / και καπετάν τον Τότι...
- Fallen Angel
- Homo Adventurous
Omen_AA, πιστεύω πως είναι προς τιμήν σου που μπήκες στη διαδικασία να απαντήσεις στο συγκεκριμένο thread καθότι δεν έγινε στο forum του PCM όπου όντως "όφειλες" να απαντήσεις. Να σε ρωτήσω, όμως, κάτι που δεν καταλαβαίνω:
Αλήθεια κυκλοφορούν περισσότερα strategy, RPGs, racing, και δη simulator games απ' ότι adventures ;! Μήπως ήσουν τουλάχιστον υπερβολλικός στο άρθρο σου; Λόγω των καιρών, των fps μοδών, της προσωπικής σου προτίμησης, δεν κρίνω το γιατί... Μήπως ήσουν, όμως, λίιιιιγο biased;!
Και καλά εσύ έχεις τις απόψεις σου, γράφεις τα ανάλογα. Ο αρχισυντάκτης δεν επεμβαίνει, δεν ορίζει γραμμή στο περιοδικό; Αυτή είναι η γραμμή του νέου (a.k.a. μετά-Τσουρινάκη εποχή) PCM; Τα adventures είναι: "[...]ιδίως τα "μαρτυρικά" adventures, των οποίων ο θάνατος συνεχώς ανακοινώνεται και όλοι ετοιμάζονται για κατάθεση στεφάνου, αλλά την τελευταία στιγμή κάτι εμφανίζεται και τον αναβάλλει.[...]";! Ενδιαφέρουσα τοποθέτηση... ειδικα σε μία εποχή όπου τα adventures καθόλου δεν κινδυνεύουν πλέον· απλώς δεν αποτελούν μόδα. Αυτό ομολογώ πως δε θα το περίμενα από τον κο Κουβόπουλο καθότι τον έχω/είχα (θα δείξει) σε adventuro-εκτίμηση...
Nothing happens unless first a dream...
- crocark
- Adventure's Advocate
adventureadvocate.gr/expected
www.justadventure.com/SUR_Index.shtm
www.gameboomers.com/Adventureinformation.htm
Μερικές μόνο από τις λίστες τις οποίες μπορεί κανείς να συμβουλευτεί στο θέμα μας. Συν ο τίτλος στο JA πάνω από το αντίστοιχο "κουτάκι" στην κεντρική τους σελίδα
JA + top 5
anticipated games
No Hype - Just Fact
Δεν έχω τίποτα με το PCMaster. Το παρακολουθώ και το διαβάζω. Με την αλλαγή της κατάστασης στη μετατσουρινάκεια περίοδο έχω ένα θεματάκι ομολογουμένως. Τέλος ο Μάνος, πιστεύω, έκανε την παραπομπή όχι τυχαία. Είναι πιθανόν συνέχεια αυτών που έχουν ειπωθεί στο roundtable.
Edit: οι λίστες βέβαια είναι χωρίς ενημέρωση, αλλά όστις θέλει βρίσκει.
ΑΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΜΕΤΑΣΤΗΘΙ
- Elessar
- Team
giovanna wrote: Να ρωτήσω κάτι, τώρα δηλαδή εδώ πλακωνόμαστε οι adventurades και η μη για να ξέρω?
Όχι βέβαια. Εξάλλου αν στρεφόμουν κατά των adventures, θα ήταν σαν να καταδίκαζα τις gaming καταβολές μου. Αντιθέτως, είμαι πολύ περήφανος για αυτές Ευχαριστώ για την ευκαιρία να το ξεκαθαρίσω, γιατί υπονοήθηκε ότι ενδεχομένως να τρέφω κάποιο "μένος" ενάντια των πολυαγαπημένων μου adventures.
WickedMan wrote: Δεν ξέρω πως αλλιώς να χαρακτηρίσω μία κατάσταση στην οποία ένα genre έχει καταντήσει να έχει κάθε χρόνο τόσο πολλούς τίτλους, το 70-80% των οποίων δεν κάνει ούτε για προσάναμμα
Δε θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο. Αισιοδοξώ πάντως ότι αυτή η τραγική κατάσταση δε θα συνεχιστεί για πολύ ακόμα.
WickedMan wrote: Τα βλέπω σε φυσιολογική κατάσταση, όπως και τα RPG (που και αυτά πέρασαν την κρίση τους περίπου την ίδια εποχή).
Εδώ θα διαφωνήσω. Μπορεί η "έκρηξη" των FPS να υποσκέλισε προσωρινά τα RPG, αλλά ουδέποτε αυτά απειλήθηκαν με εξαφάνιση.
WickedMan wrote: Όμως σε καμία περίπτωση δε θεωρώ τα adventures ένα δευτερεύον "εκκεντρικό" είδος που απευθύνεται σε λίγους και δε σου κρύβω ότι ενοχλούμαι όταν κάποιοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο.
Δεν μίλησα για το είδος στο σύνολο του. Αλλά για μεμονωμένες δημιουργίες.
WickedMan wrote: Αναφέρω το άρθρο αυτό για να υποδείξω μια άποψη που γενικά από ότι έχω καταλάβει φοριέται πολύ τελευταία και δε θα μπορούσε να είναι πιο αντίθετη απ τη δική μου...
Δεν ξέρω αν φοριέται πολύ, αλλά σίγουρα δεν είναι καινούργια. Πάντως στις απόψεις μου δεν ακολουθώ ενδυματολογικούς κώδικες Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Τα adventures δεν έχουν την αίγλη του παρελθόντος, και αυτή είναι η αλήθεια. Το αν υπάρχουν εξαιρετικές κυκλοφορίες(π.χ. Gray Matter), έστω και αραιές, είναι ένα διαφορετικό θέμα.
Fallen_Angel wrote: Αλήθεια κυκλοφορούν περισσότερα strategy, racing, και δη simulator games απ' ότι adventures
Η λίστα που παραθέτεις, για το 2010, περιέχει άφθονα episodic adventures, ένα καινούργιο κερδοσκοπικό "φρούτο". Σημείο των καιρών αναμφισβήτητα.
Fallen_Angel wrote: Και καλά εσύ έχεις τις απόψεις σου, γράφεις τα ανάλογα. Ο αρχισυντάκτης δεν επεμβαίνει, δεν ορίζει γραμμή στο περιοδικό; Αυτή είναι η γραμμή του νέου (a.k.a. μετά-Τσουρινάκη εποχή) PCM;
Με παραξενεύει λίγο αυτή η παρατήρηση. Οι απόψεις μου εκφράζουν εμένα και μόνο. Δεν υπάρχει επίσημη "γραμμή", ούτε πρέπει να υπάρχει(είμαστε στο 2011), και αν υπήρχε δε θα ανεχόμουν να μου επιβληθεί
Και μια ταπεινή πρόταση, αν μου επιτρέπετε. Απλά σκεφτείτε τη για λίγο και απορρίψτε τη μετά αν θέλετε: Μη μπαίνετε στη "λογική" της οπαδικής υπεράσπισης του αγαπημένου σας είδους, γιατί κινδυνεύεται να χάσετε την αντικειμενικότητα σας. Δεν πιστεύω να προτιμούσατε την παρουσίαση μια πλασματικής ειδυλλιακής κατάστασης, και την αναγόρευση μέτριων παιχνιδιών σε αριστουργήματα; Κανείς δε σας έκρινε για την "gaming ιδιοσυγκρασία" σας, ούτε σας υποτίμησε, ούτε υπάρχει κάποιο μακιαβελικό σχέδιο ενάντια των adventures.
Μακάρι τα adventures να επιστρέψουν δυναμικά, μακάρι να ζήσουμε μεγάλες στιγμές του παρελθόντος στο μέλλον, και όπως είπα και παραπάνω ευελπιστώ σε δραματική αλλαγή του gaming σκηνικού. Φανταστείτε μόνο κάποιες μεγάλες και γνωστές εταιρείες να αποφασίσουν "έτσι για δοκιμή", μια ωραία πρωία, να το γυρίσουν στα adventures. Δηλαδή αντί να συγκρούονται για το ποια θα φτιάξει το fps με τις καλύτερες εκρήξεις (και την πεντάωρη διάρκεια) να ανταγωνίζονται σε ιδέες στα πρότυπο Sierra-Lucasarts, με π.χ. την Revolution και την Adveturesoft να μπαίνουν "σφήνα" κλπ. Ελπίζω να το ζήσω πάλι αυτό, θα είναι σαν να ξαναβιώνω εκείνες τις μαγικές εποχές...
Ευχαριστώ για την προσοχή φίλτατοι!
- crocark
- Adventure's Advocate
Omen_AA wrote: Φανταστείτε μόνο κάποιες μεγάλες και γνωστές εταιρείες να αποφασίσουν "έτσι για δοκιμή", μια ωραία πρωία, να το γυρίσουν στα adventures
Αυτή τη στιγμή περιμένω. Ν' αρχίσει η Blizzard τα adventures για να μαζέψω επιτέλους το κουβαδάκι μου και να την κάνω γι' άλλη παραλία Τα adventures μου τρώνε πολύτιμο χρόνο κι όταν έρθει με το καλό αυτή η στιγμή, επιτέλους δε θα έχω κάτι να με τραβάει προς αυτήν την ατέρμονη σπατάλη ελεύθερου χρόνου.
Έχει ειπωθεί και στο φόρουμ του PCM, αλλά είναι ένα θέμα στο οποίο οι περισσότεροι δεν παίρνουν μέρος. Οι κυκλοφορίες στα adventures είναι πάμπολλες. Όχι 2-3. Εγώ για τα γούστα μου παίζω τουλάχιστον 10 καλά και 3-4 καταπληκτικά adventures το χρόνο. Απλώς, οι κυκλοφορίες που κάνουν πάταγο είναι αυτές με το hype όπως χρησιμοποιείται ο όρος και στο περιοδικό. Το ότι τα αντίστοιχα trailers στο utube τα βλέπουν μερικές χιλιάδες σε αντίθεση με του Starcraft II που το είδαν 5,5 εκατομμύρια, δε μειώνει την αξία τους ως παιχνίδια. Ούτε λιγότερο αναμενόμενα. Ίσως ανμενόμενα από λιγότερους υποψήφιους παίκτες, αλλά όχι λιγότερο αναμενόμενα.
Τέλος πάντων. Μακάρι ν' αρχίσει η Blizzard τα adventures να δω κι εγώ μια άσπρη μέρα
ΑΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΜΕΤΑΣΤΗΘΙ
- Ebon Page
- Elite Member
Omen_AA wrote: Επίσης, την "κατάθεση στεφάνου" θεωρώ ότι αναβάλλουν "εισβολείς" που μπορεί να λέγονται Syberia, Gray Matter και όπως αλλιώς.
Τα Syberia και Gray Matter δεν είναι τα μοναδικά adventures που κυκλοφόρησαν μεσα στο διαστημα 2002-2010, ούτε αποτελούν την ναυαρχίδα των adventures. Υπάρχουν δεκάδες άλλοι αξιόλογοι τίτλοι, αριστουργήματα που βγηκαν μεσα σ' αυτην την 8ετια που δείχνουν ξεκάθαρα πως τα adventures κάθε άλλο παρα πεθαμένα είναι.
- Elessar
- Team
crocark wrote: Μακάρι ν' αρχίσει η Blizzard τα adventures να δω κι εγώ μια άσπρη μέρα
Βρήκες την κατάλληλη εταιρεία για να σε βοηθήσει να αποτοξινωθείς μέσα σε αυτή τη ζωή...
- maladroid
- Templar Hunter
Νομίζω, όμως, ότι έστω και άθελά σου, άφησες -κυρίως μέσα από το ύφος των σχετικών αποσπασμάτων του άρθρου- να φανεί μια αμυδρά ειρωνική αντιμετώπιση των κακόμοιρων adventurers οι οποίοι ακόμα ελπίζουν σε καλύτερες μέρες που ποτέ δεν έρχονται... Χωρίς να έχω πρόθεση να σου κάνω υποδείξεις, θα ήταν ίσως καλή ιδέα, μια και δεν έχεις πλέον τη διάθεση ή το χρόνο να ασχοληθείς πιο σχολαστικά με το είδος, η συνεισφορά κάποιου άλλου συντάκτη (π.χ. του Μάνου που είστε και φίλοι, απ' ό, τι καταλαβαίνω) στα συγκεκριμένα σημεία, ώστε να εξασφαλιστεί μια πιο "αντικειμενική" αντιμετώπιση του genre. Ξέρω ότι αυτό μπορεί να μην ήταν εφικτό ή επιθυμητό, απλά το λέω επειδή εγώ σε ανάλογη θέση μάλλον θα έκανα κάτι παρόμοιο.
Πάντως, πράγματι, γενναία κίνηση η απάντησή σου στο forum, ειδικά εφόσον το παρακολουθείς καιρό και ήξερες που πήγαινες να μπλέξεις
No good deed goes unpunished
- WickedMan
- Tentacled Overlord
Στο θέμα μας τώρα. Δε νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος που να θεωρεί ότι τα adventures έχουν την ίδια αίγλη που είχαν στη λεγόμενη "χρυσή εποχή" του είδους μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '90. Δε διαφωνούμε εκεί. Η εποχή αυτή πέρασε και δε θα επιστρέψει ποτέ (τουλάχιστον με αυτή τη μορφή) και το να μένουμε προσκολλημένοι σε αυτή είναι λάθος. Απο κει και πέρα, σήμερα, σε καμία περίπτωση το είδος δεν βρίσκεται "υπό απειλή", παρόλο που βρέθηκε σε αυτή τη θέση στο πρώτο μισό της δεκαετίας των 00s. Επομένως, συνεχίζω να θεωρώ τις "μακάβριες" αναφορές στο άρθρο σου περί κηδειών και στεφανιών, όχι βέβαια κατευθυνόμενες, αλλά το λιγότερο υπερβολικές και ελαφρώς εκτός πραγματικότητας (κατά τη γνώμη μου πάντα). Θα ήσουν απόλυτα δικαιολογημένος (και πιθανώς να συμφωνούσα μαζί σου) αν η αναφορά αυτή γινόταν μερικά χρόνια πριν.
Όσον αφορά τα rpgs, νομίζω ότι θα επιμείνω. Τότε ήμουν ακόμη τακτικός αναγνώστης του περιοδικού και θυμάμαι ότι για μια σημαντική περίοδο τα μόνα rpgs άξια λόγου που είχαν κυκλοφορήσει ήταν το Temple of Elemental Evil, νομίζω τα 2 KOTOR και κάτι expansions. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι στο τέυχος Δεκεμβρίου κάποιας χρονιάς (2004 ή 2005 νομίζω, δυστυχώς δεν έχω τα τεύχη εδώ) τα μόνα υποψήφια για RPGs της χρονιάς ήταν ένα expansion του Dungeon Siege και ένα expansion του Neverwinter Nights. Ψάξε το αν θες και έχεις το χρόνο. Και δε λέω ότι αυτά ήταν τα καλύτερα, λέω ότι ήταν τα μόνα. Αυτή η κατάσταση λειψυδρίας διήρκεσε περίπου 1,5-2 χρόνια και σε μένα μοιάζει με σοβαρή κρίση, άσχετα αν περίμενα ότι εύκολα ή δύσκοκα τα rpgs θα την ξεπερνούσαν λόγω της πολυδιάστατης φύσης τους ως παιχνίδια...
Συνεχίστε τη δουλειά εκεί στο Pc Master. Γενικότερα και παρά τη γκρίνια μου βρήκα το περιοδικό καλύτερο απ ότι περίμενα...
Πάρε χαφάκι, χαφάκι Ισπανό / Γάλλο πάρε για κόφτη / φουνταριστό Αργεντινό / γκολκίπερ πάντα Γερμανόοοοο / και καπετάν τον Τότι...
- Elessar
- Team
maladroid wrote: Χωρίς να έχω πρόθεση να σου κάνω υποδείξεις, θα ήταν ίσως καλή ιδέα, μια και δεν έχεις πλέον τη διάθεση ή το χρόνο να ασχοληθείς πιο σχολαστικά με το είδος, η συνεισφορά κάποιου άλλου συντάκτη (π.χ. του Μάνου που είστε και φίλοι, απ' ό, τι καταλαβαίνω) στα συγκεκριμένα σημεία, ώστε να εξασφαλιστεί μια πιο "αντικειμενική" αντιμετώπιση του genre. Ξέρω ότι αυτό μπορεί να μην ήταν εφικτό ή επιθυμητό, απλά το λέω επειδή εγώ σε ανάλογη θέση μάλλον θα έκανα κάτι παρόμοιο.
Πάντως, πράγματι, γενναία κίνηση η απάντησή σου στο forum, ειδικά εφόσον το παρακολουθείς καιρό και ήξερες που πήγαινες να μπλέξεις
Αυτό που λες ήδη γίνεται! Σε πρόσφατη συνάντηση μου με τον Αδερφό Μάνο, μου εξέφρασε τις αντιρρήσεις του (αυτό που τον χάλασε πάρα πολύ ήταν η χαμηλή "επίδοση" των adventures στο "ανυπομονησιόμετρο" χεχε)
Φίλτατοι, μην ανησυχείτε δεν έχω ελιτιστικά σύνδρομα και άλλα συμπλέγματα, για αυτό και εμφανίστηκα ταπεινά σε αυτό το φιλόξενο μέρος για να ανταλλάξουμε απόψεις.
- Tasos
- Topic Author
- Templar Hunter
Αυτό που θέλω να πω, καλοπροαίρετα πάντα, είναι πως το άρθρο δίνει μια λάθος εικόνα για τις επικείμενες κυκλοφορίες των adventures και αυτό δεν είναι σωστό...
Προφανώς στο σημείο αυτό μπαίνουν και τα σχόλια της fallen περι ελέγχου από την αρχισυνταξία, που είναι, όμως, εσωτερικό Σας θέμα και δεν θα μείνω σε αυτό.
Επίσης, είναι απλώς άδικο για ένα παιχνίδι σαν το Asylum να παρουσιάζεται με αυτόν τον τρόπο...
Τώρα στο ψητό, έχω πει άπειρες φορές πως καλά παιχνίδια φτιάχνονται και σήμερα.
Αν κάτι έχει αλλάξει είναι η εποχή και η δική μας οπτική στο είδος.
Αν οι Seasons του Sam and Max έβγαιναν πριν 10 χρόνια θα θεωρούνταν classic. Σήμερα όλοι κολλάμε στο episodic format αγνωόντας αριστουργήματα.
Επίσης, παιχνίδια που δεν φέρουν την σιγουριά κάποιου franchise, όπως το Lost Horizon, θεωρούνται άσχημα?
Επίσης, το Amnesia τί διαφορετικό είχε ως σύλληψη από τα Alone in the Dark;
Δεν είναι παιχνιδάρα το Amnesia;
Οι παραγωγές που έρχονται από την Dedalic δεν θα ταράξουν τα νερά; Δεν διαθέτουν πρωτοτυπία, έμπνευση και όλα όσα αγαπάμε στο είδος;
Που μπαίνει στο σημερινό χάρτη του genre το Lost Crown, το Darkfall, το Gray Matter, το Whispered World, το Broken Sword 2.5, το Machinarium και τόσα άλλα;
Εγώ θεωρώ πως όλα αυτά δείχνουν ένα πολύ υγειές είδος που έχει πολλά ακόμα να δώσει...
Τα adventure games έδειξαν τι σημαίνει story telling σε ένα παιχνίδι. Το στοιχείο αυτό ενσωματώθηκε, μαζι με άλλα, από πολλά action παιχνίδια, που σε συνδυασμό με εντυπωσιακές μηχανές γραφικών δημιουργούν θεαματικά και άκρως εθιστικά παιχνίδια, με τα οποία φυσικά ασχολούμαι και εγώ (και πολλοί υποθέτω advneturαδες) ως ένα βαθμό.
Χρειάστηκαν, ίσως κάποια χρόνια μέχρι τα adventures να βρουν τον τρόπο που θα περάσουν στην εποχή του μεταμοντέρνου και θα συμβιώσουν με τους action κολοσσούς που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια.
Θεωρώ, όμως, πως το νερό μπήκε για τα καλά στο αυλάκι, καθιστόντας όλο το σενάριο περί θανάτου του genre παμπάλαιο ανέκδοτο!
- outcry
- Walker Survivor
Το διαβάζουν άνθρωποι ακόμα?
Αυτός είναι ο ένας τρόπος να δείξεις την άποψή σου για κάτι που δε συμπαθείς, παρόλο που το διάβαζες μικρός.
Ο άλλος τρόπος είναι απλώς να αγνοήσεις την ύπαρξή του.
Φαντάζομαι έγινε αντιληπτός ο παραλληλισμός.
@Οmen_AA
Θα σεβόμουν και θα επικροτούσα σε μεγάλο βαθμό τις απόψεις σου αλλά ο τρόπος έκφρασης σου θεωρώ ότι είναι πολύ λάθος. Όπως και να χει αυτό δε σε αφορά ιδιαίτερα (λογικό), έχω όμως δύο απορίες στις οποίες αν θέλεις μου απαντάς.
α)Ειλικρινά, έχεις παίξει το Scratches? Και αν ναι, διάβαζες όλα τα κείμενα κ.λπ?
β)"Αγνωστω λοιπών στοιχείων, αλλά εντάξει adventurades είμαστε" μήπως ήθελες να γράψεις "ήμαστε" τελικά?
[i:2dyt6cll]I'd like to be the Catcher in the Rye and all.[/i:2dyt6cll]